cku 16.11.20, 11:28 Zdalnej nauki, zamknietych knajp i maseczek na ulicy. Zmniejszyła się liczba testów 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:32 Ahhhahahhaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:36 Zmniejszyła się liczba osób chcących zrobić test, trend nie tylko polski. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:39 Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:42 Też nie do końca - już wiele osób tutaj pisało, że lekarze nie chcą kierować na testy rodzin osób zarażonych, mimo objawów. Bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:52 I to raczej nie jest widzi mi się lekarzy, tylko jakkiś odgórny prikaz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:27 hanusinamama napisała: > I to raczej nie jest widzi mi się lekarzy, tylko jakkiś odgórny prikaz. Tak, tak. Wszyscy lekarze POZ dostali odgórny prikaz i media nic o tym nie wiedzą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:54 Znam 2 osoby, które w ostatnich dwóch tygodniach zachorowały (gorączka, kaszel) i lekarz POZ nie dał im skierowania na koronatest. Nie wiem co mówią media, ale fakty są takie, że kierowanie są na testy tylko osoby pełnoobjawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 14:14 lauren6 napisała: ... ale fakty są takie, że kierowanie są na testy tylko osoby pełnoobjawowe. Jedna osoba z mojej rodziny nie dostała skierowania na test, bo objawy były małe (mały katar i jeden dzień stan podgorączkowy), jak trochę naściemniał na drugiej teleporadzie to dostał skierowanie na test i wyszedł covid. Pozytywny test skrócił mu kwarantannę, innych objawów nie było i nie ma (inny domownik z covidem). Inna osoba z mojej rodziny nie dostała skierowania na test, bo nie ma objawów. Za to mieszka z żoną i dzieckiem, którzy mieli covid i ma długą kwarantannę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 17:54 lauren6 napisała: > Znam 2 osoby, które w ostatnich dwóch tygodniach zachorowały (gorączka, kaszel) > i lekarz POZ nie dał im skierowania na koronatest. Nie wiem co mówią media, al > e fakty są takie, że kierowanie są na testy tylko osoby pełnoobjawowe. A coś na temat odgórnego prikazu dla lekarzy wiesz? S. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 18:02 Nie, nie tylko. Ja dostałam, mimo, że miałam tylko jeden objaw - brak węchu, a moi znajomi dostali, bo mieli kontakt ze mną. Przypuszczam, że zależy od przychodni, regionu, lekarza, czyli jak ze wszystkim w Pl - zależy jak leży. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 18:27 Też mi się wydaje, że to od lekarza zależy. Mnie się już nie chciało dyskutować z lekarką, która na kilka wymienionych objawów stwierdziła, że "za mało" i przy zatokach można mieć utratę węchu, nie reagowała na moje stwierdzenie, że nie mam nawet kataru, więc nie myślę o zatokach. Skierowania nie dostałam, przechorowałam w domu po cichu na L4. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:37 Długo chorowałaś? A ktoś ze współmieszkańców zaraził się? Miesiąc temu miałam przez jeden dzień gorączkę, jakiś głęboki katar, wydawało mi się, że straciłam węch (nie czułam olejku herbacianego, którego używam przy katarze ) . Trwało to dwa dni. Na wszelki wypadek zostałam w domu kilka dni. Nikomu z domowników nic nie było. No i jak czytam wątki, to myślę... Może jednak miałam covit? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:37 Około tygodnia, przeszłam lekko ( najpierw silny ból głowy, pleców, osłabienie, gardło-ale jakby poparzone, nie klasyczny ból, zupełna utrata węchu- nie czułam dosłownie nic, czy to chrzan, czy perfumy, smak przytępiony). Mąż miał jeszcze lżejsze objawy przez 3dni ( ucisk w klatce piersiowej, gardło, lekkie osłabienie), syn 10 latek katar i kaszel przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:51 Znam z 10 osób, które w ostatnich dniach zachorowały ( gorączka i kaszel) i nawet nie pomyślały by dzwonić do POZ Odpowiedz Link Zgłoś
maliniak665 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 16:06 hanusinamama napisała: > I to raczej nie jest widzi mi się lekarzy, tylko jakkiś odgórny prikaz. > no ale przecież dostają 2k od jednego zdiagnozowanego Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 17:57 maliniak665 napisał(a): > > > no ale przecież dostają 2k od jednego zdiagnozowanego Kto dostaje 2k? Jakieś źródło tego masz czy to plotka? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:46 Zmniejszyła sie liczba osób, kierowanych na test Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:56 Zmarłych też jakby mniej... Chyba że założymy ze umierają tylko przetestowani albo ludzie w niedzielę umierają mniej chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:18 "Zmarłych też jakby mniej... Chyba że założymy ze umierają tylko przetestowani albo ludzie w niedzielę umierają mniej chętnie." Za to zmarłych z powodu braku dostępu do służby zdrowia bardzo dużo. Warto przypomnieć, że w październiku odnotowano gigantyczny wzrost śmiertelności , niemal 40% więcej niż w latach poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:22 Nawet na covid nie ma wcale mniej zmarłych. W sobotę padł rekord przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:25 Dodajmy, że covidem nie da się wytłumaczyć 40% wzrost śmiertelności w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:26 makurokurosek napisała: > Dodajmy, że covidem nie da się wytłumaczyć 40% wzrost śmiertelności w Polsce za październik 47% Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:55 Zobaczymy jaki będzie wzrost za listopad. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:54 A i do tego dodajmy "zatkanie" POZ. Dziewczyny tutaj pisały - żeby się dodzwonić to 2 dni, a potem 6 oczekiwania na teleporadę. Po 8-10 dniach chorowania to się nie dziwię, że ludzie nie chcą testu, żeby się uziemić na kolejne 10 dni (o ile stan zdrowia się poprawia) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:06 na szczescie nie wszedzie tak tragicznie. ja do swojego dodzwonilam się za pierwszym polaczeniem, teleporade mialam tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:35 joanna_poz napisała: > na szczescie nie wszedzie tak tragicznie. > ja do swojego dodzwonilam się za pierwszym polaczeniem, teleporade mialam tego samego dnia. Ja też nie miałam problemu z teleporadą. Ale nie wszędzie tak jest. Zależy od przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:04 madami napisała: > Zmniejszyła się liczba osób chcących zrobić test, trend nie tylko polski. wlasnie o tym mowią w radio - ludzie nie chca sie testowac, bo nie chca poddawac sie kwarantannom, izolacjom i tym wszystkim procedurom. Odpowiedz Link Zgłoś
3lato Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:57 Nie każdy jest na tyle zdrowy aby czekać w kolejce ileś godzin albo jechać do innego miasta jakieś 35 km bo we własnym mieście w dniu dzisiejszym już został wyczerpany limit. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:51 Prawda, ludzie nie robią testów bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:38 Bo testy też zalockdownowany Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:40 I tak mozna regulowac liczbe zakazen, potem obrabic sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:41 Sprytni. Mało kto patrzy na ilość wykonanych testów. Dzięki temu niedługo będą mogli odtrąbić sukces i otworzyć wszystko, na co niecierpliwie czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:44 A jednocześnie straszak na ludzi jest, kto reguluje liczbę testów ten ma władzę. ... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:56 Zgadza się. Zaczną protestować, znowu będzie po 30 000 dodatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:19 Ale trochę się zagonili w kozi róg, bo jak to tak, tyle protestów było a i tak sie wypłaszcza.... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:23 runny.babbit napisał(a): > Ale trochę się zagonili w kozi róg, bo jak to tak, tyle protestów było a i tak > sie wypłaszcza.... Suweren nie sięga tak daleko w przeszłość. Dziś, wczoraj to jest jego horyzont czasowy. Poza tym tyle się dzieje, że nie są w stanie ogarnąć na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:44 Co prawda nie w Polsce, ale... U mnie w pracy koleżanka pozytywny test, objawowa. Podała, że kontakt w pracy maseczka maseczka (kłamstwo). Przetestowano trzy osoby na ich wyraźne stwierdzenie, że kontakt ryzykowny był. Sztuka dla sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:47 Czekaj, bo nie rozumiem, co jest sztuką dla sztuki: kłamstwo koleżanki, czy naleganie osób, które miały z nią kontakt bezmaseczkowy, na wykonanie testów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:59 Przepisy, które umożliwiają manipulowanie zachorowalnością. Danymi na podstawie, których zamyka się różne przybytki. W pracy przez jesień było u nas wielu chorych, koleżanka pierwsza załapała się na test. Z czego wykorzystując prawo ograniczyła testowanie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:58 Koleżankę chociaż ktoś pytał. Mnie sanepid w ogóle nie pytał, na moją nieśmiałą sugestię czy nie są ciekawi z kim miałam kontakt - nie byli Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:01 I jakoś to leci Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:03 Dlatego mnie "śmieszy" ta cała pandemia. Nie neguję wirusa i choroby, ale to co się wyrabia aby mieć jakieś dane, które nadal nie obrazują sytuacji jest sztuką dla sztuki. No i przy okazji: bądź odpowiedzialny, myśl o innych. To po cholerę tak ustawia się przepisy lub je stosuje aby coś robić i nie zrobić przy okazji prawie nic? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:09 kropkacom napisała: > No i przy okazji: bądź odpowiedzialny, myśl o innych. To po chole > rę tak ustawia się przepisy lub je stosuje aby coś robić i nie zrobić przy okaz > ji prawie nic? Jest prawda ekranu (zwłaszcza ekranu TVPiS) i jest prawda czasów. No i są jeszcze realne możliwości oraz realne chęci.... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 18:07 Mnie pytał i byli ciekawi czy wiem, gdzie mogłam złapać. A ponieważ wiem z pewnością, to tak właśnie powiedziałam, że wiem. Zapytali, czy życzę sobie ujawnić tę informację, więc życzyłam sobie i ujawniłam. Nie wiem czy to normalna procedura. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:52 Na skutek obostrzeń i mocno ograniczonego dostępu do służby zdrowia ( żeby nie powiedzieć, że braku dostępu) w przeciągu tygodnia zmarły dwie znane osoby. To były osoby starsze, z chorobami przewlekłymi, które zmarły na skutek braku dostępu do lekarza i leczenia. Mój teść z tego samego powodu od miesięcy nie jest operowany, teściowej która jest po nowotworze, również odmówiono leczenia ( przepraszam, stwierdzono że nie ma sensu co półrocznych kontroli, wystarczy jedna na rok, a właściwie to nawet rzadziej ). Tak więc w obecnej chwili ze względu na łamanie przez rząd PISu konstytucji i zniesienie prawa do dostępu do służby zdrowia ludzie padają jak muchy Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:54 "zmarły dwie znane osoby." znane mi osoby Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:23 makurokurosek napisała: > Na skutek obostrzeń i mocno ograniczonego dostępu do służby zdrowia ( żeby nie > powiedzieć, że braku dostępu) w przeciągu tygodnia zmarły dwie znane osoby. To > były osoby starsze, z chorobami przewlekłymi, które zmarły na skutek braku dost > ępu do lekarza i leczenia. > Mój teść z tego samego powodu od miesięcy nie jest operowany, teściowej która j > est po nowotworze, również odmówiono leczenia ( przepraszam, stwierdzono że nie > ma sensu co półrocznych kontroli, wystarczy jedna na rok, a właściwie to nawet > rzadziej ). > Tak więc w obecnej chwili ze względu na łamanie przez rząd PISu konstytucji i z > niesienie prawa do dostępu do służby zdrowia ludzie padają jak muchy To jest skutek pandemii a działań PiS. W Konstytucji jest zagwarantowany dostęp do służby zdrowia? Być może, ale nie w polskiej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:43 Art68 Konstytucji Rzeczpospolitej Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku. Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska. Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/konstytucja-rzeczypospolitej-polskiej-16798613/art-68 Pis w białych rękawiczkach przeprowadza eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:48 makurokurosek napisała: > Art68 Konstytucji Rzeczpospolitej > > Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. > Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniaj > ą równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publiczny > ch. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. > Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzi > eciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku. > Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegani > a negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska. > Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i m > łodzieży. > > sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/konstytucja-rzeczypospolitej-polskiej-16798613/art-68 > > Pis w białych rękawiczkach przeprowadza eutanazję. Czy PiS zabrał ci prawo do ochrony zdrowia? Czy zabrał je komukolwiek - więźniom, gejom czy kobietom? A może któryś inny konstytucyjny zapis jest łamany? Który? Który zapis gwarantuje dostęp do służby zdrowia? S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 14:04 "Czy PiS zabrał ci prawo do ochrony zdrowia?" Owszem zabrał. Pis łamie punkt 1 i 2 art 68 Konstytucji RP uniemożliwiając dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej. Rozumiem, że popierasz PIS i rozumiem, że nie jesteś blisko związana ze swoimi rodzicami i osobami w podeszłym wieku, dlatego masz w poważaniu to, że od niemal roku łamane jest ich prawo do dostępu do służby zdrowia, że skazuje się ich na śmierć przez nie udzielenie niezbędnej pomocy medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 14:16 makurokurosek napisała: > "Czy PiS zabrał ci prawo do ochrony zdrowia?" > > Owszem zabrał. Pis łamie punkt 1 i 2 art 68 Konstytucji RP uniemożliwiając dost > ęp do świadczeń opieki zdrowotnej. Nie. W pkt 1 mowa jest o prawie do ochrony zdrowia a nie o dostępie do służby zdrowia. Prawa do ochrony zdrowia nikt ci nie zabrał. Dostęp do służby zdrowia ogranicza pandemia a nie PiS. Od pół roku ostrzegano że tak będzie. > Rozumiem, że popierasz PIS i rozumiem, że nie jesteś blisko związana ze swoimi > rodzicami i osobami w podeszłym wieku, dlatego masz w poważaniu to, że od niema > l roku łamane jest ich prawo do dostępu do służby zdrowia, że skazuje się ich n > a śmierć przez nie udzielenie niezbędnej pomocy medycznej. Nie popieram PiS ale drażnią mnie nieprawdy wypisywane w sieci. Na przykład takie że Konstytucją gwarantuje nam dostęp do służby zdrowia. Sam jestem w podeszłym wieku, choć czuję się młodo. 🙂 S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 15:23 umieszc czytać ze zrozumieniem "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych" W obecnej chwili niemal został zlikwidowany dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 16:04 makurokurosek napisała: > umieszc czytać ze zrozumieniem > "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewnia > ją równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publi > cznych" > > W obecnej chwili niemal został zlikwidowany dostęp do świadczeń opieki zdrowotn > ej. Umiesz czytać ze zrozumieniem? "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych" S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 15:26 "Nie popieram PiS ale drażnią mnie nieprawdy wypisywane w sieci. Na przykład takie że Konstytucją gwarantuje nam dostęp do służby zdrowia." Witać nie umiesz czytać ze zrozumieniem " władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej " Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 15:43 Ogranicza nie pandemia, a PiS który wyrzuca pieniądze na wszystko tylko nie ochronę zdrowia. I to rząd jest odpowiedzialny za organizację tejże. Nie róbmy z nich biednych żuczków, bo to tylko woda na ich młyn. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 16:06 runny.babbit napisał(a): > Ogranicza nie pandemia, a PiS który wyrzuca pieniądze na wszystko tylko nie och > ronę zdrowia. I to rząd jest odpowiedzialny za organizację tejże. Nie róbmy z n > ich biednych żuczków, bo to tylko woda na ich młyn. To nie PiS zaraża ludzi, którzy potem zajmują łóżka w szpitalach. Nie cierpię PiS i mają wystarczająco dużo na sumieniu którego nie mają). Nie ma potrzeby obarczać ich w sposób nieuzasadniony, bo to tylko obniża wiarygodność prawdziwych oskarżeń. S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 16:33 Ze specjalną dedykacją dla Ciebie wyborcza.pl/7,75968,26511166,nie-rozwiazemy-problemow-swiata-gaszac-swiatlo-w-pokoju-i-noszac.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 17:56 runny.babbit napisał(a): > Ze specjalną dedykacją dla Ciebie > wyborcza.pl/7,75968,26511166,nie-rozwiazemy-problemow-swiata-gaszac-swiatlo-w-pokoju-i-noszac.html Płatny, więc nie przeczytam. Czy autor twierdzi, że to pislamiści ludzi zakażają? A może złośliwie szpitale okupują? S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 20:02 Nie. Wklejam to co uznałam za najważniejsze "dobrze byłoby, gdybyśmy wszyscy powiedzieli sobie wreszcie brutalną prawdę – to, jak poradzimy sobie z problemami trapiącymi Polskę, w 70 procentach zależy od sprawności państwa. Indywidualne wysiłki na rzecz poprawy otaczającego nas świata na niewiele się zdadzą. Będą miały minimalne znaczenie, jeśli struktury, instytucje i system w ogóle będą niesprawne i kartonowe. Zrzucanie odpowiedzialności na obywateli to tylko wymówka stosowana przez decydentów, którym brakuje konsekwencji, siły przebicia, a także pomysłów na to, jak rozwiązywać problemy. Wybieramy naszych decydentów po to, żeby tworzyli struktury, dzięki którym stawimy czoła współczesnym wyzwaniom. Niestety każda kolejna ekipa rządząca najwyraźniej za sukces uznaje sam fakt bycia wybraną." Pandemia pandemii nierówna Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:01 runny.babbit napisał(a): > Nie. Wklejam to co uznałam za najważniejsze > "dobrze byłoby, gdybyśmy wszyscy powiedzieli sobie wreszcie brutalną prawdę – t > o, jak poradzimy sobie z problemami trapiącymi Polskę, w 70 procentach zależy o > d sprawności państwa. Indywidualne wysiłki na rzecz poprawy otaczającego nas św > iata na niewiele się zdadzą. Będą miały minimalne znaczenie, jeśli struktury, i > nstytucje i system w ogóle będą niesprawne i kartonowe. Zrzucanie odpowiedzialn > ości na obywateli to tylko wymówka stosowana przez decydentów, którym brakuje k > onsekwencji, siły przebicia, a także pomysłów na to, jak rozwiązywać problemy. > Wybieramy naszych decydentów po to, żeby tworzyli struktury, dzięki którym staw > imy czoła współczesnym wyzwaniom. Niestety każda kolejna ekipa rządząca najwyra > źniej za sukces uznaje sam fakt bycia wybraną." > > Pandemia pandemii nierówna Dzięki za cytat. No tak, ale on wcale nie obciąża PiS tylko (w 70%) państwo, które nie zostało zbudowane przez PiS tylko było budowane przez kolejne rządy. Na przykład za stan służby zdrowia, za głodowe pensje lekarzy skłaniające ich do wyjazdu za granicę nie tylko PiS odpowiada. To jasne że sprawne państwo, z rozbudowaną siecią szpitali łatwiej poradzi sobie z pandemią, ale, jak życie pokazało, żadne państwo nie było na pandemię przygotowane i chyba trudno się dziwić, że nie było. Nieliczne sobie poradziły, ale to są raczej wyjątki. Chiny - udało się drastycznymi metodami ograniczyć pandemię do niewielkiego obszaru, dzięki czemu mogli ściągać wielkie wsparcie z rejonów wolnych od zarazy. Korea Pd - też sukces dzięki zahamowaniu rozłażenia się wirusa - maseczki, kwarantanny, zdalne szkoły, itd itp. U reszty podobnie jak u nas. A u nich nie ma PiS. Według mnie niezależnie od tego co by PiS robił, niewiele by to zmieniło. Może gdyby izolacja była lepsza, czyli zamknięte kościoły, kina, stadiony, szkoła zdalna, zakaz wesel, zakaz wszelkich zgromadzeń... Ale jak długo gospodarka by to wytrzymała? S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:31 Wolne żarty, PiS rządzi już kilka dobrych lat. Poprzedników osądzili wyborcy, więc czemu nie oceniać obecnych? A mogli zrobić dużo, na przykład nie przejadać, nie kraść, nie rozdawać pieniędzy uzbieranych przez poprzedników. Zrobić reformy w ochronie zdrowia i dofinansować ją, zamiast szczuć na lekarzy ( strajk rezydentów chociażby). Nawet teraz wydają na głupoty, albo po prostu na swoich, zamiast na testy i pensje walczących z covid. Zgubili nawet ustawę covidowa! To przepraszam, mało zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:38 runny.babbit napisał(a): ... Zgubili nawet ustawę covidowa! PiS ustawę covidową specjalnie zgubił. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:40 No właśnie, toteż piszę o tym w kategorii "co ci debile wyprawiają" a nie "co o się biednym ludziom przydarzyło"😂 A ciekawe czy się znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:57 runny.babbit napisał(a): > A ciekawe czy się znajdzie? Jestem bardzo ciekawa jak wybrną z tą ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:49 Śmieszny jest postulat dofinansowania służby zdrowia - podnieść składkę? Będzie płacz i biadolenie - ojoj ja i tak dużo płacę, wprowadzić współpłatnośc - ojoj jak to płacić za wizytę w POZ czy u specjalisty - przecież mi się należy! Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:02 Do tej pory byłam za podniesieniem składek, ale w obecnej chwili gdzie od miesięcy nie ma dostępu do służby zdrowia, to nie widzę powodu aby społeczeństwo płaciło za coś z czego korzystać nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:15 Ja jestem i za jednym i drugim ale... tylko i wyłącznie razem z pracą nad całym systemem - od kształcenia lekarzy i specjalistów, po mądry system monitorujący pracę szpitali oraz stan zdrowia pacjenta, praca nad likwidacją patologii i nadużyć ( także ilości badań, wizyt), uzależenia leczenia szpitalnego od prywatnych wizyt w gabinetach ordynatorów. Poproszę również o system sprawdzający pracę lekarzy, czy ich działania prowadzą do poprawy zdrowia pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:20 makurokurosek napisała: > Do tej pory byłam za podniesieniem składek, ale w obecnej chwili gdzie od miesi > ęcy nie ma dostępu do służby zdrowia, to nie widzę powodu aby społeczeństwo pła > ciło za coś z czego korzystać nie może. Jeszcze nigdy społeczeństwo tak intensywnie nie korzystało ze służby zdrowia. Nie możesz się dopchać? Bo wielu korzysta a służba zdrowia nie jest z gumy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 00:48 "Jeszcze nigdy społeczeństwo tak intensywnie nie korzystało ze służby zdrowia. Nie możesz się dopchać? Bo wielu korzysta a służba zdrowia nie jest z gumy." Kpisz czy o zdrowie pytasz? Teleporada to nie jest leczenie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 01:27 makurokurosek napisała: > "Jeszcze nigdy społeczeństwo tak intensywnie nie korzystało ze służby zdrowia. > Nie możesz się dopchać? Bo wielu korzysta a służba zdrowia nie jest z gumy." > > Kpisz czy o zdrowie pytasz? Teleporada to nie jest leczenie Wizyta u lekarza to też nie jest leczenie. Nie piszę zresztą o teleporadach, tylko o chorych wypełniających wszystkie szpitale i prawie wszystkie karetki. Dlatego inni nie mogą ze służby zdrowia korzystać. A także z tego powodu, że coraz mniej jest lekarzy, bo oni też chorują lub są na kwarantannie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:29 Można też z budżetu, nie wydawać na KK, na misie, na rozbuchany socjal.... Składkę też trzeba będzie podnieść, ale może wystarczy zacząć od tego żeby każdy te składkę płacił? Na pewno zgodzę się że samo zwiększenie nakładów bez reform nie wystarczy, z drugiej strony bez zwiększenia finansowania nie ma co nawet myśleć że coś się polepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:28 runny.babbit napisał(a): > Wolne żarty, PiS rządzi już kilka dobrych lat. Poprzedników osądzili wyborcy, w > ięc czemu nie oceniać obecnych? Obecnych też osądzali wyborcy i się podobali. Ostatnio oceniali ich w wyborach prezydenckich. W tym roku. > A mogli zrobić dużo, na przykład nie przejadać, > nie kraść, nie rozdawać pieniędzy uzbieranych przez poprzedników. Zrobić refor > my w ochronie zdrowia i dofinansować ją, zamiast szczuć na lekarzy ( strajk rez > ydentów chociażby). Nawet teraz wydają na głupoty, albo po prostu na swoich, z > amiast na testy i pensje walczących z covid. Zgubili nawet ustawę covidowa! To > przepraszam, mało zrobili? Nikt nie wiedział że będzie pandemia, więc pretensje że nie przygotowali służby zdrowia na pandemię jest trochę... nielogiczne? Jakby przygotowali służbę zdrowia a nadszedł by potop, to byś pisała, że mogli wały budować? Teraz do rządów można mieć o wszystko pretensje - że czegoś nie zrobili, że coś zrobili (np teleporady), że zamknęli szkoły, że otworzyli szkoły. Jak pokazało życie, jedynie drastyczne metody w sprzyjających okolicznościach (posłuszne społeczeństwo) pozwoliły na jakiś czas opanować pandemię. Reszta rządów popłynęła. Bo to jest pandemia, wobec której tak prawdę mówiąc jesteśmy bezsilni. Tylko nie chcemy się do tego przyznać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:35 No jakos w innych wątkach pojawia się wciąż motyw, że inne kraje mogą sobie pozwolić na lżejsze obostrzenia, bo mają lepiej funkcjonująca ochronę zdrowia. A to już mogli zrobić bez czekania na pandemię, mieli na to wiele lat. Zamiast tego likwidowali łóżka w szpitalach, żeby oszczędzić nie na tym co trzeba i wydawali nasze pieniądze na prawo i lewo. Od marca zresztą też dużo można było się przygotować, ale widzę że to próżna dyskusja bo tak jak zawsze uważałam że jesteś coronahisteryk, tak jest dla mnie teraz jasne,że po prostu jesteś ukryta opcja PiSowska. Z mojej strony EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:56 runny.babbit napisał(a): > No jakos w innych wątkach pojawia się wciąż motyw, że inne kraje mogą sobie po > zwolić na lżejsze obostrzenia, bo mają lepiej funkcjonująca ochronę zdrowia. No jasne, że mają lepszą. Tylko to są kraje bogatsze, które swoją służbę zdrowia budują od czasu wojny. > A to już mogli zrobić bez czekania na pandemię, mieli na to wiele lat. Zamiast te > go likwidowali łóżka w szpitalach, żeby oszczędzić nie na tym co trzeba i wydaw > ali nasze pieniądze na prawo i lewo. Mogli, ale tego nie robili, bo to PiS i woleli kraść i się dzielić. Jak widać po wynikach wyborów, było to skuteczne działanie. > Od marca zresztą też dużo można było się przygotować, ale widzę że to próżna dy > skusja bo tak jak zawsze uważałam że jesteś coronahisteryk, tak jest dla mnie t > eraz jasne,że po prostu jesteś ukryta opcja PiSowska. Z mojej strony EOT. Ja - ukryta opcja PiS? To jest tak absurdalne, że aż śmieszne. Zajrzyj może na Kraj? Tam od lat piszę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 22:59 "To nie PiS zaraża ludzi, którzy potem zajmują łóżka w szpitalach. Nie cierpię PiS i mają wystarczająco dużo na sumieniu którego nie mają" Trzeba być ociężałym umysłowo aby nie widzieć korelacji między drastycznym kilkumiesięcznym ograniczeniem dostępem do służby zdrowia , a 40 % wzrostem śmiertelności. Możesz mi wyjaśnić, kto jak nie Pis odpowiada za wprowadzenie już od wiosny teleporad, braku dostępu do lekarzy, braku dostępu do szpitali zwłaszcza w miastach gdzie jedyny szpital został zamieniony na szpital jednoimienny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:19 makurokurosek napisała: > "To nie PiS zaraża ludzi, którzy potem zajmują łóżka w szpitalach. Nie cierpię > PiS i mają wystarczająco dużo na sumieniu którego nie mają" > > Trzeba być ociężałym umysłowo aby nie widzieć korelacji między drastycznym kilk > umiesięcznym ograniczeniem dostępem do służby zdrowia , a 40 % wzrostem śmierte > lności. To nie PiS ogranicza dostęp do służby zdrowia tylko pandemia. Tak, skutkiem pandemii są zgony chorych także na inne choroby, o czym mówiło się od pół roku, tłumacząc ludziom na czym polega wypłaszczanie i dlaczego jest tak ważne. Większość uważało to za jakieś bajki. > Możesz mi wyjaśnić, kto jak nie Pis odpowiada za wprowadzenie już od wiosny tel > eporad, braku dostępu do lekarzy, braku dostępu do szpitali zwłaszcza w miasta > ch gdzie jedyny szpital został zamieniony na szpital jednoimienny. Pandemia za to odpowiada i konieczność ograniczania kontaktów i ochraniania lekarzy. Konieczność izolowania ludzi chorych na inne choroby od tych chorych na koronę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 23:51 "To nie PiS ogranicza dostęp do służby zdrowia tylko pandemia. " Grudziądzki szpital od bodajże marca jest szpitalem jednoimiennym . Tysiącom mieszkańcom uniemożliwiono leczenie i utrudniono terapię, zablokowano kilkaset miejsc w szpitalu by miesięcznie leczyć kilkunastu zakażonych na covid ( z tego co pamiętam od marca do sierpnia leczono trafiło tam niecałe sto przypadków). Przypomnę, że wzrost zachorowań na covid jest od października, tak więc Grudziądz i okolice przez niemal rok zostali odcięci od dostępu do szpitala. Od wiosny obowiązują teleporady czyli kolejne setki tysięcy chorych nie ma dostępu do szybkiej pomocy medycznej, co stanowi ogromny problem przy chorobach krążenia jak i neurologicznych. "Pandemia za to odpowiada i konieczność ograniczania kontaktów i ochraniania lekarzy." Przestań p..... W październiku odnotowało 40 % wzrost śmiertelności która z covidem miała tylko tyle wspólnego, że na skutek obostrzeń ludzie nie otrzymali pomocy medycznej. To jest ludobójstwo. Działania Kaczyńskiego są niczym innym jak odklakowaniem działań Hitlera dyktator - jest bojówki SA - są ( WOT) eutanazja chorych i nieprzydatnych - jest ( szpitale niemieckie dokładnie w ten sam sposób uśmiercały ludzi, skazując ich na śmierć z powodu głodu lub nie udzielając pomocy) Jedyna różnica, że Hitler był stosunkowo młody, a kaczka to już stary dziad stojący nad trumną, tak więc raczej szybciej niż później odpowie za ludobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 00:04 makurokurosek napisała: > Grudziądzki szpital od bodajże marca jest szpitalem jednoimiennym . Tysiącom mi > eszkańcom uniemożliwiono leczenie i utrudniono terapię, zablokowano kilkaset mi > ejsc w szpitalu by miesięcznie leczyć kilkunastu zakażonych na covid ( z tego c > o pamiętam od marca do sierpnia leczono trafiło tam niecałe sto przypadków). A potem przestał być jednoimienny no i mamy tego efekty: 08.10.2020: "Kierownictwo szpitala o ognisku zakażeń poinformowało 1 października. Do zakażeń doszło w tzw. czystej części szpitala, czyli niezakaźnej. Ognisko zakażeń rozwinęło się na bloku operacyjnym. Koronawirusa do lecznicy przeniosła zakażona pielęgniarka. Wówczas zdecydowano o wstrzymaniu przyjęć na szpitalny oddział ratunkowy i inne oddziały. Początkowo zakażonych było 20 pracowników i czterech pacjentów, ale w kolejnych dniach wzrastała liczba osób, u których wykryto koronawirusa." bydgoszcz.tvp.pl/50239068/szpital-w-grudziadzu-koronawirus Teraz szpital nie działa. Pewnie też z winy PiS, bo uruchomiono oddziały niezakaźne? > "Pandemia za to odpowiada i konieczność ograniczania kontaktów i ochraniania le > karzy." > > Przestań p..... W październiku odnotowało 40 % wzrost śmiertelności która z cov > idem miała tylko tyle wspólnego, że na skutek obostrzeń ludzie nie otrzymali po > mocy medycznej. > To jest ludobójstwo. Nie, to są zgony z powodu pandemii. Nie wypłaszczyliśmy zakażeń, służba zdrowia została sparaliżowana i ludzie umierają z powodu braku dostępu do opieki medycznej. Przecież od pół roku ten mechanizm był opisywany i ostrzegano przed nim. Chcesz wirusa oskarżyć o ludobójstwo? S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 00:46 "A potem przestał być jednoimienny no i mamy tego efekty:" Rozumiem, że jesteś Pisowskim trolem i za wypisywanie głupot ci płacą ale ta wypowiedz świadczy o tym, że jesteś dodatkowo dość młodym osobnikiem skoro nie wiesz, że w okresie jesiennym jest bardzo duży wzrost zachorowalności na choroby grypopodobne, do których również należy covid. " Nie, to są zgony z powodu pandemii. Nie wypłaszczyliśmy zakażeń, służba zdrowia została sparaliżowana i ludzie umierają z powodu braku dostępu do opieki medycznej" Służba zdrowia jest sparaliżowania od marca, gdy do września cały czas ilość zakażeń była niewielka . Przez pół roku Pis łamiąc konstytucje uniemożliwił społeczeństwu dostęp do służby zdrowia " Chcesz wirusa oskarżyć o ludobójstwo?" Nie wirusa, lecz konkretne osoby . To nie wirus od marca łamiąc konstytucje uniemożliwia ludziom korzystanie ze służby zdrowia tylko PIS. To nie wirus łamiąc konstytucje odbiera obywatelom prawo do edukacji tylko Pis. To nie wirus wymordował w październiku 2000 Polaków, tylko Pis poprzez uniemożliwienie im leczenia. Za łamaniem konstytucji stoją konkretne osoby, a nie wirus. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 01:22 "To nie wirus wymordował w październiku 2000 Polaków, tylko Pis poprzez uniemożliwienie im leczenia." Przepraszam nie 2000 , a 13 tysięcy . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 01:25 makurokurosek napisała: > "To nie wirus wymordował w październiku 2000 Polaków, tylko Pis poprzez uniemoż > liwienie im leczenia." > Przepraszam nie 2000 , a 13 tysięcy . Nie. To pandemia ich wymordowała. Bo to pandemia uniemożliwiła ich leczenie. PiS, w obawie o wyniki wyborów, starał się nieudolnie do tego nie dopuścić. Podobnie jak wszystkie inne rządy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 08:36 "Nie. To pandemia ich wymordowała. Bo to pandemia uniemożliwiła ich leczenie. PiS, w obawie o wyniki wyborów, starał się nieudolnie do tego nie dopuścić. Podobnie jak wszystkie inne rządy." Tak samo jak i nie kościół katolicki odpowiada za inkwizycję tylko ramię świeckie. Nie ma znaczenia jak bardzo będziesz próbował zakłamać rzeczywistość, to co zrobił PIS to zwykłe ludobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 01:30 makurokurosek napisała: > Nie wirusa, lecz konkretne osoby . To nie wirus od marca łamiąc konstytucje uni > emożliwia ludziom korzystanie ze służby zdrowia tylko PIS. Nie. To liczne ofiary koronawirusa zajęły wolne miejsca w szpitalach i nie ma miejsca dla kolejnych chorych. Brak łóżek i brak lekarzy ogranicza dostęp do służb zdrowia. Nie, Konstytucja nie gwarantuje dostępu do służby zdrowia. Już ci to tłumaczyłem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 08:42 "Nie. To liczne ofiary koronawirusa zajęły wolne miejsca w szpitalach i nie ma miejsca dla kolejnych chorych" Jeszcze raz przypomnę, sytuację z Grudziądza gdzie kilkaset miejsc zostało wyłączonych z użytku z powodu kilku osób ( od marca do września było tam łącznie niecałe 100 osób co oznacza średnio niecałe 20 osób miesięcznie). Zakłamywanie rzeczywistości nie sprawi, że rzeczywistość ulegnie zmianie. To nie brak łóżek ani lekarzy uniemożliwił mieszkańcom Grudziądza i okolic korzystanie ze służby zdrowia, bo łóżka miesiącami stały wolne, to PIS dokonuje ich eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 10:46 makurokurosek napisała: > Jeszcze raz przypomnę, sytuację z Grudziądza gdzie kilkaset miejsc zostało wyłą > czonych z użytku z powodu kilku osób ( od marca do września było tam łącznie ni > ecałe 100 osób co oznacza średnio niecałe 20 osób miesięcznie). Powtórzę. Grudziądz przestał być jednoimienny, uruchomił chirurgię i inne oddziały i zostały one zamknięte z powodu przeniesienia wirusa z części kowidowej do części czystej przez zarażoną pielęgniarkę. Po to były tworzone szpitale jednoimienne, aby nie zarażać kowidem pacjentów leżących z innych powodów. > Zakłamywanie rzeczywistości nie sprawi, że rzeczywistość ulegnie zmianie. To n > ie brak łóżek ani lekarzy uniemożliwił mieszkańcom Grudziądza i okolic korzysta > nie ze służby zdrowia, bo łóżka miesiącami stały wolne, to PIS dokonuje ich eut > anazji. To nie PiS spowodował obecne zamknięcie części niekowidowej szpitala w Grudziądzu tylko wirus. Zakłamywanie rzeczywistości i zwalanie wszystkiego na PiS nie zmieni faktu, że mamy pandemię i to są skutki pandemii. S. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 17.11.20, 11:21 "Powtórzę. Grudziądz przestał być jednoimienny, uruchomił chirurgię i inne oddziały i zostały one zamknięte z powodu przeniesienia wirusa z części kowidowej do części czystej przez zarażoną pielęgniarkę. " Zapomniałaś tylko dodać, że po kilku miesiącach działania jako szpital jednoimienny. Uwzględniając nawet fakt, że nie był wykorzystywany w całości i wykorzystywano 500 łóżek, to w przeciągu jednego miesiąca średnio z jego usług korzystało 1500 osób, pomnożone przez cztery miesiące co daje 6000 osób pozbawionych możliwości leczenia bo w tym czasie leczono 70 osób z covidem. Szpital na krótko przestał być jednoimiennym. O tym jak wyglądała sytuacja mieszkańców Grudziądza rozpisywały się gazety , zwłaszcza po tym jak pacjentkę po nowotworze przez kilka dni wożono po karetkami po szpitalach. Mam rodzinę w Grudziądzu więc dokładnie wiem jak wygląda tam sytuacja, więc skończ swoje bajdurzenie. To co zrobił Pis to ludobójstwo. "To nie PiS spowodował obecne zamknięcie części niekowidowej szpitala w Grudziądzu tylko wirus." To PIs od marca zamknął grudziądzki szpital by przez 4 czy 5 miesięcy leżało w nim łącznie 70 osób, więc przestań opowiadać bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 11:52 Nie rozumiesz, mniej testów, bo mniej chorych, jak ktoś zdrowy to po co mu test? Ciekawe, co wykombinują dalej. To czekanie na występy czwartkowe (piątkowe?) to prawie tak emocjonujące jak czekanie na kolejny odcinek serialu Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:05 Dalej będzie powrót dzieci i młodzieży do szkół potem wzrost zakażeń i od nowa ograniczenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:09 Kasy im nie starczy na nowe ograniczenia. Wystarczy wycofac testy i bedzie cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:33 Kasy na zamknięcie dzieci w domach nie potrzebują. Mogą za to potrzebować na branże które jeszcze jakoś się trzymają a padną przy kolejnym wzroście zakażeń jak minister czarnek odtrąbi triumfalny powrót do szkół za dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:33 dlatego nie należy niczego zamykać. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:04 Nie no, Niedzielski mowi ze jest mniej chorych i dlatego mniej testow. Sukces na calej linii znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:05 Taaa 70% testow pozytywnych.sukces Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:07 Oznacza to, że na testy puszczono osoby, które miały dużą szansę być chore. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:10 Od zawsze w pl tak jest....masz objawy masz skierowanie ... Pamieyam z chyba 3 tyg temu w Rzeszowie mieli 90kilka% Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:13 Sa miejsca gdzievjest ponad 100% Bo nie ma procedur na raportowanie testow antygenowych. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:32 Jak może być ponad 100%? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:45 Normalnie. Zrobili 50 zwyklych testów i 100 antygenowych. Pozytywnych wynikow mają 60, ale zglosic mogą tylko zwykle testy bo na raportowanie antygenowych nie ma procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:45 A wyniki zgłaszają wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:24 Tyle ze wiesz co, jesli juz masz wszystkie ksiazkowe objawy to po co test? I tak powinnas siedziec w domu. Tu chodzi o to by wylapac potencjalne zrodla zakazen ktore nie sa oczywiste.tak moznaby to jakos opanowac Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:31 Po ale po co odtrabiaja sukces wyplaszczen skoro to co testuja to zapewne promil zakazen skoro 80% bezobjawowców Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:46 forumologin napisała: > Tyle ze wiesz co, jesli juz masz wszystkie ksiazkowe objawy to po co test? I tak powinnas siedziec w domu. Jak komuś potrzebne jest L4 to idzie na test. Jak się pracuje to nie można sobie siedzieć w domu tylko z objawami. Trzeba mieć urlop lub L4. Skierowanie na test oznacza automatyczną kwarantannę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:50 asia-loi napisała: > Jak komuś potrzebne jest L4 to idzie na test. Jak się pracuje to nie można sobi > e siedzieć w domu tylko z objawami. Trzeba mieć urlop lub L4. L4 dostaniesz i bez testu. na "zwykłe" przeziebienie od lekarza POZ. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:59 joanna_poz napisała: > L4 dostaniesz i bez testu. > na "zwykłe" przeziebienie od lekarza POZ. Ale w razie powikłań, lepiej mieć jednak test. Wiadomo wtedy skąd się wzięły powikłania (jak się miało covida). Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 19:30 Ale jak poczujesz się gorzej to bez testu możesz mieć problem z uzyskaniem pomocy. Bo mogą cię np. nie chcieć przyjąć do nie covidowego szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 14:03 Te 30% to pewnie ludzie, którzy potrzebowali zrobić test, bo jadą za granicę lub przy przyjęciu do szpitala. 70% oznacza testowanie jedynie osób pełnoobjawowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:07 cku napisała: > Zdalnej nauki, zamknietych knajp i maseczek na ulicy. > Zmniejszyła się liczba testów 🤣🤣🤣 Jest taka teoria, że pandemia w Europie przekroczyła szczyt. I tego rzeczywiście będzie się normować. Natomiast to oczywiście dzieje się bez żadnego wpływy czy kontroli rządu czy rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:22 dyzurny_troll_forum napisała: > Jest taka teoria, że pandemia w Europie przekroczyła szczyt. szczyt glupoty ... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:25 berber_rock napisał(a): > > Jest taka teoria, że pandemia w Europie przekroczyła szczyt. > szczyt glupoty ... Nie do końca wiem co chciałaś przez to powiedzieć.... Odpowiedz Link Zgłoś
azja1942 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:32 No ale nawet na tym forum pojawiają się osoby które pomimo objawów podejmują decyzję o nie testowaniu siebie żeby uniknąć wpadania w system. Może to też jest przyczyną. Dzieci w domach, rodzice na zdalnym, chorują w 4 ścianach bez testowania. Dla mnie ok, każdy podejmuje własne decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:41 Oczywiscie ze tak, im mniej osob testowanych tym mniejszy problem z pandemia. 80% pozytywnych nie ma objawow, reszta przechodzi lekko, nawet starzy i z chorobami towarzyszacymi z tego wychodza wiec covid19 jest problemem teoretycznym tak naprawde. Te zatkane szpiate, niewydolna opieka zdrowotna z powodu covid to tez jest teoria sluzaca do zastraszania ludzi. To sie kreci, bo do czegos jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
azja1942 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 12:55 ritual2019 napisał(a): > Oczywiscie ze tak, im mniej osob testowanych tym mniejszy problem z pandemia. > 80% pozytywnych nie ma objawow, reszta przechodzi lekko, nawet starzy i z chor > obami towarzyszacymi z tego wychodza wiec covid19 jest problemem teoretycznym t > ak naprawde. Te zatkane szpiate, niewydolna opieka zdrowotna z powodu covid to > tez jest teoria sluzaca do zastraszania ludzi. To sie kreci, bo do czegos jest > potrzebne. Ale z ciebie ekspert, rozumiem że masz stosowne wykształcenie a lekarze i pielęgniarki pracujący ponad siły to banda idiotów to ofiary tej teorii służącej zastraszaniu. Byłaś z Edzią Górniak na kawie i tak ustaliłyście? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:12 A skad wiesz czy pracuja ponad sily? Mam znajomych lekarzy, pielegniarki i nic takiego nie twierdza. A to ze 80% pozytywnych nie ma objawow, ze wiekszosc objawowych przechodzi lekko to sa fakty. Tam gdzie testuje sie duzo to juz zauwazono dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:17 ritual2019 napisał(a): > A skad wiesz czy pracuja ponad sily? Mam znajomych lekarzy, pielegniarki i nic takiego nie twierdza. W telewizorze (TVN24, Polsat News) cały czas mówią, że pracują ponad siły. Kłamią? A to ze 80% pozytywnych nie ma objawow, ze wiekszosc objawowych przechodzi lekko to sa fakty. Tam gdzie testuje sie duzo to juz zauwazono dawno. A te 20% to ile to jest w liczbach? Bo w Polsce to około 10 milionów ludzi (ludzie 65+ i młodzi z chorobami). Odpowiedz Link Zgłoś
azja1942 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:19 Oczywiście że kłamią i jeszcze chcą nas zastraszyć. Tak powiedziała jedna pani drugiej pani na necie, no i znajomi lekarze też teraz mogą odpoczywać w ten piękny jesienny czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:24 azja1942 napisał(a): > Oczywiście że kłamią i jeszcze chcą nas zastraszyć. Nie chca, a zastraszyli, swietnie im nadal idzie, oczywiscie wraz z pewnymi srodkami przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
azja1942 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:32 Nie odpowiedziałaś na pytanie o wykształcenie. Skoro negujesz pracę lekarzy, zakaźników i epidemiologów musisz mieć wysokie kwalifikacje. No chyba że media zatrudniły statystów, którzy wg niektórych leżą w szpitalach. Więc kim jesteś z wykształcenia skoro takim pewnym siebie tonem negujesz to co nas teraz dotyka? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:23 asia-loi napisała: > > W telewizorze (TVN24, Polsat News) cały czas mówią, że pracują ponad siły. Kłam > ią? W telewizorze to rozne rzeczy mowia, mowia to co w co ludzie majom wierzyc > A te 20% to ile to jest w liczbach? Nie wiem liczbowo ale jakie to ma znaczenie przecisz z tych 20% tylko jakis niewielki procent przyjdzie ciezko i przeciez nie w tym samym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:33 ritual2019 napisał(a): > W telewizorze to rozne rzeczy mowia, mowia to co w co ludzie majom wierzyc Mnie covid dość mocno przeczołgał i jeszcze mam objawy choć już nie zarażam. Moja rodzina i znajomi też mieli covida i wierzę to co widzę w telewizorze. Oczywiście nie wierzę TVP-PiS, bo od czasu do czasu oglądam ich wiadomości żeby zobaczyć relację drugiej strony i widzę tam "inną rzeczywistość". No i czytam też wiadomości w necie na różnych portalach. > Nie wiem liczbowo ale jakie to ma znaczenie przecisz z tych 20% tylko jakis nie > wielki procent przyjdzie ciezko i przeciez nie w tym samym czasie. > Właśnie nie. 80% ludzi przejdzie covida lekko lub bezobjawowo, a 20% ciężko, bardzo ciężko lub umrze. Te 20% w każdym kraju to miliony ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 17:14 Jak nie wyznawca TVPiS to TVN Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 18:04 madami napisała: > Jak nie wyznawca TVPiS to TVN I jeszcze Polsatu, Wyborczej, OKO.press Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:33 ritual2019 napisał(a): > Oczywiscie ze tak, im mniej osob testowanych tym mniejszy problem z pandemia. > 80% pozytywnych nie ma objawow, reszta przechodzi lekko, nawet starzy i z chor > obami towarzyszacymi z tego wychodza wiec covid19 jest problemem teoretycznym t > ak naprawde. Te zatkane szpiate, niewydolna opieka zdrowotna z powodu covid to > tez jest teoria sluzaca do zastraszania ludzi. To sie kreci, bo do czegos jest > potrzebne. Edyta, zdradziłaś się. Przecież nie może być w Polsce dwóch tak głupich osób. S. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 14:15 Ona oszukała system i mieszka w Jukeju. Ritual, nie Edzia Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Widać efekty wprowadzonych obostrzeń 16.11.20, 13:36 ritual2019 napisał(a): > Oczywiscie ze tak, im mniej osob testowanych tym mniejszy problem z pandemia. > 80% pozytywnych nie ma objawow, reszta przechodzi lekko, nawet starzy i z chor > obami towarzyszacymi z tego wychodza wiec covid19 jest problemem teoretycznym t > ak naprawde. Te zatkane szpiate, niewydolna opieka zdrowotna z powodu covid to > tez jest teoria sluzaca do zastraszania ludzi. To sie kreci, bo do czegos jest > potrzebne.a Jasne, mamy wierzyc w twoje teorie spiskowe zamiast statystyki szpitalne. Rozumiem ze przez ten spisek nie dostalas sie do psychiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama