Dodaj do ulubionych

Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna?

20.05.20, 10:06
Witajcie,
proszę o pomoc osoby z dietą bezglutenową. Mam celiakię. Zdiagnozowano mnie parę dni temu. Przeczytałam dużo o diecie i mam wątpliwości: jak restrykcyjnie trzeba unikać produktów z adnotacją "mogą zawierać gluten"? Jeśli miałabym być bardzo restrykcyjna, nie można niemal niczego zjeść. Nawet produktów, o których myślałam, że są zdrową i wartościową alternatywą, jak kasza gryczana czy ciecierzyca. Produkty licencjonowane są bardzo drogie i trudno dostępne (w ostatnich dniach miałam w rękach chyba ze dwadzieścia opakowań kaszy gryczanej i ciecierzycy w różnych sklepach). Jeśli mam przestrzegać diety na sto procent, to nigdy nie zjem niczego poza domem, bo przecież nie mogę wymagać od znajomych, by specjalnie dla mnie wymienili w kuchni wszystkie przyprawy itp.
Sporo podróżuję, w skali roku ponad miesiąc jestem poza domem. Teraz ze zdenerwowania i niepewności dostałam jadłowstrętu, nie mogę nic przełknąć, tylko wodę.
Nie mam żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, "tylko" anemię, męczliwość, wypadanie włosów. Lekarz powiedział, że to nie jest ciężka postać choroby.
Czy możecie się podzielić swoim doświadczeniem?
Obserwuj wątek
    • gazdzina Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 10:35
      Kasza gryczana czy ciecierzyca nie zawierają glutenu, więc nie rozumiem. Poza tym większość osób chorych na celiakie może jeść produkty z owsem, bez innych dodatków. Producenci często zamieszczają adnotację o glutenie, jak i zresztą o orzeszkach czy innych alergenach, bo produkcja odbywa się na tej samej taśmie. A inna sprawa - jak u ciebie diagnozowane celiakię? Czy masz pewność, że to właśnie celiakia?
      • ichi51e Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 10:51
        Jesli nie maja znaku przekreslonego klosa to znaczy ze moga byc zanieczeszczone sladowymi ilosciami glutemu - w produkcji badz transporcie. Jak ktos ma powazniejszy przypadek nawet sladowe ilosci moga szkodzic (z tym ze to chyba nie ten przypadek)

        --
        wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
      • princy-mincy Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 11:01
        gazdzina napisała:

        > Kasza gryczana czy ciecierzyca nie zawierają glutenu, więc nie rozumiem.
        Same z natury nie, ale sa przetwarzane w tym samym zakladzie co glutenowe zboza i moze dojsc do zanieczyszczenia.

        Poza t
        > ym większość osób chorych na celiakie może jeść produkty z owsem, bez innych do
        > datków.
        Nie do konca to jest prawda. Ja nie moge jesc wzyklego owsa a to dlatego, ze jest on mielony w tych samych mlynach co pszenica. Jem platki owsiane tylko oznaczone jako bezglutenowe, nie moge zjesc zwyklych platkow owsianych.

        Producenci często zamieszczają adnotację o glutenie, jak i zresztą o or
        > zeszkach czy innych alergenach, bo produkcja odbywa się na tej samej taśmie.
        Nie czesto, ale zawsze jesli takie sa uzywane w zakladzie produkcyjnym, prawo narzuca na nich taki obowiazek.


        • jeste_m_sobie Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 11:45
          Celiakia została zdiagnozowana na podstawie gastroskopii - badanie wycinków z dwunastnicy. Właśnie "rozchodzi się" o te "śladowe ilości glutenu". Wiem, że często jest to tylko asekuracja ze strony producentów, którzy nie badają pod tym kątem swoich produktów. I zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki - czy jest sens wyłączać z diety tak wiele wartościowych produktów (a w każdym razie znacznie utrudniać sobie do nich dostęp).
    • ada.maris Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 10:37
      Ja mam celiakie i podobnie jak ty, nie mam większych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Takowe dzieją się tylko wtedy, gdy skuszę się na pizzę (ostatnio ponad rok temu), innych rzeczy glutenowych nie jadam. W związku z tym nie pilnuje tak restrykcyjnie diety, czyli kasze gryczana, ryż czy inna ciecierzycę z adnotacja, ze może zawierać śladowe ilości glutenu konsumuje i się nie przejmuje, tak samo z jedzeniem na mieście, pilnuje tylko żeby były to dania bez typowych produktów zawierających gluten. Teraz jest duży wybór rzeczy bezglutenowych, nawet w knajpach. Da się to ogarnąć, chociaż pewnie mam łatwiej, bo z celiakia żyje od urodzenia.
      • jeste_m_sobie Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 11:48
        Właśnie o taką sytuację mi chodzi. Czy mimo mniejszej restrykcyjności czujesz się dobrze i masz dobre wyniki? Spotkałam się z twierdzeniem, że dieta z możliwością śladowych ilości glutenu to wcale nie dieta i nie ma sensu, nie daje żadnych efektów zdrowotnych. Ale na zdrowy rozum to wydaje się bez sensu... Przecież w produktach bezglutenowych też mogą się zdarzyć zanieczyszczenia (o czym świadczą badania). To znaczyłoby, że nikt nie jest na diecie... Zaraz zwariuję. Czy mam już nigdy nie zjeść nic u mojej mamy? Chce dla mnie gotować z produktów bezglutenowych, ale nie każę jej kupować specjalnych przypraw...
        • astomi25 Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 12:28
          Nie musi tak byc.
          U mojej corki zdiagnozowano dopiero w wieku nastoletnim. Nigdy nie miala zadnych dolegliwosci, bolow brzucha czy biegunek.
          Jedynym objawem byl zahamowanie wzrostu. Teraz corka ma 18 lat, i taki sam wzrost jak w wieku 10,5 roku.


          --
          Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
          smile
          • astomi25 Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 12:30
            Aha i nam powiedziano ze celiakia to choroba ktora sie ma w genach.
            Czyli ze sie z tym rodzisz. Niektorzy nigdy nie maja objawow, bo choroba sie nie uaktywnia. Ponoc Beata Tyszkiewicz o swojej celiakii dowiedziala sie grubo po 70 tce. wink

            --
            Der Ossi ist schlau und stellt sich dumm, der Wessi macht es andersrum.
            smile
        • princy-mincy Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 13:14
          Nie zawsze. Ja zostalam zdiagnozowana na krotko przed 30, objawy zaczely wystepowac w ciazy.
          tzn mialam anemie, bylam blada cale zycie, ale tlumaczono, ze to taka moja uroda (gdy mnie mama ciagala po lekarzach i kolejnych badaniach) ale dopiero pod koniec ciazy i zaraz po urodzeniu dziecka wystapila celiakia pelnoobjawowa.
        • ada.maris Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 14:28
          Byłam niemowlakiem, wymioty+biegunki- diagnoza celiakia. Ścisła dieta bardzo długo, dopiero jako nastolatka, może odrobine wczesniej, próbowałam glutenu w małych ilościach i okazało się, ze nie jest już tak zle. Wyniki badań (a robię je regularnie, bo mam jeszcze 2 choroby autoimmunologiczne) są w miarę ok, ale typowe glutenowe rzeczy jem naprawdę rzadko, chleba czy makaronu w ogóle, tylko ta pizza raz na pare lat. Natomiast produkty, na których widnieje, ze mogą zawierać gluten nic mi nie robią. Z reszta ja mam ponad 40 lat i kiedy byłam dzieckiem nie było chyba w Polsce w ogóle certyfikowanych produktów bezglutenowych (może poza mlekiem dla niemowląt), a objawów celiakii nie miałam, czyli wymioty i biegunki przeszły. Jadam tez u znajomych, zawsze maja coś bez glutenu typu sałatka, czy w knajpach, jak mam wątpliwości co do dania, to pytam kelnera, nawet nad morzem mam smażalnie, gdzie rybę właściciel mi smaży na maśle na patelni z lekka panierka z maki ziemniaczanej na moja prośbę🙂 nie stresuj się, z czasem się przyzwyczaisz.
            • ada.maris Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 17:01
              Skan książeczki zdrowia ci pokazać, razem z wypisywanymi receptami na mleko bezglutenowe?Najpierw wstępna sugestia młodego lekarza pediatry, a potem badania w szpitalu dziecięcym w Krakowie. Nie wiem co Cię tak dziwi, zdaje się, ze jesteś lekarzem, wiec powinnaś wiedzieć, ze już ponad 40 lat temu stawiano takie diagnozy. W tamtym czasie tylko taka różnica była, ze rodzicom moim przekazano informacje, ze jest to choroba, z której prawdopodobnie wyjdę, jak wyrosnę, a nie, ze jest to choroba genetyczna. Stad próby wprowadzania z wiekiem glutenu, tak zalecał wówczas pediatra. Z czasem objawy celiakii rzeczywiście znacznie złagodniały.
              • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 18:49
                >razem z wypisywanymi receptami na mleko bezglutenowe?
                Mleko bezglutenowe?

                >Nie wiem co Cię tak dziwi, zdaje się, ze jesteś lekarzem,
                Tak, właśnie dlatego mnie dziwi. I ciekawi. 40 lat temu proces diagnostyczny był zupełnie inny, (bardzo często objawy + dieta= rozpoznanie celiakii), trudno też wyobrazić sobie 40 lat temu endoskopową biopsję u niemowlęcia, a diagnostyka serologiczna w ogóle nie istniała. I już wówczas wiedzano, że z celiakii się nie wyrasta. Kilkanaście lat temu znacznie zmienił się proces diagnostyczny, wprowadzono jako złoty standard skalę Marsha i wówczas okazalo się, że mnóstwo osób było błędnie zdiagnozowanych. Mieliśmy nawet taką rodzinę, dla której to był "dramat," bo stracili zasiłki na "niepełnosprawność "na 3 czy 4 dzieci, które jednak okazały się zdrowe. Dlatego tak mnie to zaciekawiło, bo skoro masz celiakię i jesz pizzę, to jednak zmiany w badaniach kontrolnych powinny być, przeciwciała też powinny być wykrywalne. A jesli jednak proces diagnostyczny 40 lat temu był błędny, to nieodpowiedzialne jest doradzanie osobom z celiakią, że można jeść raz na jakiś czas pizzę i nie pilnować za bardzo produktów , bo "choroba łagodnieje" i "nic się nie dzieje".



                --
                "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"
                • ada.maris Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 21:03
                  Tak właśnie, recepty na specjalna mieszankę mleka, są w książeczce zdrowia wpisy. Natomiast diagnostyka jak wyglądała nie wiem, w szpitalu trzymali mnie ok 3 miesięcy, dieta przez wiele lat była restrykcyjna i nie wykluczone, ze z porad kiepskich pediatrów rodzice korzystali, bo właśnie takie informacje otrzymali, ze często z tego się wyrasta. Natomiast nikogo do jedzenia pizzy nie zachecalam, napisałam, ze objawy celiakii mam, jak już się na nią skuszę raz na pare lat. Natomiast rzeczywiście nie kupuje tylko produktów z certyfikatem, często ryż, czy kasze gryczana normalnie, przyprawy (nie miksy) tez , jak nie mam budyniu na stanie bezglutenowego, to użyje zwykłego. Ale już proszek do pieczenia, czy sos sojowy zawsze bezglutenowy.
            • aga_sama Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 22.05.20, 02:57
              Normalnie. W Polsce przez całe lata 80.te badano dzieci na celiakię, a dr Tadeusz Chorzelski opracował jedną z metod wykrywania celiakii w badaniach krwi. Badano nawet bardzo małe dzieci, które miały objawy, bo znacznie wcześniej wprowadzano gluten (kasze mannę). Po potwierdzeniu celiakii byly dodatkowe specjalne kartki na produkty bezglutenowe. Niestety po kilku latach zalecano powrót do normalnego jedzenia... a choroba wracała, czasem przez lata bezobjawowo albo z nieswoistymi objawami. Dwie moje koleżanki dostały wstępne diagnozy kilka lat temu... w klinikach leczenia niepłodności.
    • disco-ball Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 11:30
      Dieta w 100%.
      Na początku będzie ciężko, potem się nauczysz i nie będzie problemu. Jest od groma blogów, stron z fajnymi przepisami. Produktów tez sporo.
      Dasz radę.
      Jeśli chodzi o knajpy - szukaj menu bez glutenu.
      Zapisz się do towarzystwa osób z celiakia, są bardzo pomocni.
    • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 12:19
      Ja bym na razie olała te śladowe ilości, one tam mogą być, ale nie zawsze są. Takie rzeczy, jak kasza gryczana czy ryż wystarczy, że przejrzysz, czy się jakieś ziarenka pszenicy, czy inne nie zaplątały, i wypłuczesz przed gotowaniem.
      Jeśli przestaniesz jeść zboża, które do tej pory jadłaś pewnie, jak każdy w dużej ilości, to poprawa i wyników badań, i samopoczucia powinna być bardzo znacząca.
      To może w zupełności wystarczyć do utrzymania zdrowia.
      Będziesz się martwić, jeśli się okaże, że to za mało.
      Głowa do góry, powodzenia.
      • jeste_m_sobie Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 12:25
        Dziękuję Ci za opinię. Czy to Twoje osobiste doświadczenia, jeśli można spytać? Zdawało mi się, że odżywiałam się dobrze: raczej chleb orkiszowy albo żytni na zakwasie niż białe bułeczki, nie pieczywo mrożone, żadnych fast foodów... Ale gluten oczywiście był. Naprawdę odżywiałam się bardzo dobrze. Obawiam się, że teraz, paradoksalnie, będę jeść gorzej, tyle że bez glutenu... No chyba nie o to chodzi...
        • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 13:26
          Nie, no jakie gorzej?
          Będziesz jeść lepiej, bo nie będziesz jeść tego, co ci szkodzi.

          Zamiast chleba wafle ryżowe, albo kukurydziane, zamiast mąki pszennej ryżowa, grochowa, cieciorkowa, kukurydziana, czy jakaś inna bezglutenowa. Nie nastawiałabym się na jedzenie pieczywa bezglutenowego z mieszanek, bo na ogół są paskudne, tylko spróbuj zmienić sposób żywienia na taki bez chleba. Nie masz gwałtownych objawów, więc możesz dietę zmieniać stopniowo, tak żeby się nauczyć, oswoić i przyzwyczaić do nowego sposobu jedzenia.
          Nie panikuj i nie histeryzuj, to tylko 4 zboża: pszenica(w tym orkisz i inne), żyto, jęczmień i owies. A z czasem może się okazać, że owies będziesz mogła jeść.
          Z glutenem nie mam osobistych doświadczeń, bo akurat gluten jeść mogę, przynajmniej na razie, ale za to nie mogę jeść setki innych rzeczy, w tym większości zdrowych warzyw i owoców. Ja to się dopiero niezdrowo odżywiam. Nie jem zdrowego serka, jogurcików, wołowinki, kurczaków, jabłuszek, marchewek, pomidorków, papryczek, malinek itd itp...., ale dzięki temu jestem zdrowa. Początki były trudne, ale po roku zaczęłam ogarniać, co i w jakim sklepie jadalnego mogę kupić, i co można czym zastąpić.
          Tobie też się uda zorganizować życie na nowo, to naprawdę jest możliwe. Teraz masz w głowie chaos, ale to minie. Wszystko się ułoży, przyzwyczaisz się i będzie dobrze.
    • po-trafie Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 13:29
      Mam bliska kolezanke z celiakia, i owszem, mam dla niej osobne naczynia. Jesli wyjezdzamy razem, to uzywa osobnych talezy, desek do krojenia itp.
      Zapraszajac na swoj slub osoby z celiakia, dbalam by mialy osobno przygotowane posilki, w kuchniach respektujacych zupelny brak glutenu. zamawialam tez dla nich osobny ekwiwalent tortu (z bezglutenowej piekarni).

      Znamy ze znajomymi restauracje i miejsca, ktore faktycznie gotuja bez glutenu i tam mozemy sie z nia spotykac.
      Ma swoja liste produktow, ktorych uzywa, staramy sie to respektowac. Jesli ja zapraszam, to zawsze mam przekaski specjalnie oznaczone jako bezglutenowe, zeby nie bylo problemow.

      Wszystko to dlatego, ze po latach scislej diety czuje sie swietnie, ale nawet nna sladowe ilosci glutenu reaguje bardzo zle. I trzeba dbac!
    • edka12 Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 14:03
      Moją mamę zdiagnozowano po 50-tce. Miała poważne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Na początku rygorystycznie przestrzegała diety aż objawy wycofały się. Aktualnie od kilku lat nie ma już takiego rygoru. Wie, że na pewno nie może jeść makaronu i raczej chleba - kupuje bezglutenowe bo po zjedzeniu glutenowego objawy wracają. Natomiast nie patrzy na przekreślony kłos na każdym produkcie a od czasu do czasu zje kawałek normalnego chleba lub ciastko. Tak więc chyba musisz próbować i obserwować jak się czujesz i jakie masz wyniki. Początkowo może faktycznie przestrzegać przez kilka tygodni diety rygorystycznie bo też będziesz widziała czy są zmiany w samopoczuciu
    • biala_adelajda Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 20.05.20, 15:19
      Zobacz sobie menubezglutenu.pl - tam masz wykaz restauracji prawdziwie bezglutenowych.
      Strona Bezglutenowej Mamy to skarbnica wiedzy o produktach, markach, sklepach, wyjazdach bezglutenowych i organizacji bezglutenowego życia, także z bezglutenowym dzieckiem.
      Świetne przepisy na potrawy mączne i ciasta na blogu natchniona.pl.
      P.S. Włochy i Hiszpania są bardzo przyjazne celiakom, rozwazalabym urlop w tamtych rejonach.

      --
      pomagam.pl/zrzutkadlakasi
    • lidek0 Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 21.05.20, 19:15
      Nie ważne jaka dieta, albo przestrzegasz na 100% albo nie, zależy na ile ważne jest dla Cienie Twoje zdrowie, tu nie ma co pytać na forum.

      --
      Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
      Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005
      zapraszam na forum Dla starających się
    • aga_sama Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 21.05.20, 23:12
      Witaj w klubie. Jestem po czterdziestce, celiakia zdiagnozowana 7 lat temu.
      Odpowiadając zbiorowo.
      1. Diagnoza. Zmieniły się wytyczne diagnostyczne, w tej chwili można postawić diagnozę celiakii nawet jak nie ma przeciwciał. Taka sytuacja zdarza dię u sporej grupy dorosłych, np. u mnie. Więcej o tym przeczytasz w magazynie ze strony celiakia.pl
      2. Tak. Musisz przestrzegać diety. Tym bardziej że nie miałaś ostrych objawów. Brak diety i wynikający z tego stan zapalny może prowadzić do dramatycznych konsekwencji, bo objawy mogą się pojawić jak będzie za późno. Przez kilka kilkanaście miesięcy Po diagnozie możesz mieć nawracające problemy z anemią.
      3. Na początek dieta 100%, do tego wykluczenie nabiału na kilka m-cy. Daj jelitom szanse na regenerację. Trawienie laktozy obciąża kosmki w jelicie, a one musza szybko odrosnąć.
      4. Owies. Nawet ten bg bywa toksyczny dla osób z celiakią. Na początek lepiej odstawić. Ja jem płatki bg i nic mi nie jest.
      5. Oznaczenia. Zielony przekreślony kłos - produkt bg, przebadany przez stowarzyszenie celiakow i przez nich licencjonowany. Innym wiążącym producentów oznaczeniem jest napis „produkt bezglutenowy”. W przypadku produktów znanych firm ja mam zaufanie do takiej informacji. Skład: brak glutenu jako alergenu w składzie powinien oznaczać, że produkt jest bezpieczny, ale tutaj już obowiązuje zasada ograniczonego zaufania.
      6. Produkty sypkie i strączki. Tu akurat kluczowe jest info o braku glutenu. Te produkty są często pakowane na tych samych liniach I w pomieszczeniach co produkty z glutenem. Czasem takiej linii nie można domyć stąd ostrzeżenia. Kasza gryczana biała nie palona ze znakiem przekreślonego Kłosa jest chyba w serii Bio w Biedronce. Ja tam kupuje też ciecierzyca w słoiku w zalewie. nie ma żadnej informacji o glutenie na opakowaniu.
      7. Przyprawy. Przyprawy jednorodne typu majeranek Cynamon itd. Staram się kupować od firmy magros. Jak się nie uda to kupuje kamis. Nie używam w ogóle mieszanek przypraw typu do grilla. Za duże ryzyko - gluten jest świetnym wzmacniaczem smaku. Mieszanki do mięs przywożą znajomi z Hiszpanii.
      8. Znajomi się Przyzwyczaili do tego że przychodzimy z własnym jedzeniem na każdą imprezę. Mniej więcej wiedzą na czym polega celiakia, że nie rusze makaronu, rosołku z kluskami czy schabowego. Nie oczekuje żeby wymieniali dla mnie deski do krojenia ale u siostry u której bywam kilka tygodni w roku mam schowane swoją deskę do krojenia i sitko do makaronu.

      Celiakia wywołuje u mnie ogromną frustrację w związku z podróżami po Polsce. Nienawidzę małomiasteczkowych restauracji i głupich uśmiechów kelnerów kiedy pytam czy ta pierś bez panierki będzie smażona na świeżym oleju i czystej patelni. Nie lubię kurortów i fochów obsługi. Na wakacje w Polsce jeździmy tylko do miejsca w których jest możliwość gotowania. Tam gdzie jest Biedra celiak nie umrze z głodu.
      Zakupy robię w marketach, czasami przez internet, czasami w sieci piekarni Putka.
      • jeste_m_sobie Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 22.05.20, 09:29
        Dziękuję Ci bardzo za tak obszerną odpowiedź! Jeśli możesz, napisz jeszcze, jakich dolegliwości pozbyłaś się po przejściu na dietę. Ja anemię mam od kilku lat, cofa się, gdy przyjmuję żelazo (wiem, że chodzi o to, by organizm radził sobie bez suplementacji i stąd były poszukiwania przyczyny).
        Lekarz nic nie mówił o odstawieniu nabiału, tylko mleka i twarożku. A mleko w przetworach, np. w bezglutenowym cieście czy chlebie jest ok? Nie przeżyję też bez odrobiny mleka do kawy (no, chyba że śmietanka lepsza).
        • aga_sama Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 22.05.20, 11:54
          1. pozbyłam się wszystkich objawów jelitowych, charakterystycznych dla celiakii, a w ostatnich tygodniach bez diety bałam się wyjść z domu, bo nie wiedziałam czy zdążę do jakiejkolwiek toalety
          2. pozbyłam się niedowagi, minęły stany depresyjne
          3. Z anemią był cyrk, poprawiło się zaraz po przejściu na dietę i po pół roku był kryzys, morfologia 9, ferrytyna 0,5 (wzywali mnie do labu, bo myśleli że błąd). po każdym doustnym preparacie żelaza mam objawy ostrego zatrucia i utratę przytomności, więc kilka dostałam razy dożylnie żelazo w szpitalu i organizm zaskoczył.
          4. Możesz w niewielkich ilościach pić i jeść nabiał bez laktozy. To nie jest mega restrykcyjne zalecenie, po prostu trawienie laktozy obciąża końcówki kosmków, a im szybciej minie stan zapalny i one odrosną, tym lepiej
        • aga_sama Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 22.05.20, 11:41
          Nie, nie robiłam. Miałam klasyczne objawy z układu pokarmowego, ważyłam 43 kg, miałam anemię z niedoboru żelaza, miałam zaburzenia cyklu i stany depresyjne. Syn został zdiagnozowany rok wcześniej, w badaniach genetycznych wyszły mu 2 na 3 abberacje wiązane z celiakią. Diagnozę - trochę na wyrost - postawiła rodzinna, na podstawie objawów, wyników morfologii i historii rodzinnej. Przeciwciała mi nie wyszły, gastrolog stwierdziła celiakię po wynikach histopatologii i objawów. Ostatecznie wg niej diagnozę potwierdziła kosmiczna poprawa stanu zdrowia po przejściu na dietę bezglutenową. Po kilku tygodniach zniknęły objawy jelitowe, w 3 miesiące przytyłam z 8 kg.
    • shmu Re: Dieta bezglutenowa - jak restrykcyjna? 22.05.20, 10:20
      Na pewno to byl lekarz? Celiakie albo sie ma, albo nie. To choroba autoimmunologiczna, a nie nietolerancja. Ja bym podwazyla diagnoze i zweryfikowala ja u drugiego lekarza, bo ten pierwszy jest niepowazny...
      Jak sie ma celiakie, to wyklucza sie gluten a nie obniza spozycie, bo Twoj wlasny uklad immunologiczny niszczy Twoj uklad pokarmowy jak znajduje sie w nim gluten, nawet w bardzo malej ilosci.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka