Dodaj do ulubionych

Kasza jaglana

18.11.20, 22:48
Jecie kaszę jaglaną? U nas w domu króluje kasza gryczana i ziemniaki (rzadziej). Przydałoby się cos zmienić. Może przekonam rodzinę do jaglanej, sporo o niej dobrego przeczytałam. Jakieś godne uwagi przepisy?
Obserwuj wątek
    • znowu.to.samo Re: Kasza jaglana 18.11.20, 22:58
      Ja ostatnio omyłkowo kupiłam, a potem musiałam zjeść😆😵
      Uprzedzam że kasza jaglana ma sporo inną konsystencje niż gryczana, ryż czy ziemniaki, taką jakby bardziej miałką. Ja jadłam pierwszy raz w życiu i zaskoczył mnie ten smak. Dzieciom niestety nie podeszła ale nie była zła, na pewno warto spróbować
    • bei Re: Kasza jaglana 18.11.20, 23:08
      Czasem robię z jaglanej budyń, z dodatkiem sezonowych owoców. Przepisów mnóstwo w sieci, nie trzymam się jednego. Czasem zagęszczam zupy kremy jaglanką- po zblendowaniu nie widać jej a zupa smaczna. Mój mąż nie lubi kasz, synowie bardzo lubią.
    • lellapolella Re: Kasza jaglana 18.11.20, 23:10
      Do kaszy jaglanej musisz mieć konkretne smakowo dodatki, bo jest drobna i smakowo niewyraźna- niezły jest sos grzybowy, czy jałowcowy. Osobiście uważam ją za znakomitą kaszę techniczną- jest doskonała na kotlety, nadzienia, czy pasty do chleba.
      • kotejka Re: Kasza jaglana 19.11.20, 12:21
        o uwielbiam
        i czesto robie
        to jedna z najzdrowszych kasz
        gotuje ja na parze
        jest wtedy sypka i nie gorzka
        uwielbiam tez zupę - to się nazywa chyba jaglany kulesz
        mozna ja zrobic w zasadzie ze wszystkiego
        i chyba dzis zrobie wlasnie, bo sie wychodzic nie chce za zakupami

    • hungaria Re: Kasza jaglana 18.11.20, 23:41
      Jaglana trzeba przelac wrzatkiem, inaczej jest paskudna. Mozna z niej robic fajne desery (przepisy z jadlonomii, nie tylko pyszny jagielnik). Do obiadu mimo wszystko wolalabym peczak lub perlowa.
    • stare_haslo Re: Kasza jaglana 19.11.20, 00:23
      Ugotowaną kaszę jaglaną warto "utopić" w sosie. W jakimkolwiek, jaki lubicie - mięsny, warzywny, słodki - wszystko jedno, byle sosu było dużo. Czasem mam ważenie, że jeśli kasza jaglana poleży sobie w sosie przez noc, to na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Choć nie wiem, czy to zdrowo.
    • hanusinamama Re: Kasza jaglana 19.11.20, 00:29
      Jemy. Jemy duzo kasz. MOja starsza córka gardzi ziemniakami. U mnie jaglana kasza do zup warzywnych ale tez do kaszotto czy jako kasza do miesa. Lubimy tez kotlety z brokuła i kaszy jaglanej.
      Niektorzy przelewają wrzatkiem aby nie była gorzkawa..nam taka smakuje.
    • mikams75 Re: Kasza jaglana 19.11.20, 08:12
      sama w sobie jest bez smaku, wiec musi byc wyrazisty sos np. pomidorowy na ostro. Fajne sa zapiekanki - kasza, warzywa, ser, pomidorowy sos i do piekarnika.
    • conena Re: Kasza jaglana 19.11.20, 08:44
      lubię wszystkie kasze, ryże, makarony, pod warunkiem, że nie na słodko.
      jaglankę najbardziej lubię z dodatkiem świeżych warzyw i sałaty, średnio mi wchodzi w zupach i jako dodatek do mięsa. zresztą nie przepadam za mięsem, więc w sumie mało co mi z mięsem gra.
      większość przepisów z Jaglanego Detoksu mi pasuje. pomijam "duchową" oprawę książki, bo po kilku zdaniach wymiękłam i nie przeczytałam tego, skupiłam się na przepisach.
      • aqua48 Re: Kasza jaglana 19.11.20, 09:03
        My jemy wszystkie kasze prócz pęczaku. Gryczane, jaglaną, bulgur, kuskus, czy perłową bez znaczenia. Generalnie do kaszy potrzebny jest sos, najlepiej mięsny z pieczeni lub gulaszu. Ja najbardziej lubię właśnie te drobne kaszki wraz z manną. Do zup też. A gryczaną najbardziej tradycyjnie, ze skwarkami z boczku i jogurtem. Nie robię z kasz natomiast żadnych past ani kotletów.
    • triismegistos Re: Kasza jaglana 19.11.20, 10:32
      Lubię na śniadanie na słodko, z owocami. Czasem robię "budyń" ze zblendowanej jaglanki. Bardzo lubię jako lepiszcze do warzywnych kotletów. Czasem używam jako nadzienia do faszerowanych warzyw. Najrzadziej jem jako "wsad węglowy" do obiadu, pasuje mi tylko do niektórych potraw.
        • piataziuta Re: Kasza jaglana 19.11.20, 10:50
          dasz przepis na te kotlety?
          ostatnio zrobiłam z czerwonej i brązowej soczewicy z pieczarkami, z warzywami z zupy i mąką falaflową
          niby wyszły ok, ale dupy nie urywa
          • triismegistos Re: Kasza jaglana 19.11.20, 11:36
            Najfajniejsze imho są z pieczonych buraków z dynią. Proporcje... Im więcej kaszy jaglanej tym lepiej się lepią, im mniej kaszy jaglanej tym są smaczniejsze i wilgotniejsze w środku. Buraczki rozwalam malakserem, dynię wystarczy ugnieść widelcem. Z przypraw pasuje czosnek, imbir, szałwia, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, asafetyfa (używam zamiast cebuli) mielona kolendra, kumin... Oczywiście nie wszystko naraz wink Zlepione kulki obtaczam w bułce tartej i piekę w piekarniku.
            Cały sekret polega na tym, żeby masa kotletowa była trochę za rzadka i trochę za mokra. Lepię kulkę, otaczam bułką, chwilę ją ugniatam w dłoniach, otaczam bułką jeszcze raz. Chodzi o to, żeby w środku kotlet był miękki i wilgotny, ale na zewnątrz miał wyraźną, chrupiacą skórkę.
              • triismegistos Re: Kasza jaglana 19.11.20, 11:46
                Ostatnio miałam imprezę z wegetarianką na pokładzie. Zrobiłam połowę takich kulek kaszowo warzywnych i połowę jagnięcych dla mięsojadów i zgadnij które wcześniej zniknęły wink
                • piataziuta Re: Kasza jaglana 19.11.20, 12:15
                  smile
                  bardzo lubiłam jeść takie kotlety jeszcze zanim porzuciłam mięso
                  ale mam problem z ich robieniem właśnie przez konsystencję - nigdy nie wiem jaka powinna wyglądać surowa, żeby po upieczeniu były wilgotne w środku, nie rozpadały się i chrupkie na zewnątrz

                  z jadłonomii całkiem spoko były z kalafiora
                  ale soczewicowe już nie

                  spróbuję twoich, dzięki
    • skumbrie Re: Kasza jaglana 19.11.20, 15:21
      Produkt idealnie bezsmakowy - ma tę zaletę, że możesz przyrządzić na tysiąc sposobów, bo przyjmuje doskonale inne smaki.

      Moja ulubiona wersja to śniadaniowa z bananem i masłem orzechowym.
    • nenia1 Re: Kasza jaglana 21.11.20, 19:37
      Próbowałam, na śniadanie jeść, ale jednak zdecydowanie wolę płatki owsiane. Jeśli chodzi o gryczaną przestawiłam się na niepaloną, jest łagodniejsza w smaku, i furorę ostatnio robi makaron udon, jeśli chodzi
      o zmiany.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka