Dodaj do ulubionych

Do korwinistów, co bolą ich podatki

09.05.20, 15:44
Nieden korwinista płacze, że ma 5 brutto i chciałby z niego mieć 5 netto. Chcesz mieć 5 netto? To sobie znajdź pracę za tyle brutto, żeby z niego było 5 netto big_grin Tyle mam do powiedzenia big_grin
Obserwuj wątek
      • lajtova Re: Do korwinistów, co bolą ich podatki 09.05.20, 15:55
        Sernik tradycyjny:
        Składniki:

        1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
        200 g masła
        250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
        4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
        2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
        aromat waniliowy lub rumowy
        1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
        bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

        W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.

        Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 – 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

        Dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.

        Miękka polewa czekoladowa:

        70 ml śmietany kremówki 36%
        70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
        W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.

        * Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę lub nawet o 3/4.

        Smacznego smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka