Dodaj do ulubionych

kasza gryczana niepalona

11.10.20, 17:57
mam zrodlo takiej kaszy i maki, o ile make ogarnelam, tak z kasza mam problem (nie w tym, ze niepalona)

dania musza byc:

bez miesa
bez nabialu
bez suchych straczkow (nie znosze tego polaczenia)

nie jest to dieta restrykcyjna, ot po prostu od miesa odchodzimy, a np twarogu i tak nie ma

poratujcie smile
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:27
      Kresowy pieróg.
      Ugotować ziemniaki, zgnieść na puree, dosypać surowej gryczanej kaszy, dodać przesmażoną posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę na rozwałkowane ciasto pierogowe (takie jak na zwykłe pierogi), zebrać u góry żeby się zrobił taki jakby węzełek/tobołek i upiec w piekarniku na złoto. Można jeść ciepły zaraz po upieczeniu, a można też na drugi dzień, przestudzony, pokrojony na plastry i odsmażony na patelni.
      Przysmak mojego dzieciństwa big_grin
      • prezent_urodzinowy Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 20:15
        A jogurt naturalny jest? Bo jogurt odsączony jest świetnym twarogiem.
        Moje ulubione pierogi to z kasza gryczana i serem białym. Można zrobić wytrawne, z duszona cebulką, lub dodać odrobinę cukru, lub suszoną miętę. Pyszności. Jak nie chce mi się lepić pierogów to robię to w formie zapiekanki lub placuszków, wtedy dodaje jajko i ciut mąki, żeby się związalo.
        • mysiulek08 Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 20:56
          mam cos co sie nazywa 'pasta jogurtowa' ale pod wplywem ciepla robi sie rzadkie, ricotte tez mam, odsacza sie dobrze, ale znowu nie w lodowce a z dostawa takiego nabialu to roznie jest

          no wlasnie, pierogi z kasza i tawrogiem byly fajne ale ten cholerny twarog sad
            • mysiulek08 Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 22:07
              w kraju mlekiem, oliwa, winem i miedzia plynacym tongue_out

              pastwisk i krow w okolicy dostatek, ale mleka niepasteryzowanego nikt mi nie sprzeda wink

              kozi i owczer ser jest dla mnie nie do przejscia

              zeby oddac sprawiedliwosc, cos co nazywaja 'serem swiezym' jest ale naprawde dalekoooo temu do twarogu w polskim rozumieniu

              jest poprawna ricotta, cos w rodzaju quarka ale to ciagle nie jest to, feta importowana

              nalesniki z serem robia z orzechowym presidentem a sernik z philadelfi

              nie przezywam tego za bardzo, maslo jest super, inne sery tez smile
        • chatgris01 Re: kasza gryczana niepalona 12.10.20, 09:54
          kiwaczek69 napisała:

          > Piróg biłgorajskismile
          > Pochodzisz z Roztocza?
          >
          > Ważne, żeby ziemniaki były gorące, kasza ma się zaparzyć. I można użyć ciasta d
          > rożdżowego.
          > Pysznoścismile

          Nie, ale w dzieciństwie spędzałam wakacje na Roztoczu, niedaleko Biłgoraja właśnie smile (choć wytwórczyni piroga pochodziła z lwowskiego).
          Tak, ziemniaki mają być gorące.
          Widziałam w necie przepisy na piróg biłgorajski i to faktycznie jakaś wariacja, ale bez twarogu.
    • princy-mincy Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:28
      Ja robię tak- gotuję osobno kaszę i różyczki brokuła. Równocześnie siekam czosnek, cebulę i paprykę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Po ugotowaniu dodaję kaszę i brokuła do warzyw na patelni, mieszam i na koniec dodaję posiekane orzechy brazylijskie.
      Pyszne i bardzo sycące.
    • tt-tka Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:28
      Upiecz chlebek gryczany. Z kaszy, nie z maki. Ktosia tu kiedys podawala przepis, namowilam mame i rewelka !

      Jako dania obiadowe do kaszy - wszystkie jarzyny niestraczkowe. Np bukiet z jarzyn, marchewka, buraki, kalafior, szpinak; smazone pomidory; cukinia/kabaczek/baklazan/patison nadziewane kasza i tak zapiekane; grzyby w ciescie/grzyby z cebulka/ sos grzybowy do kaszy;

      Czemu twarog nie ? jesli nie da sie kupic albo zbyt to klopotliwe, kup raz kultury bakterii i sama nastawiaj mleko na zsiadle, a potem produkuj sery i twarozki.
    • ykke Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:32
      Zgadzam sie- chleb jest pycha. Oprócz tego super jest granola. Sucha, nieugotowana kaszę miesza,a się z syropem.klonowym i solą plus inne posiekane dodatki- migdały, orzechy i piecze się krótko w piekarniku. Marta Dymek daje dokładny przepis. Wpisz.
    • la_felicja Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:33
      A masz dynię, słodkie ziemniaki, szpinak, edamame, grzyby?
      Z dyni (poza sezonem zastępuję słodkimi ziemniakami), szpinakiem, edamame (lub ciecierzycą, dla odmiany)można robić risotto - wtedy kasza gryczana może Ci zastąpić ryż. Zwłaszcza niepalona.
      Jesli masz dostęp do sera feta, to zastąpi ci to twaróg- możesz zrobić zapiekankę ruską - ser, cebula, kasza gryczana + ostra papryka w proszku, no i śmietana, jesli się nie odchudzasz.
      Pieczarki z kaszą gryczaną + różne warzywka duszone (papryka, cukinia, chociaż może być też marchew + seler)

      Zupy-krem z warzyw wychodzą cudne zagęszczane kaszą gryczaną - chociaż wolę paloną, ale niepalona też się nada.

      W ogóle, przyjrzyj się swoim dotychczasowym przepisom i po prostu tam gdzie masz ryż, daj kaszę.
      • mysiulek08 Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 18:48
        dynia, pyry, szpinak, grzyby a raczej pieczarki to nie problem

        feta jest trudno dostepna, szczegolnie teraz (online nie dowoza) smietany w polskim rozumieniu tez nie mam (tzn jest niby kwasna, ale kosztuje sporo i wcale nie kwasna tongue_out)) zreszta nie przepadam za smietana

        uprazyc kasze moge, nawet czesc tak zrobilam
        • la_felicja Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 20:02
          Nie wiem, jakie klimaty lubisz w kuchni, ale może spróbuj coś z kuchni chińskiej, hinduskiej, śródziemnomorskiej, afrykańskiej - i tam, gdzie ma być ryż, albo nawet soczewica - dawaj gryczaną.
          np. faszerowane papryki - farsz można zrobić z kaszy z duszoną cebulą, selerem naciowym, czosnkiem, nawet startą marchewką - cokolwiek Ci wyobraźnia podpowie. Tyle, ze kasza krócej się gotuje niż ryż.
          Ja tak kombinuję z różnymi kaszami - jęczmięnna, pęczakiem, jaglaną. Lubię kuchnię fusion.
    • solejrolia Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 20:09
      Klasyk:
      kasza, marchewka z groszkiem, jajko sadzone i kefir/maślanka.
      Kasza, fasolka szparagowa, kefir/maślanka
      Kasza, kalafior albo brokuł, kefir/ maślanka

      Ja jednak najczęściej podsmażam warzywa,, i mieszam z kaszą. I mam potrawę do pudełka. (traktuję jako sałatkę, bo zjadam na zimno).
      Cebula lub por,
      czosnek, albo nie,
      papryka,
      trochę cukinii,
      pomidor, albo nie
      łyżka koncentratu pomidorowego.
      Doprawiam albo bazylią, oregano. Albo dodaję imbir, kumin rzymski.
      Czasem dodaję kukurydzę, natke pietruszki albo kolendrę albo szczypiorek ....
      itakdalej, itakdalej.
      Ponieważ bawię się ilościami warzyw, proporcjami, i prawie za każdym razem inaczej doprawiam, to mam bardzo różne potrawy, i mi się nie nudzi takie jedzenie. smile
    • solejrolia Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 20:16
      Bardzo też lubię kaszę z porem
      Pora kroję na półplasterki, podsmażam szybko na maśle, doprawiam, sól, pieprz, cytryna i dorzucam kaszę (kasza nie może być rozgotowana). Szybko mieszam.
      Taką kaszę traktuję jako dodatek do gulaszu,
      albo traktuję jako całe danie a do popicia kefir/maślanka.

      Do kaszy też poza maślanką/kefirem zawsze pasuje ogórek kiszony. Np sałatka: ogórek kiszony kroję w grubą kostkę, posiekana cebula, sól, pieprz, łycha oleju.
      Albo sałatka: ogórek kiszony i surowa marchewka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekana cebula, sól, pieprz. łycha oleju.

      Kurcze, teraz doczytałam, że nabiał też nie. No trudno. Ja podaję moje sposoby na podanie kaszy. Jeśli nie skorzystasz, to może ktoś inny zainspiruje się. wink
    • hanusinamama Re: kasza gryczana niepalona 11.10.20, 21:55
      My jemy sporo dan z kaszy bez miesa. Często biore warzywa na patelnie (gotowa mieszanka) i na koniec dodaje kaszę. Moze byc tez wersja z cebulą i grzybami, z cebulą grzybami i podsmażoną kapustą kiszoną. Z burakami, cebulą i ogórkiem kiszonym, z kisoznymi burakami i kiszoną marchewką. Co mam pod ręką.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka