Dodaj do ulubionych

kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty

02.05.20, 21:24
Skoro wątek o gadżetach już mamy i sąsiedni o wielkich robotach, to co polecacie z innych kategorii?

1. Garnki - mam zestaw berghoffa wieloskładnikowy a jak zaczęło brakować dokupiłam ikeowskie z serii 365+. Są ok, jedne i drugie, kusiły mnie szklane, ale raz, średnio potrzebuję, dwa, jest różnica? a któraś?

2. Szybkowar też berghoff, uszczelka bądź pokrywa bywa że działa fanaberyjnie, po 10 latach ma pewnie prawo. Największą jego zaletą są 2 szybkowary, duży na rosół czy ziemniaki na przyjęcie, mały na kaszę, ryż na obiad dla rodziny. (ziemniaki gotuję 6 minut, to tak dla sceptycznych wobec szybkowarów). Kiedyś patrzyłam na Fissler i Silit, 1 sztuka w cenie moich pewnie 3 kompletów, ale może jednak warto?

3. Foremki i tortownice! Chciałabym takie, żeby ciasto nie przywierało, nie trzeba było wykładać papierem do pieczenia, ciasto dało się łatwo wyjąć a powłoka po pieczeniu zostawała na tortownicy a nie zostawała na cieście. Mam szklaną formę i do niej brak zastrzeżeń jak powyżej, ale blatu np. na tort nie upiekę, potrzebuję też większej i prostokątnej. Wszystkie w sklepach (aktualnie w sklepie allegro) niby są super hiper non stick - i ostatnio skrobałam powłokę z ciasta drożdżowego, oskubała się do gołej blachy. Co będzie pozbawione takich atrakcji? Ceramiczna? Z powłoką ceramiczną? Granitową (cokolwiek to jest)? Znalazłam formy węgierskie, ze szklaną powłoką od środka, może one by się nadały. Silikonowe jakoś niezbyt mnie przekonują.

4. małe foremki? mam babeczki i gniazda, wszystko silikonowe. Działają, choć ten silikon po jakiś czasie zrobił się średnio piękny..

5. patelnia do smażenia (naleśników, racuchów, placków, kotletów), co nie będzie przypalać ani przy pierwszym użyciu ani po miesiącu użytkowania. Póki co działa taka z powłoką ceramiczną ale bez szału, na stalowej mi się bywa przypalają a potem nie mogę jej doczyścić. Teflonowi nie wierzę, nie wiem co w nim jest, nie wydaje mi się zupełnie bezpieczny. Stalowa za to tak, ale z kolei na niej bez wielkich ilości oleju przy smażeniu dłuższym niż kilka minut większość mi się przypala.

6. inne - chlebaki, czajniki, i co tam jeszcze macie fajnego do polecenia?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 02.05.20, 21:48
      5. co do patelni do smażenia, to odradzam silit. Miałam z powłoką ceramiczną. Od razu coś się z nią zrobiło, a niestety wywaliłam kwitek, by myślałam, że jak wywalam kilkadziesiąt euro, to ta patelnia zepsuje się przyzwoicie, po kilku latach.
      Mam patelnię marki Fagor, już nieco dłużej i do naleśników kupiłam specjalną, płaską tefala, ale teflonową. Teflon ok, choć na zwykłej też dobrze mi wychodzą naleśniki, może nawet lepiej.
      a co do foremek do pieczenia, ja mam wypasy, ale i tak standardowo piekę na papierze.
    • 1012ja Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 02.05.20, 22:42
      Te węgierskie blachy (jeśli myślimy o tych samych) rzeczywiście są bardzo dobre. Siosta pierwsza taką miała. Ja nabyłam we wrześniu 2019 i jej starasza wcale nie wygła gorzej od mojej nówki. Pieczenie w niej nie wymaga papieru. Mam prostokątną i keksówkę. Zastanawiałam się jeszcze na patelnią.
      • jana111 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 00:20
        Myślę, ze to samo, "forma makowa" się to nazywa inaczej, bardzo do mnie przemawia to szkło od środka, czyste, nie obłazi, niekoniecznie trzeba smarować, bez papieru, żadnego metalicznego posmaku czy obłażenia warstw. Tak działa moja mała okrągła szklana foremka, zakładam, że tamte tylko inaczej wyglądają, środek ten sam.
        Kupię na pewno, potrzebowałam potwierdzenia.
      • jana111 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 09.05.20, 13:34
        Kupiłam tę blachę i mam pytanie takie- jak ona wygląda od środka? Nie widzę tam żadnej szklanej powłoki, to szkło jest w jakiejś mikrometrowej warstwie? Owszem, wygląda na powleczone czymś od środka, coś jak moje blachy piekarnikowe (genialne, odporne na wszelakie skrobanie, krojenie, nic do nich nie przywiera, smaruję olejem, papieru nie używam wcale) ale czy to jest to szkło?
        Tak ma być?
    • mysiulek08 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 02.05.20, 23:17
      garnki i patelnie i czajnik klasyczny mam tefala, czesc z inoxa czesc z teflonem z lini titanium bodajze
      poza tym ceramiczna do nalesnikow oster i dwie tez ostera z powloka granitowa, polubilam bardziej niz tefal smile

      blaszki tascoma i swietna brazylijska tramontina ale to raczej w europie niedostepne
      • jana111 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 05.05.20, 01:58
        A ta powłoka granitowa to co robi (ale tak naprawdę, nie wg. reklamy)?
        Blaszki tascomy jakie masz? Nie konkretnie (choć mogą być), chodzi mi o to, czym pokryte, tą ich powłoką antyadhezyjną? Jesli tak, to czy jest ona nadal na całej blaszce, nigdzie nie obłazi, nie rozwarstwia się?
        • mysiulek08 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 05.05.20, 06:16
          cos jak teflon, tylko lepiej, nic nie przywiera, bardzo latwo sie myje

          blaszki mam plaskie i tortownice kwadratowa (bardzo lubie), pokryte powloka, na calej blaszce, uzywam od pieciu lat, czasem z papierem (przy tortownicy jak rzadkie ciasto) czasem bez, 'chrupki' serowe wymagaja oliwy, bez papieru pieke a potem myje w zmywarce

          tramontina ma swoja powloke, jasna, tez sie sprawdza

          nabralam ochoty na te wegierskie 'makowe' ale musza przesylki do mnie z PL ruszyc tongue_out
    • mayaalex Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 00:34
      Te watki zawsze mi uswiadamiaja, jaka mam beznadziejnie niedoinwestowana kuchnie 😳
      Garnki mam tefala, kupilam kiedys w supermarkecie caly komplet, chyba 5 sztuk, z pokrywkami. Proste, metalowe, pokrywki szklane. Uwielbiam je, moja przyjaciolka ma ten sam komplet, tez je uwielbia. Potem jeszcze maz swoje ikeowskie przytachal, woki dokupilam z tefala, patelnie mam z ikei.
      Szybkowar to meza pomysl, kupilismy SEB bo akurat byl w promocji (to ta sama firma co Moulinex, Rowenta, Tefal i WMF, nigdy wczesniej o takiej marce nie slyszalam i myslalam, ze to jakas chinszczyzna). No ok, maz zachwycony, dla mnie to nie jest az takie genialne odkrycie.
      Cala reszta to u mnie jakas przypadkowa zbieranina, cos z Ikei, cos z supermarketu, kucharka ze mnie slaba i jakos nie czuje nigdy zeby cos tam bylo mi specjalnie potrzebne. Chetnie poczytam, co jest dobre i co sie sprawdza, moze wreszcie kupie cos fajnego.
      • bi_scotti Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 01:50
        mayaalex napisała:

        > Te watki zawsze mi uswiadamiaja, jaka mam beznadziejnie niedoinwestowana kuchni
        > e 😳

        smile Good for you, bo mnie uswiadamiaja jak mam beznadziejnie niedoinwestowana WIEDZE na temat everything kuchnia related wink Podziwiam kobiety, ktore znaja nazwy brands, rozrozniaja je, maja na ich temat opinie - I know nothing na temat garnkow, patelni i innych sprzetow, ktore nie sa total basic: coffee maker, lodowka, kuchenka, dishwasher, jakis sensowny zestaw nozy i "gosciowy" serwis obiadowo-kawowy big_grin Fajnie poczytac experts choc przyznaje, ze wolalabym z obrazkami, bo same nazwy niewiele mi mowia. Cheers.
    • mikams75 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 01:39
      mozecie zalinkowac te formy wegierskie ze szklem?
      I szklane garnki? Czy z szklana pokrywa?

      Ja mam zbieranine, troche Ikei, troche innych, mam tez z Lidla. Jedne lepsze, inne gorsze ale jeszcze mi nigdy powloka sie nie przykleila do ciasta.
      Patelnie tez mam rozne i regularnie wymieniam - juz przestalam sie przejmowac czy taka czy siaka - biore co sie fajnego trafi w promocji. Jak sie zuzyje, to wyrzucam. Nie kupuje cienkich, raczej grubsze, ciezsze, ale tempo zuzycia nie zalezy od ceny (pomijam te najtansze). Wybieram powloki nieprzywierajace, ceramiczne, teflonowe, tytanowe. Nic sie nie przypala. Choc po pewnym czasie powloka sie niszczy. Ale nie po miesiacu, raczej po 2-3 latach b. czestego uzywania.

      Silit jest sliczny ale pierunsko ciezki.
    • triismegistos Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 10:03
      Najlepszą patelnię w życiu kupiłam w Biedronce, z firmy Ambition. Biała, taka ryflowana w okręgi. Jak gdzieś dorwę tą linię to kupię kilka rozmiarów.
      Chlebak mam z fiirmy Klausberg, z bambusa i metalu. Jest super. Pieczywo bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha zbyt szybko, ale też się nie kisi.
    • joasiazdaleka Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 10:46
      Idealny watek na moje dzisiejsze przemyslenia - ja wlasnie sie rozgladam za garnkami. Znaczy kupilam nawet jakis zestaw super hiper, ale po 3 tygodniach rozpadla sie raczka od pokrywki, wiec garnki poszly do zwrotu
      a ja zostalam ze starymi garnkami zniesionymi ze strychu big_grin
      I mam dylemat, bo nie wiem, kupowac osobno kazdy garnek i znow miec misz masz, czy jakis komplet.
      Jesli komplet, to z czego?
      Zastanawiam sie nad Zepterem, ale po pierwsze musialabym sprowadzac, po drugie wolalabym zobaczyc zanim kupie, bo moja wyobraznia przestrzenna jest zadna i widok garnka na zdjeciu nic mi nie mowi, a po trzecie zastanawiam sie, czy wydanie 12 tysiecy to na pewno mi potrzebne.
      Mam wrazenie, ze wiekszosc garnkow obecnie to rondle. A ja chce garnki. Rondle sa ok jako rondle, ale nie jako garnek!
      Wiekszosc ma metalowe!!! uszy. Kurde, one jakos magicznie metalowe, ze sie nie nagrzewaja?
      Nie lubie teflonu, znaczy wolalabym chyba bez, bo teflonowe, to mam wrazenie, ze sie luszczy i wlazi w jedzenie. Chyba, ze zle mowie?
      Chce jeden wiekszy, z 6 litrow, ze 2 takie po 3 litry, jeden albo 2 mniejsze.
      Do tego ze 2 patelnie i jedna patelnie gleboka/wok.
      Jakie sa dobre firmy, na co patrzec?
    • leyla76 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 11:09
      Połowa mojego wyposażenia w kuchni czyli garnki, patelnie, formy do ciasta , łyżki drewniane, sitka, dzbanki itd to tk maxx .
      Mam kupione lata temu w tk maxx garnki marki quantinox, które uwielbiam. Niestety nie dzialaja na indukcji i przez to dalej używam zwykłej ceramicznej płyty, w której spalił sie jeden palnik. Garnki są super, nic sie nie przypala, nie drapie. Super łatwe w myciu, ale nie nadają sie tez do zmywarki.

      Szybkowar - mam Instant Pot u nie zamieniłabym na inny.
      Chlebaka nie mam, czajnik szklany z filtrem Brita marki russel hobbs.

      Patelnia znowu marka quantinox z szarą powłoką. Nie wiem co to jest ale nie jest to teflon.
      Mam jeszcze patelnie bergner tez z tk maxx, szare w ciapki. Nie wiem z czego ale tez nic do nich nie przywiera i są lekkie.

      Z innych rzeczy uwielbiam tez automat do chleba.
    • arwena_11 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 03.05.20, 14:14
      Co do garnków nie doradzę. Kocham Zeptera miłością wielką ( mam też Berghoffa, dobry ale daleko mu do Zeptera ). Mam też garnki Thomas Rosental - garnki ok, ale patelnie kiepskie - powłoka bardzo szybko zeszła.

      Za to formy do pieczenia bardzo lubię Amnition ze szklanym dnem ( bok silikonowy ) - nic nie przywiera. Jedyna wada, ze są małe. Jak dorwę gdzieś takie duże, to kupię bez zastanowienia. Może te węgierskie jak mają szklaną powłokę też tak działają.
      Z patelniami mam problem. Bo niestety wszystkie ceramiczne po pewnym czasie się psuły. Najlepsze były takie żeliwne. Niestety te co miałam nie nadawały się na indukcje. Muszę poszukać takich na indukcje.
      • jana111 Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 05.05.20, 01:33
        Taka www.tescomapolska.pl/patelnia-do-nalesnikow-i-premium-stone-26-cm czy taka www.tescomapolska.pl/patelnia-do-nalesnikow-i-premium-26-cm czy jeszcze jakaś inna?
        Inne rzeczy (racuchy, pankejki, placki ziemniaczane) też usmaży? W sensie- nie uciekną za ten niski rancik?
        • pani_libusza Re: kuchenne- garnki, patelnie i inne sprzęty 05.05.20, 11:26
          Ta druga, czy dokładnej jej starszy model. Ja jej używam tylko do naleśników, ten „rancik” jest niziutki wiec jeśli musisz dać więcej tłuszczu na patelnie to będzie spływać ( do naleśników tylko raz spryskuje patelnie tłuszczem, potem już jest odpowiednio rozgrzana i nie dodaje tłuszczu).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka