bywalec.hoteli 16.11.20, 00:38 za 2200 plus opłaty. Wynajelibyscie? www.wolnymbyc.pl/projekt-mieszkanie-niegotowe-a-juz-wynajete/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 00:51 bywalec.hoteli napisał: > za 2200 plus opłaty. Wynajelibyscie? 450 000/2200 = 204.5 Brawo oni! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 01:11 a czemu taki podział? przecież wydali więcej niż 450k bo musieli wykończyć i wyposażyć, robociznę mieli własna a od 2200 trzeba odliczyć podatek Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 08:54 podatku przez 20 lat nie zapłacą rozliczając amortyzację. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:37 dyzurny_troll_forum napisała: > bywalec.hoteli napisał: > > > za 2200 plus opłaty. Wynajelibyscie? > > 450 000/2200 = 204.5 > > Brawo oni! > > O ile kupowali za gotówkę (koszt kredytu jest baaaardzo duży, więc nie 450, a np.700k), w nowym bloku (bez pcc), notariusz za free i jeszcze ktoś im wyremontował i wyposażył za darmo (min.2k/m²). 🙃 Poza tym między lokatorami (albo w trakcie najmu) też się wymienia sprzęty, które się zużywają, maluje etc... Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:24 Puszesz, jakbyś trochę im zazdrościła. Tak za gotówkę.dużo zarabiają, są oszczędnie lub djąpi jak kto woli. Wynajmują już kilka mieszkań. A pieniądze robi pieniądz jak to mówią Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:36 zosia_1 napisała: > Puszesz, jakbyś trochę im zazdrościła. Tak za gotówkę.dużo zarabiają, są oszczę > dnie lub djąpi jak kto woli. Wynajmują już kilka mieszkań. A pieniądze robi pie > niądz jak to mówią ? Nie zazdroszczę im, tylko tłumaczę bywalcowi, że nie może brać pod uwagę "gołej" ceny mieszkania- samo przygotowanie do najmu to duży koszt, a potem bieżące wymiany, malowanie. Ja to wiem, bo mam 3 na wynajem w Warszawie i sama na nie musiałam zarobić (o czym kiedyś już pisałam, więc zazdro na pola na przedmieściach Gdańska nie czuję). Nie znalałam tego bloga wcześniej, więc nie wiem (chyba nie mam obowiązku), ile blogerzy mają mieszkań? Zresztą bywalec potem wrzucił odnośnik do strony o tym mieszkaniu i tam było napisane, że oszczędności PLUS pożyczka. Obecnie w jednym z mieszkań, wraz z końcem roku, kończy się lokatorom umowa i wiem, że będzie remoncik - po 5 latach od podpisania umowy miało prawo się "zużyć" plus malowanie (a wysokość 3,20). Także są różne aspekty wynajmu, nie wystarczy ceny dewelopera podzielić na cenę wynajmu i liczyć czysty zysk. Jeszcze jest czynsz administracyjny, podatek od najmu etc. Choć oczywiście stratna nie jestem ale jego naiwność mnie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:50 to też fakt ,że zawsze najemca myśłi ale płacę kupę kasy, a wynajmujący z połowy tej kasy nie widzi, bo musi na różnego rodzaju remonty wydać Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:16 Dokładnie, często jest też tak, że 10m-cy wynajmu i 2 przestoju (wakacje), a czynsz czy rata kredytu wakacji nie ma. Jednak jest to o wiele lepsza lokata kapitału niż bankowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:12 Czyja naiwność? Ja nie oceniam tej ceny tylko pytam czy byście wynajęli. Co do remontów typu malowanie to część "inwestorów" niestety ciągnie na to kasę z kaucji najemcy. Uznają, że skoro dostali odmalowane, to mają oddać odmalowane. Jak nie to sobie odliczają za malowanie. Podobnie z innymi rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:03 > Poza tym między lokatorami (albo w trakcie najmu) też się wymienia sprzęty, któ > re się zużywają, maluje etc... On chyba za zużycie z kaucji lokatorom pobiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:38 Za normalne zużycie sprzętu nie powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 00:54 zle nie jest, jeszcze kwestia lokalizacji i ogolnie cen w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 03:20 Tak, a czemu nie ? Za tę cenę ,doskonale mieszkanie, jak na moje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 03:43 wyjątkowo amerykańsko-szwedzki styl jak na Polskę, bo meble kuchenne w stylu tradycyjnego tu "raised panel" Westin chyba, albo Bellevue, blaty i niektóre meble drewniane a la naturalna Skandynawia. ogólnie dla mnie trochę ciasne bo już sie przyzwyczaiłam do tutejszej przestrzeni, ale bardzo mile, przytulne mieszkanko. na cenach w PL to sie nie znam wiec nie mogę powiedzieć czy to dobra cena czy nie. a czy bym mogła w takim mieszkać? czemu nie? schludno, milo.. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:31 >wyjątkowo amerykańsko-szwedzki styl jak na Polskę, bo meble kuchenne w stylu tradycyjnego tu "raised panel" Westin To teraz najbardziej banalne i najpowszechniejsze projekty, kuchnia to chyba Ikea, nic więc dziwnego, ze wrażenie szwedzkie. Do prawdziwej amerykańskiej kuchni brakuje wielkich, stalowych sprzętów agd, niedopasowanych do koloru mebli, ale nie wiedzieć czemu szalenie w Stanach modnych Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 01:22 kk345 napisała: > To teraz najbardziej banalne i najpowszechniejsze projekty, kuchnia to chyba Ikea, nic więc dziwnego, ze wrażenie szwedzkie. Do prawdziwej amerykańskiej kuchni brakuje wielkich, stalowych sprzętów agd, niedopasowanych do koloru mebli, ale nie wiedzieć czemu szalenie w Stanach modnych widac ze pojecia nie masz o czym piszesz. wlasnie szafki kuchenne to typowy amerykanski styl. drewniane blaty to skandynawia. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 06:47 Na moim osiedlu ludzie wynajmują za 2600-3200. Jeśli chodzi ci o cenę. Jeśli chodzi o wnętrza - podpicowana klasyka zawsze robi robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 06:56 Bardzo ładne, cena chyba też ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 07:00 Nie. Nie chce mi sie wczytywać ale n ie zaobserwowałam, jaka lokalizacja - chyba taka sobie skoro mieszkanie "przyblizylo sie do centrum dzieki nowym drogom". Syn wynajmował kawalerke, umeblowana, w samym centrum Warszawy, za 1500 zł, opłaty wchodziły w koszt wynajmu - no chyba że by przekroczył zuzycie wody, (o ile pamietam) to musiałby doplacać. Mieszkanie było nowe i umeblowanie/wykończenie też nowe (a nie ze jakas kamienica z lat 60-tych, z takimż wyposażeniem). Standard podobny jak na zdjęciach. jednak o tym mieszkaniu nic nie wiemy - gdzie, jaki metraż, ile pokojow I...jesli chce się wynając mieszkanie to trzeba troche poszukać a nie brać pierwsze z brzegu. A to, co czytam Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:26 No akurat w Warszawie to "jakaś kamienica" powojenna to na pewno lepsza jakość niż nowe bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 11:02 Bo beka z JW Construction i innych gunwo deweloperów. Warszawskie socreale to jest po prostu jakość. I nie słyszysz sąsiadów przez ścianę jak w tych pseudo apartamentowcach. Jest dosłownie kilka nowych budynków o jakiejś wymiernej jakości i w dobrych okolicach, ale jak kupować/wynajmować nie na zasadzie byle najtaniej to właśnie kamienice z lat 50/60 w normalnych dzielnicach z dobrą infrastrukturą. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 11:03 No i część budynków z lat 20/30 na Żoliborzu jest okay bardzo do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:57 Przeczytałaś bez zrozumienia, wg mnie do centrum przybliżyło się inne ich mieszkanie, w którym sami teraz mieszkają i wynajęliby tamte "przybliżone" gdyby to nie znalazło nabywcy. "...brak zainteresowania sprawi, że zdecydujemy o przeprowadzce i wynajęciu dużo bardziej atrakcyjnego mieszkania, w którym żyjemy od 5 lat (i które z obrzeży “przeniosło” się zdecydowanie bliżej centrum dzięki nowym inwestycjom w infrastrukturę drogową)." No ale może to ja nie doczytałam i o lokalizacji tego nowego też był podobny fragment? Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 06:24 >Przeczytałaś bez zrozumienia, wg mnie do centrum przybliżyło się inne ich mieszkanie mozliwe, że jestem na tyle głupia, iz czytam bez zrozumienia. Tym bardziej, ze artykuł raczej przeleciałam pobieżnie, skupiając się na podstawowych informacjach - o nowym mieszkaniu, gdzie jest umiejscowione, jaki ma metraż, ile pokoi, a nie na rozkminach włascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 10:59 kawalerka w samym centrum Wawy w nowym bloku za 1500 wraz z oplatami? Ciekawe gdzie takie cuda. Akurat kamienice z lat 60tych to porzadne budynki. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 06:04 bliska Ochota, Grójecka, Triton Park. Akurat 5 minut do pracy syn miał, na dole (budynku) sklepy spozywcze, w budynku obok silownia a z drugiej strony przychodnia (jakby co). Dla mlodego chłopaka warunki idealne, byl bardzo zadowolony. Wyprowadził sie tylko dlatego, że zmienił miasto. To było 2 lata temu, jak jest dzis to nie wiem. Ale udało mi sie znaleźć, w krótkim czasie bez specjalnegom przeszukiwania ofert, tamże, taka ofertę; "Do wynajęcia nowoczesne studio/kawalerka w kompleksie Triton Park.... Budynek z reprezentacyjną recepcją, pełnym monitoringiem oraz całodobową ochroną.. Nowoczesne windy z bezpośrednim dojściem do garaży podziemnych. Na drugim piętrze przestronne i zielone patio... Miejsce bardzo dobrze skomunikowane z Centrum. Przystanki tramwajowe i autobusowe oddalone zaledwie 100 m od budynku (do Centrum dojedziemy w 15 minut). Odległość od lotniska Chopina to tylko 4 km. Szybki i łatwy dojazd do autostrad oraz zagłębia biurowego \"Mordor\". W budynku m.in. sklep spożywczy \"Biedronka\", apteka, restauracja z kuchnią włoską \"Videlec\" oraz salon spa. Osiedle położone zaledwie 200 m od Parku Szczęśliwickiego, który oferuje piękne tereny spacerowe, stok narciarski, ściankę wspinaczkową, basen oraz wiele innych atrakcji rekreacyjnych. Opłaty: - koszt najmu miesięcznie: 1350 zł. + czynsz administracyjny 350 zł. = 1700 zł. - media: prąd (według zużycia), woda (na postawie odczytu liczników, jeśli wystąpi ponadnormatywne zużycie),..." To ogłoszenie aktualne... Natomiast syn wynajał mieszkanie w tym budynku 2 lata temu - acz niekoniecznie te, a raczej na pewo nie te (inne wyposażenie ale zdjec nie wklejam) Do kamienicy "z lat 60" nigdy w życiu bym sie nie wprowadziła, w sensie na stale bo wynajem to cos innego. Nawet jesli zostały wymienione instalacje to jednak śmierdzi cmentarzem....tak, też bywałam w takich "kamienicach" . Co z tego, że na klatce zapala sie światło kiedy tylko drzwi otworzysz kiedy cała reszta jest w stanie takim bardziej opłakanym... Wynajem to co innego, rzecz jasna, mieszkanie na stałe - raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 08:50 Ile metrów będzie w takim "studio" w Triton Park? Pokój 8m i współdzielona kuchnia i łazienka? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 12:30 bywalec.hoteli napisał: > Ile metrów będzie w takim "studio" w Triton Park? Pokój 8m i współdzielona kuch > nia i łazienka? Googla ci wyłączyli!? Masz tu podobna ofertę - 25m2 www.gumtree.pl/a-mieszkania-i-domy-do-wynajecia/ochota/triton-park-kawalerka-z-klimatyzacja-+-ul-grojecka-ochota-apartament/1008362908240912506370709 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 13:47 1900 plus media to juz nie 1500 Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 17:22 bywalec.hoteli napisał: > 1900 plus media to juz nie 1500 Przykro, ze nie znalazłem dokładnie tamtego ogłoszenia. Widocznie się wynajęło. Co zresztą pokazuje wyrażnie trend cenowy. Ale ja o nie o tym, chciałeś zobaczyć rozkład mieszkania, zarzucając, że to zapewne klita 8 metrów, to ci pokazuje, że wcale nie taka klita. I tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 13:31 ani to centrum, ani 1500 z opatami. A kamienic chyba niewiele widzialas, mieszka sie w nich o wiele lepiej niz np. w blokach z prl. Najgorsze to sa budynki z wielkiej plyty. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 11:07 Nie no może widziała jakieś czynszówki za Płocką , tylko one nie są z lat 60. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 20:01 Płocka - gdzie to? Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 14:55 Triton Park to ani centum Warszawy ani bliska Ochota wiec cena taka jak i okolica, plus w wielkim brzydkim budynku są głównie mieszkania do wynajmu. Mieszkam w kamienicy z lat 60-tych w centrum Warszawy i za darmo bym się na koniec Grójeckiej nie wyprowadziła (bo to „centrum Warszawy” to co najmniej pół godziny tramwajem do Dworca Centralnego). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 14:58 Ogólnie większość mieszkań w blokach w Warszawie jest chyba masakrycznie brzydka? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 07:10 Zupełnie tak brzydka, jak ty. Masakrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 18.11.20, 11:06 No to faktycznie centrum Warszawy xd Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 07:05 W Warszawie tak. Nowe, czyste, nowoczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 07:07 Tego konkretnego bym nie wynajęła bo mi się nie podoba, ale sama w przeszłości mieszkałam w niewykończonym do końca mieszkaniu (własnym) i bardzo miło ten okres wspominam mimo, że spałam na materacu na podłodze, myłam naczynia w umywalce w łazience itp Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 08:48 A gdzie sypialnia? I dlavzego lazienka jest inna niz w trakcie remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:07 To kawalerka chyba jest..? Metrażu nie zauważyłam, ale dość niestarannie przeleciałam wzrokiem temat, więc może było podane Bywalcu, odpowiesz..? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:11 chyba 64 metry 3 pokoje na obrzeżach gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
maliniak665 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:24 bywalec.hoteli napisał: > chyba 64 metry 3 pokoje na obrzeżach gdańska > 64m2 ? za 2200??? pewnie.... ze bym wynajęła. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:26 dolicz sobie czynsz, prąd, i inne opłaty. Obrzeża Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:17 chlodne_dlonie napisała: > To kawalerka chyba jest..? > Metrażu nie zauważyłam, ale dość niestarannie przeleciałam wzrokiem temat, więc > może było podane > Bywalcu, odpowiesz..? Mieszkanie które kupiliśmy znajduje się na obrzeżach Gdańska – obok prężnie rosnących budynków widać jeszcze pola i jeżdżące po nich traktory 🙂 "To 3 pokoje w przyszłościowej, ale obecnie mocno oddalonej od centrum lokalizacji. To dla nas nowość, będzie okazja sprawdzenia w praktyce, jak takie inwestycje zachowują się pod względem rentowności i opłacalności. Nie dość że 3 pokoje, to do tego 64 m2. Zupełnie nieoptymalny metraż patrząc z punktu widzenia inwestycyjnego, w dodatku raczej nie dający się podzielić na większą liczbę pokoi. Finansując zakup pozbyliśmy się wszystkich oszczędności (nie inwestycji!) w postaci lokat oraz kont oszczędnościowych, które miały służyć jako część wkładu na budowę własnego domu (z przyczyn od nas do końca niezależnych start budowy się jednak opóźnia, dlatego zanim ją zaczniemy, postanowiliśmy zrealizować jeszcze jeden projekt). Jakby tego było mało, zadłużyliśmy się co nieco… Obecne czasy (a przede wszystkim: potencjalnie ciężka jesień i zima ze względu na możliwą drugą falę pandemii) mocno namieszały na rynku i wszelkie założenia dotyczące rentowności są pisane patykiem po piasku (żeby nie powiedzieć: palcem po wodzie…)." Źródło: www.wolnymbyc.pl/wyzwan-ciag-dalszy-ruszamy-z-nowym-projektem/ Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:05 Ale chodzi o to, że fotki odbiegają od rzeczywistości, bo mieszkanie jeszcze się urzadza? O ile są podlogi, łazienka, kuchnia to chwilowy brak pralki, dywanu i szafki mi nie przeszkadza bo mnie tam nie ma, ale na grudzień oczekuje mieszkania jak na fotkach. Do tego czasu na pewno za nic nie płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:11 Nie, strasznie niski sufit. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:26 Wyglada na standardowe 2,50 m 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 10:03 1matka-polka napisała: > Wyglada na standardowe 2,50 m 🤔 > 2,50 to minimalna, a nie standardowa wysokość. Nigdy nie mieszkałam w tak niskim mieszkaniu. Mój blok ma 20+ lat i wysokość pomieszczeń to 2,70, aż zmierzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:00 Wciąż 2,50 to nie jest standardowa wysokość, a minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:36 Nie taka minimalna, w gomułkowskich osiedlach z końca lat 60 jest 2,40 (jeszcze w budownictwie z lat 50 sufity były zdecydowanie wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 19:32 To jest nowy blok i obowiązują normy z XXI wieku. I (tylko) o tym, że nie jest aktualny standard cały czas mówię, a nie o wielkiej płycie czy gomułkowskiej zabudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:12 Oczywiście. Niektóre socreale mają 2,8 przedwojenne kamienice bywa że i 4,2(byłam w takich mieszkaniach w okolicy Lwowskiej w Warszawie, nie miałam przyjemności w takim mieszkać, moje 3,2 i to jest kamienicowa norma. 2,5 to IMO trochę jak w chatce wynajmowanej na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:24 "2,5 to IMO trochę jak w chatce wynajmowanej na wakacje." I w tysiacach blokow z wielkiej plyty. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:43 U mnie było 2,40 m. Początek lat 60 -tych (gomułkowskie standardy - 3 pokoje na 48 metrach, w tym jeden przechodni) . I to było M-4 . Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:45 Rozumiem, ale mówimy o NOWYM mieszkaniu od dewelopera, a obecnie wymagana przepisami wysokość MINIMALNA to 2,50 i nie jest to wysokość przeciętna/ standardowa, zwykle są jednak wyższe. Może ta dziwna zabudowa k-g nad szafkami kuchennymi obniża wizualnie pomieszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:31 aha, miejscowość: Gdańsk, obrzeża. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 09:38 Trójmiejskie ceny chyba (?) dorównują tym stolicznym, czy się mylę..? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 10:53 Nie znam się na cenach wynajmu w Gdańsku. Mieszkanie ok, czyste, dość neutralnie wyposażone, każdy chyba może się w nim odnaleźć. Wynajęłabym na przykład na tydzień wakacji nad morzem jeśli dojazd komunikacją miejską na plażę i do centrum dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:29 Mozliwa taka cena tylko w sezonie wakacyjnym jezeli w dobrym punkcie turystycznym. Poza sezonem nie ma mowy...znam akurat ceny z okolic Gdańska. Pitolą jak zawsze...a hotelarz łyka. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:13 Nie znam się na cenach wynajmu, zastanawia mnie tylko jak oni chcieli tam mieszkać z dziećmi (dwójka dzieci chyba)?? Tam nie ma więcej niż 2 pokoje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
grruuuu Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:17 Zapewne tak jak mnóstwo ludzi mieszka. Moja przyjaciółka obecnie w dwóch pokojach z trojgiem dzieci, dopiero szukają większego. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 11:30 Dwa pokoje z trójką dzieci to masakryczny sub-standard. Wolni zdaje się mieszkają gdzie indziej (zakładam, że nie jest to mieszkanie jeszcze mniejsze?? chociaż kto ich tam wie - po opisie wyjazdu do Hiszpanii wszystkiego można się spodziewać) i rozważali przeprowadzkę do tego wykańczanego mieszkania, które ostatecznie poszło na wynajem. Pomysł zamieszkania z dziećmi w czymś tak małym idealnie wpisuje się w całość obrazka o Wolnym-skąpcu. BTW - ależ to jest rażący przykład jak nazwisko stoi w sprzeczności z życiem... gość jest wyjątkowo uwiązany do "piniędzy" i z takim nastawieniem nigdy wolny nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:13 Wolni teraz mieszkają z dwójką dzieci na 75 metrach i rozważali przeniesienie się do tych 64 metrów a wynajęcie swojego aktualnego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:12 bywalec.hoteli napisał: > Wolni teraz mieszkają z dwójką dzieci na 75 metrach i rozważali przeniesienie s > ię do tych 64 metrów a wynajęcie swojego aktualnego mieszkania. Zastanawiający jest ten kierunek wolnościowych zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:24 Cały ten blog to jakieś kuriozum. Życie podporządkowane tabelce w excelu, fundowanie dzieciom survivalowych wakacji i do tego starcza mu czasu na przeczytanie ledwo jednej książki w miesiącu. Dziękuję za taką 'wolność'. Zdradził gdzieś, ile udaje im się rocznie oszczędzić na takim ściboleniu? Bo nie mam już siły zgłębiać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 15:24 hungaria napisał(a): > Cały ten blog to jakieś kuriozum. Życie podporządkowane tabelce w excelu, fundo > wanie dzieciom survivalowych wakacji i do tego starcza mu czasu na przeczytanie > ledwo jednej książki w miesiącu. Dziękuję za taką 'wolność'. Kiedyś napisałam (niestety zbyt dosadnie) co sądzę o wolności i niezależności finansowej Wolnych- niestety zostałam wycięta Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 15:30 magdallenac napisała: > Kiedyś napisałam (niestety zbyt dosadnie) co sądzę o wolności i niezależności f > inansowej Wolnych- niestety zostałam wycięta Tak, na tym forumie nie ma miejsca na prawdę. Tylko na lightowe pitu pitu. Aż się czasami pisać nie chce... Spróbuj może jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 15:47 Wolny to typ psychopaty, narcyza, który nigdy nie będzie miał dość. Jego całe życie będzie wyglądało tak jak opisuje to w blogu, może te biedne dzieci, które nigdy nie spróbują loda, czy nie kupią sobie pamiątki podczas ich survivalowych wycieczek, kiedyś będą mogły skorzystać z nagromadzonych dóbr. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 19:57 Magdallenac, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że nie wszyscy dziedziczą majątek czy też mają męża milionera z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
grruuuu Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 23:57 Na ematce z pewnością, w realnym życiu nie tak rzadko spotykane. W przyszłym roku pewnie przeprowadzą się do większego, na razie jest co jest. Funkcjonują normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grruuuu Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 00:13 źle się podpięło, odpowiedź do świnki Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:18 swinka-morska napisała: > Nie znam się na cenach wynajmu, zastanawia mnie tylko jak oni chcieli tam miesz > kać z dziećmi (dwójka dzieci chyba)?? Tam nie ma więcej niż 2 pokoje, prawda? 3 pokoje na 64 m: www.wolnymbyc.pl/wyzwan-ciag-dalszy-ruszamy-z-nowym-projektem/ Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:28 Nieprawda. Są 3 pokoje Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:51 Jak mnie wk...ia podawanie ilości pokoi. W normalnych krajach podaje się liczbę sypialni. U nas nie... u nas podaje się jako pokoj nawet aneks kuchenny. Odpowiedz Link Zgłoś
grruuuu Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 23:58 Dlaczego? Masz napisane że czteropokojowe z aneksem to wiesz o co chodzi. Albo czteropokojowe z osobną kuchnią. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 06:36 Uwierz mi, żeby się dowiedzieć ile naprawdę jest sypialni trzeba wczytać się w ogłoszenie do samego końca. Ludzie wliczają do ilości pokoi również otwarte, niczym nie oddzielone od salonu jadalnie, pomieszczenia gospodarcze mieszczące pralkę i deskę do prasowania, schowki na rowery, poddasza które można przerobić (słowo klucz można, ale kiedyś) na pokoj. Itd. Człowiek traci na to mnóstwo czasu. Ilość sypialni zdecydowanie by wystarczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 12:27 Ja tez moge opowiadać bajki ze za moje dostaje 4000 plus opłaty... Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:18 3 pokoje , 64 m. mieszkanie prosto spod igły w dużymi mieście za 2200? Dramatycznie tanio ale rozumiem tą politykę, lepiej taniej wynająć a szybko i na dużej. Brałabym z pocałowaniem ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 14:22 rozumiem, że do tego czynsz, media i pozostałe opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 15:28 CZy on coś pisze o czynszu do administracji? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:21 purchawka2017 napisała: > CZy on coś pisze o czynszu do administracji? Pisze: "Zaproponowaliśmy uczciwe (w naszym mniemaniu) 2.200 zł plus opłaty." Sądzę, że w pozycji opłaty jest czynsz Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 12:42 Ja za opłaty uznaję opłaty licznikowe - prąd , woda, gaz. Jeszcze kilka lat temu tak podawąło się ceny w ogłoszeniach - rozbijanie opłaty za mieszkanie na czynsz oi czynsz do administracji to nowa moda. Zawszy w ogłoszeniu podaję cenę w ten sposób "2200 ( czynsz do administracji w cenie) + opłaty licznikowe". Gdyby cena za mieszkanie kształtowała się tak: 2200 + 550 czynszu do administracji + opłaty licznikowe ( ok. 200 zł ) - to bym sie już zastanawiała. Gdyby pasowała mi nadal okolica i lokalizacja - bym wynajęła. Mało jest na rynku mieszkań nowych, takich w których nikt nie mieszkał. Moja koleżanka a mniejszym mieście wynajmuje takie mieszkanie w podobnej lokalizacji za podobną sumę. Dlatego uważam, ze cana jak za Gdańsk i nowe mieszkanie - jest atrakcyjna. Gdyby te 2200 zawierałay czynsz do administracji - nawet bym sięnie zastanawiała, chyba że mieszkanie jest na jakiejś totalnej wsi bez sklepu i dojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 15:00 Nie wynajęłabym bez względu na cenę, bo to mieszkanie dla singla lub pary bez dzieci, która zdecydowanie nie gotuje. Mini kącik kuchenny nie nadaje się do przygotowywania regularnych posiłków. Znajduje się on w saloniku/dużym pokoju, więc także słabo. Styl zdecydowanie nie mój. Widać, że wszystko nowiutkie i.... taniutkie, więc szybko będzie zniszczone. Gdybym była singielką to przymknęłabym oko na wystrój pod warunkiem, że mieszkanie jest w ścisłym centrum. Ale oczywiście, zgodnie z zasadą „każda potwora znajdzie swojego amatora” to mieszkanie też będzie miało najemców. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:29 jeziorowa napisała: > Nie wynajęłabym bez względu na cenę, bo to mieszkanie dla singla lub pary bez d > zieci, która zdecydowanie nie gotuje. Mini kącik kuchenny nie nadaje się do prz > ygotowywania regularnych posiłków. Znajduje się on w saloniku/dużym pokoju, wię > c także słabo. Styl zdecydowanie nie mój. Widać, że wszystko nowiutkie i.... ta > niutkie, więc szybko będzie zniszczone. Gdybym była singielką to przymknęłabym > oko na wystrój pod warunkiem, że mieszkanie jest w ścisłym centrum. Ale oczywiś > cie, zgodnie z zasadą „każda potwora znajdzie swojego amatora” to mieszkanie te > ż będzie miało najemców. Wolni sami to wykańczają własnymi rękami po godzinach. W salonie brak miejsca rzeczywiście. Chyba widać drzwi wejściowe do mieszkania z salonu. Ciekawe jak będą wyglądać pokoje. W sumie 64m w obecnym budownictwie to pewnie jak 54m w wlk płycie - czyli niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 18:00 Nie wiem czy wolni czy szybcy to wykańczają i czyimi rękami. Gdybym chciała wynająć mieszkania to nie miałoby znaczenia. Nie porównuj jednak tego mieszkania z wielką płytą. Podobnie jak miliony innych ludzi wychowałam się w bloku z wielkiej płyty w mieszkaniu 55 m2. Była tam oddzielna kuchnia, 3 pokoje, łazienka z dużą wanną i prysznicem, oddzielna toaleta i przedpokój. Wszystkie pomieszczenia bardzo ustawne. Dodatkowo każde mieszkanie miało piwnicę i komórkę. Kuchnia miała ponad 4 mb blatu, więc można było gotować, piec i cudować. Wnętrze żadnego pomieszczenia nie było widoczne dla wchodzącego. Meble co prawda były dość siermiężne, ale przynajmniej nie obiecywały, że wkrótce się rozpadną. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 18:37 jeziorowa napisała: > Nie wiem czy wolni czy szybcy to wykańczają i czyimi rękami. Gdybym chciała wyn > ająć mieszkania to nie miałoby znaczenia. Nie porównuj jednak tego mieszkania z > wielką płytą. Podobnie jak miliony innych ludzi wychowałam się w bloku z wielk > iej płyty w mieszkaniu 55 m2. Była tam oddzielna kuchnia, 3 pokoje, łazienka z > dużą wanną i prysznicem, oddzielna toaleta i przedpokój. Wszystkie pomieszczeni > a bardzo ustawne. Dodatkowo każde mieszkanie miało piwnicę i komórkę. Kuchnia m > iała ponad 4 mb blatu, więc można było gotować, piec i cudować. Ale Cię fantazja ułańska poniosła... Musisz do tej bajki dołożyć tak z 10m2 minimum, wtedy może się uda... Albo po prostu dziecku się wszystko wydawało większe... Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 21:19 Wyprowadziłam się stamtąd gdy byłam dorosła. Mieszkanie było faktycznie trochę większe. Nie miało 55m2 tylko 55,2m2. Kuchnia była bardzo ustawna. Rrodzice mojej przyjaciółki wciąż mieszkają w identycznym mieszkaniu - niedawno remontowała im kuchnię i łazienkę. W kuchni wyszło prawie 4,5 metra bieżącego blatu roboczego (czyli nie licząc zlewu i płyty). W zalinkowanym mieszkanku tego blatu jest niewiele ponad metr i ilość szafek dla niegotującego singla (zakładając, że jest tam śmietnik i zmywarka). Zresztą kącik kuchenny w pokoju gościnnym/dużym pokoju w zasadzie wyklucza codzienne gotowanie. Mieszkania w wielkiej płycie miały dużo wad (w zasadzie nieprzestawne ściany, mały metraż pomieszczeń, panoszące się robactwo, przektój społeczny sąsiadów itd), ale miały też zalety: ładne rozkłady ustawnych pomieszczeń, brak odgłosów życia codziennego od sąsiadów, daleko stawiane od siebie budynki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 21:23 i planowanie od razu na osiedlu: centrum handlowe, dom kultury, parki osiedlowe, place, zabaw, parkingi publiczne, szkoły, przedszkola, komunikacja miejska. Tego brakuje nowym osiedlom. Odpowiedz Link Zgłoś
grruuuu Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 00:01 Żadna fantazja, mieszkam na takim osiedlu, mieszkania 55 metrów trzypokojowe wyglądają dokładnie tak, jak opisuje. Toaleta miro, ale osobna, łazienka, w której spokojnie mieści się wanna, osobna kuchnia w kształcie prostokąta. Pomieszczenia małe ale rzeczywiście ustawne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 19:50 jeziorowa napisała: > Nie wiem czy wolni czy szybcy to wykańczają i czyimi rękami. Gdybym chciała wyn > ająć mieszkania to nie miałoby znaczenia. Nie porównuj jednak tego mieszkania z > wielką płytą. Podobnie jak miliony innych ludzi wychowałam się w bloku z wielk Sam mieszkam w czymś podobnym i na pewno jest to znacznie lepsze niż bloki deweloperskie, z małą ilością zieleni, brakiem parkingów i infrastruktury. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 08:17 >Meble co prawda były dość siermiężne, ale przynajmniej nie obiecywały, że wkrótce się rozpadną. co fakt to fakt. U mnie w domu rodzinnym meble były cały czas te same, od naszej "wprowadzki" do smierci mamy...Ja, w swoim wlasnym już mieszkniu, meble zmienialam 2 razy. A i teraz by sie przydało ale mi sie nie chce bo mam nadzieje sie stad wyprowadzić wktrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 16:24 Bardzo fajnie wygląda. Jeśli cena analogiczna do cen akurat w tej lokalizacji, to zupełnie spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:14 Odnoszę wrażenie zw ten bywalec ma coś wspólnego z wolnym. Po co ciągle linkowac ten beznadziejny i chory blog? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:37 Bywalec nie byłby w stanie tak żyć jak blogodawca Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:50 P.s. Mieszkanie takie sobie. Różne koszmarki straszą- ten obraz w sztukateriach.... niebieska ściana.... szafki w kuchni górne... Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:26 eee... para informatyków z małym dzieckiem do jednego otwartego kuchniopokoju? kto się chce wypromowac na tym blodżku? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 17:32 Tam są jeszcze 2 pokoje przeca Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 18:36 jestem z z Gdańska, to totalne zadupie...b przygnebiajaca okolica,slabo z komunikacją Nigdy bym tam nie wynajęła,ale ci wynajmujący programiści chyba na HO Cena,normalna,można za nią wynająć bliżej Mieszkanie mi się nie podoba,Wolni sa zniewoleni najnizsza cena...plytki drugi gatunek ,wszystko taniusienkie ...najtaniej jak się da kupić nowe,bo pewnie chca faktury inaczej by z olx wzięli ... Podziwiam ich ,tez bym pewnie miala kilka mieszkan na wynajem gdybym...skąpiła od lat...ale za to w ilu pięknych miejscach bylam,ile spa odwiedziłam,na ilu restauracyjnych tarasach z widokiem na góry piłam kawę i ile butów mogłam kupić nie z przeceny,a te ,które mi się podobały...taka moja wolność... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 19:47 lena.113 napisał(a): > jestem z z Gdańska, to totalne zadupie...b przygnebiajaca okolica,slabo z komun > ikacją jaka to dzielnica? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 20:09 lena.113 napisał(a): > Mieszkanie mi się nie podoba,Wolni sa zniewoleni najnizsza cena...plytki drugi > gatunek ,wszystko taniusienkie ...najtaniej jak się da kupić nowe,bo pewnie chc > a faktury inaczej by z olx wzięli ... w komentarzu do jednego z wpisów pisał: "Drzwi: nasz klasyk, 20+ zamontowanych sztuk. Classen Morano (często w promocji ~250zł/szt), ościeżnice innego producenta (nie pamiętam dokładnie, powiedzą w każdym markecie budowlanym). Płytki z Bricomana – Statuario, 25zł/m2 😀 2 gatunek, trochę wyzwań podczas kładzenia, ale efekt jakby sprowadzone prosto z Włoch 😉" Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 21:52 W tym cytacie zabrakło trochę samokrytycyzmu. Efekt zdecydowanie nie jest taki jakby sprowadzali wszystko z Włoch. To wszystko aż krzyczy, że jest bardzo, bardzo tanie i zaraz się rozleci. Wynajęcie czegoś takiego to duże ryzyko - przy normalnym użytkowaniu po 2-3 latach mnóstwo wyposażenia będzie zniszczona/rozklekotana I pewnie właściciele będą żądać odkupienia. Strona wizualna wystroju to sprawa gustu, ale ta jakość..... strach mieszkać w czymś takim. Oczywiście każdy robi jak chce, ale nawet dziadowanie powinno mieć granicę Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 22:18 Przesadzasz, moje szafy ze sklejki "dab sonoma" 300 zl za szt. juz 5 rok stoja - w stanie idealnym... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 22:21 Przepraszam, płyta MDF. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 12:44 Bo sa twoje. Gdybys je dała do wynajmowanego mieszkania po trzech latach byłyby do wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 12:51 purchawka2017 napisała: > Bo sa twoje. > Gdybys je dała do wynajmowanego mieszkania po trzech latach byłyby do wymiany. No wlasnie nie sa moje, tylko w mieszkaniu na wynajem🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 12:52 Dziure w drzwiach od pokoju zrobili a szafy cale... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 22:34 No Wolny podkreślał, że teraz robią w wyższym standardzie Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 22:48 Wolny to jakaś firma? Nazwisko? Czy ksywa? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 16.11.20, 23:42 Tak się określa. Wolny, Wolna, Wolniątka Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 15:17 bywalec.hoteli napisał: > No Wolny podkreślał, że teraz robią w wyższym standardzie I twierdził (co oczywiście wszyscy wiedzą z czym się rymuje), że to wykończenie "w wyższym standardzie" będzie kosztowało 5 tys. więcej niż w standardzie "zwykłe, do wynajmowania". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: wynajęlibyscie takie mieszkanie? 17.11.20, 15:33 tych 5 tys. różnicy to nie wychwyciłem. Oj to poszalał z tym standardem. Nic dziwnego, że wygląda jakby było z Włoch Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama