Dodaj do ulubionych

przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny'

07.10.20, 11:02
taki co to chociaz stal przy prawdziwej chinszczyznie? wink

posiadaja taki emamy?

jesli tak to ladnie prosze smile

Obserwuj wątek
      • jasnoklarowna Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 11:56
        Dla mnie to z pewnością wywar z mięsa i warzyw które wchodzą w skład sosu,
        Sos sojowy, jeśli będą owoce morza to ewentualnie sos rybny, możesz dodać trochę azjatyckich past typu dashi, gochujang czy dechang, trochę słodyczy, czyli albo sosu kukurydzianego, zamiennie miód lub klonowy, musisz lekko dokwasić żeby był zbilansowany, np sokiem z limonki. To zależy do czego konkretnie ten sos.
        Zagęszczanie maką z ryżu kleistego, ale równie dobrze sprawdzi się maka ryżowa czy ziemniaczana.
      • lellapolella Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 13:44
        O tak, uwielbiam, szczególnie z prażonego sezamu, który jest jeszcze bardziej charakterystycznysmile Przepisu nie podam, bo jestem fanką chińszczyzny spontanicznej i za każdym razem wychodzi mi co innego. Na pewno w składzie będzie sos sojowy, w/w olej sezamowy, ewentualnie sos hoisin/ masło orzechowe/ sok z limonki/ sok z cytryny/ ostra papryka
    • mava Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 12:45
      mam ksiązke "dania z woka", imie autora wskazywałoby na jakiegoś naturalizowanego Azjatę..
      Jest kilka przepisów, które lubie ale one są "suche" jak powiedział mój mąż.
      jeden z nich (dla 4 osób):
      -ugotować ryż (350g) z 1 łyżeczka kurkumy, ok 10 minut, nie rozgotować
      -rozgrzac 2 łyżki oleju słonecznikowego (ja uzywam jaki mam) w woku (ja - na patelni bez grubego dna) i smazyc pokrojony w plastry filet z kurczaka, na dużym ogniu, krótko, do zrumieniena
      -dodać papryki (czerwona + zielona) pokrojone w paski + 1 drobno pokrojoną i bez nasion zielona papryczke chili, smazyć 2-3 min, mieszajac
      -dodać ryz, porcjami, mieszajac
      -dodać 1 startą grubo marchewke + kiełki fasoli mung 150 g + oraz grubo pokrojone cebulki dymki 6 sztuk, smazyc 2 minuty mieszajac
      -skropic 2 łyżkami sosu sojowego, lepiej jasnego, wymieszac
      -posypać dodatkową ceblka dymka
      Ja ryz dodaje na koncu (ale wtedy ugotowany do miekkosci) bo sos sojowy "przybrudza" ładny kolor ryzu. Kiedy dodam go na końcu to wtedy jakby nie i całośc lepiej wyglada.
      I jednak troche solę całość.
      czasem robię ten sos Kurczak po chińsku (przyprawę do zup zastępuję sosem sojowym bo to to samo smakowo) ale rzadko.
    • shumari Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 14:03
      Moja chińska gosposia obsmaża kurczaka na oleju sezamowym. Następnie ściera imbir, dodaje ząbek czosnku oraz posiekany bok choy. Warzywa oczywiście wedle uznania i zawartości lodówki.
      Na koniec dodaje sos sojowy +plus łyżka ostrygowego+łyżka octu ryżowego
    • fantomowy_bol_mozgu Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 18:14
      Kurczaka przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam 2 łyżeczki cukru i czekam aż się skarmelizuje. Na to wrzucam kurczaka i smażę pilnując, by z cukru nie wyszła landrynka. Jak kurczak jest ok, to wrzucam cebulę w piórka ( dużo) i marchewkę. Zalewam sosem sojowym i duszę ok 15 minut.
      Wychodzi z tego dość klasyczny kurczak po wietnamsku.
    • aerra Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 20:58
      Nie mam przepisu, zawsze robię na oko, w zależności od tego co dokładnie wchodzi w skład "chińszczyzny". Czasem składniki bardziej egzotyczne (np sok albo pulpa z mango czy jakieś inne takie) czasem zywczajne (sos sojowy/rybny, coś słodkiego - różnie, zależy co pasuje, coś kwaśnego - sok z limonki, czasem pomarańczowy i opcjonalnie ostre.
    • senin1 Re: przepis na najlepszy sos do 'chinszczyzny' 07.10.20, 21:51
      zalezy, co przyrzadzasz

      zawsze jednak trzeba dac czosnek i imbir (no prawie zawsze)
      jesli mieso (wieprzowina) to zamarynowac w winie ryowym/dry sherry - przyspiesza proces gotowania. na rozgrzany olej (np. z orzeszkow ziemnych) dodac sos sojowy, moze byc czarna sfermentowana fasola, imbir, czosnek, troche cukru, sos ostrygowy (sprawdz slonosc). Do wieprzowiny mozna dorzucic gwiazdke anyzu i laske cynamonu (niesproszkowany cynamon ma byc), napewno chili a na koniec dodac olej sezamowy ciemny.

      jesli ryba to jasny sos sojowy, mozna troche chili (swieze lub mielone- nie proszek), imbir, czosnek,
      krewetki- znowu imbir, czosnek, chili, ja lubie z sosem ostrygowym.

      zreszta Chinczycy maja wiele przeroznych sosow ja np. uzywam chilli-garlik, soya bean paste, rzadziej 'hoisin' sos

      najlatwiej chyba zaczac od sosu ostrygowego, mozna go praktucznie dodawac do wszystkiego, zakonczyc olejem sezamowym. Sos sojowy juz jest w ostrygowym wiec dodawac mozna 'na slonosc'

      masla Chinczycy raczej nie uzywaja, a sos rybny to raczej klimaty tajskie/wietnamskie
      zreszta najlepiej gdybys napisala, co konkretnie chcesz przyzadzic, wtedy latwiej o jakies konkretne przepisy

      aha, jeszcze przyprawa 'piec smakow' moze byc dodana, i kolenda na koniec
      do zakwaszania (nie zawsze konieczne) najlepiej chyba tamarind

      Dziewczyny podaly duzo innych przypraw (np miso lub mirin) ale to bardziej japonskie niz chinskie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka