fitfood1664 03.11.20, 20:29 dla odreagowania covida i całego tego syfu w jakim sosie wołowina? My lubimy wołowinę po burgundzku albo w porto, strogonowa trochę mniej, a wy macie jakieś ulubione wołowe wariacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
21mada Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:35 Serio zarżnęłabyś go i ZJADŁA? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:44 Ja bym zjadła. Podobnie jak milutką owieczkę, mądrą swinkę czy puchatego królika (akurat królika najmniej lubię) wczoraj jadłam uroczą gąskę czy kaczusię Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:39 cielęciny nie jadam, a krowy produkują nieznośnie dużo metanu, trzeba temu jakoś zaradzić Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:11 Akurat na to by zaradził wegetarianizm, a przynajmniej ograniczenie hodowli na mięso. Ja lubię duszoną z papryką węgierską w kapuście. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:24 jak wegetarianizm, a co z tymi co już są? ja zjadam wyłącznie te Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:37 U mnie robiło się w sosie chrzanowym. Ale to była wołowina wcześniej w rosole ugotowana Niestety ani mąż ani dzieci nie doceniają tego smaku więc czasem robię tylko dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:42 Ja wczoraj gotowalam zupe na predze wolowej. Prege po ugotowaniu pokroilam na plastry, zrobilam sos chrzanowy i bylo pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:41 pręga jest pyszna, lubię żelatynowe mięso, do sosu jedno z lepszych mięs jak robisz sos chrzanowy? Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:47 Na masle robie zasmazke jasna. Lyzka masla i ze dwie lyzki maki. Do tego pol szklanki bulionu, pol szklanki smietanki 30 i dwie lyzki chrzanu. Doprawiam sola i pieprzem do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 22:50 hmmm, no to nie zrobię od kiedy przeczytałam ST, nie daję ani masła ani śmietany do sosów, jakoś mnie to brzydzi, choć bitki drobiowe zawsze maczane w jajku, no ale o tym w ST ani słowa, chć w sumie nie ma analogii, bo jajko, to tylko niewykształcony ptak wiem, mam coś z deklem Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 08:56 To było jedną z moich opcji rozwinięcia skrótu. Aczkolwiek zastanawiałam się, czy np. Stanisław Tym nie napisała jakiejś książki o odzywianiu... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:01 sorry za skrót, sama nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:04 Tak - trochę mnie irytuję skróty A Stanisław Tym napisał miało być. Chocaż nie wiem, skoro Kopernik była kobietą.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:42 Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to klasyka. Tyle, że w przeciwieństwie do mięsa z rosołu- gotuje się od gorącej wody a nie od zimnej. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:42 Bitki wolowe w sosie grzybowym, kasza gryczana i duzy ogoras kiszony. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:45 Podobnie jak ty. Jeszcze rolady wołowe w sosie "wlasnym" albo grzybowym Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:56 Na "dziko" www.talerzpokus.tv/przepis/wolowina_na_dziko.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:13 ojojoj. dla mnie psucie wołowiny tak samo jak dodawanie do niej wina, np do duszenia. No ale ja dziwna pod tym względem jestem. Nie lubię wina (chyba do tej pory ze dwa gatunki mi posmkowały!), ani wszelkich winnych potraw.... Wiem, dziwoląg ze mnie Ale w części mojej rodziny, dosyć licznej zresztą - wołowina na dziko wywołuje ślinotok Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:49 Najbardziej lubię w sosie własnym (pieczeń duszona) zabielanym śmietaną. W zasadzie sam sos mogę jeść. Mięso mogę zostawić innym. Pieczeń w jednym sporym kawałku, duszona tylko z czosnkiem, ale długo (ledwie pyrka). Smietana dodana na samym końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 20:56 Robię Strogonowa wg przepisu Michela Moran, z dodatkiem marchewki, i ogóreczkiem kiszonym, doprawione koncentratem, musztardą, śmietanką...mniam...dawno nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:04 Gotowana - oczywiście w sosie chrzanowym. Zrazy - w sosie własnym doprawionym grzybami. Bitki w sosie cebulowo - czosnkowym ze startą marchewka i jabłkiem (renta). Policzki wołowe w sosie warzywnym z selerem naciowym, przetartym. Duszenie wołowiny w czerwonym wytrawnym winie - tylko w tym celu robię wino z odmiany Pinot Noir. Dodaje też trochę octu balsamicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:46 ale to jest gulasz a nie strogonow 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 00:30 A byc moze. W kazdym razie: Jak zwał, tak zwał- jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
dame_de_coeur Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:08 Daube - wołowina i dużo wina. Do tego domowe kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:24 Bitki wołowe duszone w cebuli i żurawinie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:44 o, żurawina, a może aronia?? Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 22:20 Z aronią nie próbowałam, może kiedyś zrobię jako kulinarny eksperyment Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 22:47 ja daję aronię do gęsiny, dobrze się łączy, aronia+jabłka Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:43 daube też czasem robię, ale to jak nie mam wina Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 21:45 jak jeszcze jadalismy mieso, wolowina jako zrazy (bitki) i rolady w sosie wlasnym, na bazie cebuli i duzej ilosci czerwonej slodkiej papryki plus grzyby, powidla sliwkowe i czerwone wino, a najlepszym byla kromka suchego chleba dodawana dla zageszczenia sosu 😊 a strogonow to klasycznie, poledwica ze smietana i juz Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 22:29 Do gotowanej wołowiny sos holenderski, właściwie to francuski, albo wołowina w winie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 22:56 Lubię wołowinę tylko w burgerze i rosole. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 23:24 ja chyba w każdej postaci poza podeszwą Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 00:34 Oj tak. Rosół koniecznie drobiowo- wołowy. I burgery tez, czesto robimy. I keszcze steki. Sama nie robie, ale jak mam okazję (restauracja czy na proszonej kolacji) to nie odmawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 08:28 ach, antrykot.... rozmarzyłam się Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: W jakim sosie wołowinę?? 03.11.20, 23:30 Curry madras z wołowina jest dobre Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 00:52 Najbardziej to bez sosu, steki, chateubriand (czy jak to się pisze), wellington czy nawet zwykły hamburger. Moja mama robi jakąś nawet dobrą, ale jaki to sos to nie wiem i nie sos jest najważniejszy a mięciutkie mięso, ja takiego nie potrafię zrobić. No i w chińskim, ale tam to już mi mniej więcej wszystko jedno jakie jest mięso, lubię jako całość. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 08:27 bez sosu to nie robię, od steków mam małżonka, on ma to we krwi miękkość mięsa zależy od czasu gotowania, czasem potrzeba i 3 godziny albo więcej na dziś mam wołowinę po burgundzku, 3h20min na ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:01 Zrób rolady, gumiklejzy i modro kapusta 😀 Mój chłop, Kujawiak, z pewną taką nieśmiałością próbował tego klasyka kuchni śląskiej, a teraz mógłby to jeść tak co drugi dzień. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: W jakim sosie wołowinę?? 04.11.20, 09:26 kluski śląskie dobrze wykonane bardzo lubię, niestety jakoś tak nie mogę się zabrać w dzieciństwie jadłam dokładnie taki zestaw u rodziny, ech piękne wspomnienie, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama