Dodaj do ulubionych

Klapki typu Brikenstock

08.04.20, 13:35
Czy ktoś nosi takie buty? Sa one wygodne ? Ja kilka par przymierzałam ale zawsze pasował rozmiar większy niż normalnie nosze, czy to przypadek czy teraz tak macie?
Czy te skórzane wkładki nie ciemnieją na pięcie i nie wyglada to po jakimś czasie niechlujnie? Czy można to wtedy czymś czyścić?
Dziekuje za podzielenie się opiniami bo zastanawiam się nad kupnem
Obserwuj wątek
    • stulta Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:43
      Mogę tylko potwierdzić, że lepiej kupić rozmiar większy bo właśnie je przymierzam, dzisiaj odebrałam je z paczkomatu. To moja pierwsza para więc nie wiem jak się będą sprawować.
      • anika772 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:52
        Ja nie potwierdzam, moje były standardowe.
        Może zależy od modelu?
        Aha, jeszcze jedno, jeśli zależy Ci na skórze, to czytaj opis. Mają sporo nieskórzanych.
    • 1matka-polka Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:48
    • anika772 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:48
      Birknestock są bardzo wygodne, a czy "typu", to nie wiem.
      Ciemnieją, tak jak każda skórzana wkładka.
    • simply_z Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:50
      sa obrzydliwe.
      • anika772 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:53
        Autorka nie pytała o opinię na temat wygląduwink
      • elenelda Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 16:18
        Paskudy, ale są tak wygodne, że po pewnym czasie stają się piękne.
    • tojamarusia Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:51
      Ja mam brikmanny. Są bardzo wygodne ale nie daj bóg kupić za małe. Krawędź odpiłuje ci piętę. Lepiej ciut przyduże.
      Wkładka ciemnieje. Ja jej nie czyszczę jakoś specjalnie.
      • tojamarusia Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:52
        Dr Brinkmann się nazywają
    • abecadlowa1 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:54
      Od lat noszę Birkenstocki model Gizeh, wersja na wąską stopę. Dla mnie są bardzo wygodne. Idealne. Rozmiar ten sam, który zawsze noszę. Skóra wewnątrz klapka faktycznie ciemnieje w wyniku użytkowania.
      • abecadlowa1 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:56
        Zwróć uwagę, ze te klapki wystepuja w dwóch tęgościach
    • rinoa_woman Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 13:56
      Noszę, ale nie oryginalne, wybieram takie które mają skórzaną wkładkę, są wygodne, bardzo je lubię.
    • kotejka Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 14:21
      jasne
      po ogrodzie mam deptaki takie plaskie
      brzydkie to, ale bosko wygodne
      starzeje sie jak skora, normalnie
      warunek - musi byc skora inaczej wygladaja byle jak i sa niewygodne
      ja jeszcze lubie w wersji bardziej kobiecej - na koturnie
      www.backsun.fr/accueil/68-560-sandales-venice-compenseeet-semi-compensee.html#/1-taille-36
      takie mam super sa
    • afro.ninja Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 14:54
      Tak, nosze birkenstocki, bardzo wygodne. Akurat z numeracją nie doradzę, bo ja kupuję według mojego numer, rozmiar o jeden za duzy, to bym sie w tych klapkach topiła. Dziecku chcialam kupic sandaly, ale niestety noga nie współgrała z rozmiarami.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 15:01
        numeracja jest zanizona, trzeba kupic numer wieksze
        • afro.ninja Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 20:17
          W moim przypadku nie. W zyciu bym nie kupila wiekszych, bo bym nie mogla w nich chodzić.
    • lilia-anna Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 15:04
      Noszę po domu "od zawsze". Kiedyś jeszcze z Niemiec przywozilam, bo w Polsce nie było. Mam kolejną już parę. Aktualnie model Madrit bodajże, gumowe, tzw. basenowe. Noszę 37/38, a te mam 38 akurat. Trzeba mierzyć. Wygodne są i bardzo trwałe.
    • jolinka102 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 16:50
      Tak, to jest moje ulubione obuwie letnie. Niewyobrazam sobie urlopu bez tych butow. Mozna w nich pokonywac kilometry podczas upalow i stopy sie nie mecza i nie obcieraja. Model gizeh fringe prezentuje sie fajnie nawet w polaczeniu ze zwiewna lekka sukienka.
    • mava Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 19:30
      wierzch zwykle nie jest ze skóry co oznacza, ze podeszwa wytrzyma bóg wie ile lat a góra sie porwie. Chyba że potrafisz chodzic bez zginania stopy bo zwykle pękaja w miejscach zgięć.
      Gdyby kosztowały 20-30 zł to może bym się skusiła ale poniewaz sa droższe to nie, dziekuje.
      I ja takie klapki noszę "po domu" wiec zalezy mi na wygodzie i funkcjnalnosci najbardziej, na wygladzie mniej (choc to też nie jest tak bez znaczenia).
      Ja miałam takie klapki z wierzcherm ze skory, przez iles wiele ale w koncu i skora się zniszczyła (ale spód do końca był w doskonałym stanie). Niestety, drugich takich kupic juz sie nie dało, wszędzie góra plastikowa.
      Kupowałam swój rozmiar.
      I tak, jesli nosi się połówke typowego rozmiaru.to lepiej wziąc wiekszy rozmiar.
      • elenelda Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 22:24
        Wszystkie modele birkenstocków mają skórzane odpowiedniki. Są droższe.
        • mava Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 00:14
          tiaaa...jeśli juz to "skora ekologczna" czyli zmielone odpady skorzane. Tez nie sa warte swojej ceny.
          Mialam z prawdziwej skory i słuzyły mi dobrych kilka lat. Nie brikenstocki ale były doskonałe.
          Potem szukalam podobnych i nigdzie nie znalazlam, wszędzie paski skóropodobne.
          • noi_noi Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 00:20
            skóra ekologiczna to zwykły skaj jest, a nie pierdolety o zmielonych odpadach. to zostało wymyślone dla głupoli, coś jak smalec weganski z fasoli i kotlet z tofu
    • donica35 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 20:07
      Świetne na lato, ponadczasowe i uniwersalne. Zwróć uwagę, żeby były ze skóry (zamszowe są niezwykle miękkie). Noszę do dżinsów i spódnic, właściwie przez cały sezon.
    • madame_edith Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 20:34
      Też mam wszystkie większe niż nomalnie noszę. W sumie każde klapki mam większe niż normalne buty (co za kompletny brak logiki) big_grin
      PS na birnekstockach jak i wszystkich klapkach ze skórzaną podeszwą odbija się po jakimś czasie stopa. Jak je masz na nogach to nie widać, ale jak się zdejmie to tak. No wygląda średnio apetycznie.
    • paszaran Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 21:27
      Brinkmanny maja lepsza wkładkę z pianką w środku, ale Birkenstock znowu dwie tęgości, rzadkie ale przydatne rozwiązanie, faktycznie dużo kolorów to poliuretan czy jak to myląco bywa nazywane skóra ekologiczna, na domiar złego od spodu podklejona materiałem z meszkiem dziwne rozwiązanie na lato, w tamtym sezonie polowałam na skórzane, naprawdę drogie były, udało się na wyprzedażach kupić 2 pary, bardzo się cieszę bo w tym sezonie epidemicznym nie stać mnie na żadne obuwnicze zakupy, wkładka zawsze jest skórzana, wiec ciemnieje.
    • skat_0 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 21:38
      Mam w tym stylu, ale nieoryginalne, bo w birkenach mi rozmiar nie pasuje, 36 są ciut przymale, a w 37 wyprofilowanie stopy już nie w tych miejscach jak trzeba
    • shmu Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 22:02
      Mam model skorzany, Mayari, taki troszke delikatniekszy niz wiekszosc birkenstockow. Faktycznie na samym poczatku stopa musiala sie przyzwyczaic - ale to raczej z powodu modelu buta, do ktorego nie jestem przyzwyczajona - pasek miedzy duzym i drugim palcem. Teraz nosze po domu, a latem codziennie. Bardzo wygodne. Nosze normalnie buty 38 lub 39, te sa 39. Spod buta ciemny, wiec nie wiem czy sciemnieje jeszcze...
    • bywalec.hoteli Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 22:06
      To jakieś szwabskie ciapy? big_grin
      • katiemorag Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 23:27
        To takie buty na które możesz sobie pozwolić jak masz już męża i możesz odpuścić hece z obcasami
        • noi_noi Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 23:32
          takie klapki antygwałtki, coś jak podkolanówki rajstopowe
          • katiemorag Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 23:53
            Rewelacyjnie wygodne, w tym roku latem i tak wszyscy z maskami na twarzach będą chodzić i rękawicach na rękach wiec można sobie na takie pozwolić i tak mało znajomych Ciebie pozna jak dodasz do maski czarne duże okulary, pełen luz ja już korzystam z tego jak chodzę na zakupy, nie ubieram się z ładne ciuchy, nie poprawiam fryzury tylko maska i okulary i jest dobrze
        • bywalec.hoteli Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:09
          katiemorag napisał(a):

> To takie buty na które możesz sobie pozwolić jak masz już męża i możesz odpuści
          > ć hece z obcasami

Chyba, że jesteś mała i sięgasz mu poniżej ramion. To nie możesz big_grin
    • koko8 Re: Klapki typu Brikenstock 08.04.20, 22:38
      Mam czarne zamszowe model Arizona i są, jak wszystkie birkenstocki, wyjątkowo szpetne, ale za to niebywale wygodne - dlatego noszę je tylko w domu. To moje ulubione kapcie.
    • al_sahra Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:03
      Ja na co dzień noszę Birkenstocki piankowe (EVA) i uważam je za idealny wynalazek. Są leciutkie, stopa w nich idealnie leży. Ponieważ mieszkam w ciepłym kraju, to nie zdejmuję ich praktycznie przez cały rok. Mam model Madrid w kilku kolorach:

https://images.asos-media.com/products/birkenstock-madrid-eva-black-flat-slides/9974982-1-black
      • bywalec.hoteli Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:14
        To do chodzenia po domu czy chodzisz takich kapciach na ulicy?
      • noi_noi Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:23
        al_sahra napisał(a):

> Ja na co dzień noszę Birkenstocki piankowe (EVA) i uważam je za idealny wynalaz
        > ek. Są leciutkie, stopa w nich idealnie leży. Ponieważ mieszkam w ciepłym kraju
        > , to nie zdejmuję ic

jeśli tak wygląda twoja stopa, kostka i łydka jak na focie, to jak najbardziej, ale wiekszość kobiet ma bąble zamiast stóp, kostki juz tam dawno nikt nie widział i łydki jak pudzian i jeszcze jak zakupi jedne, to w znoszonych do bólu bedzie chodzic, bo one taaaaakie wygodneuncertain
        • al_sahra Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:49
          Jeśli ktoś ma niezgrabne stopy, to w większości sandałów czy klapków będą wyglądać mało atrakcyjnie - i co w związku z tym?

Zresztą akurat ten model jest moim zdaniem całkiem zgrabny, bo ma tylko jeden, ładnie wycięty i dobrze umieszczony pasek i dość wąski wykrój podeszwy (model istnieje tylko w wersji wąskiej).
    • auksencja15 Re: Klapki typu Brikenstock 09.04.20, 01:06
      Mam kilka różnych modeli, są wyjątkowo brzydkie i cudownie wygodne big_grin to jak z dzieckiem, kochasz nawet jak brzydal big_grin
    • taki-sobie-nick Re: Klapki typu Brikenstock 10.04.20, 01:03
      To coś, typowe dla klapków Birkenstock, to nie skóra, tylko KOREK obuwniczy.

I proszę mi nie tłumaczyć, że korek to macie w wannie i tak nie wygląda. tongue_out Korek w wannie, wbrew nazwie, wykonany jest z gumy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka