ewa_2009 28.07.20, 22:32 Czym posmarować biszkopt by nie wchłonął tężejącej galaretki? Drugą warstwą ma być bita śmietana. Przekładac ta śmietaną dziś czy jutro rano (będzie podana około 17). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magata.d Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 22:37 Nie rozumiem. Masz biszkopt, chcesz go czyś posmarować, a na to wylać galaretkę, tak? A tą bita śmietanę gdzie? Na galaretkę? Ja biszkopt smaruję kremem z serków waniliowych i mascarpone, na to owoce i galaretka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 22:45 Mam trzy warstw biszkopta i wymyśliłam sobie, że na jednej będzie galaretka z owocami , a na drugiej i na wierzchu bita śmietana. Taki tort ma powstać Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 22:44 jeżeli galaretka jest mocno tęzejąca - glutowata taka, wylewasz na biszkopt - nawet przkrojony i wkładasz do lodówki. Nic nie wsiąknie. Ewentualnie możesz wylać taką galaretkę w kilku rzutach (np 2 - pierwsza warstaw cienka) i dopiero jak stężeje wlać resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 22:44 śmietaną przełóż jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 22:55 Zrób jakiś krem jako warstwę izolującą. Całkiem dobre są kremy budyniowo śmietankowe. Do gotowania budyniu możesz użyć klasycznie mleka, ale także dowolnego płynu, np zmiksowanych owoców z winem. Ostudzony budyń przecierasz przez sito i mieszasz z ubitą śmietaną. Nakładasz masę na biszkopt, a na masę owoce, które chcesz mieć w galaretce. Dopiero na to tężejącą galaretkę. Jak owoce będą mocno schłodzone, to galaretka szybciej stężeje. Ale możesz też zrobić warstwę kremu z jogurtu o dowolnym smaku i bitej śmietany z żelatyną. Śmietanę na górę lepiej następnego dnia rano i cały tort schłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 23:01 Wykładałabym tężejącą już galaretkę. Ona się nie wchłonie i nie spłynie. Konsystencja taka, że łyżką da się nakładać, nie musi być idealnie gładka, bo dociśniesz drugim biszkoptem Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 23:19 dociskaj drugim biszkoptem, jak galaretka stężeje! (taka uwaga na wszelki wypadek ) Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 28.07.20, 23:53 Dokładnie tak. Możesz biszkopt wcześniej do lodówki włożyć, będzie zimniejszy. Tężejąca galaretka nie wsiąknie. Tylko owoce włóż zanim zastygnie na amen No i ten biszkopt to w foremce oczywiście trzymaj póki galaretka nie zastygnie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 29.07.20, 00:00 posmaruj cieplym dzemem albo rozpuszczona ze smietanka biala czekolada, cienka warstwa, tyle zeby zrobila sie warstwa uszczelniajaca, najlepiej jak biszkopt jest upieczony poprzedniego dnia nie wiem jak teraz ale kiedys cukiernicy przed polozeniem galaretki na tortowych ciastkach, kto pamieta? 🤣 smarowali blaty biszkoptowe kremem maslanym, bardzo cienko, czy to byl prawdziwy maslany to inna sprawa 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: ciasto z galaretką w środku - pomóżcie 29.07.20, 08:13 Biszkopt posyp suchym śmietan- Fixem Odpowiedz Link Zgłoś