Dodaj do ulubionych

Najwygodniejsza maska - jaka?

31.07.20, 14:49
Chce uszyć sobie bardzo wygodną i przyjemną w użyciu maseczkę. Ewentualnie kupić.

Mam teraz kilka prostych masek, które są tragiczne - zrobione z prostokąta z trzema zaszewkami po boku, z podwójnej bawełny. Złażą z twarzy, szczególnie kiedy mowie, opadają, są niewygodne i ciągle je poprawiam. Co gorsza są grube i nie mogę oddychać, twarz spocona & robią się wypryski, zaczęłam po prostu robić szczelinę przy brodzie by załapać trochę powietrza i ograniczyć pocenie - za co dostałam op... uwagę w pracy.

Bo właśnie do pracy potrzebuje - to wymóg i bez maseczki nie można pracować w budynku. A wydaje mi się, ze największym problemem jest dotykanie wspólnych sprzętów i materiałów a potem poprawianie maseczki. Wiec chciałabym uszyć sobie wygodną maseczkę, którą mogłabym nosić bez grzebania przy niej kilka godzin - ale bym mogła w niej oddychać.

Macie jakieś patenty, które sprawdziły sie Wam?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 14:55
      Kup dobrą maskę z 3M, z filtrami. Lub antysmogową (dragonmask). Albo przyłbice.
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:07
        Przyłbica to dobry pomysł - muszę zapytać, czy można nosić zamiast maski, czy trzeba będzie z maską.
        • panpaniscus Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.10.20, 14:12
          Przyłbica chroni ciebie - mniej niż maska - ale nie innych przed tobą. Były japońskie badania. Ew. przyłbica + cieniutka maseczka.
      • madami Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.10.20, 20:53
        Żadne z powyższych nie chroni innych.
    • alicia033 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 14:57
      lumeria napisała:

> wygodną maseczkę, którą mogłabym nosić bez grzebania przy niej kilka godzin - ale bym mogła w niej oddychać.

nie ma takich masek.
      Możesz sobie uszyć np. z batystu bawełnianego (jest cieniutki, bez żadnych wkładów, jedna warstwa materiału) ale i tak będziesz przy niej grzebać.
      • agamamaoli Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:06
        Nie polecam masek antysmogowych do pracy w pomieszczeniach. Na mojej masce jest napisane zresztą tylko na wolnym powietrzu. Dla mnie najlepsze chirurgiczne jednak. W materiałowych się duszę.
        • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:08
          A co sie dzieje w takiej anty-smogowej w pomieszczeniu?
          • alicia033 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:26
            grzeje, odparza i wcale się w niej komfortowo nie oddycha.
      • madami Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:05
        Ja mam takie, bardzo cieniutkie, odrobinę szersze, jednowarstwowe, spokojnie oddycham i mam dobry przepływ powietrza.
    • joanna05 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:11
      Tylko przyłbica, i to taka z ruchomymi zawiasami, do odchylania, gdy zaparuje czy chcesz odetchnac/ popatrzeć bez. We wszystkich maskach po 5 min się duszę, w przyłbicy moge pracować i kilka godzin.
      Z maseczek - mnie najlepiej oddycha się w chirurgicznej. Wszelkie materiałowe latem przyklejaja sie do skóry, nie mogę w nich zaczerpnac powietrza.
    • chococaffe Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:20
      IMHO najwygodniejsze są medyczne jednorazówki
      na drugim miejscu - sądząc z opisu- to co skrytykowałaś czyli 100% bawełny z zakładkami- może to kwestia uszycia.

najgorsze - z jakiegoś świecącego, blyszczącego materiału, która kupiłam w marcu czy kwietniu - udusić się można już po 3 minutach.
      • berdebul Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:01
        W medycznej (jednej) nie powinno się pracować 8h.
        • chococaffe Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 17:43
          Wiadomo, że trzeba zmieniać. BTW nie wiem jakie to miejsce pracy ale zastanawiam się czy pracodawca nie powinien zapewnić?
    • ela.dzi Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 15:54
      Półprzyłbica
    • mava Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:04
      też uważam, że chirurgiczne. Można oddychać, nic nie spada i nie trzeba poprawiać.
      A firma nie zapewnia masek? kiepska jakaś....
    • ola_dom Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:07
      lumeria napisała:

> Macie jakieś patenty, które sprawdziły sie Wam?

Tak - maseczka profilowana.
      Na samym początku omaskowania kupiłam sobie kilka na Allegro, zresztą u sprzedawcy polecanego na tym forum. Ostatnio sprawdzałam - już nie sprzedają. To maseczki z podwójnej warstwy dzianiny bawełnianej, uszyte bardzo starannie, wprawdzie wyglądają trochę jak bielizna - ale są naprawdę wygodne.

Niedawno kupiłam sobie także profilowane, takie "wyjściowe" - tym razem są z cienkiej, ale gęstej tkaniny bawełniane. Bardzo wygodne.
      Przy tych najmniej gmeram, bo nie muszę.

Ale skoro możesz i chcesz uszyć, to poszukaj wykroju, np. takiego:

eti.com.pl/promocje/darmowy-wykroj-na-maseczke/
    • kosmos_pierzasty Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:08
      Też uważam, że medyczne, ale na 8h dziennie to faktycznie są koszty. To nie pracodawca je powinien pokrywać?
    • anika772 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:13
      Ta jest fajna, wygodna i robi to, co obiecujewink
      bielendaprofessional.pl/produkty/napinajaca-maska-w-placie-przywracajaca-skorze-blask
    • str8.up Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:15
      Chusta/szalik z bardzo cienkiej bawełny "przytwierdzona" do twarzy okularami i/lub słuchawkami. We wszystkim innym mi niewygodnie albo parują mi w tym okulary, w chustce już jechałam pociągiem ponad 3h i było ok.
      • black_magic_women Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:27
        O właśnie. Czeka mnie jazda pociagiem, faktycznie całą droge trzeba miec maske?
        • str8.up Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 17:55
          Formalnie trzeba, natomiast w praktyce bywa różnie. Przed odjazdem weszło do pociągu dwóch panów, przypuszczam że z obsługi PKP, i bezmaseczkowym kazali się zamaskować. Potem nikt tego nie kontrolował. Ja miałam akurat zakryty otwór gębowy i nos prawie całą drogę, z przerwami na picie, głównie dlatego, że obok siedziała obca osoba. Jakbym jechała z kimś bliskim, to pewnie bym zdjęła tę chustę. Inni różnie. Najwięcej osób miało maseczki na ustach. Część zakładała i zdejmowała co chwila, a część nie nosiła w ogóle (głównie grupy młodzieżowe).
        • mikamyka Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 20:44
          Jechalam, nikt nie zwracał uwagi nieomaskowanym. Pracownicy też nie zwracali uwagi.
          Ja akurat z opcji przyłbica w PKP
          Ale pracować przed komputerem nie jestem w niej w stanie w przyłbicy. Mam maseczkę wiazana, wiąże tylko górny sznurek, dolne zwisają ( wokół mnie jest ponad 2 metry odległości od innych osób /, jakby jakaś emama szukała powodu do jatki ).
    • chatgris01 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:23
      Wielorazowe z bawełnianej dzianiny (podwójna warstwa), zakładane na uszy. Firmy bieliźniarskie miewają w ofertach (ja mam z DIM-a, ale z innych też widywałam podobne)
      https://www.dim.fr/dw/image/v2/AARR_PRD/on/demandware.static/-/Sites-dim-master/fr/dwa9108efb/Y0B7MP5-0HY_03.JPG?sw=450&sh=450&sm=fit
      • chatgris01 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 16:25
        https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/p960x960/109060684_10157637065288831_457809922786649929_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=2d5d41&_nc_ohc=GsVBIKTdrMIAX-vMokd&_nc_ht=scontent-cdg2-1.xx&_nc_tp=6&oh=e064581dc4f64f21705a0ca080368185&oe=5F49AD08
      • chococaffe Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 17:45
        Mam podobne smile Chciałam dokupic, ale u poprzedniego sprzedającego już takich nie ma.
    • wapaha Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 17:26
      Mi najwygodniej jest w "żółwikach"
    • katriel Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 18:23
      Moje dzieci uważają, ze najwygodniej jest w chuście wielofunkcyjnej (typu buff), załozonej w taki sposób:
      https://static.supersklep.pl/645539-ocieplacz-buff-original-buff-obsession-960w.jpg
      (z przodu naciągnieta na nos, z tyłu nisko na karku, uszy odsłonięte). Jeśli jest za luźne i spada, to należy sobie z tyłu na karku ściągnąc część górnego obwodu gumką do włosów.
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 21:40
        Moze z apaszki cos takiego sobie uszyje....
        • chatgris01 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 08:47
          I wytrzymasz w tym kilka godzin???
          • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 14:53
            Teraz to trochę za gorąco na apaszki, ale jesienią może będzie ok?
            • chatgris01 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 21:31
              Jesienią/zimą może, ale teraz z owiniętą szyją to może być ciężko wytrzymać.
      • str8.up Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 08:56
        Chodzę w buffie przy temperaturze 25 stopni i niższej . Potwierdzam, mega wygodne,ale nie na wysokie temperatury. Przynajmniej nie dla mnie, w karki mi za gorąco.
    • ga-ti Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 20:07
      Spróbuj taką wyprofilowaną z przodu (wyżej jest link do wykroju), nie powinna spadać i ma miejsce na nos.
      Przyłbice są ok, ale pod warunkiem, że nie musisz dużo gadać, bo twój głos się odbija i słyszysz go ze zdwojoną siłą, po kilku godzinach pęka głowa.
      Ostatnio widziałam w sklepie panie miały takie półprzyłbice, zasłaniały nos i buzię, ale nie przylegały ściśle, odsłaniały oczy, więc nie parowały. Może takie coś?

Ja najczęściej noszę zakupioną na stacji benzynowej czarną, jednowarstwową, podobno z nanosrebrem, jest cienka, łatwo się pierze, szybko schnie, nie trzeba prasować (nie można nawet wink ), ale noszę okazjonalnie, przez godzinę maks.
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 21:39
        A tego o przylbicach nie wiedzialam. Ciekawe....

Ta jednowarstwowa z nanosrebrem brzmi fajnie. To by byla dobra opcja. Dzieki!
    • smoczy_plomien Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 20:25
      U mnie najwygodniejsza jest antysmogowa, wyprofilowana, nie dotyka ust. Też mam DragonMask. Nie wiem, jak z dostępnością, ale jak patrzyłam na stronę na początku korony, to byli wyprzedani do zera i trzeba się było zapisywać na przedsprzedaż.
    • nikita1907 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 21:22
      www.permanent24.pl/pl/p/Przezroczysta-maska-na-usta%2C-zaslania-usta-i-nos...-przeciwmgielna%2C-swoboda-oddychania/328 Przyłbico-😁 maska
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 22:01
        Nie, to nie przejdzie... sad
      • ga-ti Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 22:01
        O, takie widziałam u pań ekspedientek, chwaliły sobie!
      • mrs.solis Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 04:18
        Bedac w sklepie widzialam taka u jednej babki. W sumie fajny pomysl. Inna widzialam w maseczce , ktora miala takie plastikowe przezroczyste okienko na ustach. Koszmar. To okienko bylo cale zaparowane, jak ona w tym wytrzymywala to nie wiem.
        • gryfna-frelka Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.10.20, 17:08
          Okienko sluzy do porozumiewania sie z nie(do)slyszacymi ktorzy czytaja z ruchu ust.
    • hrabina_niczyja Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 21:45
      Kupiłam w Żabce, czarne z 4f, wielorazowe. Jakieś z jonami srebra są i powiem Ci, że lepsze. Jakoś mi się lżej oddycha.
    • conena Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 31.07.20, 23:16
      Tylko przyłbica, wcale nie misi być jakaś wypasiona, ja mam z rynku za kilka złotych i daje radę. Tylko raz zostawiłam w samochodzie i mi się lekko odkształciła od upału.
      Maseczki materiałowe mam dwie: jedną z materiału bambusowego i jest bardzo przewiewna i nie grzeje twarzy, a drugą z bawełny, ale taką usztywnianą, robi się dziób i dzięki temu można spokojnie oddychać.
      Maseczki z zakładkami z boku są do kitu.
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 00:13
        A jak jest usztywniana? Inspiracji potrzebuje.
      • mrs.solis Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 04:20
        Zawsze zastanawiam sie nad twoja sygnaturka. Mozesz opowiedziec mi ten kawal?
        • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 12:57
          Wrzuć do googla
    • lopezka42 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 13:09
      Przyłbica okularowa, o ile nie nosisz okularów. Jest rewelacja, patrząc na maseczki. Polecam
    • katie3001 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 13:27
      Koronkowa. Mozna swobodnie oddychac i twarz się nie poci
      • lumeria Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 14:37
        Albo szydełkowana smile

O to chodzi, ze w pracy wymagają szmaty na dziób. smile

Koleżanka już mi zwróciła uwagę, ze maska ma szczelnie przylegać do twarzy. Wiedźma tez chciała sprawdzać, czy moja maska ma dwie warstwy materiału! A mamy zaganiacza, do którego zgłasza się osoby naruszające przepisy. Po czym można stracić przywilej pracowania w budynku. sad

• dagusia333 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 21:26
        Profilowaną z cieniutkiej bawełny,dwuwarstwową, starannie uszytą, nie dotykającą ust.
    • saszanasza Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.08.20, 22:32
      Ja całkiem niedawno w CH na stoisku widziałam dziewczyny w takich przyłbicach:

www.vitberg.com/sklep/maseczki-ochronne/vitberg-mini-shield

wygladają na wygodne i całkiem dobrze przylegają, ale nie używałam.
    • kafana Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 02.08.20, 00:36
      Najwygodniejsze maski ( nie nam pojęcia czy najskuteczniejsze) mam z rossmanna . Mięciutki materiał, wygodne gumki. Kupione przypadkiem.
    • jola_ep Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 02.08.20, 08:53
      Córka nam szyje. Profilowane według drugiego wykroju z filmiku (od połowy) www.youtube.com/watch?v=4cBvLXjMGk8&fbclid=IwAR2Sr8H2N68xFnE--wA_SVFz2Dh9Bgn27Ra6A0yewaJzBHSL5dJr5XDrs5w
      Dopasowane indywidualne smile Drucik aluminowy hobbystyczny.
      Pierwsza warstwa z włókniny medycznej, zewnętrzne różnie. Najbardziej mi się sprawdza wiskozowe (tencel, bambusowe itp.) oraz jedwab. Rozważaliśmy też len. Materiały w dużej mierze z odzysku (akurat sprzątałam w szafie) - ubrania dobre na upał sprawdzają mi się na maseczkach.

Te z prostokąta też mamy, ale rzeczywiście krój nie jest wygodny.
    • mariia33333 Re: Najwygodniejsza maska - jaka? 01.10.20, 13:27
      Ja kupiłam ostatnio tutaj - safemask.com.pl/maska-na-twarz-czarna/

Może to nie jest najdroższy produkt i sama nie wiem czy chroni przed czymkolwiek, ale jest dwuwarstwowa, przewiewna i wydaje się, że wykonana z dobrego materiału. No i najważniejsze, że czarna, bo nie chciałabym zostawiać makijażu na niej...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka