Dodaj do ulubionych

Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny

29.07.20, 13:15
Na fali wątków o wakacyjnym jedzeniu chciałabym Was prosić o proste, szybkie, zdrowe, smaczne i tanie przepisy. Co ematka gotuje na obiady na wyjazdach wakacyjnych?
Słoików nie wożę smile
Niedługo jadę nad Bałtyk na dwa tygodnie i planuję kilka razy ugotować obiad sama. Mam dostęp do wyposażonej kuchni, jakieś gary, durszlaki deski i noże są, mam dwa palniki gazowe niestety piekarnika brak.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 13:27
      Jedna z podstawowych moich potraw na wakacjach z gotowaniem to leczo, po drugie wszelkie makarony z sosami (pomidorowym, pesto itp.) Trzecie moje typowe danie to kurczak w sosie z papryką i ananasem, do tego ryż. Czwarte- kurczak z pieczarkami. Poza tym zupa pomidorowa, zupa ogórkowa. Furorę zrobiły kiedyś kotlety z selera z sosem czosnkowym (została mi większość selera po odkrojeniu małego kawałka do rosołu, szkoda było zmarnować smile)
        • daniela34 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 13:51
          Podsmażam przyprawionego solą, pieprzem i tymiankiem kurczaka (pierś w kawałkach), zdejmuję z patelni, daję cebulę, czosnek i pieczarki, duszę prawie do miękkości, dodaję z powrotem kyrczaka i teraz są dwa sposoby
          1)wrzucam opakowanie mascarpone i czekam aż się rozpuści
          2) podlewam bulionem albo wodą (niewiele) i zagęszczam śmietaną.
            • shumari Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 14:20
              the_komcia napisała:
              .
              >
              > Shummari powiesz coś więcej o tym stir
              Kawałki kurczaka przez chwile marynuje w jajku i mące kukurydzianej.
              Wrzucam na rozgrzany olej sezamowy ( okm2 łyżki oleju) i podsmażam. Wyjmuje z patelni (a jak mi się nie chce to po porostu dorzucam kolejno składniki:
              Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
              starty imbir ( mniej więcej 2x wielkości paznokcia)
              Por pokrojony w plasterki,
              pół marchewki w cienkie słupki
              Bok choy (ja uwielbiam wiec daje naprawdę sporo)
              Moja gosposia dodaje paprykę i grzyby mun
              Wszystko razem chwile podsmażam.
              Wlewam wodę, sos sojowy, i ostrygowy( na oko), oraz łyżkę octu ryżowego. Doprowadzam do zagotowania.
              W zależności od upodobań można zagęścić mąka kukurydziana
              U nas to danie jemy srednio raz w tygodniu
    • mona-taran Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 13:37
      Makaron z czymkolwiek ( z pomidorami, cukinią, pieczarkami, groszkiem i szynką, carbonara, pesto, rukolą, pomidorami i parmezanem, z tuńczykiem, pomidorami i czarnymi oliwkami...)
      Pierś z kurczaka w różnych odsłonach ( z warzywami i ryżem, z pieczarkami i ryżem, jako dodatek do sałatki albo tortilli)
      Łatwiej będzie jeśli napiszesz co lubicie :p
    • purchawka2017 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 13:52
      Ja z opcji słoikowo - gotującej, muszę bowiem jeść duszone albo gotowane i z opcji okolicznych knajp pasują mi tylko gołąbki ( choć nie dko końca bo mają wieprzowinę, której nie jadam).
      Rodzina nie jest przyzwyczajona do tłustego, ciężkiego jedzenia więc impulsywne wizty w barach z fryturą zdarzają sie sporadycznie bo potem przez trzy dni im się smażonym olejem odbija.


      Makaron + pesto+ mozarella +pomidor surowy w kostkę.
      Makaron - pomidorki - szynka serrano albo feta.
      Ryż + łosoś duszony/smażony + warzywo typu pomidor/ ogórek.
      Zupa krem z Biedronki ( taka w plastikowych kubkach) do tego jakieś dobre, lokalne pieczywo niesłodkie .
      Możesz też zapodać kombinację ryż/kasza + gotowa mieszkanka warzyw na patelnię + smażony w ziołach filet z indyka ( duszonego nie proponuję bo nie wszyscy lubią ).
      Ziemniaków unikam , bo to robota z obieraniem i gotowaniem. Kasze/ ryż wrzucasz na wrzatek , 10 minut gotujesz, zdejmujesz z gazu i trzymasz pod pokrywką zeby doszła i wtym czasie przygotowujesz pozostałe składniki. 15 minut roboty.

      Słoiki serio oszczędzają kupę czasu na wakacjach.
      Wolę dwa popołudnia postać przy garach w domu niż miotać się na wakacjach z obiadem.
      Makaron + sos boloński ze słoika ( z domu).
      Leczo (ze słoika z domu). Dla chętnych do tego jakaś kiełbasa.
      Kasza + gulasz ze słoika z domu.
      Kasz + pulpety indycze w sosie porowym ( ze słoka z domu).
      Zupa gulaszowa ( ze słoika z domu)
      Dla chętnych - przepisy znajduję tu, u kierowcy ciężarówki, dania sa naprawde proste a sposób pasteryzacji podany na stronie działa:
      kuchniatruckera.pl/
        • em_em71 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 15:36
          Ja robię tak: na patelnię wrzucam mieloną wołowinę, potem cebulę w kostkę, posypuję papryką, solę, jak się podsmaży, dorzucam puszkę pomidorów krojonych i kartonik passaty, na koniec rozgnieciony czosnek i oregano. Nie dodaję tłuszczu, bo z mięsa się wytopi. Nie kombinuję z marchewką i innymi warzywami, taka wersja jest ulubiona przez moich synów.
        • donica35 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 30.07.20, 11:20
          Sos boloński to nie jest szybkie danie wbrew pozorom, bo mięso powinno się długo dusić, przynajmniej 1,5 godz.
          Na szybkie danie polecam paprykarz z piersi kurczaka: podsmażasz na oleju lub masle klarowanym 1-2 cebulę, pokrojone, pod koniec podsmażania wsypujesz z 2 łyżki papryki słodkiej, dodajesz pokrojone piersi, solisz, można jeszcze posypać papryką, a po podduszeniu mięsa wlewasz śmietankę, najlepiej kremówkę. Trochę odparowujesz. Można doostrzyc chili, wg uznania. W czasie, gdy na patelni dusi się sos, w drugim garnku gotuje się ryż, najlepiej basmati lub jaśminowy.
          Obiad w 30 min gotowy.
    • nisar Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 14:20
      W Biedrze są kotlety z piersi indyka, takie pokrojone w plastry. Kroję na mniejsze kawałki, sole i pieprzę. Leciutko rozbijam pięścią. Na głęboki talerz jajko, mąka, mleko, rozbełtac na gęstsze ciasto naleśnikowe. Przyprawy jakie lubicie, u mnie zazwyczaj oregano, sól i słodka papryka. Zanurzyć kawałki indyka w cieście i usmażyć. Do tego pomidor. Całość trwa maksymalnie 15 minut.
    • jak_matrioszka Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 14:32
      Kupujesz wiaderko lodów, paczke malin lub jagód, woreczek maki, mleko i jajka. Robisz naleśniki i masz obiad.

      Jeżeli masz wszystkojedzaca rodzine, to makarony z sosami sa szybkie i na dwóch palnikach spokojnie zrobisz.

      Wszystkie zupy jakie znam też sie na jednym palniku da ugotować.

      Rób to co umiesz, bo gotujesz w domu. Wakacyjne eksperymenty jedzeniowe to rajd po restauracjach, a nie siedzenie w kuchni.
    • volta2 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 14:52
      zazwyczaj robię pomidorówkę z makaronem, do tego schabowe(no co dzień w domu nie robię, bo jedzą raz w miesiącu u babci, więc w domu nie mam za bardzo okazji) z ziemniakami i fasolką
      krupnik i spaghetti boloniese (tu jeden syn nie je sosu tyko samo mięso smaży osobno, więc jest trochę kłopot, ale 2 palniki wystarczają)
      w tym roku jeszcze robiłam letnil soup a na drugie chińszczyznę, pierś, warzywa z hortexu i sos do tego (robię tak w domu i na wyjazdach też lubimy - 2 palniki wystarczają) +ryż

      cały zestaw produktów do gotowania biorę z domu, mięsa mam kupowane w swoim stałym sklepie, tylko na wyjazd proszę o vakowanie, po przyjeździe mrożę to co idzie na następne dni. dzięki temu nie biegam po sklepach, nie narzekam na drożyznę, obiad, już sprawdzałam nie raz, robię szybciej niż wyjście z domu, dojazd/dojście do restauracji i powrót.
      nie męczy mnie to, a jeśli mnie domownicy zmęczą na szlaku albo na nartach w górach za bardzo, to potem muszą pomóc mi w kuchni, jeden robi ziemniaki, drugi warzywa, trzeci stół i herbatę - kooperaytwa zwykle kwitnie, bo wracają głodni i chcą szybko zjeść.

      zupy zawsze nastawiam rano, zanim się wszyscy umyja, ubiorą, spakują na wyjście, to zupa jest gotowa i czeka do naszego powrotu. nie ryzykowałabym próby nakarmienia swojej rodziny bez zupy na wejściusmile
      oczywiście obiad robie raz na 2 dni, nie gotuję codziennie(w domu też nie), zazwyczaj nie ma aż tyle sprzętu na wyposażeniu kuchni wakacyjnej, więc się ograniczam

      w prezencie od współpracowników dostałam lodówkę przenośną - nie wiem jakim cudem wiedzieli, że to będzie hit tego lata, dzieci z tą gustowną torbą nawet na plażę chodziły, choć zawsze się obywaliśmy bez. słowem, w pracy nie mówiłam, że gotuję na wakacjach, seriosmile
    • redwineiswhatilike Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 15:08
      Ostatnio byłam we Wrocławiu i jadłam w restauracji Konspira (swoją drogą super miejsce, byłam tam już drugi raz) pyry z gzikiem. U mnie na Pomorzu raczej się tego poznańskiego dania nie jada a to jest tak proste i pyszne, że zrobiłam dzisiaj na obiad w domu.

      Jadłam też w restauracji włoskiej w mojej okolicy makaron z oliwą, czosnkiem, zieloną pietruszką oraz ostrą papryczką. Potem znalazłam sobie przepis i za 3 dni ugotowałam w domu.

      Na urlopie nie gotuję ale gdybym miała to robić, to te dwa dania są szybkie. Akurat moje smaki, mogłabym jeść raz na tydzień i by mi się nie znudziło. Ziemniaki i makaron uwielbiam smile
    • em_em71 Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 15:18
      W Polsce to naprawdę nie problem. Zawsze w odwodzie zostają gotowce typu krokiety, pyzy czy pierogi, albo warzywa na patelnię. Moja rodzina bardzo mięsożerna jest, więc z pewnością nie unikałabym kotletów i steków. Szybko robi się również duszoną polędwiczkę/łopatkę z cebulką, kwestia pokrojenia cienkich plasterków. Chętnie jadają też dania jednogarnkowe z ryżem/kaszą bulgur /tu nieceniona mieszanka chińska na patelnię/. Jeżeli do gotowania używasz specyficznych przypraw, zabierz ze sobą, jeżeli urządzeń typu mikser, też zabierz. Znajoma zabrała na wakacje TM smile Szybki sposób na zemniaki? Wystarczy pokroić na mniejsze kawalki i wrzucić do gorącej się wody, którą wcześniej można zagotować w czajniku elektrycznym, jesli jest na wyposażeniu. A do pomysłów z makaronem dorzucam wynalazek rodem z PRL, makaron z twarogiem (i np ze skwarkami), z rozmów z koleżankami o żarciu wiem, że takie zestawy są praktykowane.
      • mona-taran Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 15:25
        em_em71 napisała:
        . A do pomysłów z makaronem dorzucam wynala
        > zek rodem z PRL, makaron z twarogiem (i np ze skwarkami), z rozmów z koleżankam
        > i o żarciu wiem, że takie zestawy są praktykowane.

        A jak jeszcze ten twaróg jest wędzony, to w ogóle pycha... Po ostatnich wątkach kulinarnych zaczęłam tęsknić za Polską... Ostatnio taka tęsknota mnie dopadła w ciąży jak mi się bardzo chciało zimnej maślanki ... A byłam wtedy na południu Włoch i żeby ją zdobyć teść jechał 30 km do "wschodnioeuropejskiego" sklepu :p no i nie była to TA maślanka, bo mi się chciało mrągowskiej, ale lepsza jakakolwiek niż żadna:p
    • mia_mia Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 18:09
      Proste zupy, mięsa typu polędwiczki z sałatą plus ryż czy kasze dla chętnych, ryby z sałatką z pomidorów i cebuli plus chleb (jestem na wakacjach z wędkarzami, więc to nasza codzienna kolacja), szukaj w kuchniach świata, w których stanie przy garnkach dłużej niż 20 minut jest trudnewink
    • just_shelly Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 29.07.20, 19:39
      Wczoraj wróciłam z pracy na mega głodzie. Mąż zamówił jedzenie dla siebie i dzieci. Ja nie chciałam.
      Weszłam, pokroiłam cebule, włożyłam na patelnie z masłem, w tył czasie opłukałam kurki, wrzuciłam kurki na patelnie, po minucie dolałam śmietany, w czasie jak się dusiło z cukinii zrobiłam tagliatelle obieraczka do warzyw, dorzuciłam do sosu. Posypałam koperkiem. Trwało to łącznie 15 minut.

      Drugie błyskawiczne danie to wszelkie makarony. Makaron z pesto (może być w wersji z cukinii), sos boloński (cebula, mięso mielone, passata), carbonara (boczek, czosnek, makaron i to wszystko do surowych jajek umerdanych z parmezanem)

      Ziemniaki z gzikiem.

      Ziemniaki smażone z kefirem.

      Polędwiczki drobiowe i mizeria.
    • sandrasj Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 30.07.20, 11:49
      4 obiady jedliśmy w domku, ze względu na pogodę i nasze wydziwiające przy jedzeniu dziecko:
      Makaron z pesto
      Makaron z krewetkami czosnkiem i pietruszką
      I dwa razy mąż robił takie fajne danie, w biedrze kupujesz ugotowane gotowe ziemniaczki, polędwicę wieprzową, cebulę (może być szalotka) papryke, pomidory, fetę.
      Smażysz mięso pokrojone w kawałki, dorzucasz cebulę, paprykę w kostkę i pomidora (najfajniej jak pomidor i papryka mają inne kolory) posypujesz to oregano, tymiankiem, dorzucasz ziemniaki przekrojone na pół. Na talerzu posypujesz fetą. Szybkie i fajne.
      Można dorzucić jeszcze jakichś innych warzyw.
    • openyoureyes Re: Jedzenie na wakacjach - wątek kulinarny 01.08.20, 13:09
      U mnie na wakacjach zwracam uwagę przede wszystkim aby było szybko (no kto lubi stać przy garach w gorące dni?) i zdrowo (nie ma szans na folgowanie). I dlatego ostatnio najczęściej jem gotowe mieszanki Rice&More. Do tego dodaję albo rybę albo mięsko, czasami same warzywka. Może być i sos ale niekoniecznie. Mnie to rozwiązało problem z wakacjami smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka