Dodaj do ulubionych

Krakow- Zakopane :|

16.09.20, 16:55
w połowie grudnia.
Jak sie dostać do Zakopanegp z Krakowa i nie oszalec?
Tkank you from the mountain
Obserwuj wątek
    • bei Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 16:59
      Bardzo wcześnie rano (gdy jedziesz autem)
    • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:01
      Da się wybić ci z głowy wybieranie się do Zakopanego? Zwłaszcza w grudniu?
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:09
        Nie da sad
        Slub jest WLASNIE TAM i nie wypada nie być
        • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:27
          Serdeczne wyrazy współczucia zatem. Wolałabym mieć trzydniowa biegunkę w tym terminie niż pchać się do Zakopanego.
          • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:30
            dzieki wielkie big_grin
            Ps myslalas moze, cosmetic, żeby pocieszać ludzi zawodowo?
            • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:31
              Niespecjalnie. Podejrzewam, że mogłabym zaliczyć wyrok za nakłanianie do samobójstwa 😛
              • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:43
                Chyba ze dałabyś podwaliny do przełomu psychologicznego :p
        • anika772 Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 20:33
          lilia.z.doliny napisała:

> Nie da sad
          > Slub jest WLASNIE TAM i nie wypada nie być
          >
          Powiedz im, że ślub jest bez sensu, co trzecie małżeństwo kończy się rozwodem!
          • boogiecat Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 20:48
            To lillii trzeba wybic z glowy, mozeby zaczac watek o wkladaniu dwoch pensjii do koperty😛
            • anika772 Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 21:19
              Ha ha, jeszcze jest czas🤪
    • profes79 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:07
      Pociągiem. O ile jeżdżą bo tego nie kojarzę - zdaje się, że cały czas trwają jakieś prace na tej trasie.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:10
        sprawdzałam pociągi i akurat w tych dniach nie kursują
        Chyba, o ile dobrze zrozumiałam komunikat że strony PKP
        • droch Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:15
          Zależy, kiedy dokładnie masz wyjazd, od 13 grudnia 2020 będzie nowy rozkład jazdy.
          • alina460 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:00
            A pociągi na tej trasie dalej jeżdżą ze 4 godziny! 100km w 4 godziny, normalnie koleje nowej generacjitongue_out
            • profes79 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 23:34
              Pociągi na tej trasie bodajże trzy razy zmieniają kierunek jazdy, to raz. Dwa - to linia górska i tam pociąg 100km/h nie pojedzie. Co prawda zrobiono łącznicę w Suchej Beskidzkiej, więc trochę czasu się oszczędza ale tam prędkość szlakowa i tak jest koło 40 km/h. No i dochodzi fakt, że linia jest w dużej części jednotorowa.
              Niemniej jednak siada się i się jedzie i wie się, że o ile nie będzie katastrofy to będzie się za te 3,5h w centrum Zakopca/Krakowa. Jadąc busem Zakopianką można się spodziewać wszystkiego, tylko nie punktualności.
              Trasę do Zakopca bądź Poronina pokonywałem pociągiem kilka razy i generalnie jest to najwygodniejszy (co nie zawsze znaczy najszybszy) sposób poruszania się tą trasą.
              • droch Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 01:10
                > Pociągi na tej trasie bodajże trzy razy zmieniają kierunek jazdy, to raz [...]

Obowiązkowa zmiana kierunku jazdy jest tylko w Chabówce, Płaszów i Suchą Beskidzką można ominąć nowymi łącznicami.
              • mikams75 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 10:22
                ciekawe jak sobie radza w krajach gorzystych, ze pociagi jezdza szybko, sprawnie i jednotorowe trasy nie sa problemem przy dobrze ulozonym rozkladzie jazdy.
                • mikams75 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 10:25
                  a zmiana kierunku jazdy tez odbywa sie bardzo sprawnie, bo z jednej strony pociagu jest lokomotywa a z drugiej kabina sterujaca, mozna pociag prowadzic z obu stron. Przejscie maszynisty to max 3 minuty. A przy bardzo dlugich pociagach (w pl nawet takich nie ma) jest sprytna logistyka personelu - na peronie na jednym krancu juz czeka maszynista, poprzednik na drugim krancu wysiada.
                  • profes79 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 12:42
                    Rozkłądowo trasa Kraków-Zakopane to obecnie nieco ponad 2h. Już nie popadajmy w paranoję...
                    • mikams75 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 17:52
                      jakby bylo tak pieknie, to by nie powstal ten watek.
                      • profes79 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 23:24
                        Nie, po prostu niektórym do głowy nie przyjdzie, że można jechać pociągiem podczas gdy dla mnie to podstawowy środek podróźy długodystansowych (i krótkodystansowych często też). Natomiast sprawdziłem rozkład - pociągi w zasadzie nie jeżdżą (jest komunikacja zastępcza) więc to kwestia akademicka tongue_out
                        • riki_i Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 15:27
                          Jeździły do 10 września i w grudniu zaczną znowu jeździć. 13 grudnia wchodzi nowy rozkład i dlatego nie widzisz pociągów. Nowy rozkład jest dostępny w tej chwili na www.portalpasazera.pl Pociągi widzę już już od pierwszego dnia obowiązywania.

PS. Co prawda mimo wielomilionowych inwestycji czas przejazdu jest ciągle taki sam i do dupy, ale to wina PKP.
    • sumire Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:17
      Publicznym transportem? To ja jednak polecałabym autobusy, jeżdżą często i jednak szybciej niż pociąg (są bodaj tylko 3 pociągi na dobę jadące krócej niż 3h), tylko musisz omijać godziny szczytu, choć na zakopiance takowe są właściwie stale wink
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:23
        publiczny suspicious
        Autobus, mowisz. Dzięki, spróbujemy się przebic jakos
        • sumire Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:32
          Tak. Szwagropol (no taka nazwa...) jeździ co mniej więcej godzinę, czasem częściej, i są dość w porządku mimo nazwy. Są też inne mniejsze linie, no i Flixbus też jeździ, ale on zwykle jedzie skądś z Polski i zwykle na krakowskim przystanku już jest tak niezbyt świeżo, if you know what I mean wink
          Generalnie kursów sporo, no tylko że nigdy nie wiesz, czy gdzieś po drodze nie będzie korka. Ale do przeżycia, jeśli trzeba smile
          • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:45
            Szwagropol (no taka nazwa...

Zaczyna mi sie na swój sposób ten wyjazd podobaćbig_grin
            • sumire Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:50
              Ma swój klimacik, nawet bym się wybrała smile
              Kiedyś jechałam rzeczonym Szwagropolem obok zakonnicy, która na każdym zakręcie wykonywała znak krzyża. Jak możesz sobie wyobrazić, na zakopiance (zwłaszcza tych odcinkach już w górach) zakrętów jest całkiem dużo...

Ale całkiem serio, to IMHO lepsze rozwiązanie od pociągu, który się strasznie wlecze. Chyba że jakiś pogodowy dramat nastąpi.
              • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:55
                Sumire, ja to na jednej drodze w Hiszpanii sie prawie nawrocilam
                No nic, najwaznuejsze ze nie będzie nudno
          • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:57
            Ja jechalam polskim busem tych busow to jest duzo. I potem i tak na dworcu jeszcze takie ktorych nie bylo w rozkladzie.
    • swiezynka77 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:26
      odpowiem jak ematka: nie jechać do Zakopanego, to nie będzie problemu
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:28
        Thx
    • ira_08 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:27
      Normalnie. Autobusy jeżdżą co kilkanaście minut.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:29
        ok
        A dopowiedz proszę ile trwa podróż? O zakopiance topowi reżyserzy kręcą horrory, wiec mam obawy
        • droch Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:33
          W zależności od warunków - od 2 do 6 godzin... W grudniu może już spaść śnieg, co oznacza drogowy Armageddon.
        • bei Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:36
          Patrzę na rozkład i widzę-2,0 godz, lub 2,30, lub 3,0. Zapewne chodzi o trasę i porę kursu.
        • mrawka Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:36
          ok 2,5 - 3 godziny, busy jeżdża średnio co godzine
        • ira_08 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:42
          Nie wiem, dawno autobusem tam nie jechałam, ze 2 h. Zależy czy piątek wieczór czy sobota rano.
        • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:59
          Zasadniczo 2h a ile bedzie zalezy od ruchu. Ja bym pociagi sprawdizla tj poczekala na nowy rozklad albo zadzwonila na informacje. Co ciekawe pociag jedzie tyle samo badz dluzej zaleznie od stanu remontu. Czujesz sie jak w dwudziestoleciu tyle ze wolniej jedziesz.
          • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:00
            Ja tam kocham pociagi. Ostatnio jechalam slynna trasa wieden wwa i z powrotem. W jedna strone policja w druga lokomotywa sie zepsula. Ale i tak kocham
        • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:17
          lilia.z.doliny napisała:

> ok
          > A dopowiedz proszę ile trwa podróż

Ha, ha. Moja kiedyś trwała 9,5 godz. Samochodem do Krakowa. Wracałam po sylwestrze.
          • joasia33 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 11:13
            Moja 13, też po Sylwestrze, do Wrocławia big_grin
    • aerra Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:41
      Wyjechać tak ze dwa tygodnie wcześniej tongue_out
    • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:46
      pomijajac pewne kąsliwosci w odpowiedziach (kocham big_grin), zadzialalyscie /liście na mnie kojąco
      Bei, buziaki
      • piekna_remedios4 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 11:08
        to Bei ma ten ślub w Zakopanem w grudniu?
    • daniela34 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:47
      Jeśli jesteś skazana na transport publiczny to autobus. Niestety nikt ci nie powie, ile będziesz, jechać. Jak się trafi korek to i 6 godzin jest realne. Ale skoro to ślub to pewnie dzien wcześniej będziecie jechać. Rano w dzien ślubu to ryzyko.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:56
        sie zastanawiam czy dzień wcześniej wystarczy właśnie
        Wychodzi na to, ze trasa kr- zakopane potrwa dłużej niż caly lot z uk indifferent
        • thank_you Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:00
          Nad ranem. Zawsze tak jeździłam i absolutnie zawsze omijały mnie przyjemności, o których czytam na forum.
          A miałam okazje tam pomieszkiwać. wink
          • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:01
            Oroz to dziwne godziny twoim przyjecielem
      • nuta15 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:57
        Oby nie w piątek , korki są już od rana.
        • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:59
          w piąteksuspicious
          • daniela34 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:01
            lilia.z.doliny napisała:

> w piąteksuspicious

To jedz w czwartek raczej! W piątek dojedziesz, ale co się wystoisz to Twoje
    • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:55
      Opcje sa 3.
      Samochod
      Bus
      Pociag

Trudno powiedzirc ktora najgorsza.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:57
        ichi, pocieszycielko strapionych
        • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:05
          Brzmi gorzej niz jest. Jak masz szczescie to po prostu sie kulasz tam i z powrotem (lokomotywa zmienia sie kilka razy) sama nie wiedzac czemu tak dlugo. Bus mknie i tylko brzydota za oknem...i nawet kiedy nie wiesz kiedy dojechaliscie (grudzien - uwaga tu wielka loteria co jak snieg spadnie i zima zaskoczy kierowcow? Na kolei to nie ma takiego znaczenia suspicious) ja glosuje za pociagiem!
      • daniela34 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 17:59
        Wśród podanych możliwości najgorszą ustalamy w zależności od pogody, dokładnego terminu, pory dnia, układu plam na Sloncu oraz tego, w jaki wejdzie akurat znak zodiaku. Trzeba niestety przed wyjazdem iść do wróżki, może wywróży czy akurat pociąg na starcie zaliczy 2 h spóźnienia, czy auto utknie w 6-godzinnym korku, czy w autobusie na podjeździe pod górę braknie paliwa (autentyk!)
    • swinki_trzy Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:00
      Wynająć sobie coś na dzień czy dwa wcześniej, wynająć też samochód i samochodem wyjechać w nocy lub nad ranem.
      Jeśli komunikacja publiczna to czy musi być z Krakowa? Proponowałabym kuszetkę, ale z Krakowa zbyt krótka trasa wink Pozostaje jeszcze helikopter big_grin
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:04
        Ja jestem jeszcze troszke zależna od urlopów i samolotów z uk, tak że to jest logistyczny czelędż jak sam.uj
        • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:23
          No to szykuje ci się karkołomne przedsięwzięcie. Ale za to jakie odświeżające - tyyle adrenaliny 😁
          • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:51
            Po węgierskiej przygodzie sprzed miesiąca jestem.calkowicie usatysfakcjonowana poziomem adrenaliny. Na długouncertain
            • pade Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 20:57
              A co się działo? Opowiedzsmile
              • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:04
                Pade, nie pytaj nawet big_grin
                Opowiem w mailu ok?
                • pade Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 11:20
                  oksmile
                • gryfna-frelka Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 20:27
                  Eeeeej, nie badz taka... My tez chcemy sie dowiedziec, chocby ogolnie. Pliiiiis!
    • leann32 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:05
      Przypuszczam ze para mloda zrobila to celowo. W sumie dobry trick. Zapraszasz do zakopanego 200 osob, 180 racjonalnie myslacych odmawia, 20 zazywa antydepresanty zeby odgonic mysli samobojcze w zwiazku z wizja podrozy i w efekcie masz ogromną rzeszę nieobecnych gosci ktorzy doceniaja zaproszenie a jednoczenie wymarzone mini wesele. Genialne! Ze tez sama na to nie wpadlam 😊
      • swinki_trzy Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:21
        Umieszczą powiat tatrzański w czerwonej strefie i wątkodajka nie zmieści się w limicie big_grin
        • cosmetic.wipes Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 18:26
          Zmiany stref są chyba w piątki. Może to być ten moment, kiedy po tygodniu emocjonującej podróży z UK będzie wysiadała z autobusu w Zakopcu suspicious
      • alina460 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:03
        Boskie! smile
    • kozica111 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:01
      Zakopane to obciach.
      • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:03
        Piszesz nie na temat.

kozica111 napisała:

> Zakopane to obciach.
    • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:01
      W połowie grudnia? Samochodem ok 1,5 godziny.

lilia.z.doliny napisała:

> w połowie grudnia.
      > Jak sie dostać do Zakopanegp z Krakowa i nie oszalec?
      > Tkank you from the mountain
      >
      >
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:14
        Transport publiczny tylko
        • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:16
          Dlaczego tylko?
          • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:20
            Bo lecimy z uk do Krakowa
            Myślisz, żeby wynająć cos na trzy dni?
            • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:23
              Każdego emigranta ekonomicznego pracującego w UK stać przecież na wynajem auta.
              • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:26
                Skoro tak, to policzę zasoby i szybciutko zrobie prawo jazdy
                • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:31
                  Prawo jazdy robi się w wieku 18 lat.
                  • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:36
                    Jasne.
                    No, chyba ze z jakiegoś powodu sie nie robi.
                    Rozmowa jest donikąd
                    • tifa_lockhart Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:39
                      Każda rozmowa z Markiem prowadzi donikąd.
                      Wakacje na wyspie Pag nic mu nie pomogły na głowe.
                      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:41
                        Kurla, znaczy ze sie w coś wyebalam?
                        Zawsze jestem w plecy, nie tylko z prawem jazdy
                      • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:42
                        Panie Krupa, ma pan coś jeszcze do powiedzenia?
                        • tifa_lockhart Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:52
                          Sporo.
                    • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:43
                      W połowie grudnia przy znośnej pogodzie samochodem osobowym dojedziesz z Krakowa w półtorej godziny.

lilia.z.doliny napisała:

> Jasne.
                      > No, chyba ze z jakiegoś powodu sie nie robi.
                      > Rozmowa jest donikąd
                      >
                  • homohominilupus Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:44
                    Taaa, 3 lata temu jechałam Flixbusem z Krakowa. Najpierw się Flixbus spóźnił z 1,5 więc kwitlismy na dworcu, a droga z Krk do Zakopca trwała 7 h. W sierpniu.
                    Masakra. Chłop do dzis przeżywa.
                    Zwłaszcza, ze byliśmy tam w porze deszczowej i nawet kawałka Tatr nie zobaczył.
                    • wtop.ek Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:47
                      3 lata temu był szczyt przebudowy zakopianki. Od Myślenic do N. Targu był jeden wielki plac budowy.
    • kanna Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 19:47
      Moim zdaniem najlepiej sprawdza się pociąg. Jest toaleta, można wstać, przejść się, wykosztować na pierwsza klasę i jest luźniej i milej. Masz wykupione miejsce. Jest co zrobić z bagażem.

Do busów mam uraz, to ostateczny wybór - ciasno, smrodliwie, często się nie wepchasz, sztuka bagażu 5 zł, a bagazniczek mały.,..

Jak by nie było pociągu, to bym brała autokar (nie busik, a własnie coś większego)
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 20:01
        Dzieki
        Właśnie te pociągi dziwne sa jakieś (tzn rozklady)
        • kanna Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 10:52
          Przyleć dzień wcześniej, przenocuj w Krakowie, obejrzyj zamek i grób.. potem jedź.
    • boogiecat Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 20:00
      Roznie moze byc.
      W piatek po poludniu obawialabym sie przede wszystkim wielkich korkow przy samym wyjezdzie z Krakowa- Szwagropol musi po pierwsze wyjechac z dworca autobusowego- cala okolica czesto zakorkowana, a potem przebic sie przez Aleje; nie wiem tez czy przywrocili juz calkowicie kolejke z lotniska do centrum, bo dodatkowo mozesz byc skazana na 40 minut tluczenia sie miejskim autobusem, albo taksowka w korkach.

W innych godzinach moze byc calkiem spoko i wyrobisz sie spokojnie ponizej trzech godzin od ladowania w Balicach.

Jest tez drogi, ale o wiele wygodniejszy i bezposredniejszy (nie jedziesz do centrum, zeby je nastepnie opuscic, tylko bezposrednio autostrada objezdzasz miasto na poludnie) transfer prosto z lotniska, poszukaj - trzy lata temu kilka firm przewozniczych to proponowalo.
      Jesli nie zostajesz na dlugo, to moze byc tez oplacalny wynajem samochodu na lotnisku. Poza tym pewnie mozna zwrocic samochod w Zakopcu.

Pociag z Krakowa do Zakopca to jakis mit czy tam legenda, niby jest ale nie wiem kiedy/po co/ na jakich warunkach, tylko o nim slyszalam opowiesci. No i nowe rozklady zawsze w ostatniej chwili przed sezonem turystycznym, zeby przypadkiem nie mozna bylo sie zorganizowac za wczasutongue_out
      • elieka Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 20:10
        Biorąc pod uwagę plany obecnie rządzących w Krakowie odnośnie ruchu samochodowego (zwężanie jezdni do 1 pasa, zwiększenie jednokierunkowych itp, kto tu mieszka to wie) to przejazd z dworca na Zakopiankę będzie trwać 2 godziny przy dobrych wiatrach. Niestety....
        • pade Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 20:59
          Czyli we wszystkich dużych miastach zdecydowano zabić mieszkańców spalinami samochodowymiuncertain Myślałam, że tylko we Wrocku.
          • turzyca Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 12:20
            Jeśli Cię to pocieszy, to jest okres przejściowy, przerabiałam już gdzie indziej, potem jest lepiej, szybszy czas przejazdu i mniej spalin dla mieszkańców.
    • alina460 Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:07
      Ja zazwyczaj jeżdżę autobusem, najczęściej Szwagropolem. Autobusy są duże i wygodne.
      Trasa zajmuje ok.1h50 min do 2h. Zawsze było ok, ale może się zdarzyć jakiś wypadek na drodze. Rezerwuj Szwagropol przez net i tyle. Jeżdżą co ok.1h.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:10
        może się zdarzyć jakiś wypadek na drodze. Rezerwuj Szwagropol przez net i tyle. Jeżdżą co ok.1h.

smile dzieki
    • gliminstory Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:28
      A cóż to za katastroficzne wizje tutaj? jeśli nie jedziesz w piątek po południu albo w sobotę rano gdy do Zakopca wszyscy jadą na weekend , to po prostu wsiadasz w kursowy autobus i w 2-2,5 godziny jesteś na miejscu. Autobusy Szwagra to nie busy, są duże i w miarę wygodne. Warunków pogodowych nikt nie zagwarantuje więc może być dłuższa jazda bo ślisko, zasypane, wypadki, albo protest traktorzystów na drodze - ale poza tym bez problemu.
      Jeśli chcesz wracać w niedzielę po południu to kup sobie wcześniej bilet powrotny i spodziewaj się korków bo wszyscy będą wyjeżdżać wtedy. Najlepiej i najszybciej jeździć poza weekendami, albo w sobotę po południu.
      • gliminstory Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:33
        a, tylko pamiętaj że w tych autobusach nie ma toalety.
      • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 16.09.20, 21:39
        Jadę chyba w najgorszym możliwym momencie, bo w piątek, sobota slub pod Zakopanem a niedziela powrót do krakowa
        • sumire Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 01:29
          A o której przylatujesz? I czy chcesz od razu jechać prosto do Zakopain?
          (Generalnie im wcześniej w piątek wyjedziesz, tym lepiej - i odwrotnie tak samo).
          • lilia.z.doliny Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 08:12
            W Krakowie będziemy w czwartek późnym popołudniem
            • ichi51e Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 08:17
              malopolskiekoleje.pl/index.php/wydarzenia/85-2019/441-zmiana-rozkladu-jazdy-pociagow-od-15-grudnia-2020-r
              "ZIMOWE KURSY DO POPRADU ORAZ ZAKOPANEGO

Nowością w rozkładzie jazdy 2019/20 będą zimowe kursy Muszyna – Poprad-Tatry uruchamiane wspólnie z Kolejami Słowackimi w weekendy w okresie od 28 grudnia do 23 lutego. Na trasy powrócą kolejny raz na sezon zimowy cieszące się duża popularnością przyspieszone pociągi w relacji Kraków – Zakopane, które pozwolą na komfortowy dojazd do stolicy Tatr, zarówno w okresie świąteczno-noworocznym, jak również w okresie ferii zimowych. Z myślą o osobach bawiących się na plenerowej zabawie sylwestrowej uruchomione zostanie również dodatkowe nocne połączenie powrotne do Krakowa.

OD MARCA WIĘKSZA CZĘSTOTLIWOŚĆ POCIĄGÓW NA LOTNISKO

Po ponad dwóch latach utrudnień, zgodnie z zapewnieniami zarządcy infrastruktury PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., od połowy marca 2020 r. powinna wrócić 30-minutowa częstotliwość pociągów do stacji Kraków Lotnisko. W kolejnych miesiącach z kolei planowane jest częściowa poprawa oferty na trasie z Wieliczki do Krakowa poprzez wprowadzenie dodatkowych kursów pociągów w relacji Wieliczka Rynek Kopalnia – Kraków Płaszów – Kraków Olsza w miejsce dotychczasowej zastępczej komunikacji autobusowej.

Do czasu zakończenia prac torowych, które umożliwią uruchomienie tych pociągów, kursować będzie zastępcza komunikacja autobusowa w formie zbliżonej do dotychczasowej ze zwiększoną liczbą kursów na odcinku Wieliczka – Kraków. Jednocześnie ze względu na znaczące różnice w czasie przejazdu autobusów w ciągu tygodnia urealniono ich rozkład jazdy wariantując go odpowiednio na dni robocze i weekendy."
            • daniela34 Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 11:06
              lilia.z.doliny napisała:

> W Krakowie będziemy w czwartek późnym popołudniem

To jak wyjedziecie w piątek w miarę wcześnie rano to powinno być ok.
            • 12gram Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 11:07
              to bez problemu, jak nie chcesz jechać od razu w czwartek to w piątek przed południem wyjedziecie autobusem tylko lepiej zawsze sobie parę dni wczesniej bilety zarezerwować na konkretną godzinę. Każde miasto się korkuje w piątki od popołudnia ale przed jest jeszcze znośnie. Teraz za wcześnie na rezerwację bo się do grudnia duzo może zmienić, ale zawsze przyjeżdżając do Krakowa przesiadamy się do autobusów na dworcu pks i bez problemu do Z się dociera, jeżdżą regularnie.
              • niemaznaczenia Re: Krakow- Zakopane :| 17.09.20, 19:04
                Na samym początku marca jechaliśmy samochodem od zjazdu z autostrady do Nosalowego Dworu nieco ponad półtorej godziny. środek tygodnia przed południem, Pogoda była niezła
    • chococaffe Re: Krakow- Zakopane :| 18.09.20, 19:03
      W życiu nie pomyślałabym, że dopiszę się od tego wątku.

Jak teraz się dostać najszybciej, najwygodniej i najbezpieczniej? Ile na oko kosztuje taksówka?
    • stephanie_harper2 Re: Krakow- Zakopane :| 20.09.20, 10:16
      W Rabce nie jechać dalej zakopianką tylko skręcić na Czarny Dunajec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka