night-like-this 05.11.20, 15:00 ... można wypożyczyć/oddać książki - zamykają na miesiąc Nie wiem, może już było - nie jestem na bieżąco z forum. Ale może komuś się przyda. Trzymajcie się zdrowo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:19 No niestety serio Właśnie miałam telefon, bo rezerwowałam książki i dostałam informację od pracownika biblioteki, żeby koniecznie jutro odebrać, bo od poniedziałku już będzie zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:02 Szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu.... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:05 Nie ma bibliotek z ebookami? Czas najwyzszy sie przestawic. Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:38 Są. Ale w mojej okolicy mniej. I kody na listopad już wyczerpane Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:27 Myślałam o nielimitowanych, i ewentualnie raz sie przejechać gdzieś dalej i tam założyć konto. Moja niepolska biblioteka limitów nie ma, jedynie kolejki (co ciuńke denerwuje kiedy sie serie czyta). Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:07 Dzięki. Choć też zdecydowanie wolę papierowe Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:43 exsite24.pl/darmowe_ebook_download/ebook_ksiazki/ Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:47 jak_matrioszka napisała: > i tam założyć konto. no więc w Polsce, w bibliotekach publicznych, działa to tak, że nie ma kolejek natomiast musisz się przejechać po odbiór kodu do e-booka. Można też (za kaucją) wypożyczyć czytnik, nie trzeba mieć swojego. Niemniej nie wszystko zostało wydane w formacie e-booków i nie wszyscy tę formę lubią. Czytelnictwo jest w Polsce niestety niszową aktywnością, zamykanie bibliotek, jako "walka" z covid19 nie ma kompletnie żadnego racjonalnego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:02 U nas nie trzeba jechać. Piszesz maila 1 dnia danego miesiąca i za 3 godziny masz kod na mailu. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:21 nie wszystko zostało wydane w formacie e-booków - i to jest moj najwiekszy bol. Moge sie przestawic nawet na pergamin na rolce, byleby dostep byl Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:30 jak_matrioszka napisała: > Nie ma bibliotek z ebookami? Czas najwyzszy sie przestawic. Nie każdy lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:42 To raz. No ale od biedy można przecierpieć, mnie poprzedni lockdiwn zmusił. Nadal nie lubię, ale cierpię. Dwa-nie każdy ma czytnik/smartfon. Moja 75-letnia ciotka emerytka i kompletny ksiazkowy świr nie ma na ten przykład. A tu obecna Andaba ma chyba tylko komputer stacjonarny (co kojarzę z innego wątku, może coś mylę, jeśli tak to przepraszam, Andabo) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:12 Jak sie nie ma co sie lubi... Ja tez nie lubie ze nie moc pojechac odwiedzic rodzicow czy rodzenstwo, ale przeciez nie bede odmawiac sobie pogadania z nimi przez internet w imie "nie lubie". I z ksiazkami jest tak samo, wole papierowe, ale jak dostep mam lepszy do ebookow, to "lubie" chowam w kieszen i czytam ebooki. A w sytuacji kiedy lockdown co chwila mi cos zamyka, to nie wiem czy nawet jak mi biblioteke zostawia otwarta, to czy bede mogla do niej pojechac A ebooka wypozyczam siedzac w fotelu w stolowym, albo z sypialni jak na kwarantannie jestem I to mialam na mysli piszac, ze czas sie przestawic. Przecierpiac nieczytajac nie mam zamiaru, chocbym miala czytac na malutkim ekranie telefonu (mam tablet, wiec czytam w luksusach na duzym ekranie wielkosci przecietnej ksiazki). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:25 jak_matrioszka napisała: > Jak sie nie ma co sie lubi... Przecierpiac nie > czytajac nie mam zamiaru, chocbym miala czytac na malutkim ekranie telefonu (ma > m tablet, wiec czytam w luksusach na duzym ekranie wielkosci przecietnej ksiazk > i). No i dlatego właśnie się przestawiłam. Czytam dużo, szybko, w czasie lockdown'u jeszcze więcej, gdybym chciala wszystko kupować to ani budżet by tego nie wytrzymał, ani półki. Nadal nie lubię, ale trudno Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:34 Ja sie zaczelam wdrazac juz wczesniej, jak Ksiaze Malzonek kiedys "poskarzyl sie" znajomemu otwieram szafke w kuchni w poszukiwaniu ryzu, a tam ksiazki Teraz to juz jestem dobrze zaawansowana, ale przyznam ze wciaz ciezko mi kolo ksiegarni przejsc tak calkiem obojetnie... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:47 To tak jak z kupowaniem książek przez internet- ja WIEM, że tak jest taniej i w większości to co kupuję w formie papierowej kupuję przez internet, ale i tak od czasu do czasu mnie szarpnie i przepłacam w księgarni. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:49 Ja sobie tlumacze, ze z ksiazkami to jak z butami i torebkami. Czy przytyje, czy schudne, to i tak beda pasowac Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:00 U nas można z biblioteki pobrać kod do legimi na miesiąc i czytać za darmo, co też ostatnio zrobiłam. Tylko, że czytam na laptopie. Nie mam czytnika, zresztą ten kod chyba nie jest na czytnik. Ale i tak całkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:15 Z kodami rozumiem rowniez bedzie problem, skoro sa na miesiac, a lockdow moze byc na kilka miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:31 jak_matrioszka napisała: > Z kodami rozumiem rowniez bedzie problem, skoro sa na miesiac, a lockdow moze b > yc na kilka miesiecy W czasie lockdownu kody można było dostać mailem - jedyny problem jest taki, że liczba kodów jest ograniczona i kto pierwszy, ten lepszy. No i nie wszystko jest w ebookach - nie ma właściwie niczego, co nie jest ani nowością ani klasyką. Tak czy owak, jak pisał w poprzednim wątku - chyba tylko dlatego te biblioteki zamknęli, żeby było bardziej bez sensu. Naprawdę, szanse zarażenia się czymkolwiek w bibliotece oceniam na około 0,0% Zwłaszcza w bibliotece funkcjonującej tak, jak u mnie po otwarciu latem: książki zamawia się przez net i przychodzi tylko odebrać, zwroty przy osobnym stanowisku, obsługa biblioteki nawet nie dotyka karty, tylko ją skanuje bezdotykowo, a książki podaje i odbiera w rękawiczkach... Nawet jeśli akurat w tym samym czasie przyjdzie więcej osób, to jest to chyba jedyne miejsce, w którym bywam, gdzie ludzie w kolejce zachowują dystans i wszyscy mają maski także na nosach... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:41 Biblioteki niestety nie maja jak sie przemianowac na miejsca kultu, no i latwo je zamknac. U nas tez ksiazki na kwarantannie, wypozyczanie "bezkontaktowe" i tez nie widze pola do popisu dla wirusow. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:59 U mnie książki od czytelników odbierane są bezdotykowo - ja otwieram książkę na kodzie kreskowym, pani skanuje ją do systemu na zwrot, ja odkładam na stolik na zwroty. I też odbieram zamówienie internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 20:46 U mnie też bezdotykowo. Pani skanowała kartę nie biorąc do ręki, ja jej pokazywałam przez szybkę książki, odhaczała w systemie, że oddane i odkładałam na specjalny regał, który stał w pobliżu stanowiska. Potem podobno te książki zabierali na kilka dni kwarantanny zanim były ponownie do wzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 19:38 U nas można 1 każdego miesiąca poprosić o nowy kod. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:13 Wylęgarnia zarazy! Zawsze można od proboszcza pożyczyć biblię do czytania, kościoły otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:15 Na stronie moich bibliotek nie ma nic na temat zamkni€cia Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:18 Jedynie zmieniły się godziny pracy i Poliglotka b€dzie zamkni€ta✌ Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:21 Tak mnie poinformowano Nawet dopytałam, czy to w związku z koronawirusem, czy to jakaś kontynuacja remontu który mieli wcześniej. Niestety to pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:29 Biblioteka narodowa nakazała zamkniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:37 Nie BN tylko premier ogłosił zamknięcie instytucji kultury Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:53 Ale BN wydała wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:17 cku napisała: > Ale BN wydała wytyczne. Nie wydała. Póki co od wczoraj wisi ten sam komunikat. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:21 Chyba ich popi...ło. Dzięki! Pewnie bym sprawdziła, a może i nie? Jutro i tak miałam iść... Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 15:51 O kurde, bezsens na maksa. U mnie w bilbiotece teraz trzeba było zamawiać online - przychodziłaś, pani zasłonięta szybką brała kartę, podawała książki i do widzenia. Pewnie jak ktoś starzy to mógł przyjść i poprosić panią o podanie czegoś na miejscu. 5 minut kontaktu, nikogo więcej (czasami jedna osoba w kolejce, ale można nawet 5 metrów odstępu zachować), książki po oddaniu kilka dni czekały zanim były dostępne dla kolejnych. Uważam, że biblioteka była najbezpieczniejszym miejscem, w którym bywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:17 W Warszawie nie ma jeszcze dokładnych wytycznych. Byłam dziś w kilku bibliotekach w kilku dzielnicach, panie nic nie wiedzą- tzn wiedzą tyle, ile było wiadomo wczoraj. Podobno dziś i jutro mają to ustalać z miastem, bo być może zrobią to tak, że nie będzie dostępu do półek- tylko sam odbiór i oddanie książek. Póki co na żadnej ze stron nie ma żadnych informacji. PS. Planowane ewentualne zamknięcie to póki co do 29.XI a nie na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:04 Z tym miesiącem to faktycznie przekręciłam, sorry - pani powiedziała, że do końca miesiąca, a nie na miesiąc. Ale książki prosiła do jutra odebrać - bo potem zamykają (przynajmniej tak powiedziała). Zadzwoniłam do drugiej biblioteki, z której też korzystam, żeby się upewnić - otrzymałam info, że na 99% zamykają Też wolałabym, żeby to nie była prawda - podobnie jak Pyza, "moje" biblioteki uważam za jedno z bezpieczniejszych miejsc (max. 2 osoby w środku, kontakt to w zasadzie odbiór przygotowanych książek). Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:46 Dostepu do polek, nie ma juz od marca. Bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 19:32 afro.ninja napisała: > Dostepu do polek, nie ma juz od marca. Bezsens. W niektórych dzielnicach Warszawy od czerwca normalnie były. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 20:42 W Łodzi nie wiem, czy był dostęp do półek czy nie, bo zawsze zamawiam online. Ale wydaje mi się, że można by ograniczyć macanie książek i wtedy nie ma już ryzyka. Przychodzisz, odbierasz zamówioną lub mówisz pani co chcesz i ona idzie do półki. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:43 W mojej jest/ był. We wtorek normalnie wyciągałam pozycje z półek. Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:02 Praga północ- od poniedziałku biblioteki zamknięte Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:25 No szkoda dla tych, którzy korzystają. Ja ciągle dokupuję książki i koło łóżka szybciej rośnie wysoka sterta niż czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:26 No ja idę jutro. Kolejne chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:38 Ja byłam w południe po zamówionych 6 pozycji Pytałam czy się zamykają -powiedziano ,ze nic im na ten temat nie wiadomo... Pół godziny temu przeczytałam na FB ,ze wszystkie oddziały w moim mieście zamykają od soboty ....🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 16:46 W moim miescie ilekroc jestem w bibliotece, to oprocz mnie jest jeszcze maksymalnie 1 klient, 6 polek dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:30 Dziękuję za ostrzeżenie, w Krakowie od soboty wszystkie zamknięte do końca miesiąca. Zdążę jutro po pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:36 Przed chwilą wróciłam z biblioteki - u nas nie wiedzą, co będzie, bo z jednej strony biblioteki mają być zamknięte,a z drugiej strony mają udostępniać zbiory. Może będą działac na takiej zasadzie jak apteki dyżurne - tylko okienko Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:42 W Krakowie tak działały do tej pory. Teraz na stronie jest komunikat o zamknięciu wszystkich filii Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 18:37 U nas działają tak od marca Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 17:58 O nie. Nie wiedziałam o tym. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 21:36 A księgarnie w CH będą otwarte... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 21:50 Nie będą, sprawdzałam w Świecie Książki - czyli Kraków tylko wysyłkowo, to samo dotyczy pewnie większości empików. Bonito się broni, jest przeważnie "obok". W kwwietniu takie ogony przed bonito były jak za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:07 To nie wiem, na Onecie przeczytałam artykuł, w którym jest lista sklepów, które mogą być otwarte w CH i są tam księgarnie. Podobno lista powstała według rozporządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:37 W projekcie rozporządzenia faktycznie sklepy zajmujace się sprzedażą gazet lub książek sa wyłączone. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 23:52 In medio działało, też książki mają (jakieś 20 tytułów). I Sabrinkę Odpowiedz Link Zgłoś
monika1798 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:10 U nas jeszcze lepiej, bo proszą o oddanie książek, będzie inwentaryzacja. Koniecznie oddać do jutra. Całe szczęście mam zapas swoich, które czekają w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 05.11.20, 22:51 U nas info o przedłużonych godzinach działania dziś i jutro. Tylko tyle. Co wypożyczyć? Odświeżam lektury i chyba Mistrza i Małgorzatę wezmę, a co jeszcze? Dżumę? Albo coś wesołego jednak, żeby się nie zdołować całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 17:12 Dziwna sprawa z tymi bibliotekami U nas wszystkie zamknięte od 7 do 29.11 (oficjalne info na drzwiach biblioteki i na www), ale widzę w necie, że chyba nie w każdej dzielnicy (W-wa) tak jest...? Czyli bajzel jak zwykle Może przynajmniej Wasze biblioteki będą czynne... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 17:59 W Krakowie system padł... Już do południa były problemy, przed biblioteami kolejki jak po mięso (z zachowaniem dystnsu), potem nawet katalog umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 18:10 Na Woli(Wawa)czynne!!!✌✌✌ Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 18:35 Były rano problemy z systemem, bo dzwoniłam czy na pewno mogę podjechać po książki, ale udało się "wypożyczyć" pięć przez konto, a odbierałam koło szesnastej i był luz, nawet Kochana Pani Bibliotekarka zwiększyła mi limit. Chodzę na Dąbie. Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 20:02 No to nieźle... U nas na szczęście system działał normalnie, przynajmniej jak rezerwowałam książki i je odbierałam. Przede mną było ok. 8-10 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 18:17 Praga Północ i Targówek nieczynne Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 18:20 Na woli pytałam dziś pani bibliotekarki i nie wiedziała jeszcze jak będzie. Te rozporządzenia muszą być naprawdę nieskładnie pisane/późno ogłaszane, że ludzie w piątek popołudniu nie wiedzą czy w pon mają iść do roboty. Co za bajzel Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 20:14 No właśnie, dziwna sprawa... Skoro nie ma spójnego podejścia nawet w obrębie jednego miasta Ciekawe, czy po weekendzie faktycznie niektóre biblioteki będą czynne, czy po prostu jeszcze nie wiedzą, że będą zamknięte... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 19:14 Beznadziejny pomysł z tym zamykaniem. Uważam że biblioteka akurat jest dość bezpiecznym miejscem. U nas nie ma wstępu między pólki, zamówienia mailowe, obsługa przez pleksi, po odbiór umawiało się telefonicznie ( a nawet jak się wpadło spontanicznie to zwykle nikogo innego się nie spotkało). W mojej bibliotece też czekają na rozporządzenie żeby się określić oficjalnie. Ja byłam na w razie czego dziś, wypożyczyłam 25 książek ale to mało na czytające w rodzinie 5 osób. Biblioteka na szczęscie udostępnia kody legimi i mam czytnik ale tym też się trudno podzielić... Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 06.11.20, 20:31 U nas oficjalna informacja, że wypożyczalnia działa w poniedziałek. Zmienili godziny otwarcia i zwiększyli ilość książek, która można wypożyczyć jednorazowo. Uważam, że bardzo sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 06:57 Czyli że nie wszyscy decydenci w tej zarazie ogłupieli👋👋 Odpowiedz Link Zgłoś
smillla Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 08:26 Jeśli biblioteki chcą przetrwać, to powinny na czas pandemii zmienić zasady wypożyczania. Nie powinny limitować 3 książek do oddania do 2 tygodni, tylko pozwalać na jednorazowe wypożyczenie 6 książek na 2 miesiące. Przy tak surowych zasadach jak teraz i perspektywie pilnowania terminów, kontaktowania się z biblioteką w sprawie przedłużeń i perspektywy kar za przeoczenie terminu - odechciewa się wypożyczania. Przy tak podupadającej aktualnie instytucji nie czas na srogość i piętrzenie czytelnikom trudności, tylko czas na wyluzowanie i stworzenie czytelnikowi korzystnych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 08:43 Nie wiem jak w innych miastach, ale w Krakowie można wypożyczyć pięć książek na miesiąc, można też przedłużyć czas wypożyczenia przez stronę internetową lub telefonicznie. Przy poprzednim zamknięciu bibliotek był wydłużony czas wypożyczenia do dwóch miesięcy i to było głupie, bo doliczając do tego czas kwarantanny książek i czytelników, którzy przetrzymują książki miesiącami, a jest ich niemało, był mocno zawężony wybór. Panie w bibliotece są raczej przyjazne, nigdy nie zapłaciłam kary, a należę dwadzieścia lat do jednej biblioteki. Faktem jest, że też spóźniłam się ze zwrotem przez ten czas tylko kilka razy i o trzy, cztery dni. Teraz pozwoliły mi wypożyczyć siedem książek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 10:58 U mnie to samo. 6 książek na miesiąc i można samemu sobie przedłużyć. Chyba, że ktoś akurat zarezerwował, to nie. Faktycznie już mam info, że u nas od poniedziałku zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 08:48 smillla napisała: > Jeśli biblioteki chcą przetrwać, biblioteki są finansowane w całości przez samorządy, więc fraza "jeśli chcą przetrwać" w ogóle nie ma do nich zastosowania. To nie knajpy ani inny prywatny biznes. >Nie powinny limitować 3 książek do oddania do 2 tygodni, a znasz w ogóle jakąś z takimi zasadami? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 10:09 U mnie jest 5 książek na miesiąc, przedłużyć można też telefonicznie lub internetowo (jeśli nie jest zarezerwowana). Na filmy i płyty są inne limity. Wiosną było 10 książek i chyba nie naliczali kary za przetrzymanie. Teraz nie wiem, nic, na stronie cisza. No i jak niby biblioteka ma się utrzymać/nie utrzymać? To instytucja finansowana przez samorząd, ewentualnie pozyskuje środki zewnętrzne, ale nie zależy finansowo od liczby "klientów". Nawet opłaty karne to tylko symbolicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 10:48 W Krakowie limit 5 książek obowiązuje w jednej bibliotece (filii). W sumie można wypozyczyć 15 książek na jedną kartę, w okresie gdy jeszcze część była zamknięta było to 18 książek. Ja mam osiem kart, 8x15... No ale aż takich zapasów nie mam, tylko 48. Z czego niektórych na pewno nie będę czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 11:03 Dokładnie tak jest u mnie. W jednym mieście jest nie wiem ile filii? Kilkanaście? W tej chwili mogę wypożyczyć z każdej filii 6 książek na miesiąc. Nie jeżdżę po wszystkich, w zasadzie wypożyczam tylko z 2. Mają mnóstwo nowości i bez problemu można zarezerwować sobie książki, potem przedłużyć samemu dwa razy o 1 miesiąc. Można otrzymać mailowo kod do legimi. Całkiem fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 11:17 U mnie w Warszawie na Mokotowie 10 z możliwością przedłużenia. Podobnie na Ursynowie. A Na Mokotowie biblioteki czynne, na Ursynowie zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
patio11 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 14:19 sercemoje1 napisała: A Na Mokotowie biblioteki czynne, na Ursynowie zamknięte. Taki był stan na wczoraj. Rozporządzenie opublikowane wczoraj wieczorem zmieniło to i aktualnie biblioteki nie moga udostępniać zbiorów. W Warszawie kazda dzielnica ma swój własny regulamin. I tak na Ochocie mozesz miec wypożyczonych 5 książek z każdej filii bez limitu ogólnego, a na Ursynowie 5 książek z jednej filii i max 10 ksiazek wypożyczonych. Maja tez jakies limity na rezerwacje (chyba 10). A na Ochocie mozesz miec i 100 rezerwacji. Oczywiście nie kazda filia trzyma sie sztywno regulaminu😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 15:39 patio11 napisał(a > > Taki był stan na wczoraj. Rozporządzenie opublikowane wczoraj wieczorem zmienił > o to i aktualnie biblioteki nie moga udostępniać zbiorów. > > W Warszawie kazda dzielnica ma swój własny regulamin. I tak na Ochocie mozesz m > iec wypożyczonych 5 książek z każdej filii bez limitu ogólnego, a na Ursynowie > 5 książek z jednej filii i max 10 ksiazek wypożyczonych. Maja tez jakies limity > na rezerwacje (chyba 10). A na Ochocie mozesz miec i 100 rezerwacji. > Oczywiście nie kazda filia trzyma sie sztywno regulaminu😉 Tyle,ze wczoraj późnym wieczorem na stronie bibilioteki Wawa Mokotów pojawił się komunikat o tym, że beda czynne:www.bpmokotow.waw.pl/bpmok/index.php/dla-czytelnika/wazne-informacje/1383-dostep-do-polek-w-bibliotekach-na-mokotowie Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biblioteki - jeszcze tylko jutro... 07.11.20, 13:25 A widzisz, tego nie wiedziałam, że w kilku filiach można pożyczyć w tym samym czasie po pięć książek. Dobrze wiedzieć, gdyby mieli jeszcze kiedyś zamykać. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama