tomato.soup 04.11.20, 22:55 Czy jeśli Biden zostanie wybrany i zaprzysiężony, a potem okaże się, że nie może pełnić urzędu z przyczyn na przykład zdrowotnych, to Harris zostanie prezydentem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Do amerykanistek 04.11.20, 23:58 Jeżeli zostanie wybrany i zaprzysiężony, to tak - teoretycznie nie ma tu żadnych limitów czasowych. Z jednym ale - dla Harrisa będzie się to od razu liczyło jako jedna z dwóch dopuszczalnych kadencji prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Do amerykanistek 05.11.20, 00:23 Po pierwsze, dla Harris, nie dla Harrisa Pod drugie, jeśli obejmie urząd na mniej niż 2 lata przed końcem kadencji, to nie będzie się liczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Do amerykanistek 05.11.20, 00:41 Ok, ale tu jak rozumiem zakładamy, że Bidena wybiorą i natychmiast zrezygnuje Tzn. ja sobie założyłem; w innym przypadku jest tak, jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Do amerykanistek 05.11.20, 12:37 >Jeżeli zostanie wybrany i zaprzysiężony, to tak Nie musi byc zaprzysiężony. Jeśli coś się dzieje z tzw. president-elect, to władzę przejmuje vice-president elect. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Do amerykanistek 05.11.20, 13:52 Oj, tu nie byłbym taki pewien - ale kłócił się nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Do amerykanistek 05.11.20, 14:08 www.washingtonpost.com/politics/2020/05/16/what-happens-if-us-presidential-candidate-withdraws-or-dies-before-election-is-over-part-1/ Jeśli głosy elektoratu (electoral vote) sa policzone i zatwierdzone to tak. Jesli kandydat umiera w czasie wyborów, to inna sprawa, bo technicznie głosy na umarłego nie są ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Do amerykanistek 05.11.20, 14:35 Dzięki; człowiek całe życie sie dokształca. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Do amerykanistek 05.11.20, 16:30 "electoral vote" to raczej są głosy elektorów, tj. członków Kolegium Elektorów. Głosy elektoratu to raczej byłby "popular vote". Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Do amerykanistek 05.11.20, 00:47 No tak, od tego jest vice president. Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Do amerykanistek 05.11.20, 01:09 Tak się wlasnie zastanawiałam, bo rzuciła mie się w oczy teoria spiskowa mówiąca, że Hariss manipuluje Bidenem jak chce i był jej on potrzebny tylko żeby wygrać(bo sama by nie dała rady) i „pozbędzie” się go szybko. 🤷🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do amerykanistek 05.11.20, 01:45 Boziu czego ci ludzie nie wymysla.... Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Do amerykanistek 05.11.20, 04:39 No jak wygra to ja i tak sie nie spodziewam , zeby on dotrwal do konca kadencji. Ktos kto wlasna wnuczke myli z niezyjacym synem nie jest chyba w najlepszym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do amerykanistek 05.11.20, 10:55 Trump rowniez nie jest w dobrym stanie skoro sugeruje picie dezynfektanta na Covid-19, albo leczenia promieniami UV, a juz nie wspomne trumpowa reklame cudownego leku hydroxycloroquine na malarie ktory w ogole nie dziala na covid... Albo opowiesci jak to oblapuje kobiety .... Obydwaj nie sa idealnymi kandydatami Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Do amerykanistek 05.11.20, 11:11 Z dwoja złego, lepszy kandydat z lekką demencją niż w ostrej psychozie. A jak się pokazało na przykładzie Trumpa, nawet psychiatryczny pacjent może zostać prezydentem i utrzymać się na stanowisku. Choć nie jest jeszcze wykluczone, że na sam koniec doprowadzi do rozlewu krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do amerykanistek 05.11.20, 13:17 snakelilith napisała: > Z dwoja złego, lepszy kandydat z lekką demencją niż w ostrej psychozie. Zwlaszcza, ze co najmniej jeden precedents z ostatniego stulecia wiele z nas pamieta - poczatki Alzheimer u RR byly raczej oczywiste i choc probowano to (chyba) ukrywac, "swiat" wiedzial Co nie przeszkadza niektorym uwazac RR za jednego z lepszych Presidens, eh ... Z mojego punktu widzenia, idealne scenario, ktore zapewne/na pewno sie nie wydarzy ale pomarzyc mozna to: JB jest sworn, rzadzi tak moze do maja-czerwca 2021, po czym cichutko, bezbolesnie odchodzi we snie z tego lez padolu i sasiedzi maja KH jako President - what a beautiful world ... I tyle dreams. A reality skrzeczy - DT bedzie caly kraj targal po sadach, jak zwykle armia lawyers zarobi jakies gigantyczne pieniadze i zwykli ludzie beda dawac sie wciagac w bezproduktywne dyskusje, ktore oby nigdy (!!!) nie skonczyly sie jakakolwiek przemoca! Life. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Do amerykanistek 05.11.20, 21:25 to kandydat, ktory zostal wybrany na primaries, do jednego i tylko jednego celu... zeby usunac Trumpa. Trump sie panicznie bal przeciwnika, do tego stopnia, ze wyslal swojego emisariusza na Ukraine, zeby wygrzebal/sfabrykowal kompromitujace "dowody" na nielegalnie akcje syna JB. Przez cala kampanie skarzyl sie biedak, ze ma najgorszego przeciwnika w historii wyborow prezydenckich. Na to dolozyla sie pandemia i JB z jego doswiadczeniem z kierowaniem task force za czasow BO, Ebola, H1N1. Mam wrazenie, ze byl pod duzym cisnieniem startowania w wyborach jako antithesis DT. Od poczatku mowil miedzy linijkami, ze jest tylko one-time president, czyli za najdalej 4 lata moze w koncu doczekamy sie kobiety... w koncu... w koncu.... Ale najpierw musza posprzatac szkody narobione przez 4 lata i jest ich sporo.... Odpowiedz Link Zgłoś
cimabue Re: Do amerykanistek 05.11.20, 21:59 myelegans napisała: > to kandydat, ktory zostal wybrany na primaries, do jednego i tylko jednego celu > ... zeby usunac Trumpa. > Trump sie panicznie bal przeciwnika 😂🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
cimabue Re: Do amerykanistek 05.11.20, 22:06 bi_scotti napisała: > Z mojego punktu widzenia, idealne scenario, ktore zapewne/na pewno sie nie wyda > rzy ale pomarzyc mozna to: JB jest sworn, rzadzi tak moze do maja-czerwca 20 > 21, po czym cichutko, bezbolesnie odchodzi we snie z tego lez padolu i sasiedzi > maja KH jako President - what a beautiful world ... Ja pier....daj mu jeszcze trochę pożyc 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do amerykanistek 06.11.20, 00:08 cimabue napisał(a): > Ja pier....daj mu jeszcze trochę pożyc 😃 > Moi? Naprawde myslisz, ze mam taka Moc? Nawet moj maz nie podejrzewa mnie o tyle Power zebym mogla z Toronto zadzialac w White House Let the Force be with you Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Do amerykanistek 05.11.20, 13:45 snakelilith napisała: > Z dwoja złego, lepszy kandydat z lekką demencją niż w ostrej psychozie. A jak s > ię pokazało na przykładzie Trumpa, nawet psychiatryczny pacjent może zostać pre > zydentem i utrzymać się na stanowisku. Choć nie jest jeszcze wykluczone, że na > sam koniec doprowadzi do rozlewu krwi. Psychiatryczny pacjent, który powinien gnić w więzieniu, dodaj. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Do amerykanistek 05.11.20, 12:10 O, i to jest zwierz polityczny, ematka. Tak, ematko, 77letni, jak widać po relacjach żwawy i żywy Biden... Tak, ematko. Biden to kukła, bo Camela jest zwyczajnie niewybieralna. A ppotrzebna. Tak, ematko, Biden to pomost. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Do amerykanistek 05.11.20, 12:41 purchawkapuknieta napisała: > O, i to jest zwierz polityczny, ematka. > Tak, ematko, 77letni, jak widać po relacjach żwawy i żywy Biden... Tak, ematko. > Biden to kukła, bo Camela jest zwyczajnie niewybieralna. A ppotrzebna. Tak, em > atko, Biden to pomost. > Kto to Camela? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Do amerykanistek 05.11.20, 12:52 niezrozumiale ze zwiarzęciem pustynnym/ afrykańskim mnie się skojarzyła. Tak, prawda. przez K Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Do amerykanistek 05.11.20, 14:13 purchawkapuknieta napisała: > niezrozumiale ze zwiarzęciem pustynnym/ afrykańskim mnie się skojarzyła. Tak, p > rawda. przez K Bardzo zrozumiale rasiolko. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do amerykanistek 05.11.20, 13:21 myelegans napisała: > Kto to Camela? Moze "R" sie zgubilo? Carmela z "Sopranos"? Wszak unforgettable I moze by sie teraz faktycznie przydala Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Do amerykanistek 05.11.20, 15:24 Trump ma 74 lata, wiec jest tylko 3 lata młodszy od Bidena. Nie jest to znacząca różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama