Dodaj do ulubionych

Technikum - praktyki.

13.05.20, 22:56
Miały być w maju. Że wzgledow wiadomych nie było. W maju córka miała normalne, zdalne lekcje. Dziś info, że bez praktyk nie zalicza im roku. Zatem jak UM się zgodzi to będą w wakacje a promocja do następnej klasy w sierpniu. Ja się k... wa pytam jakim prawem? Mamy plany na wakacje, maj nie jest wolny.od nauki... dzieci 2ywiazuje się z obowiązków zadawanych przez szkołę. Pozostaje mieć nadzieję, że UM się nie zgodzi na skrócenie wakacji.
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 08:31
      Wielu ludziom z różnych powodów sypią się w tym roku wakacyjne plany...
    • triss_merigold6 Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 08:35
      Na litość boską, w tym absurdalnym roku zrobiłabym wszystko, żeby dziecko w technikum nie traciło praktyk, nawet kosztem części wakacji. Po cholerę posyłałaś do technikum, skoro uważasz, że plany wakacyjne rodziców w jednym roku są ważniejsze niż pełny tok nauki i przygotowania do przyszłych egzaminów z kwalifikacji?!
    • solejrolia Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 09:12
      Ręce opadają....
      To lepiej, żeby skończyła szkołę bez jakichkolwiek umiejętności? bo macie plany na wakacje?

Zastanów się co ty wypisujesz.

Przesuń plany wyjazdowe na inny termin lub zrezygnujcie z nich, bo praktyki są częścią edukacji twojej córki,
      tzreba było nie pozwolić jej na technikum, wtedy nie miałaby żadnych zajęć praktycznych...
    • rozwiane_marzenie Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 11:07
      Tak sobie czytam wcześniejsze komentarze, jak to ematki chętnie pracowałyby na okrągło, bez żadnego urlopu, wakacji... tylko czemu co chwilę wątek na forum typu gdzie jedziecie, co z wakacjami w tym roku. Bo najłatwiej to komuś kazać pracować 2 lata bez przerwy. Nie, uczeń też pracuje, też należą mu się wakacje.
      Z tego co kojarzę to wczoraj przecież pozwolili na odbywanie praktyk od 25 maja (nie wiem, czy dobrze zapamiętałam, bo ta kwestia akurat mnie nie interesuje, mam dziecko w 1 klasie). Szkoła powinna zorganizować praktyki teraz, żeby zdążyć przed zakończeniem zajęć - jako rodzic domagałabym się właśnie tego. Zadzwoń do szkoły i wyraź swoje zdanie, może bez tego w szkole nie wiedzą, że uczniowie też chcieliby mieć wakacje.
      • szeptucha.z.malucha Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 11:59
        Taki szczegół: pozwolono ma praktyki w szkołach policealnych. Kompletnie nie ogarniam dlaczego tylko im.
        • rozwiane_marzenie Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 12:07
          To nie wiedziałam, dzięki, po prostu było mi to niepotrzebne.
          Bez sensu, że tylko policealnym pozwolono - ale co ja się dziwię, przecież nie pierwszy raz wprowadzają absurdalne przepisy, które nie mają nic wspólnego z logiką.
          • little_fish Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 12:58
            To jest tak samo logiczne, jak przywrócenie zajęć rewalidacyjnych
    • tol8 Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 12:55
      U nas też na wakacje przesunięte, z tym że termin dowolny. Trzeba wyrobić 8h dziennie przez miesiąc, obojętnie kiedy zacznie.
      • niktmadry Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 13:01
        Ale macie w kolejne klasie miesiąc wolnego? Bo u nas zabrano miesiąc wakacji ale nauki w roku szkolnym nie skrócono.
        • solejrolia Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 13:40
          Ale w tym roku szkolnym macie o te praktyki mniej zajęć, godzinowo, one sie nie odbyły, więc nie jęcz. A ty z córką decydując się na szkołę zawodową musiałyście mieć świadomość, że córka musi nauczyć się konkretnych umiejętności, bo potem będzie mieć z tego egzamin zawodowy, no i w życiu jej to bedzie niezbędne do pracy. Jeśli nie udało się w roku szkolnym, to trzeba to odrobić, bo nie da się tego zastąpić samą teorią.
          I jest wiele zawodów, które mają wakacyjne praktyki i staże.
          (Ja i w technikum ,i na studiach, miałam zabrane raz po miesiącu z wakacji, żyję. )
          • niktmadry Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 13:59
            No właśnie problem w tym, że nie. Praktyki miały być w maju. Ze względu na sytuację odwołano praktyki ale młodzież ma codziennie elekcję zgodne z planem nauczania. To nie tak, że maja teraz.wolne a będą chodzić na praktyki w wakacje. Teraz się ucza a. wakacje im skrócono.
          • rozwiane_marzenie Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 14:04
            Ale autorka napisała wyraźnie, że właśnie córka nie ma mniej godzin, bo teraz powinna mieć praktykę i wolne od szkoły, a ma normalne lekcje.
          • niktmadry Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 14:04
            Będą mieć 11 miesięcy obowiązkowych zajęć. O stażach nie pisze, bo te są dobrowolne.
            Co więcej jak nie odmroza szkół do września to zgodnie to nie dostaną promocji do następnej klasy.
    • ren.s Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 14:10
      Zapewne czerwiec będą mieli wolny, spokojnie smile
      • rozwiane_marzenie Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 14:13
        O i to by było dobre i uczciwe wobec młodzieży. Tylko ciekawe czy tak uczciwie postąpią...
      • niktmadry Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 14:15
        Nie będą mieli wolnego. Rodzice o to pytali.
        • ren.s Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 15:10
          To będą mieli praktykę w czerwcu, własnie czytam, że uwalniają praktyki w technikach od 25 maja.
          • niktmadry Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 16:05
            Tak ale w klasach 3. Moja jest w 2.
        • ren.s Re: Technikum - praktyki. 14.05.20, 15:11
          >>Nie będą mieli wolnego. Rodzice o to pytali.

Moim zdaniem to sprzeczne z prawem oświatowym, ale ja się nie znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka