Dodaj do ulubionych

tsunami na rzece San

04.06.20, 11:32
tak tylko chciałam się podzielić informacją że jutro całe tegoroczne tarło ryb na Sanie zostanie zmyte BO TAK. Zarząd elektrowni wodnej w Myczkowicach zaplanował zrzut wody akurat na czas po tarle, Piątek 5go czerwca.
Zrzut wody mógł być zaplanowany w okresie niezagrazajacym wykluwaniu się nowego pokolenia ryb, ale zarząd postanowił zrobić to akurat teraz. BO TAK (nie jest to żadna sytuacja awaryjna). Apele okręgu wędkarskiego z krosna oraz organizacji ekologicznych oczywiście olane. W zeszłym roku zniszczono w ten sam sposób tarło rzadkiego w Europie pstrąga potokowego.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak jest? Dlaczego jakieś leśne dziadki z elektrowni mają prawo pozbawić okoliczne wioski ryb i rujnować przyrodę która należy do nas wszystkich BEZ ŻADNYCH WSKAZAŃ, bo prostu bo tak? Zrzut jeszcze się nie odbył, czy gdyby zarząd Wody Polskie, Grupa PGE wiedział ze patrzy im się na ręce to opamiętali by się trochę?
Gdzie szukać pomocy?

Zapraszam do wspólnego załamywania rąk. Trochę mnie tez kusi żeby wysłać maila do zarządu grupy z prośbą o ponowne rozważenie decyzji, tylko czy to coś da?

media.wwf.pl/pr/520244/tsunami-na-sanie-elektrownia-zabije-tegoroczny-narybek
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:37
      Wyślij. Najlepiej w dwóch wersjach: jako zapytanie - wtedy na odpowiedź jest termin "niezwłocznie" i jako wniosek o dostęp do informacji publicznej.
      • rexona_sport Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:43
        Rujnowanie tarła gatunków chronionych to przestępstwo, tylko dlaczego mamy się dochodzić w sądzie o straty zamiast zapobiegać (wyślę tylko i tak nie mam dużych nadzieji).
        • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:43
          Komu podlegają ryby?
          • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:44
            Czy to nie na styku Ministerstwa Środowiska i Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej?
            • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:46
              Departament Rybołówstwa - akwakultura, do nich
              • rexona_sport Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:51
                Tak tylko to już jeśli chodzi o pociąganie do konsekwencji za zniszczenie przyrody.

O zrzucie decyduje elektrownia i jej właściciel PGE Energia Odnawialna S.A. (bardzo ekologiczna firma jak widać). Oni mogą zadecydować o odroczeniu zrzutu czyli zapobiec zniszczeniu.
                • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:56
                  www.gkpge.pl/Biuro-Prasowe/Kontakt
                  przedstaw się, że jesteś z mediów (profil blabla_ochrona_srodowiska fb to też media)
    • niemaznaczenia Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:38
      Chyba wcześniej był bardzo niski stan wód, i nie było czego "zrzucać".

To pozbawienie okolicznych wiosek ryb oznacza, że jest to główny skład diety ich mieszkańców i grozi im głód?
      • rexona_sport Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:41
        To oznacza ze okoliczne miejscowości zarabiają na tym ze wędkarze przyjeżdzają łowić ryby (dorosłe, wg regulacji) - turystyka.

Zrzut nie jest konieczny akurat teraz, nijak.

• fitfood1664 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 12:23
        A jakie to ma znaczenie czy jest to główny skład diety okolicznych mieszkańców i czy grozi im głód? Jeśli nie, to już można bezkarnie dewastować przyrodę?
      • cosmetic.wipes Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 17:31
        Drzew nikt nie je, a jednak tylko kretyni próbowali przeforsować pomysł wykarczowania polskich lasów do gołej ziemi.
    • szafireczek Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 11:42
      Co za bezmyślność! Ja bym wysłała maila do sztabu wyborczego kandydatów - trwa kampania - i tu można jedynie coś ugrać...
    • m_incubo Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 12:02
      Wyślij, ja też wyślę wg tego, co napisała Triss smile
      • triss_merigold6 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 12:14
        A, i napisałabym do Michała Kurtyki do Ministerstwa Klimatu, im podlega edukacja ekologiczna i fundusze środowiskowe.
    • beata985 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 13:12
      Barbazynstwo
      Po tych skur%$$=_ tylko potop....
      Zniszczą wszystko
      • rexona_sport Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 13:32
        Czasami takie decyzje wynikają z niewiedzy a nie złej woli, dlatego stawiałabym najpierw na konstruktywna komunikacje niż wrzeszczenie na siebie na wzajem.
        • beata985 Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 14:43
          Chcesz mi powiedzieć, że tam siedzą ludzie którzy się nie znają???
          Równie dobrze mogą mnie przyjąć...też się nie znam ale przynajmniej tsunami nie zrobię...
          I nie chodzi mi tu absolutnie o jakiekolwiek wrzeszczenie...ulalo mi się po korniku, Janowie itd
          • rexona_sport Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 16:14
            Wiem, rozumiem bo mi tez się ulewa co chwile
    • maly_fiolek Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 17:23
      Tsunami to za mało powiedziane, daj potop, katastrofa gorsza od uderzenia meteorytu tunguskiego...
      Kobieto, tonuj słowa, a ikra i narybek nie są taka łatwe do wymycia, inaczej byle burza i po ptokach (znaczy rybach).
      Kto był w górach to wie o czym piszę.
      • cosmetic.wipes Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 17:33
        Ty chyba nie za bardzo się orientujesz co to jest zrzut wody z zapory.
    • sumire Re: tsunami na rzece San 04.06.20, 17:28
      U profesora Belki na Twitterze widziałam, że WWF udało się ten wspaniały pomysł wstrzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka