korniz 18.05.20, 21:48 ale nie tylko w cukierniach.Wróciłam do pieczenia biszkopta- dwa lata temu się zraziłam-ile wlałam taki był i jeszcze gumowy..Przepisów jest mega dużo.Macie swój ulubiony? Głównie chodzi mi ile dajecie mąki na 1 jajko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 21:50 1 jajo - 1 łyżka mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 21:59 Właśnie taką proporcje mama mnie uczyła-1jajko,jena lyzka mąki.Sekret to super ubić bialka. .Jak widzę w przepisie szklanka czy poltorej mąki to mnie to przeraża bo już nie bedzie pulchny tylko zbity, Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 22:51 Nie musisz ubijać białek. Wiele przepisów na biszkopt jest zbyt udziwiona i wywodzi się z czasów, gdy nie było elektrycznych mikserów. Ja mam doskonały przepis na biszkopt, który zawsze mi wychodzi z różnych proporcji . Tajemnicą jest ubicie całych jajek z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez dokładnie 10 minut. Na to przesiewasz mąkę i delikatnie mieszasz (już nie mikserem). Jak chcesz by biszopt by pulchniejszy, to możesz do mąki dodać pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Proporcje, które zawsze mi się udają w tortownicy 26cm: 4 jajka 150 g cukru 75g mąki 75 g skrobi (kukurydzianej/ziemniaczanej/ budyniu waniliowego) opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec w 150/175 stopni około 25 minut. Niższa temperatura sprzyja rośnięciu biszkopta, za gorąca, ścina biszkopt za szybko i wychodzi zbity. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 21:52 Ale robiłam też ten i również wyszedł www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-genuenski Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 22:02 Biszkopt rzucany z Moich wypieków jest niezawodny. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 22:50 Fakt. Ostatnio go nawet wypieprzyłam do góry nogami a i tak był dobry :p Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Biszkopt w cukierniach przepis 18.05.20, 22:54 Biszkopt rzucany z MW. Odpowiedz Link Zgłoś