Dodaj do ulubionych

Książki dla nastolatek- doradźcie.

09.11.20, 09:54
Zamawiam książki pod choinkę. W związku z tym,że moje zainteresowania idą zupełnie inna drogą niż zainteresowania moich dzieci, muszę prosić o pomoc. Może ematka zna temat?
1.Młodsza, lat 12- potrzebuje mrocznych klimatów. Kilka lat temu hitem był Harry Potter. A teraz...? Chciałabym,żeby ją wciągnęło, ale żeby to nie był jakiś gniot o wartościach antywychowawczych.
2. Starsza nastolatka pasjonuje się historią. Zależy mi,żeby tym razem kupić coś, co nie zawiera wiedzy encyklopedycznej, ale coś w stylu obyczajowość, sztuka, moda na przestrzeni wieków? Mam już książkę nt obyczajów w XIX wieku. Potrzebuję więcej.
Jeśli ktoś może pomóc- dziękuję!
Obserwuj wątek
    • biala_ladecka Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:02
      Dla 12 latki seria o Percym Jacksonie, seria Pani Peregrine, Basniobór. Dla starszej (jak starszej?) moze coś Kamila Janickiego?
    • sandrasj Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:02
      Może Władca Pierścieni?

A dla starszej to chyba zależnie od tego jaki etap w historii.
      Żelazne damy Kamila Janickiego (i inne tego autora)
      Złodziejka książek
      Może coś Philippy Gregory (nie jest to jakoś wybitne ale dobrze się czyta)
      Różany Labirynt
    • runny.babbit Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:03
      Może Neil Gaiman dla starszej?
      • oceandream Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:06
        Hej dla młodszej proponuję wspomniane już tutaj serie
        Percy Jackson - jest kilka części
        Serie autora B. Mulla czyli
        Baśniobór
        Spirit Animals
        Pięć Królestw
        Tolkien chyba jeszcze nie teraz.
    • milka_milka Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:07
      Dla młodszej Rafał Kosik, seria Felix, Net i Nika, dla starszej Frances i Joseph Gies, seria o życiu w średniowieczu.
      • 21mada Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 17:47
        Czemu przy tego typu wątkach ZAWSZE ktoś poleca ''Felix, Net i Nika''? Przecież autorka wyraźnie zaznaczyła, że nie chce gniota. A to jest gniot. Pierwsze z brzegu recenzje książki ''Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi'' z Lubimyczytac:

"Za dużo. Za dużo wszystkiego. Duchy, gnomy Swiętopelka, wraki samolotow że zwłokami pod kartonem (???) na szkolnym strychu (???), wynalazcy, androidy, roboty (dzielny mały toster meets Transformer 2), AI w kilku odsłonach (Vision vs dr Zola), zaginione skarby, UFO, telekineza przecząca teoriom Einsteina, jasnowidzenie, białe niedźwiedzie jako naturalna zwierzyna okolic Zakopanego..."

"Książka nudna, pretensjonalna, zwyczajnie głupia."

"Jedna z najgorszych książek jakie w życiu czytałam. Fabuły w sumie nie ma. Autor napisał książkę na 30 stron i Wcisnął w nią mnóstwo niepotrzebnych wątków (kosmici, duchy itp.) żeby było to 376 stron. (Oczywiście wszystkie te wątki są niedokończone i 90% nie ma żadnej konsekwencji w fabule bo po co). Bohaterowie są chyba jeszcze gorsi. Nika jest chodzącymi stereotypami o dziewczynach [...] No więc mamy tam pokazane takie postawy jak:
        -Ściąganie (bez konsekwencji)
        -Ucieczka z lekcji (bez konsekwencji)
        -Śmianie się z grubej dziewczyny (zgadnijcie)
        Wzór do naśładowania."

Serio nie ma dzisiaj dobrej LITERATURY dla młodzieży?
        • andaba Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:17
          To dziecku ma się podobać, a nie starej gropie.
          Serio oburza cię ucieczka lekcji bez konsekwencji? To co ty czytałaś jako dziecko, "Małego lorda"? Bo cała literatura młodzieżowa opiera się na tzw brojeniu, o grzecznych dzieciach to nikomu się nie chce czytać.
          • starzystka_gazety Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:43
            Zgadzam się z madą. Moja córka kocha Pottera, zresztą świetnie przetłumaczonego przez Polkowskiego. FNiN - lektura - jest dla niej nudna, nieśmieszna, bez polotu i już przestarzała (13latki dziwią się otwarciu drzwi na kod?). Dzieciaków nie polubiła. Brak dobrych dialogów.
            Z rzeczy, które by poleciła: Lemony Snicket oraz seria o Flawii de Luce Alana Bradleya. Przy czym pod choinkę prędzej uda Ci się kupić tę pierwszą.
            • starzystka_gazety Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:48
              Starszej, jeśli lubi historię polecam "Krótką historię świata" Gombricha.
              Oraz: o sztucewink
    • mdro Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:08
      Dla starszej może jakąś ilustrowaną historię mody? Tej nie oglądałam, ale inne publikacje drugiej z autorek znam.
      książka w Empiku
    • andaba Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:10
      1. Wszystkim pytającym polecam "Flawię de Luce" Alana Bradley'a (Zatrute ciasteczko i inne).

2 . Może coś Kamila Janickiego? (nie jestem faknką, ale może mi po prostu tematyka niezbyt leży) Jak chodzi o historię nowszą to bardzo dobrze się czytają książki Anny Herbich, zresztą inne z tej serii (chyba Znak to wydaje) są dobre.
    • konwaliamajowa Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:13
      Przepraszam, nie napisałąm: starsza ma 18 lat.
      • olena.s Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:25
        Oj, to starsza dorosła przecież...
        A co ją interesuje w przeszłości? Okres? Zagadnienie? Grupa ludzi (etniczna, klasowa, płciowa, wiekowa)? Wybitne jednostki?
        • konwaliamajowa Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 11:10
          Myślę, że wszystko byłoby mile widziane.
    • eglantine Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:22
      Może dla młodszej cykl Mroczne Materie będzie wystarczająco mroczny wink?

Dla starszej Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie.
      wydawnictwo-astra.pl/produkt/przetrwac-sredniowiecznym-krakowie/
      • ivaz Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:29
        Moja prawie 12-latka teraz zaczytuje się w serii o Elonie Holmes - siostrze Sherlocka Holmesa, notabene na Netfliksie jest też serial na podstawie książek
        • biala_ladecka Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 17:37
          Film, nie serial. Bardzo nudny film. Moja mloda, fanka Sherlocka poddala sie w polowie. Ja wczesniej.
    • berdebul Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:49
      2. Warszawianka Idy Żmiejewskiej, osadzona w XIX wieku, dobrze napisana.
    • feliz_madre Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:54
      Dla Młodszej seria Kerstin Gier Trylogia Czasu. I Trylogia snów. Obie serie 3-tomowe, bardzo fajne, młodzieżowe. Przeczytałam ja i moja wówczas 13-latka i bardzo nam się podobały.
    • mariken Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 10:56
      dla młodszej Marcin Szczygielski!
      • oceandream Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 13:19
        Kienzler Iwona napisała 2 bardzo ciekawe książki o kobietach ze znanych obrazów. Jedna dotyczy obrazów polskich a druga obrazów znanych ma całym świecie. Bardzo dobre pozycje bo obok ilustracji danego arcydzieła jest właśnie opowieść o namalowanej kobiecie.
        To:" Kobiety ze słynnych obrazów" i "Kobiety z polskich slynnych obrazów"
        Kolejna pozycja ale musisz poszukać po księgarniach to "O modach i strojach" i "Od zmierzchu do świtu" o balach i modzie balowej
        M.Możdżyńskiej- Nawotko
      • starzystka_gazety Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:51
        Czarownica i następne Szczygielskiego z czystym sumieniem!
    • ludborka Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 13:22
      1. Wojownicy
      2. Historia bez cenzury
    • konwaliamajowa Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 16:25
      Serdecznie dziękuję. Większość książek zostanie kupiona ( część z wymienionych już mamy).
    • leosia-wspaniala Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 17:07
      1 nie wiem, ale 2 może książki Karoliny Żebrowskiej? Polskie piękno i Modowe rewolucje, piękne są smile
      • viridiana73 Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:23
        Właśnie czytam "Polskie piękno". Świetna książka! Pięknie ilustrowany historia mody w Polsce w XX wieku.
    • 21mada Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 17:48
      Nie wiem ile lat ma starsza, ale polecam ''Tajemnicę Abigel'' Magdy Szabo. Dzieje się w czasie II WŚ więc spełnia kryterium 'historyczna'.
      • leosia-wspaniala Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:47
        18 lat, trochę za duża na tę książkę. No i to nie jest książka historyczna, to powieść młodzieżowa. Akcja z okresu II WŚ to za mało, żeby książkę określić historyczną, tu historia jest tylko tłem.
    • qwirkle Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:26
      Córy Wawelu są genialne.

I, co by nie pisać, fajnie się czyta(ło) Polskę Piastów i kolejne Pawła Jasienicy
      • qwirkle Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:31
        qwirkle napisał(a):

> Córy Wawelu są genialne.
        >
        > I, co by nie pisać, fajnie się czyta(ło) Polskę Piastów i kolejne Pawła Jasieni
        > cy
        Ale Jasienica już chyba nie do kupienia.

'Hardą' Cherezińskiej polecam i kolejne książki z cyklu.

Albo to: sklep.wilanow-palac.pl/dziecko-i-jego-swiat-ubiory-dzieciece-od-xvii-do-xix-wieku-p-492.html

Bardzo dobre dzieło traktujące o dzieciach/dzieciństwie na przestrzeni wieków.
    • arwena_11 Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:45
      Polecam
      Życie w Średniowiecznym Zamku autorstwa Frances i Josepha Gies
      Również inne ich książki
      -życie średniowiecznej kobiety,
      -życie w średniowiecznym mieście
      -życie średniowiecznej rodziny
      życie w średniowiecznej wsi.
    • daisy Re: Książki dla nastolatek- doradźcie. 09.11.20, 18:47
      Sarah Crossan dla młodszej

Nie pamiętasz hasła

lub ?