Dodaj do ulubionych

dżem z czarnej porzeczki - proszę o przepis

25.07.20, 20:35
Dostałam kilka kilogramów. Podajcie jakiś przepis na dżem dobry i szybki.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: dżem z czarnej porzeczki - proszę o przepis 25.07.20, 20:39
      Galaretka. Nawet nie trzeba żelfiksu, porzeczki maja mnstwo pektyn.
      Gotujesz porzeczki, jak sie porzadnie rozgotuja przecedzasz przez sito, troche gotujesz, zeby odparowały, dodajesz cukier po uważaniu i odstawiasz. jak sie zetnie do nastepnego dnia to gotujesz i wlwasz do słoików, jak sie nie zetnie, to jeszcze odparowujesz.

      Mozna tez zrobic prościej - sok w sokowniku i żelfiks.
      Ale z porzeczkami nie warto.

      Soku z porzeczek nie chcesz? do wody lepszy nawet od malinowego...
    • zona_glusia Re: dżem z czarnej porzeczki - proszę o przepis 25.07.20, 20:49
      Na każdy kilogram owoców dajesz 60 - 70 dekagramów cukru. Zasypujesz owoce cukrem na około 2 godziny, potem podgrzewasz, zbierasz pianę, zmniejszasz ogień, gotujesz chwilę - 15minut. Zostawiasz na noc bez pokrywki, rano gotujesz jeszcze raz i wrzucasz do słoików w momencie, gdy kropla dżemu tężeje na talerzyku. Ta metoda ma zaletę, że przez noc część wody odparuje i nie trzeba długo smażyć dżemu. Można też zrobić prościej i zmniejszą ilością cukru używając cukru żelującego ze sklepu, wtedy według przepisu na opakowaniu. Też jest dobry.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka