Dodaj do ulubionych

Place zabaw po raz ostatni

26.05.20, 17:55
Jeśli nie otworzą placów zabaw od 1 czerwca, bedzie to dowód ze dziecko w tym kraju jest podmiotem tylko na etapie życia płodowego.
Obserwuj wątek
    • acola Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:00
      Trzeba będzie chodzić na dziko, wesela na 50 osób ok ale place zabaw na którym są 3 dzieci na krzyż to nieeee. Co to za problem wprowadzić nakaz przetarcia środkiem dezynfekującym urządzenia po każdym użyciu. Zresztą i tak wiadomo że ten wirus to ściema.
      • mia_mia Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:32
        Kto miałby je przecierać, a płace z 3 dzieci są tak samo powszechne jak te z setką.
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:41
          To wyobraz sobie moja frustrację gdy w zeszlym roku rekordowa liczba dzieci na osiedlowym placu zabaw to było 6. W Niemczech je otwarto juz 1 maja i jakos nie mają z tym problemu. Otwarto je wcześniej niz hotele i restauracje.
    • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:06
      Planuje w czerwcu urlop i nie wiem czy moge jechac. Nie pojadę z kilkuletnim dzieckiem na urlop na którym będzie tylko płakać że wszystko ma zabronione. Spacerki po wsi albo lesie to nie rozrywka.
      • sol_13 Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:10
        Zapowiada się, ze otworza od 01.06. A poza tym uzależniac urlop od placow zabaw to chyba przesada. Również wyjeżdżamy w czerwcu i zamierzamy zwiedzac, spacerować i dobrze się bawić.
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:29
          Dobrze sie bawić? Co obecnie dziecko może robić by dobrze się bawić? Wszystko im zamknięto. Place zabaw, sale zabaw, parki rozrywki, kina. Został spacerek.
          • sol_13 Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:42
            Zgadzam się z Tobą, ale sa jeszcze rówieśnicy, rowery, hulajnogi, zabawy na podwórku. Można już isc normalnie na lody do kawiarni 🙂 Moi jakoś dają radę.
          • mia_mia Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:44
            Zamknięto drzewa do wspinania, wytruto ślimaki, sprzątnięto szyszki w lasach, odkręcono pedały w rowerach i aresztowano hulajnogi i rolki, odłączono tv, gdzie teraz można oglądać „nowości”? Zoo otwarte, parki otwarte, lasy otwarte, nikt nie czepia się braku maseczki lub jej atrapy na brodzie, do szkoły można posłać, dzieci wróciły do gry.
            • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:51
              Ok, jezdze co jakis czas z dzieckiem do hotelu na południu kraju.
              Atrakcje działające:
              - Nocleg w pokoju

Atrakcje zabronione na terenie hotelu:
              - Restauracja hotelowa
              - Sala zabaw
              - Basen
              - Plac zabaw

Atrakcje zabronione w pobliżu hotelu:
              - Park rozrywki
              - Kino
              - Inne sale zabaw

No ale może się wspinać po drzewach albo pojeździć hulajnogą.
              • lily_evans11 Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 05:11
                Jak dziecko zna i lubi tylko takie rozrywki, to faktycznie nie warto wyjezdzac, zmieniać klimatu i otoczenia, jak kolo domu wreszcie to otworzą, to nawet taniej wyjdzie, bo nie trzeba za hotel płacić tongue_out.
            • kk345 Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:52
              >Zoo otwarte,
              W Poznaniu zamknięte smile
      • aduerin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:23
        Współczuję dziecku rodzica, ktory nie potrafi zająć dziecka na spacerze. Jest tyle rzeczy, którymi można wzbudzić ciekawość dziecka! No ale najpierw trzeba samemu ciekawic się czymś wiecej niz bujaniem na hustawce...
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 21:21
          Pochwal sie czym ty wzbudzasz. Szczegolnie w trzecim miesiacu spacerowania.
        • z_lasu Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 07:19
          Ja pierniczę... Tu się już normalnie rozmawiać nie da. Czego by człowiek nie napisał i tak skończy się dopier.dalanką.

Ja też nie widziałabym sensu w wyjeździe na urlop, gdyby moje dziecko było teraz na etapie placów zabaw. Lasy, ślimaki, hulajnogi, rowery, szyszki i drzewa do wspinania ma na co dzień w nieograniczonej ilości. Dlatego na wyjazdach interesowały go atrakcje stworzone ludzką ręką, a nie natura.
        • monique_alt Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 13:38
          Ale wyjazd jest również po to żeby rodzic sobie odpoczął prawda? Na codzien mam dosyć zabawiania dziecka. Na wyjeździe życzę sobie mieć zapewnione dla dziecka atrakcje żebym ja mogła usiąść sobie obok z książką i tylko czasem sprawdzać co dziecko robi. A nie żeby je cały czas animować szyszkami i przyrodą.

Ty masz dziecko w wieku przedszkolnym? Chyba nie ...
    • delauras Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:09
      A dlaczego dopiero od 1 czerwca??
      Absudry i tylko absurdy.
      • beata985 Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:20
        delauras napisał(a):

> A dlaczego dopiero od 1 czerwca??
        > Absudry i tylko absurdy.

Może zewzględu ze dzień dziecka....???
      • acola Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:20
        delauras napisał(a):

> A dlaczego dopiero od 1 czerwca??
        > Absudry i tylko absurdy.

Bo dzień dziecka? Zrobią wszystkim dzieciom prezent za darmo, coz za laskawcy
      • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:26
        Bo 1 czerwca wprowadzają IV etap odmrażania.
    • lot_w_kosmos Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:21
      A przychodnie?
      To jest śmiech na sali.
      Teleporady.....
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 20:49
        No właśnie. Jeszcze kiedyś otworzą przychodnie?
    • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:44
      Dlaczego w Niemczech otwarto je 1 maja, w innych krajach tez tylko w Polsce nie można?
      • mia_mia Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:46
        Bo w innych krajach epidemia wygasa, a u nas hula.
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:46
          W Niemczech 1 maja wygasała? Widziałaś wykresy epidemii w Niemczech?
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:52
          To może inne pytanie - czy po otwarciu placów zabaw na terenie Niemiec 1 maja doszło do wybuchu epidemii czy raczej jej wygaszenia? To nie jest tylko kwestia Niemiec. Place zabaw mają już otwarte niemal wszystkie kraje europejskie. Nawet Irlandia, która ma ekstremalne obostrzenia ma place zabaw otwarte od 1 maja.
          • berber_rock Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:01
            arkadiusz.domin napisał:

> Place zabaw mają już otwarte niemal wszystkie kraje europejskie.

BZDURA. U nas nawet ławki w parkach są zaplombowane.
            • lot_w_kosmos Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:07
              W moim mieście wszystkie przyciski na sygnalizatorach przy pasach są zaklejone...
      • berber_rock Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:59
        arkadiusz.domin napisał:

> Dlaczego w Niemczech otwarto je 1 maja, w innych krajach tez tylko w Polsce nie
        > można?

Pociesze Cie: w Belgii są, zamknięte co najmniej do 8/06.
        • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:05
          Fajnie, przynajmniej znają datę. U nas rząd od 20 kwietnia, odkąd przedłużył ich zamknięcie nie raczył poinformować nawet o dacie zamknięcia "co najmniej do".
          • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:07
            Ciekawe czy w Belgii jednocześnie z zamknięciem placów zabaw otwarto skateparki i pozwala się na wesela do 50 osób, gdzie jak wiadomo ludzie tańczą ze sobą, dotykają się itd?
            • berber_rock Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 20:13
              Pozwala się na wesela do 30 osób.
        • cauliflowerpl Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 19:18
          W Hiszpanii też dalej zataśmowane, nie wiem, do kiedy.
          Dzieci stadnie jeżdżą na rowerkach i hulajnogach, nie widać, żeby im to przeszkadzało.
        • gris_gris Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 22:52
          Jutro otwieraja place zabaw w Belgii, ale tylko do 20 dzieci. Bez sensu, bo niektore sa ogromne, 50 dzieci by tam sie moglo bawic dystansujac spolecznie. I ciekawe, skad wezma cieci do sprawdzania tego? czy oddeleguja policje?
          • arkadiusz.domin Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 23:03
            Czyli potwierdza się że w całej Europie się da, tylko Polska nie może. Za to kasyna otwarte.
    • wapaha Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 18:55
      Nie wiem o co chodzi z tymi placami
      Syn dzwoni : mamo, wszystkie dzieciaki oprócz Wiktorii w telefony się patrzą .. uncertain

Dobrze, że po 3,5 godzinach na rowerze i kąpieli w jeziorze zmęczony trochę był więc bez żalu wrócił do domu

Ale to fakt- dzieciaki są- ganią trochę ale głównie siedzą pod klatka i grają uncertain
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Place zabaw po raz ostatni 26.05.20, 22:34
      A kogo obchodzą dzieci +1 do +5?
      Ja potrzebuję basenu i kina. Place zabaw są mi zbędne.

• jehanette Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 09:04
      Tak sad Wkurza mnie to niemożebnie. Moje dziecko niby już "duże", 2 klasa sp, ale lubi się pobujać na huśtawkach, powspinać na linowe konstrukcje, pozjeżdżać na zjeżdżalniach, pojeździć na tyrolce. W mieście jest dużo fajnych placów, plac stanowi też cel potencjalnych wycieczek dla dziecka - nie chce się za bardzo jechać kilka kilometrów żeby pobawić się na trawie, skoro ta trawa taka sama jak w najbliższym parku.
      To nie tak, że to jedyna atrakcja i poza tym nie ma co robić, ale to jedna z tych atrakcji które są dostępne, na powietrzu i bezpieczne. Serio dezynfekcja? Skoro ten wirus roznosi się kropelkowo, koniecznie trzeba dręczyć te zabawki? Pensjonariusze DPS się tam raczej nie bawią.

Widziałam już że siłownię plenerową ludzie sami "odmrozili", wiatr zerwał folię a ludzie zrobili resztę. Ale place są zwykle ogrodzone i zamknięte na kłódki. Nastolatki mogą tam sobie nielegalne piwo Corona pić, bo przeskakują przez płot, a dzieci bawić się nie mogą uncertain
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 15:58
        A to fakt, ja swojego tak po kilka km ciągałam, do teraz mówimy że idziemy do schroniska i 3h marszu ;P
    • kafana Re: Place zabaw po raz ostatni 27.05.20, 09:11
      Plac zabaw zabija przecież a ławka w parku już nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka