Dodaj do ulubionych

duma i uprzedzenie

05.06.20, 20:32
Właśnie leci na tvn7. Obiecałam sobie, że wreszcie obejrzę od początku do końca, bo wcześniej podchodziłam kilka razy i nie dawałam rady. Ale zmotywowałyście mnie wskazując pana Darcy na kandydata na męża wink
Irytują mnie takie panny i ich matki, wyścig do posagów, klasowość i wszystko co się z tym wiąże. Ale się nie poddam, obejrzę smile
Kto ze mną? wink
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:34
      Ale ta wersja z Colinem Firthem?
      • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:39
        Nie, z Matthew Macfadyenem.
        • kk345 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:45
          A to się nie liczy big_grin
          • koronka2012 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:17
            kk345 napisała:

> A to się nie liczy big_grin

tylko ta się liczy tongue_out
            • kk345 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:22
              Z jakimś samozwańcem? W życiu, jest tylko jeden pan Darcy
            • kryzys_wieku_sredniego Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:56
              Przestań, gdzie panny z dobrych domów mieszkały wówczas wśród kur?
              Ten film to na amerykańską modłę. Jest okropny. Nie zniosłam go za pierwszym razem, nie dałam rady za drugim dopiero przy 3 podejściu się przy nim upiłam i dotrwałam do końca.
              Jako wielka fanka serialu z 1996 i książki nie mogłam patrzeć na tego gniota.
              • al_sahra Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:56
                kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Przestań, gdzie panny z dobrych domów mieszkały wówczas wśród kur?
                > Ten film to na amerykańską modłę. Jest okropny.

Podzielam negatywną opinię o tym filmie, ale skąd Ci się wzięła “amerykańskość”? Ja rozumiem, że Ameryka ma teraz złą prasę można po niej jeździć jak po łysej kobyle, ale są jakieś granice absurdu. Film jest oparty o scenariusz napisany przez Angielkę, reżyserowany przez Anglika, z brytyjskimi aktorami i produkowany w Wlk Brytanii przez brytyjskiego producenta.

A jeśli chodzi o kury, to amerykańskim filmom zarzuca się zwykle lukrowanie rzeczywistości I bajkowe scenografie, a tu twórcy poszli w drugą stronę, tzn w nadmierny naturalizm (w dodatku nieprawdziwy historycznie).
                • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 08:35
                  Ale one przecież nie mieszkały wśród kur...
                  • enigma81 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:05
                    memphis90 napisała:

> Ale one przecież nie mieszkały wśród kur...
                    >
                    racja, to świnie tam chodziły w przedsionku..

Okropna wersja.
                    • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 10:56
                      Świnie? W przedsionku? W której scenie?
                      • enigma81 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 15:00
                        Nie mam filmu na dysku ani nie znalazłam na YT fragmentu ale mam fotkę.
                        Nie pamiętam teraz dokładnie, w której scenie to było, gdzieś na początku. To Longbourn nijak się miało do domu dżentelmena jakim był pan Bennet..
                        • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 17:41
                          Hmm, to znaczy, że muszę jeszce raz obejrzeć. Nie pamiętam tej świni.
                          • potworia116 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 22:49
                            To był knur. I boska mina Brendy Blethyn na widok jego klejnotów, warta każdego przekłamaniasmile
                • kryzys_wieku_sredniego Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 15:03
                  To miał być hit kinowy. Jest produkcji ang-fran- amer.
                  Atmosfera jak na prerii, bal jak w w wiosce górników poszukujących złota na dzikim zachodzie.
                  Te panny były z zamożnego domu, pobierały wszystkie nauki, zostały dobrze wychowane i gdyby nie prawo dziedziczenia na potomka męskiego to byłyby "ustawione". A w filmie to one bidę klepią, a w serialu i książce nie. Tam jest tylko strach o śmierć ojca i że majątek przepadnie.
                  • al_sahra Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 17:39
                    kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> To miał być hit kinowy. Jest produkcji ang-fran- amer.

Możesz podać źródło tej informacji? O udziale amerykańskiego producenta?

> Te panny były z zamożnego domu, pobierały wszystkie nauki, zostały dobrze wycho
                    > wane i gdyby nie prawo dziedziczenia na potomka męskiego to byłyby "ustawione".
                    > A w filmie to one bidę klepią, a w serialu i książce nie. Tam jest tylko strac
                    > h o śmierć ojca i że majątek przepadnie.

Ja się z tym mniej więcej zgadzam (już to napisałam poprzednio), ale jak to się ma do rzekomej ”amerykańskości” produkcji?
                  • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 17:45
                    >e panny były z zamożnego domu, >pobierały wszystkie nauki,
                    Nie wiem, jak to było w książce, ale w filmie panny byly "kształcone" przez matkę i nigdy nie miały guwernantki. nie byly biegle w żadnej dziedzinie, w której inne panny zdobywały "znakomite wykształcenie" tj nie malowaly, nie grały, nie śpiewały, co Elisabeth wyznała ciotce Darcyego.
                    • mdro Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:19
                      W książce miały prywatnych nauczycieli, choć nie miały guwernantki, która by całością edukacji kierowała (w związku z tym uczyły się tego, czego chciały i chyba żadna poza Mary nie malowała). Ale to pan Bennet zdaje się taki system wymyślił. Grały chyba wszystkie, Elżbieta całkiem nieźle (Darcy'emu się podobało wink).

Dom Bennetów w omawianym filmie przedstawiony beznadziejnie, farma takich Martinów z "Perswazji" wyglądała pewnie lepiej wink (tzn. świnie się raczej po przedsionku nie pałętały). A tymczasem ich poziom dochodów nie był dużo mniejszy niż Bingleya, tyle że nie oszczędzali i córki nie miały posagu.

Różnica między Bennetami a Bingleyem była tylko w stopniu zamożności, domy były prowadzone na podobnym poziomie. Co innego Darcy, on był bogaczem (w stosunku do Bingleya też).

Jeśli chodzi o konie, to Bingley i jego siostry też dysponowali tylko jednym zaprzęgiem, co wynika z tego samego dialogu (a poza tym zatrudnienie koni na farmie to tylko wymówka wink). Zresztą z innych powieści Austen wynika, że własny zaprzęg w tym czasie to już nie była taka popularna rzecz, np. w "Emmie" już mało kto takowy posiada, chyba tylko pan Knightley.
                      • mmoni Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:45
                        Bingley odziedziczył po ojcu 100,000 funtów, co przy ówczesnych stopach procentowych daje mu dochód ok. 4,000 rocznie, do jego wyłącznej dyspozycji (siostrom osobno ojciec zapisał po 20,000). Bennetowie mają 2,000 funtów rocznie na siedmioosobową rodzinę, co w tamtych czasach pozwalało na wygodne życie, ale z Bingleyem nie mogą się równać, dlatego pani Bennet tak mu rai Jane. Tu jest ciekawa notka o ekonomii D&U. janeaustensworld.wordpress.com/2008/02/10/the-economics-of-pride-and-prejudice-or-why-a-single-man-with-a-fortune-of-4000-per-year-is-a-desirable-husband/
                        • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 01:47
                          A pan Darcy miał 10 tysięcy rocznie, o ile pamiętam.
                        • mdro Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:05
                          Oczywiście, że Bingley był świetną partią, ale różnica w dochodzie nie była aż dwukrotna - zauważ, że Bingley musiał ponosić koszty dzierżawy domu i majątku, których to obciążeń nie mieli Bennetowie. Poza tym praktycznie utrzymywał dwie siostry i szwagra wink (tzn. pewnie im ubrań nie kupował, ale mieszkanie, wikt i opierunek zapewniał).
                          • mdro Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:07
                            A Darcy oprócz ww. dochodu w żywej gotówce miał olbrzymi majątek ziemski, coś z pół hrabstwa zajmujący wink.
                          • mmoni Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 15:22
                            OK, przyjmuję ten argument. Tutaj są strony z książki typu oszczędna gospodyni z 1823 r., przedostatnie wyliczenie jest dla kogoś typu Bingleya z dochodem 4000 rocznie: czynsz 480 funtów, służba i konie konieczne w takiej chałupie to 880, razem 1360. Po opłaceniu tego zostaje mu 2640. Siostry mają swoje pieniądze, nawet jeśli Caroline trzeba wykarmić, a Hurstowie lubią się gościć u szwagra, to jednak nie żywi ich cały rok (mają dom w Londynie). Więc te dodatkowe trzy osoby, jedna całorocznie, dwie przez część roku, bez kosztów ubrania, to odpowiadają maksymalnie dwóm osobom na wyłącznym utrzymaniu. Bennetowie mają dom bezczynszowy, mniejszy, więc służby też mniej, ale ich 2000 to całe utrzymanie siedmioosobowej rodziny, w tym pensje dla służby, ubranie itp. Więc zostanę przy swoim zdaniu - Bingley jest dużo bogatszy od Bennetów.
                      • maniaczytania Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 18:12
                        mdro napisała:

> Dom Bennetów w omawianym filmie przedstawiony beznadziejnie, farma takich Martinów z "Perswazji" wyglądała pewnie lepiej wink

Martinowie to chyba w "Emmie"? Nie pamiętam farmy w "Perswazjach".
                  • mmoni Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 22:31
                    No takie super zamożne to jednak one nie są, np. nie mają na tyle koni, aby starczyło i do pracy w polu, i do powozu. Jane musi jechać do Netherfield wierzchem, co się kończy je przemoknięciem i przeziębieniem. (Fakt, że jej matka trochę na to liczyła, że zacznie padać później i Bingleyowie będą musieli zaoferować jej nocleg.)
        • iuscogens Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:49
          To nie jest prawdziwy Pan Darcy smile
          • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 21:21
            Eeee, całkiem przyjemnie się na niego patrzy.

• kadfael Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 21:27
          Eee to jakiś nieuczesany samozwaniec wink
        • milka_milka Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:47
          E, to nie warto.
    • leni6 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:35
      Ktora wersja ?
      • leni6 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:37
        Sprawdziłam i to nie jest "ta właściwa".
      • heca7 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:48
        leni6 napisała:

> Ktora wersja ?

Niewłaściwa tongue_out
    • mooimeisje Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:38
      Dla mnie to bardziej godne pozalowania niz irytujace. Pozycja kobiety, ktora mogla jedynie wyjsc za maz to smutna jest niz irytujaca.
      • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:41
        No smutna. Ale irytują mnie te umizgi,uśmiechy, intrygi, knucia mamusiek... choć może wyjścia nie miały.
        • kk345 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:47
          No to raczej oczywiste, że nie miały. Wtedy w zasadzie jedyną karierą kobiety było dobre wyjście za mąż...
        • mika_p Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:50
          Nie miały.
          Stara panna po śmierci ojca była zdana na łaskę krewnych i dobrze, jesli jakichś miała - choć to też nie gwarantowało niczego. Ale przynajmniej miała szansę na dom.

Panna bez brata musiała się liczyć z tym, że po śmierci ojca do domu wkroczy ktoś obcy, nawet nie jakiś znajomy kuzyn, tylko odległy krewny.

Więc trzeba było szybko wyjść za mąż i urodzić syna. Syn dawał szansę, że dożyje do pełnoletności i matka będzie miała gdzie mieszkać.

Za dużo synów to nie za dobrze, bo dziedziczył tylko pierworodny, a młodsi bracia mieli przed sobą do wyboru karierę w duchowieństwie albo w wojsku.

Jak młodszy syn wybrał karierę duchownego, to jeszcze musiał mieć mecenasa, patrona, żeby dostać dobrą prebendę,a nie klepac biedę.

Dorabianie się w wojsku trwało lata.
          • enigma81 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:09
            mika_p napisała:

>
            > Panna bez brata musiała się liczyć z tym, że po śmierci ojca do domu wkroczy k
            > toś obcy, nawet nie jakiś znajomy kuzyn, tylko odległy krewny.
            >
            > Więc trzeba było szybko wyjść za mąż i urodzić syna. Syn dawał szansę, że dożyj
            > e do pełnoletności i matka będzie miała gdzie mieszkać.
            >
            > Za dużo synów to nie za dobrze, bo dziedziczył tylko pierworodny, a młodsi brac
            > ia mieli przed sobą do wyboru karierę w duchowieństwie albo w wojsku.
            >
            > Jak młodszy syn wybrał karierę duchownego, to jeszcze musiał mieć mecenasa, pat
            > rona, żeby dostać dobrą prebendę,a nie klepac biedę.
            >
            > Dorabianie się w wojsku trwało lata.
            >
            I z tego wszystkiego zdawała sobie sprawę Charlotta, która szybko zakręciła się obok pana Collinsa.
            • stasi1 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:30
              Ale to chyba p. Collins zakręcił się wokół Charlotty gdy go odrzuciła Elizabet? Ta od razu przyjeła jego zaloty bo nie ma szans na coś lepszego
              • kadfael Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 10:36
                Pan Collins został odpowiednio zmanipulowany przez Charlottę, tak by mu się wydawało, że to on zainicjował.
                • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 10:59
                  W heretyckiej wersji uwielbiam scenę kłótni Charlotte z Elisabeth szczególnie jak mówi to niej "hushhhhhh". Ona to tak ładnie wymawia... A potem jest śliczna, bardzo obrazowa scena, jak Elisabeth kręci się na huśtawce, a dni mijają wokol niej i widać, jak na podwórzu wre praca....
                  • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 11:02

No uwielbiam! Dla zgorszonych - to podworze, zapewniam, że każda posiadłość takie miała, a nie widok na ogród różany dla jasnie panienek.
                    • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 11:34
                      Hrhrrr, i znowu jaśnie panienka na dworze bez kapelusza! surprised
                      I rękawiczek.
                      Wpienia mnie to niemożebnie, a zwłaszcza amerykańskie filmy "historyczne" czy kostiumowe się w tym specjalizują.
                      • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 17:46
                        To nie był dwór. To była posiadłość na wsi.
                        • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 17:48
                          Powinnam była napisać "na polu" suspicious
                          Słusznie mnie pokarało (nie lubię "na dworze").
                          • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 21:41
                            A mi się to właśnie podobało w tej wersji. W końcu zwyczaje z początków XIX wieku znamy z obrazów - wiadomo, że do obrazów panienki trefily loczki (tu, przysięgam, autokorekta uparla się, żeby mi poprawiać na piczki 🤣🤣🤣), zakładały najlepsze sukienki. Miło pomyśleć, że oprócz tego, że widzimy je w wersji wyjsciowo - balowej, to możemy popodglądać je w wersji mniej formalnej.
                            • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:47
                              Ale nawet w wersji mniej formalnej kapelusz i rękawiczki MUSIAŁY być, bo to głównie chodziło o ochronę przed słońcem-panienki z dobrego domu musiały mieć białą cerę, ogorzałe były wyłącznie wieśniaczki.
                              Nawet w książkach z epoki (czy niedalekich w czasie, jak "Przeminęło z wiatrem") to widać-Mammy pyskująca na Scarlett (zwykle skrzętnie osłaniającej swą śnieżnobiałą skórę umbrelkami, kapeluszami i rękawiczkami), że siedziała na słońcu niedostatecznie osłonięta, i smarująca jej piegi serwatką, Ania Shirley niebacznie ściągająca kapelusz na pikniku i rozpaczająca z powodu piegów na nosie, nawet Barbara z "Nocy i dni" chodziła do swoich kur czy w pole w kapeluszu...
                              To było automatyczne, one się bez kapelusza czuły nieubrane (w sensie gołe).
                              • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:48
                                A loczki w autokorekcie wymiatają big_grin
                              • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:04
                                Ale Keira siedziała w cieniu, hustawka była powieszona w "tunelu" 😜 I była 100%damą - nawet jej się stopy nie pobrudziły, bo nie smialy!
                              • ichi51e Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 15:59
                                Po prostu bez kapelusza to bylo jak bez majtek wink tego sie zeyczajnie nie robilo i juz
                                • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 14:24
                                  One wtedy chyba nie miały majtek...?
                                  Halka i pończochy tylko....
                                  youtu.be/f9KLLbHyc4U
                                  youtu.be/pcnzp16YPlg
                                  • ichi51e Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 14:45
                                    Jak dzisiaj bez majtek. No sa takie co chodza ale wink
                                    • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 21:48
                                      Obecności/nieobecności majtek nie widać tongue_out
                                      (przynajmniej na pierwszy rzut oka). Wyjście z domu damy bez kapelusza i rękawiczek porównałabym raczej do dzisiejszego wyjścia na ulicę boso i bez spódnicy (czy tam spodni).
                  • mdro Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:10
                    "W heretyckiej wersji uwielbiam scenę kłótni Charlotte z Elisabeth"

Charlotte to jeden z niewielu jaśniejszych punktów tej ekranizacji. Naprawdę widać, że to babka z ikrą, która wie, czego chce. Ona i Bingley, który jest naprawdę przystojny i nie wygląda, jak w serialu, na niezbyt lotnego (więc przyjaźń jego o wymagającego Darcy'ego jest bardziej zrozumiała).
                • enigma81 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 14:55
                  Dokładnie tak. Zapraszała go na obiady i ciągle z nim rozmawiała - niby po to, żeby rodzina Bennetów nie miała go na głowie ale w książce wyraźnie jest napisane: "jej celem było uchronienie przyjaciółki przed kolejnymi zalotami pana Collinsa przez zwrócenie ich w kierunku jej osoby."
    • szmytka1 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 20:47
      Ja miałam oglądać, ale okazało się, że to nie ta wersja i warcraft leci big_grin
    • liliawodna222 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 21:22
      A co tam, przyznam się wink - ja oglądam, po raz setny zresztą big_grin Uwielbiam obydwie wersje - inne, ale obydwie świetne smile
      • maliniak665 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:06
        to tak jak ja smile
        • kira02 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 13:12
          Ja uwielbiam ta z lat 90., jedyna sluszna, obejrzalam ja, zanim przeczytalam powiesc. Nie ma dla mnie juz innej Elizabeth i innego pana Darcyego. Po tym nowsza ekranizacja to juz nie to samo. Ale moze rzeczywiscie trzeba podejsc do tego z przymrozeniem oka. A na wieczór z duza iloscia znieczulacza polecam Pride &prejustice & zombies 😁
    • beneficia Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 21:29
      Miałam kiedyś fazę na oglądanie angielskich filmów z tej epoki.
      W KAŻDYM był motyw/problem z odpowiednim wydaniem córek za mąż. Te podchody, śledztwa, sprawdzanie statusu majątkowego, pochodzenia...
      Bardzo przygnębiające.
      • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:47
        a co oglądałaś? bo ja mam fazę nieustającą smile
        • beneficia Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:31
          Nie pamiętam tytułów, wpisałam na filmweb w wyszukiwarce filmy angielskie+kostiumowe i tak sobie oglądałam jak coś mi podeszło. Lubię filmy kostiumowe, ale te realia były okropne.
          • simply_z Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:44
            ale tak kiedyś było..i to nie tak dawno temu.
        • cichadziewuszka Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:31
          Z angielskich seriali kostiumowych świetne są Północ i Południe, Życie w Cranford - ekranizacja Pań z Cranford ma dwa sesony. A na netfliksie Angielska Gra, o początkach piłki nożnej w Anglii, ale jest sporo wątków obyczajowych, bardzo przyjemny serial.
          • cichadziewuszka Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:32
            Sezony nie sesony😝
          • kira02 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 13:15
            Polecam jeszcze Jasniejsza od gwiazd. Przepiekne ujecia.
            • cichadziewuszka Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 21:07
              Oglądałam i w pełni się zgadzam.
              • potworia116 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 23:46
                O tak, Jane Campion jest świetna w dramatach kostiumowych.
    • agonyaunt Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 21:38
      Widziałam kilka razy i heretycznie powiem, że wolę tego Darcy'ego od Firtha smile
      I bardzo lubię Keirę jako pannę Bennet, jest bardziej krwista od tej serialowej.
      • asfiksja Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:35
        Apage satanas! Mr Darcy jest jeden i tylko on tak skacze w ubraniu do wody.
        • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:46
          nie w ubraniu, tylko w koszuli! w koszuli, która później jest mokra, rozpięta i wypuszczona ze spodni smile
          • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:38
            Bridget Jones mi się przypomina big_grinbig_grinbig_grin
            • agonyaunt Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:10
              Ja chyba przez Bridget nie mogę tego w koszuli na serio smile
            • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:12
              a myślisz, że jakim sposobem zwróciłam uwagę na tę koszulę? big_grin
              • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 08:41
                big_grin
          • mmoni Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 13:20
            odnawialna napisała:

> nie w ubraniu, tylko w koszuli! w koszuli, która później jest mokra, rozpięta i
            > wypuszczona ze spodni smile

To mi się przypomina ta scena z "Lost in Austen" (przy okazji polecam cały serial)

• asfiksja Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 14:55
              No i kolejny dowód, że prawdziwy Mr Darcy jest tylko jeden. Ten to w ogóle jest jakiś tandetny mister mokrej koszuli.
        • milka_milka Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:19
          100% racji!!! Liczy się tylko jeden pan Darcy!
    • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 22:44
      Nie znoszę Keiry w tej wersji DiU, robi wrażenie takiej podfruwajki, mam wrażenie, ze za chwilę zacznie skakać z radości, bardziej pasowałaby do którejś z młodszych sióstr. To samo z Darcy'm - taki wymoczek bez krztyny dumy, na kuzyna Collinsa by się nadał smile Zresztą cała ta wersja jest beee.
      Ale jak się obejrzało wersję bbc, to umarł w butach, nic jej nie dorówna.
      • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:24
        Więc czeka mnie kolejny film wink
        Ten był całkiem ok. ale muszę porównać, jeśli tak zachwalacie.
        • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:39
          na YT kiedyś były wszystkie odcinki, teraz nie widzę, ale może kiepsko szukam. Zapas czasu potrzebny, bo to 6 części blisko godzinnych, a uprzedzam, że wciąga smile ale ekranizacja jest wierna książce, zresztą jak to bbc ma w zwyczaju
        • paskudek1 Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:53
          Jedyna prawidłowa wersja4to jest miniserial. 4 albo 6 odcinków. Wg mnie genialna.
          • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:15
            właśnie o tej piszę, 6 odcinków - serial bbc
        • szmytka1 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 11:29
          www.cda.pl/video/4419789db
      • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 08:38
        Oglądałam wersje BBC. Wolę nowszą i tak.
      • szmytka1 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 11:27
        100% racja
      • asia_i_p Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 19:50
        Ja nawet nie miałam czasu skupić się na głównych bohaterach w tej filmowej wersji, tak mnie zafascynowała nadkomisarz Vera Stanhope w roli pani Bennet i starszy Sutherland w roli pana Benneta. Zresztą genialnej roli, wreszcie było widać, że to nie przyjemny staruszek z pokręconym poczuciem humoru, tylko głęboko zgorzkniały sarkastyczny człowiek, piekielnie inteligentny, przez całe życie płacący za błąd młodości (ożenek z kretynką) i radzący sobie w tej sytuacji bardzo źle, kiepski mąż i w stosunku do młodszych córek także kiepski ojciec.
    • pitupitt Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:27
      Wolałam obejrzeć "Maudi" na Kulturze.
      • pitupitt Re: duma i uprzedzenie 05.06.20, 23:27
        Maudie
        • grey_delphinum Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 00:03
          Darcy jest tylko jeden!

• pitupitt Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:08
            Bełkoczesz w pijackim widzie???😂
    • niewesola.sowa Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 08:43
      Nie przebrnęłam książki, więc i za film też podziękuję.
    • enigma81 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:09
      Dla mnie liczy się tylko mini serial BBC. Najbardziej zgodny z książką i realiami historycznymi.
      Ale ja ogólnie jestem fanką takich klimatów i ważne są dla mnie szczegóły.
    • afro.ninja Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 09:10
      Najważniejsza jest książka. A w adaptacji, którą oglądałaś dużą robote robi muzyka, bo pan Darcy brzydki jak noc i jakiś taki niewydarzony. A to był chłop, który na wszystkich robil wrażenie, złe, czy dobre, nieważne.
      • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 11:52
        Ale że w tej nowej wersji pan Darcy jest brzydki jak noc? No nie, z tym to się nie zgodzę! Jest tak ładnie smutny.
        A ten niby właściwy (może dobrze zagrany, nie wiem, bo kiedyś podchodziłam i nie przebrnęłam przez serial, ale obiecuję obejrzeć) ma zdecydowanie nieładne, wąskie usta i brodę nie taką tongue_out
        • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 13:25
          Pan Darcy nie ma być smutny tylko dumny i przystojny smile o ile pamiętam to mężczyzna 30 kilkuletni, a nie chłoptaś z cierpieniem na twarzy.
          • mika_p Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 15:46
            Przed trzydziestką. Georgiana ma 16 lat, a jej brat jest przeszło 10 lat starszy, ale nie sądzę, żeby to miało być kilkanaście.
            • kira02 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 21:33
              12 lat starszy, miał 28 lat. Jako nastolatka zaczytywałam się w Austen smile
          • szara_w Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 16:20
            ..z oczami i spojrzeniem smutnego pieska smile
    • tanebo001 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 23:13
      www.filmweb.pl/film/Duma+i+uprzedzenie%2C+i+zombie-2016-554803 tej wersji pewnie nie znacie. A właśnie leci...
      • potworia116 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 23:55
        Znamy, znamysmile
        • kira02 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 21:33
          Znamy smile
      • leni6 Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 13:40
        Jest zaskakująco dobra.
    • potworia116 Re: duma i uprzedzenie 06.06.20, 23:54
      Irytują cię historyczne realia w historycznym filmie? To może cię trochę podbuduje, że akurat ta ekranizacja traktuje je dość swobodnie.
      Za to ją zresztą lubię: lekkość, skrótowość, teledyskowość, taka nieortodoksyjna impresja na temat kultowego oryginału, zrobiona trochę na przekór klasycznej wersji BBC.
    • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:13
      Oglądam serial. Jak na razie mam takie przemyślenia, że oni wszyscy są jacyś tacy brzydcy, a już najstarsza z sióstr jest najbrzydsza wink a niby tak ją podziwiają. I faktycznie w tym towarzystwie to pan Darcy najładniejszy smile
      A no i dom mają większy i ładniejszy niż w filmie.
      • potworia116 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 00:19
        Głębokie masz przemyśleniasmile
        • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 01:35
          smile
          Fajny ten serial smile Obejrzałam pierwszą część (z trzech). Dziewczyny nie sa tak histeryczne, właściwie za facetami biegają tylko te najmłodsze, one dobrze się bawią, starsze pełna powaga. Nie widać braków w wykształceniu, wychowaniu, manierach. W filmie są pokazane jako zdesperowane, nieumiejące się zachować, speszone towarzystwem z wyższych sfer. W serialu jest inaczej.
          Świetna gra aktorska. Każda postać ma swoją osobowość, jest jakaś.
          Elżbieta jest bardzo ok. W filmie jakaś taka 'rozmyta', załzawiona, niby melancholiczka, ale bardziej wystraszona. W serialu z jednej strony wesoła, spontaniczna, ale z drugiej inteligentna, wygadana, z poczuciem humoru, umiejąca się zachować, z szacunkiem do samej siebie.
          Uf.
          Włączam drugą część.
          • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 03:18
            Ok, wygrałyście, serial jest super. Bez porównania z filmem. I przekonałam się do pana Darcy smile
            Trzecia część jutro.
            Muszę książkę przeczytać wink
            • kira02 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 21:41
              "Jak na razie mam takie przemyślenia, że oni wszyscy są jacyś tacy brzydcy, a już najstarsza z sióstr jest najbrzydsza wink a niby tak ją podziwiają. "

Serialowa Elżbieta jest bardzo ładna, ale to Jane była najładniejszą z sióstr - ma bardzo klasyczną urodę, jak greckie posągi smile Ja mam takie przemyślenia, że w dobie filtrów insta i operacji plastycznych produkujących klony ludzie zatracili poczucie piękna. Oglądałam dzisiaj teledysk z młodziutką gwiazdą i niby ładna, ale tak nieznośnie sztuczna, że nie dało się na nią patrzeć.
              • ga-ti Re: duma i uprzedzenie 08.06.20, 00:29
                No coś z tej tezy o bogini greckiej jest, faktycznie.
                I masz rację, że człowiek ma wypaczone kanony piękna w naszym XXI wieku.
                Ja mam hizia na punkcie zębów, sama mam krzywe, więc może dlatego wink ale w tych starszych filmach aktorzy mają normalne zęby, normalne, czyli nie od jednej sztampy wyciśnięte.

Obejrzałam cały serial. Dla kogoś,kto nie czytał książki faktycznie daje zupełnie inny ogląd niż film. Już rozumiem zachwyty panem Darcy smile A i Elżbieta zupełnie inna jest w serialu, na korzyść oczywiście.
                A ja polubiłam ojca rodziny, ma taki cudny dowcip wink

Teraz czas na książkę. I może coś jeszcze w tym stylu, poczytam, co wyżej polecacie wink
    • astrologia333 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 09:43
      Wczoraj była niedziela i z niezrozumiałych dla mnie do tej pory przyczyn, znów dostałam się do TV, co jest dla mnie dużym świętem. Oglądam sobie różne rzeczy, niestety piąte przez dziesiąte, bo jestem uzależniona od internetu. Podczas gry, w tysiąca na kurniku zorientowałam się, że przegapiłam całkiem przyjemny film animowany: Księga dżungli.
      Powiedziałam sobie trudno i skakałam po kanałach dalej. Nagle patrzę film kostiumowy, piękne kobiety, piękni panowie, epoka która mnie fascynuje - niekoniecznie pozytywnie. Zostaję. Przymomina mi się, że na ematce był wątek duma i uprzedzenie więc skojarzyłam, że musi tenże film lecieć w TV, mimo że do tego wątku nie zajrzałam. Film zaczęłam śledzić w momencie balu. Już się wczuwam, już rwę podomkę z emocji, kiedy nagle gówna bohaterka wychodzi obrażona na zewnątrz i spotyka pokaleczoną panią, której nagle główny bohater strzela w łeb. 😳. Myślę sobie co jest do jasnej cholery. Tak nie miało być. Patrzę na tytuł : Duma i uprzedzenie... Patrzę drugi raz: Duma i uprzedzenie i zombie.
      • astrologia333 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 09:45
        Przypomina i główna.
      • nickbezznaczenia Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 21:55
        Zabawna wariacja. smile
        • ichi51e Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:00
          Jaki Lawrence Olivier tu podobny do Golasa!
          • memphis90 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:06
            Ja miałam takie skojarzenia 😁
            • ichi51e Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 10:11
              To przewracanie oczkiem Golas jak zywy! youtu.be/yOpbDHlWo9k
        • kira02 Re: duma i uprzedzenie 07.06.20, 21:48
          Ależ make-upy i wyskubane brwi do tego XIX w. - wygląda to karykaturalnie. Do tego powieść Austen została wydana w 1813 roku, a w filmie kostiumy z lat 40. XIX w. No po serialu BBC nie ma dla mnie innej wersji big_grin
      • asia_i_p Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 20:04
        Widziałam, jak można tak całkowicie skopać kostiumy? Zupełnie nie ta epoka. Dokładnie jak mówisz, lata sześćdziesiąte w Stanach, a nie początek wieku w Anglii.
        • chatgris01 Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 21:38
          Trzydzieste-czterdzieste. To biedermeier jest.
    • iza232 Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 12:33
      Dziś 18.25 TVP Historia. Wersja właściwa smile
      • odnawialna Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 13:16
        ❤ dla Ciebie za cynk
    • maniaczytania Re: duma i uprzedzenie 11.06.20, 18:40
      Ja lubię wszystkie wersje, ale tę akurat najmniej.
      Za to absolutnie uwielbiam "Bride & Prejudice" , czyli wersję Bollywood - jest cudowna, oglądam najmniej raz w roku - idealny poprawiacz humoru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka