Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę lekarską - cytologia ;)

13.09.20, 12:56
Za 2 tygodnie mam kontrolną wizytę u ginekologa (taką coroczną - badanie, usg, cytologia). Ostatnio "coś" mi się dzieje w okolicach intymnych - na 99% otarcie od intensywnych treningów na rowerze. Nic mnie nie boli w środku, nie mam żadnej dziwnej wydzieliny, zaczerwienienia w okolicy wejścia do pochwy, itd. Tylko dyskomfort w okolicy warg sromowych.
Na wszelki wypadek chcę wziąć probiotyki (doustne). Czy mogę zrobić cytologię przy braniu probiotyków? Czy to jakoś zaburzy wynik?
Do mojej pani doktor bardzo długo się czeka i nie wiem czy przekładać wizytę na... za 3 miesiące czy jednak iść i zrobić wszystie badania? Otarcia leczę metodami naturalnymi wink
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 13.09.20, 12:58
      Ale probiotyki na otarcia...? To może i czerwoną koniczynęwink
      Daj spokój, niczego nie bierz, posmaruj alantanem.
      • marika_marika58746 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 13.09.20, 13:12
        Te probiotyki to na wszelki wypadek, jakby jednak coś się działo w środku. Głupie, wiem.
        • snakelilith Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 13.09.20, 13:24
          Probiotyki, te najlepiej dopochwowenp( np. Vagisan) takie od razu obniżają ph i podrasują florę bakteryjną by broniła się w przypadku ewntualnej waginozy, albo ataku grzybów. W intymnych miejscach ważna jest równowaga bakteryjna. Ja używam takich probiotyków chodząc na basen. Istnieją też specjalnie kremy nawilżające do miejsc intymnych z kwasem mlekowym, te można używać do pochwy albo na zewnątrz w przypadkach mechanicznych podrażnień śluzówki np. na rowerze albo nawet po ostrym seksie. I nie, nie zmieni to wyników cytologii, bo podczas cytologii pobiera się komórki z szyjki macicy.
          • szmytka1 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 10:38
            a tu się nie zgodzę, podczas przedostatniej cytologii w opisie wyników miałam info o zmienionej florze bakteryjnej, byłam po kuracji jaką zalecasz, ale widać jeszcze nie pomogłą, bo wczesniej brałam antybiotyki wink
            • snakelilith Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 10:57
              Zmienioną, czytaj pogorszoną florę bakteryjną, miałaś po antybiotykach, a nie po dopochwowych probiotykach. Probiotyki mogą florę co najwyżej poprawić, ale nie w sensie, że fałszują wyniki cytologii. Dysplazje komórek szyjki macicy to trochę coś innego.
              Działanie kuracji dopochowowych zależy też od tego, co stosowałaś. Istnieją bowiem kapsułki/tabletki z żywymi kulturami bakterii (np Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus albo Lactobacillus acidophilus), te podaje się głównie wtedy, gdy flora bakteryjna jest prawie kompletnie zniszczona np. po zabiegach ginekologicznych wymagających sterylizacji pochwy albo przy uporczywych grzybicach. Oraz czopki/kremy z kwasem mlekowym, które stwarzają lepsze warunki do namnożenia się osłabionej własnej flory bakteryjnej (np. przy kuracji antybiotykowej) i działają raczej profilaktycznie chroniąc przed stanami zapalnymi.
              • szmytka1 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 14:05
                ja wiem skąd i co miałam, odniosłam się do twojej wypowiedzi o tym skąd się pobiera komórki do badania. Zapewniam cię, że mnie pobierali ze standardowego miejsca, a jednak o zmienionej florze bakteryjnej też wspomnieli wink
                • snakelilith Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 14:35
                  Komórki do cytologii pobiera się z szyjki macicy w celu ustalenia, czy są normalne, zdrowe, niezmienione. Robi się w to w celu wykrycia stanów przedrakowych. Ocena flory bakteryjnej jest tylko informacją dodatkową i formalnie jest innym badaniem, biocenozą pochwy. Autorka wątku pytała, czy probiotyki zmienią wyniki cytologii - otóż nie zmienią.
                  • szmytka1 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 18:10
                    widzę, ze masz mnie za idiotę, aha
    • raadhiyah2020 Re: Prośba o poradę lekarską - cytologia ;) 14.09.20, 14:46
      OJP jesli masz zmienione tkanki to zaden probiotyk tego nie zmieni wiec na wynik cytologii nie bedzie mialo to wplywu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka