Dodaj do ulubionych

Praca zdalna i kamerki

06.11.20, 17:14
Od kilku tygodni pracujemy zmianowo - część dni w biurze a część c w domu. Dostaliśmy do domu komputery. Praca idzie sprawnie. Dziś przełożony rozdał nam kamerki z poleceniem zainstalowania ich. Czy ma prawo tego oczekiwać, czy to jest legalne? A może ja nie mam ochoty udostępniać mu żadnego wglądu w prywatne życie? Przesadzam, czy to pracodawca przesadził?
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:20
      W jakie życie prywatne?
      Wystarczy że zblurujesz tło albo wstawisz sobie obraz jako tło.
      U mnie w pracy od jakiegoś czasu jest oczekiwanie, by na telekonferencje mieć włączone kamerki.
      • stara.mostowiakowa Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:22
        No nic mi nie wiadomo o żadnym blurowaniu, jestem 100 lat za murzynami. Muszę się dokształcić w tym temacie.
        • runny.babbit Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:23
          Korzystasz z teams? Jest tam opcja wyboru tła. W innych pewnie też jest, więc bez paniki 😉
          • trilllian Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:31
            Skype też ma, obstawiam że wszystkie mają taką opcję
            • abecadlowa1 Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:46
              Zoom też
            • berber_rock Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:12
              Gdzie taka opcje ma skype for business? Przeczesalam wszystkie ustawienia. Nie ma sad
    • mikams75 Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:28
      takie czasy, ze to sie staje norma. Pomysl jak ustawic kamere, zeby za wiele nie pokazac. A pokazanie kawalka sciany czy firanki nie odbieram jako dzielenie sie prywatnoscia.
      Niektore programy maja tez mozliwosc wybrania tla innego niz twoje domowe.
    • nuclearwinter Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:31
      Ale kiedy one mają być włączone? Jeśli na jakieś spotkania, to ok, ale jeśli na cały dzień pracy, żeby was obserwować to zdecydowanie przesadził.
      • stara.mostowiakowa Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:36
        Nie dał wytycznych, na razie tylko je rozdał i powiedział, że dalsze instrukcje będą po likendzie, bo też czeka na odgórne informacje.
        • nuclearwinter Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:15
          No to napisz w poniedziałek, bo sama jestem ciekawa. Przypuszczam, że chodzi o kamerkę w czasie jakichś spotkań, nie spotkałam się nigdy z wymogiem, by pracodawca chciał obserwować pracowników w trakcie pracy. Ale może to zależy od specyfiki tego co się robi. W każdym razie nie martw się na zapas, kamerki na telekonferencjach są raczej standardem (choć u mnie akurat przymusu nie ma).
      • mikams75 Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:09
        caly czas? z czym tak absurdalnym to sie jeszcze nie spotkalam.
    • lumeria Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 17:46
      Nie, pracodawca nie przegiął, to dosyć standardowy wymóg.

Kamerkę można zainstalować, a potem trzymać wyłączoną. A wbudowaną kamerkę mieć zalepioną kiedy się jej nie używa.

Zoom ma tła, które zasłaniają 'zaplecze' mówcy. A bez-technologicznie - można usiąść przy pustej ścianie czy rozwiesić neutralną kotarę na czas konferencji - ja akurat wole takie rozwiązanie.
      • mika_p Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:00
        Jeszcze trzeba mieć pustą ścianę czy warunki do rozwieszenia kotary.
        • lumeria Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:13
          Racja - dodatkowa opcja : siadam na tle drzwi albo kotarę wieszam prowizorycznie na szafce z gratami.

Dodam - ze w mojej pracy nie ma wymagania, byśmy mieli te kamerki cały czas włączone, ale rozumiem, ze sa takie miejsca pracy, ze stały monitoring jest częścią pracy od zawsze.
          • mika_p Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:43
            Wszystko fajnie, jak w domu nie siedzą 4 osoby, każdy w swoim kątku - bo wtedy przeniesienie się ze sprzętem w inne miejsce to zwyczajnie kłopot. Przy drzwiach przeszkadza się przechodzącym, pusta ściana może być akurat w pokoju zajętym przez innego domownika, także pracującego zdalnie czy uczącego się.
            Naprawdę rzadko kto ma gabinet, na tle którego chętnie się pokaże współpracownikom.
            • lumeria Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:50
              Wiem, ja nie mam.

Dlatego Zoom czy inne platformy mają te tła zasłaniające wszystko poza sylwetką.
    • lot_w_kosmos Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:11
      Luuudzie. Czasy się zmieniają.
      Takie oburzenie w tych czasach w tym temacie jest dziwaczne.
      • alaveda Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:29
        Fetysz "prywatności" niektórym mocno bije w dekiel.
        • mama303 Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:56
          alaveda napisała:

> Fetysz "prywatności" niektórym mocno bije w dekiel.

na szczęście są jeszcze pracodawcy który to szanują
          • alaveda Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:15
            Kawałek ściany w tle należy szanować big_grin
    • mama303 Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 18:55
      u mnie w pracy jest tylko ew. prośba ale jak ktoś nie chce to nikt nie nalega. Na szczęście
    • tereso Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:22
      Hmm a jeśli tak ci to przeszkadza to nie macie w pracy możliwości przychodzenia i pracy zdalnej z pracy ? Jeśli tak to zastanów się co wolisz.
      Mnie zupełnie nie przeszkadza, jak rano w łóżku zostaję to tło włączam, jak wstaję i idę do pokoju z którego normalnie nadaję to co mi tam że zobaczą moje książki i okno ?
      • una_mujer Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 23:18
        Ostatnio na callu z kamerką smażyłam naleśniki... wystarczy dobrze ustawić kamerkę i włączyć tło. Nikt się nie zorientował. Tak więc bez przesady, kamerka generalnie nie przeszkadza.
    • mia_mia Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:26
      W pracy siedzisz z torbą na głowie? Co do reszty to możesz sobie palmy, góry lub cokolwiek wstawić jeśli ściany masz tajne przez poufne.
      • stara.mostowiakowa Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:29
        Tak.
    • asia_i_p Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:43
      Ja prowadzę lekcje z domu, z początku mi się wydawało, ze wszystko pokażę i się denerwowałam, ale odsuwam stół w kuchni na czas lekcji i mam za sobą gołą ścianę.
      • tereso Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:50
        Ty masz trudniej bo dziecko małe, no ale jak jest w przedszkolu to spokój. U mnie pies czasem szczeka pod drzwiami ale wtedy po prostu mówię że tak jest, ludzie mówią zresztą że nie słychać.
      • mia_mia Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 19:56
        Z całym szacunkiem, ale dlaczego odsuwasz stół? Wszyscy zdają sobie sprawę z sytuacji, nadajemy z domów gdzie są czasem w zlewie garnki, niedbale rzucone książki/dokumenty, czasem wejdzie dziecko, kot czy pies, zadzwoni kurier.
        • paniusia.aniusia Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:07
          W życiu nie pracowałabym na tle zlewu ,a takim z brudnymi garnkami to już absolutnie nie. I nie widziałam nigdy aby ktoś miał takie „tło”.
          • mia_mia Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:27
            Moje dziecko parę razy nadawało z kuchni, bywały różne sytuacje, bo od jakiegoś czasu mamy poważny remont. Nauczyciele przecież też mają normalne życie.
          • ichi51e Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:43
            Przewaznie kawalek neutralnej sciany ( najgorszym przypadku drzwi) kazdy w domu znajdzie... ? Ale rozumiem obawy jutro dziecko zaczyna zajecia zdalne z kursu na ktory chodzi i tez kombinuje jak tu za wiele nie pokazac big_grin
            • niemaznaczenia Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 21:04
              Z lektury wątków forum można by wnioskować, że ematka wąska specjalistka ma profesjonalny gabinet do pracy, a tu dowiaduję się, że na zdalnej siedzi przy zlewie smile
    • po-trafie Re: Praca zdalna i kamerki 06.11.20, 20:12
      Moj szef ma w domu trojke uczacej sie zdalnie mlodziezy szkolnej i malzonke, rowniez pracujaca z domu.
      W zwiazku z tym, skonczyly im sie pomieszczenia gwarantujace prywatnosc i cisze wiec pracuje czesto z.. garazu pelniacego funkcje graciarni. Przegadaliy z nim juz zestawy lego lezakujace w tle, dywanik w karabiny (prezent od kogos), ksiazki.. inny kolega probuje z dziecmi miec zasade ze nie ucza/pracuja sie tam, gdzie spia. Wiec w ramach rotacji nietaz odbiera calle z rozowego i swiecacego pokoju swojej corki albo wyplakatowanego pokoju syna.
      Wszyscy jestesmy ludzmi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka