Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :(

21.03.20, 17:30
Jestem przyzyczajona do kawy na miescie, mama zawsze na mnie krzyczala ze tyle kasy wydaje na kawe ale nie palę, nie piję więc musiałam mieć jakieś uzależnienie smile
Nie kupowałam expressu bo lubiłąm kawę zawsze wypić w dobrych kawiarniach.
Teraz kawiarnie zamknięte sad a ja juz nie wytrzymuje zalewam zwykla kawe woda ale co wam bede tlumaczyc wiecie jaka jest roznica. Czy znacie jakies fajne przepisy na kawe bez expressu? czy express jest niezbedny. powiem szczerze 3tys zl teraz kiedy nie pracuje to dla mnie zbyt wielki wydatek
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 17:32
      Wystarczy kawiarka, kosztuje ok. 100 zł.
      • meduza321 Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 17:34
        ok dziekuje nie pomyslalam smile
        • aankaa Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 17:48
          albo french press
          • meduza321 Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 17:52
            OK zamówię coś na necie, dzięki dziewczyny
            • kropkaa Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:00
              Nie każdemu podchodzi przegotowana kawa z kawiarki. Z dwojga złego wybieram przelewową z Chemexa.
              • anika772 Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:11
                Nie każdemu wchodzi przelewowa, obojętnie czy ze słoika z filtrem, czy z Che-me-ksa
                wink
            • aankaa Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:22
              w obu przypadkach dobrze mieć kawę ziarnistą i młynek żeby przygotowywać kawę na świeżo
              • demodee Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:25
                Można też pić rozpuszczalną, do takiej nie potrzeba żadnego sprzętu
                • chococaffe Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:29
                  Można w ogóle nie kupowac kawy i pić kawę bez kawy
                  • aankaa Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:33
                    albo gryźć ziarenka (jak się je ma)
    • droch Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:34
      Może aeropress? W sumie prosty w obsłudze, są dwie techniki przyrządzania, jest dużo filmów instruktażowych w necie na ten temat.
      Ja lubię kawę z aeropressa.
    • takamania Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:35
      I jeśli z gęstą pianką to albo elektryczny ubijak do mleka albo ręczny. Tylko nie ten malutki na baterie tylko z tłoczkiem. Aha sprawdź pojemność kawiarki. Ja lubię dużo kawy i udało mi się kupić taką na 370 ml 😃
    • krisdevalnor Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 18:54
      Jak masz tylko rozpuszczalna to tez możesz ją przyrządzić lepiej, zrobić taką prawdziwa kremowa. Tylko kawa rozpuszczalna musi być taka w proszku, bardzo drobniutka, w Polsce chyba Nescaffe espresso spełnia warunek, jest też taka drobna Jacobsa. Więc sypiesz sobie kawe do filiżanki (nie kubka, musi być taka węższa na dole i to rozszerzająca się do góry) ja robię z kopiastej łyżeczki, do tego cukier jeżeli używasz i dosłownie pół łyżeczki gorącej wody. Musi się zrobić taką bardzo gęsta masa, ucierasz, ucierasz aż zmieni kolor i zrobi się taka jasno brązowa. Wtedy dolewasz mleka jeżeli lubisz z mlekiem, ucierasz no i na koniec gorąca wodę. To jest sposob Portugalczyków jak nie mają prawdziwej kawy...
      • meduza321 Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 19:04
        ok dzieki zaraz spróbuję smile
        • krisdevalnor Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 19:07
          Pamiętaj żeby wody dać minimalnie na początku, będzie Ci się wydawało, że jest za mało ale jak dasz od razu całą łyżeczkę to już po ptakach, nie zrobi się krem
        • aankaa Re: Przepis na pyszną kawkę bez ekspresu :( 21.03.20, 19:52
          jakbyś robiła kogel-mogel

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka