jakis_wolny 19.11.20, 11:02 W zadaniu 3 C.... Jak powinno być? Bo wydaje mi się, że to akurat jest dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:06 Trojgu profesorach powinno być. Nie jestem polonistką. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:08 Wtedy powinno być 'trojgu profesorów'. Jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:14 ela.dzi napisał(a): > Wtedy powinno być 'trojgu profesorów'. Jest dobrze. No niekoniecznie, w wikipedii wyczytałam że poprawna forma to „trojgu studentach”, czyli analogicznie „trojgu profesorach” nie trojgu stodentów/profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:16 saszanasza napisała: > ela.dzi napisał(a): > > > Wtedy powinno być 'trojgu profesorów'. Jest dobrze. > > No niekoniecznie, w wikipedii wyczytałam że poprawna forma to „trojgu studentac > h”, czyli analogicznie „trojgu profesorach” nie trojgu stodentów/profesorów. > > Poza tym to miejscownik o kim o czym, o studentach, o profesorach, a nie o studentów o profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:22 Ok, ale wtedy trzeba wiedzieć, że profesorowie są różnej płci. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:25 Przykładowo - jest 'Bajka o trzech niedźwiadkach' czy 'Bajka o trojgu niedźwiadkach' ? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:31 ela.dzi napisał(a): > Przykładowo - jest 'Bajka o trzech niedźwiadkach' czy 'Bajka o trojgu niedźwiad > kach' ? Niedźwiadek to rodzaj męski, dlatego o trzech. Mogłoby być np. o trojgu niedźwiedziątkach, gdyby znalazła się wśród nich samiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:34 No właśnie, a tutaj nie mamy info o płci, więc obie formy (trzech/trojgu) powinny być dopuszczone (chyba, że na lekcji podany był szerszy kontekst, do którego odnosi się to zdanie). Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:38 ela.dzi napisał(a): > No właśnie, a tutaj nie mamy info o płci, więc obie formy (trzech/trojgu) powin > ny być dopuszczone (chyba, że na lekcji podany był szerszy kontekst, do którego > odnosi się to zdanie). No nie, bo jeżeli nie mamy informacji o płci, to musimy zastosować „trojgu”, bo taka jest zasada, a nie dowolność. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 22:02 to jest liczebnik zbiorowy, którego się używa - z rzeczownikami nazywającymi osoby różnej płci, np. sześcioro nauczycieli, piętnaścioro ludzi - z rzeczownikami nie posiadającymi l.poj h np. dwoje skrzpiec, troje nożyc - z rzeczownikami nazywającymi młode osobniki np dwoje kurcząt, troje dziwcząt Ostatnio córka miała sprawdzian, więc musiałam sobie przypomnieć he he Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 15:23 Też o trzech, bo niedźwiedziatko jest rodzaju nijakiego. Tak jak o trzech niemolętach. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:35 ela.dzi napisał(a): > Ok, ale wtedy trzeba wiedzieć, że profesorowie są różnej płci. No bo co do zasady są. Nie ma żeńskiego odpowiednika wyrazu profesor, o ile inne wyrazy w zdaniu nie wskazują na konkretną płeć, np. profestor Ola Nowak. Nie ma takiego tworu jak „profesorka”. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:40 saszanasza napisała: > ela.dzi napisał(a): > > > Ok, ale wtedy trzeba wiedzieć, że profesorowie są różnej płci. > > No bo co do zasady są. Nie ma żeńskiego odpowiednika wyrazu profesor, o ile inn > e wyrazy w zdaniu nie wskazują na konkretną płeć, np. profestor Ola Nowak. Nie > ma takiego tworu jak „profesorka”. > > Od niedawna jest, choć ciężko byłoby mi tak mówić. sjp.pl/profesorka Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:50 ela.dzi napisał(a): > saszanasza napisała: > > > ela.dzi napisał(a): > > > > > Ok, ale wtedy trzeba wiedzieć, że profesorowie są różnej płci. > > > > No bo co do zasady są. Nie ma żeńskiego odpowiednika wyrazu profesor, o i > le inn > > e wyrazy w zdaniu nie wskazują na konkretną płeć, np. profestor Ola Nowak > . Nie > > ma takiego tworu jak „profesorka”. > > > > > Od niedawna jest, choć ciężko byłoby mi tak mówić. sjp.pl/profesorka nie, jak napisali w linku to „zwyczajowa forma”. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 21.11.20, 08:41 Nieprawda. To próba przemocowego wymuszenia zmiany języka. Wcześniej postępował tak Wielki Językoznawca. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:38 Nie. Powinno być trojgu profesorach, nie znamy ich płci. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:10 saszanasza napisała: > Trojgu profesorach powinno być. Pod warunkiem, że byli różnej płci. Jeśli sami mężczyźni, to trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:12 zona_mi napisała: > saszanasza napisała: > > > Trojgu profesorach powinno być. > > Pod warunkiem, że byli różnej płci. Jeśli sami mężczyźni, to trzech. > > > No tak, ale jeżeli tam ktoś wskazał błąd, to założenie jest takie, że muszą być różnej płci, inaczej nie byłoby błędu. > > Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:29 > > No tak, ale jeżeli tam ktoś wskazał błąd, to założenie jest takie, że mus > zą być różnej płci, inaczej nie byłoby błędu. Ale tego nie wiemy. Z założenia napisałabym trzech, chyba że uczniowie wcześniej istotnie rozmawiali o trojgu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:10 Jeśli to proferorowie KULu, brakuje określenia bł. (błogosławiony), jak zaznaczono na czerwono. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:44 I to jest prawidłowa odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:16 Z siedmiorgiem skrzypiec, o trojgu profesorach - przecież to liczebniki zbiorowe, polimerów do tego potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:24 skumbrie napisała: > Z siedmiorgiem skrzypiec, o trojgu profesorach - przecież to liczebniki zbiorow > e, polimerów do tego potrzeba? Wychodzi na to, że tępa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:28 Tfu, polonistów, nie polimerów 😉 Polecenie tam było czy w internecie też tylko fragment, który wkleilas? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:57 Zdążyłam już podeliberować nad tymi "polimerami" - że jakieś specjalne połączenia w mózgu tak się teraz nazywa albo co? Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:07 Ja też się poczułam strasznie niedouczona.przy tych polimerach. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:19 skumbrie napisała: > Tfu, polonistów, nie polimerów 😉 > Polecenie tam było czy w internecie też tylko fragment, który wkleilas? "Wpisz właściwą formę liczebnika" - takie było polecenie. Klasa VI. Sp Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:34 > (...) o trojgu profesorach Tylko wtedy, gdy wiemy, że są różnej płci. Znasz opowieść o "trojgu braciach"? No nie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:39 Ech, wykształcona ematka wąska specjalistka. Rzeczownik profesor ma dwie formy w liczbie mnogiej: profesorzy, profesorowie. I każdy z nich łączy się z innym liczebnikiem. Rodzaj (płeć) profesorów jest tu wtórny. sjp.pwn.pl/szukaj/Profesor.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 21.11.20, 08:54 Ok, ale czy w takim razie nie należałoby uznać dwóch odpowiedzi jako poprawnych? W końcu nie wiemy, czy to byli profesorzy czy profesorowie... Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:41 No ale bracia z założenia są mężczyznami...😁 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:45 A kto ich tam wie... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:49 annajustyna napisała: > A kto ich tam wie... zeńską formą wyrazu bracia są „siostry” Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:02 Chyba, że to bracia Wachowscy, wtedy to siostry Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Polonistki - co tu jest źle?? 20.11.20, 00:03 Będę się upierać (jako niepolonistka), że "o trzech profesorach" też może być, jeżeli wszyscy są płci męskiej. Skrzypce to słowo w liczbie mnogiej niemające liczby pojedynczej, tak jak "sanki", więc "siedmiorgiem". Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:23 Chyba chodzi o to, że powinnaś odmieniać liczebnik "troje", gdyż mówisz w mianowniku: troje profesrów, a nie trzy profesorów. Odmiana czasownika troje tu: pl.wiktionary.org/wiki/troje Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:24 *odmiana liczebnika, nie czasownika Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:27 A nie trzej profesorowie ? Tak było, gdyby było wiadomo, że są różnej płci. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:33 Idzie trzech profesorów - mężczyźni. Idą trzej profesorowie - też mężczyźni. Rozmawialismy o trojgu profesorach. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:35 Skąd masz takie info ? To jest tylko twoje założenie, ja widzę trzech facetów i też mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:38 Idzie trzech panów, idą trzej panowie. Rozmawialiśmy o trojgu panach czy o trzech panach ? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:39 ela.dzi napisał(a): > Idzie trzech panów, idą trzej panowie. Rozmawialiśmy o trojgu panach czy o trze > ch panach ? „Panów” jest rodzajem męskoosobowym i ma swój odpowiednik w rodzaju nmosobowym, dlatego „trzech” jest poprawną formą Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:34 barbaram1 napisała: > Chyba chodzi o to, że powinnaś odmieniać liczebnik "troje", gdyż mówisz w mianowniku: troje profesorów, a nie trzy profesorów. A nie: trzech profesorów, jeśli byłoby to trzech mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:16 No to może nie mam racji. Nie jestem polonistką. Zgadzam się z Wami w wielu kwestiach, ale na uczelniach najczęściej piszą: Troje nowych profesorów na naszej uczelni...Troje profesorów naszej uczelni otrzymało nagrody itp. No więc z tego wywnioskowałam, że jednak mówi się troje. No gdzie jak gdzie, ale chyba na uczelniach piszą poprawnie, tak sądziłam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:46 Bo pewnie jest dwóch panu I jedna pani albo dwie panie I jeden pan. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 21.11.20, 08:47 Aby na pewno? I są trzej muszkieterowie, nie słychać o trojgu muszkieterów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:36 Serio siedmioma skrzypiec, a nie siedmioma skrzypcami? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 11:59 aniani7 napisała: > Serio siedmioma skrzypiec, a nie siedmioma skrzypcami? "Skrzypce" nie mają liczby pojedynczej i łączą się z liczebnikiem zbiorowym: dwoje, troje, siedmioro. A potem trzeba to "siedmioro" podać w odpowiednim przypadku. Jeśli chodzi o profesorów, to albo ich było trzech, albo troje. Ja bym na sprawdzianie z wielu zagadnień uznała obie odpowiedzi jako dobre, ale jeśli kartkówka dotyczyła wyłącznie liczebników zbiorowych - i uczeń to wiedział - to wymagałabym liczebnika zbiorowego. Zauważmy przy tym, że te ćwiczenia sprawdzał automat, nie nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:09 mama-ola napisała: > Zauważmy przy tym, że te ćwiczenia sprawdzał automat, nie nauczyciel. Pomijając całe zagadnienie będące istotą wątku: serio te kartkówki i sprawdziany online sprawdza automat? Czyli nauczyciele dostają program, który zawiera gotowe testy oraz narzędzie do ich sprawdzania? No to ja się nie dziwię, że również w tym aspekcie wolą zdalną szkołę, odpada te „dodatkowe 1000 godzin tygodniowo na układanie i sprawdzanie sprawdzianów”. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:07 > Czyli nauczyciele dostają program, który zawiera gotowe testy oraz narzędzie do ich sprawdzania? Tworzenie takich programów to był ukłon w stronę ucznia, nie nauczyciela Ot, choćby tacy Władcy Słów, których szczerze polecam. Nawet się zastanawiałam, czy to konkretne ćwiczenie nie jest z Władców Słów, ale chyba nie, bo tam się błędy po prostu zaznaczą na czerwono bez pisania "bł". Czemu ukłon w stronę ucznia. Bo uczniowie lubią gry komputerowe i zdecydowanie wolą robić coś na kompie niż na kartce. We Władcach Słów są ćwiczenia gramatyczne z taką oprawą, jaką uczniowie lubią - tu klinkąć, tam przeciągnąć, gdzieś wpisać słówko czy dwa. Kiedyś przed jakąś klasówką końmi zaciągnęłam mojego wyjątkowo leniwego syna, żeby odpalił ten program, i jak już odpalił, to zrobił 11 zadań z rzędu, niektóre po kilka razy, bo chciał poprawić wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:38 Nie, nauczyciele dostają dostęp do narzędzia, w krórym mogą sobie ułożyć własny test i wpisać do niego klucz. W ramach wpisanego klucza sprawdza wtedy automatycznie. 1000 godzin tygodniowo to nie jest, kartkówkę się w Google Formsach pisze w kwadrans, sprawdzian w niecałą godzinę, trochę zabawy jest z nagraniami, ale też się da, natomiast sprawdzanie jest przyspieszone, bo tylko przelatujesz te pytania, za które dał 0 i sprawdzasz, czy się rzeczywiście 0 należało, czy to jednak poprawna odpowiedź nieprzewidziana w kluczu, no i sprawdzasz pytania otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:13 Zauważmy przy tym, że te ćwiczenia sprawdzał automat, nie nauczyciel. Za treść zadania (w szczególności: jednoznaczne sformułowanie polecenia) i poprawność odpowiedzi zawsze odpowiada nauczyciel, automatyczne sprawdzanie nie jest okolicznością łagodzącą. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:09 > Za treść zadania (w szczególności: jednoznaczne sformułowanie polecenia) i popr > awność odpowiedzi zawsze odpowiada nauczyciel, automatyczne sprawdzanie nie jes > t okolicznością łagodzącą. Jasne. Dlatego zawsze warto porozmawiać z nauczycielem. Mnie się zdarza pisać do nauczycieli, gdy się z czymś nie zgadzam. Nie wiem, co myślą o takiej matce (ematce) prywatnie, ale oficjalnie prezentują postawę typu "dziękujemy za zainteresowanie i zaangażowanie, to dla nas bardzo cenne". Nieraz udało mi się coś uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:09 Jeśli płeć profesorów jest jednorodnie męska, to jest poprawnie. Jeśli niedookreślona - trojgu. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:07 Ale jeśli płeć jest niedookreślona lub nieistotna dla wypowiedzi, to posługujemy się męskoosobowym liczebnikiem. "Dziś miałam spotkania z trzema klientami". - zdanie informujące o tylko liczbie klientów, neutralne. "Dziś miałam spotkania z trojgiem klientów". - zdanie z dodatkową informacją, że klienci byli płci zróżnicowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 12:59 A jak jest poprawnie: "Rozmawialiśmy o trojgu słynnych ludziach" czy "Rozmawialiśmy o trzech słynnych ludziach"? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:07 o trojgu słynnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:45 krwawy.lolo napisał: > o trojgu słynnych ludzi o kim/o czym, o ludziach a nie o kim/o czym o ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:54 o kim/o czym, o ludziach a nie o kim/o czym o ludzi Ta zasada działa tylko w niektórych przypadkach, bo "idę z dwojgiem/ trojgiem dzieci", chociaż "idę z dziećmi". Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:03 > "idę z dwojgiem/ trojgiem dzieci" Ale "dzieci" to istoty niedorosłe. Można też powiedzieć "idę z trójką dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:51 droch napisał: > o kim/o czym, o ludziach a nie > o kim/o czym o ludzi > > Ta zasada działa tylko w niektórych przypadkach, bo "idę z dwojgiem/ trojgiem d > zieci", chociaż "idę z dziećmi". No bo tak po prostu jest sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/dwojgu-ludziom-ale-dwojgiem-ludzi-czemu-nie-dwojgiem-ludzmi;15641.html Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:44 demodee napisała: > A jak jest poprawnie: > > "Rozmawialiśmy o trojgu słynnych ludziach" czy > "Rozmawialiśmy o trzech słynnych ludziach"? o trojgu słynnych ludziach Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:59 > o trojgu słynnych ludziach Więc tytuł filmu "Dwóch ludzi z szafą" jest niepoprawny językowo? Powinno być "Dwoje ludzi z szafą"? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 15:14 demodee napisała: > > o trojgu słynnych ludziach > > Więc tytuł filmu "Dwóch ludzi z szafą" jest niepoprawny językowo? > Powinno być "Dwoje ludzi z szafą"? Jeżeli wiemy, że to na pewno są mężczyźni to używamy formy „dwóch”. Pewnie ktoś nadając tytuł książce dokładnie wiedział o kim pisze😉 Jeżeli tego nie wiemy, to używamy formy „dwoje”. Nie jestem polonistką ale na podstawie tego co wyczytałam, to tłumaczę to sobie w ten sposób: Jeżeli jakiś wyraz jednoznacznie nie wskazuje czy mamy do czynienia z formą męską czy żeńską (albo nie posiada którejś z tych form, jak „profesor”(forma profesorka jest formą jedynie zwyczajową), to używamy dwoje, czworo, troje, w pozostałych przypadkach piszemy dwóch, dwie itd. Np. Zdanie „Wykład prowadziło dwóch profesorów: Adam Nowak i Bartosz Nowakowski” będzie poprawne. Pewnie sa do tego jakieś reguły, ale nie drążyłam, aż tak polskiego nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 15:21 > Jeżeli wiemy, że to na pewno są mężczyźni to używamy formy „dwóch”. (...) Jeżeli tego nie wiemy, to używamy formy „dwoje”. Czyli jeśli słowa piosenki mówią: "Dwoje młodych ludzi szło gościńcem, gdzieś w nieznane..." to oczami wyobraźni widzisz dwóch facetów na tym gościńcu? > Nie jestem polonistką Nie trzeba być polonistką, żeby poprawnie używać liczebników. Ale fakt, cudzoziemcy uczący się polskiego twierdzą, ze to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 16:21 demodee napisała: > > Jeżeli wiemy, że to na pewno są mężczyźni to używamy formy „dwóch”. (...) > Jeżeli tego nie wiemy, to używamy formy „dwoje”. > > Czyli jeśli słowa piosenki mówią: > "Dwoje młodych ludzi szło gościńcem, gdzieś w nieznane..." > to oczami wyobraźni widzisz dwóch facetów na tym gościńcu? Nie oczyma wyobraźni nie wiem, czy to są faceci czy kobiety, dlatego określenie „dwoje ludzi” jest prawidłowe., > > > Nie jestem polonistką > > Nie trzeba być polonistką, żeby poprawnie używać liczebników. Ale fakt, cudzozi > emcy uczący się polskiego twierdzą, ze to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 14:25 sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/trzech-i-troje;15509.html Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Polonistki - co tu jest źle?? 19.11.20, 13:23 A skrzypce są ok? Mi bardziej pasuje z siedmiorgiem skrzypiec Odpowiedz Link Zgłoś
mus_tang1 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 20.11.20, 19:24 Skrzypce to rzeczownik występujący tylko w l.mn i stosujemy liczebnik zbiorowy, powinno być z siedmiorgiem skrzypiec. Podobnie jak sanie, okulary. Dwoje dań, troje okularów. W drugim prawidłowo powinno być "z trojgiem profesorów" Odpowiedz Link Zgłoś
mus_tang1 Re: Polonistki - co tu jest źle?? 20.11.20, 19:26 O trojgu słynnych procesorach, Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Polonistki - co tu jest źle?? 21.11.20, 01:45 po prostu, wcale nie rozmawialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama