Dodaj do ulubionych

Pomóżcie upiec chleb na zakwasie.

24.05.20, 09:41
Witajcie. Zrobiłam w końcu zakwas (żytni). Wzięłam przepis na chleb pszenno-żytni z internetu i ....klapa, nie wyszedł. Był zakalcowaty, mały niewyrośnięty. Znowu podhodowałam zakwas i tym razem dobrze by było, gdyby z tego był chleb.
Poratujcie, proszę, sprawdzonym przepisem. Proszę! Chciałabym taki najzwyklejszy chleb, w miarę lekki- już bez dodatku mąki żytniej. Posiadam mąkę chlebową 750.
Mam jeszcze inne pytania. Czy robicie też zakwas pszenny? Nadaje się się do chleba czy tylko do słodkich bułek? Z jakiej konkretnie mąki robicie wtedy zakwas: razowa 2000?
Mam wypiekacz do chleba. W instrukcji zastrzegają,ze nadaje się tylko do pieczenia chleba z suchych drożdży. Chodzi o to, że wyrastające ciasto na zakwasie nie powinno się kontaktować z metalową foremką? Próbowałyście piec w maszynce na zakwasie? Generalnie chcę piec "na piechotę", ale awaryjnie może by można skorzystać?
Dziękuję za pomoc. Chleb na zakwasie to moje nowe wyzwanie (choć przed wiekami już coś piekłam). Pomóżcie proszę. Miłej niedzieli smile
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka