arista80
13.04.20, 18:19
Sluchajcie, niedawno ogloszono, ze wloska firma we wspolpracy z angielska opracowala sczepionke, ktora moglaby byc skuteczna w walce z Covid. Podali ze poki co przetestowali ja na zwierzetach i pod koniec kwietnia maja ja zaczac testowac na kolo 550 zdrowych wolontariuszach a Anglii. Jak wszystko pojdzie dobrze to we wrzesniu bedzie mozna zaszczepic personel sanitarny i policje w trybie compassionate use (przepraszam, ale nie znalazlam odpowiednika polskiego). Wirusolog, ktory wypowiadala sie o tej szczepionce, byl bardzo entuzjastyczny, mowil nawet o przelomie, skroceniu biurokracji w przypadku przyszlych badan.
No i zwiazku z tym mam pytanie do emam, szczegolnie tych, ktore zawodowo maja do czynienia z tym sektorem (ponoc sa), co o tym sadzicie? Uzasadniony entuzjazm i mozna miec nadzieje czy raczej nalezy traktowac te wiadomosc z rezerwa? No i zakladajac ze wszystko pojdzie dobrze, wedlug was kiedy mozna byloby przystapic do szczepienia spoleczenstwa? Zainteresowalam sie bardzo tym tematem, wiec jak ktoras mama jest w stanie dac odpowiednia interpretacje, to bede bardzo wdzieczna.