dolcenera 22.11.20, 16:03 Takie tam sobie refleksje przy oglądaniu odcinka pewnego serialu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:07 Tak. Nie. Zależy w jakim ktoś jest wieku. Zależy jaka matka. W ogóle zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:30 Dobrze ujete Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:41 Podpiszę się. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:08 A niby dlaczego to? Bo urodzila i wychowala? No i gites , a w momencie kiedy dorosły dziec ma zone/męża / własne dzieci to niechrzesz się nimi zajmie i odpimpla się od mamusinego cycusia i portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:05 A to znamienne, że w temacie "czy matka jest najważniejszą osobą" masz do powiedzenia tylko "niechrzesz się odpimpla od mamusinego cycusia i portfela". Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:10 A dlaczego niby nie? Mało to się słyszy o wiecznych niedojdach, ktorzy/re wiszą na rodzicielskich portfelach do 60-tki? Bo jak słyszę np.moja fryzjerke, ktora to gdyby miała ( kwota dowolna) toby dzieciom oddała. ..to kurwica mnie strzela. Nie mówię, ze nie trzeba pomóc dziecku /rodzicom/ rodzenstwu-owszem ...ale przez lata utrzymywać wołowego flaka to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 20:13 Ale czemu aż tak bardzo emocjonujesz się tym, co fryzjerka by zrobiła że swoimi pięniędzmi? Masz w związku z tym jakieś poczucie winy? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:11 Najpierw długo tak, potem oddaje pole dzieciom, gdy dzieci dorastają, a matka się starzeje, z powrotem staje się najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:27 andaba napisała: > Najpierw długo tak, potem oddaje pole dzieciom, gdy dzieci dorastają, a matka s > ię starzeje, z powrotem staje się najważniejsza. Dla Ciebie. Ale nie dla wszystkich. Dla mnie ńigdy rodzina pochodzenia nie będzie ważniejsza niż mąż, jedyny członek rodziny, którego sama sobie wybrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:30 Dobrze ujetenawet po rozwodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:37 Po rozwodzie nie mam męża. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:35 No, mężowie to tym bardziej nie dla wszystkich, większość funta kłaków niewarta. Jeszcze zrozumiałabym gdybyś tak żarliwie broniła pozycji dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:40 Nie widzę powodu by być z mężczyzną funta kłaków nie wartym. Mój jest moim najlepszym przyjacielem, kochankiem, najbliższym człowiekiem. Mogę na niego liczyć w każdych okolicznościach. I, ja piszę o sobie. Ty natomiast napisałaś ogólnie, ze matka na starość najważniejsza, stad mój protest. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:45 Dziecko. Potem mąż, córka siostry, dopiero potem rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:47 Na starod tym bardziej nie, bo szczerze mówiąc jest coraz bardziej wredna, upierdliwa, krytykująca. A ciężko patrząc na dawne sentymenty kochać taką psobe Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:51 Andaba, nie generalizuj. Są dobrzy mężowie, tacy co to dla żony i dziecka wszystko zrobią. Mój taki jest. Czasami zagryzam żeby jak moje koleżanki (gotujące, poświęcające się żony, zakochane wcześniej ślepo w mężach, teraz po jakichś zdradach) zemszczą na wszystkich mężów. To że ich jest zły, nie znaczy żeby wrzucać ich do wspólnego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:54 Mój też nienajgorszy. Ale jednak - mąż to rzecz nabyta, gdzie mu tam stawać do konkurencji z matką czy dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:05 Wypominasz ludziom kiepskie stosunki z matkami sama mają nienajgorszego męża? Litości... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:15 No trudno. To jestem pewnie złą córką. Gdyby zmuszono mnie teraz do wyboru, to wybieram mojego męża a nie matkę. Mąż jest mi jednak bliższy i wolę żyć z nim niż z matką. Z mężem mieszkam też już dłużej niż kiedykolwiek mieszkałam z rodzicami. I prawdę mówiąc, mąż traktuje mnie lepiej niż traktowali mnie rodzice, którym wprawdzie kocham, ale jednak to też ludzie i popełniali swoje błędy kiedy byłam dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 22:23 Snake, ale Ty jesteś bezdzietna. Ja mam dwoje dzieci i uważam, że jestem obecnie ważniejszym rodzicem niż mój mąż. Za jakiś czas pewnie oboje będziemy dla nich tak samo ważni. Gdybym miała wybierać, oddałabym życie tylko za moje dzieci- ani za męża ani za mamę, która bardzo kocham. Mało tego, wolałabym, żeby to mąż oddał swe życie za dzieci niż ja, bo uważam że jestem im bardziej potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 22:46 Aa, dodam jeszcze że nie chciałabym żeby któreś z moich dzieci w przyszłości uważało mnie za najważniejsza w ich życiu. Tu nie ma symetrii. Dzieci mają założyć własne rodziny i troszczyć się przede wszystkim o swoje rodziny a potem dopiero o rodzinę pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 23.11.20, 09:15 Ja tam docelowo już się cieszę, że będę mieć mniej mojej córki w życiu i więcej czasu dla siebie. Choćby na czytanie książek. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 23.11.20, 09:51 Dlatego właśnie to zależy, nie ma reguły, że najważniejsze są dzieci czy mąż czy matka. Ja np. nie oddałabym życia za nikogo i zawsze mnie takie opinie, typu "oddałabym życie" wprawiają w osłupienie. Znamienne, że mało kto z głoszących faktycznie stanął przed możliwością "oddawania życia" i rzeczywiście je oddał, co oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 23.11.20, 10:19 To deklaracje, przecież ci ludzie wiedzą że nikt od nich życia nie zażąda a można się paść swoim świetlanym wizerunkiem za darmo. m_incubo napisała: > Dlatego właśnie to zależy, nie ma reguły, że najważniejsze są dzieci czy mąż cz > y matka. > Ja np. nie oddałabym życia za nikogo i zawsze mnie takie opinie, typu "oddałaby > m życie" wprawiają w osłupienie. > Znamienne, że mało kto z głoszących faktycznie stanął przed możliwością "oddawa > nia życia" i rzeczywiście je oddał, co oczywiste. > Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:21 andaba napisała: > Mój też nienajgorszy. Ale jednak - mąż to rzecz nabyta, gdzie mu tam stawać do > konkurencji z matką czy dziećmi. > Pytanie dlaczego te osoby mieliby konkurowac? W jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:24 O nic. Po prostu - bliższa ciału koszula, a krew gęstsza od wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:27 andaba napisała: > O nic. Po prostu - bliższa ciału koszula, a krew gęstsza od wody. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:46 Zależy od matki czy męża Triss dobrze napisała. Ty więzy krwi uznajesz za najważniejsze chyba. Mąż rzecz nabyta ? Po iluś latach robi się jak rodzony Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:36 andaba napisała: > No, mężowie to tym bardziej nie dla wszystkich, większość funta kłaków niewarta Dostałaś męża z losowania? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:48 Pytaj tych, które się na mężów i byłych mężów (wszak byli też byli najważniejsi pod słońcem) skarżą. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 23:53 Ja się na męża skarżę. I w jakimś sensie moja rodzina pochodzenia jest mi bliższa niż on. Ale nie chciałabym z nimi mieszkać, w ogóle codzienność z moją matką jawi mi się jako synonim koszmaru i piekła zarazem. Dodam, że matka jest dla mnie najważniejszą osobą w rodzinie w Polsce, ale zdecydowanie jest w tyle za dziećmi i mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:44 Andaba, mam tak samo jak Ty. I codziennie się cieszę, że moja matka mimo różnych przewlekłych chorób jest energiczna, samodzielna, umysłowo jak brzytwa. Oby jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:54 Ale Ty żyjesz kompletnie bez relacji społecznych, masz je wyłącznie z matka oraz z córką, która stanowi dla Ciebie problem i jesteś nią mocno rozczarowana. Ty nie masz żadnych innych kontaktów społecznych, to nie jest naturalna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 20:01 Jakbym miała ukochanego męża, pewnie byłby ważniejszy - racja. Co do mojej matki, żal mi jej po prostu. Miała chujowe życie i osobowość, która nie nadawała się do tego, żeby temu sprostać. Cieszę się, że na starość odżyła, robi różne fajne rzeczy (teraz akurat nie). Myślę też, że andaba pisze z pozycji osoby rozczarowanej relacją z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 21:12 Nie, mój mąż jest zupełnie w porządku, pewnie, bywa wkurzający, ale ukochane dziecię też bywa. Po prostu - mąż to tylko... mąż. To że jestem z nim związana na dobre i na złe nie znaczy, że musi być pępkiem mojego świata, przynajmniej dopóki sam potrafi sobie tyłek podetrzeć. Najważniejszy jest ten, kto komu jest się potrzebnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 23:11 No to ja bym nie powiedziała "najważniejszy", tylko ten, komu poświęcamy najwięcej uwagi. kto nas potrzebuje. Chyba najlepiej jest, jak wszyscy są ważni. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:25 Przez pierwsze kilka lat życia tak. Potem, w zdrowym procesie, relacje się zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:28 To zależy od serialu Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:32 Nie. I całe szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:34 Jako osoba, która w dużej mierze formuje i wychowuje człowieka, to tak, jest ważna, nawet jeśli na danym etapie nie jest priorytetem w życiu dorosłego potomka. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:35 Wg mnie w większości przypadków matka jest ważniejsza. Ale oczywiście są wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:38 Jak masz 2 lata to tak xD Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:45 Nie wiem o jaki serial i problem chodzi, ale u mnie rodzice są emocjonalnie równouprawnieni i często myślę o nich nawet jako o jedności. Nie mam żadnych większych sentymentów do matki niż do ojca i nie przypominam sobie już nawet czasu, kiedy była dla mnie najważniejszą osobą. Dziś na pewno nią nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:46 Myślę, że wyznacznikiem ematki, oprócz bidetu, kota i bycia wąską specjalistką, są beznadziejne stosunki z matkami. Oczywiście wiem, że bywają beznadziejne matki, ale tu jakoś wyjątkowo dużo córek tych beznadziejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:51 Dla zdrowego emocjonalnie człowieka relacja z matka staje się mniej ważna, gdy zakłada własna rodzine, to jest naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:56 Gdy się zakłada rodzinę tak, ale gdy dzieci wychodzą z domu, a matka zaczyna wymagać opieki, to się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:03 Opieka nad matka to nie musi być to samo co „matka najważniejszą osobą w życiu”. I dla wielu nie jest. Rodziny nie zakłada się wyłącznie po to by mieć dzieci, partner życiowy tez jest kimś wazńym w zdrowych związkach. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:55 andaba napisała: > Oczywiście wiem, że bywają beznadziejne matki, ale tu jakoś wyjątkowo dużo córe > k tych beznadziejnych. Hę? Mam świetne stosunki z mama, teraz wręcz najlepsze, jakie miałam w życiu - a zawsze były niezłe. I właśnie dlatego m.in., że nie jest najważniejsza, tylko jedna z kilku najbliższych osób, ale bez stawiania jej na piedestale czy numerowania ważności. Dla swoich dzieci też nie chcę być wyrocznia, to niezdrowe. Wystarczy, że jestem dla nich autorytetem, a zarazem lubimy się, lubimy spędzać razem czas. Całkowicie mnie to satysfakcjonuje, robienie z matki najważniejszej osoby uważam wręcz za przejaw niezdrowych relacji, źle się to zwykle kończy (patrz watek o panu lat 35+, co nadal mieszka z mama i odcina partnerkę od niej). Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuuu Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:59 Bo jesteśmy przedstawicielkami pokolenia które ogólnie rodziców miało beznadziejnych. Od kogo się mieli nauczyć? Od swoich rodziców z traumami wojennymi? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:00 Oh, zaraz beznadziejne. Po po postu dla dorosłych dzieci już matka nie powinna być wyznacznikiem wszystkiego. Dla dobra wszystkich. Też jej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:01 Coś ci się pokręciło. Ja mam bardzo dobre stosunki z moimi rodzicami, także z matką. Wynika to głównie z tego, że wszelkie możliwe konflikty rozwiązałyśmy w moim okresie dojrzewania i od mniej więcej 20 roku życia traktujemy się w dorosły sposób. To wygląda tak, że nie wtrącamy się do naszych życiowych wyborów. Lubię moją mamę, podziwiam ją za wiele rzeczy, nasze spotkania to przyjemność. Ale mama nie jest najważniejszym człowiekiem w moim życiu. Gdyby była, to siedziałybym u niej na kanapie, a nie żyła 1000 km dalej z zupełnie innym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:06 snakelilith napisała: > Ale mama nie jest najważniejszym człowiekiem w moim życiu. Gdyby była, to siedzia > łybym u niej na kanapie, a nie żyła 1000 km dalej z zupełnie innym człowiekiem. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:10 No cóż, u dziecka na kanapie też zapewne nie siedzisz, a jednak jest ważne? Mam nadzieję? Myślę, że chyba nie do końca się rozumiemy - to nie o to chodzi, żeby spełnić każde życzenie, robić tylko to, co się matce podoba i słuchać jej we wszystkim - ale żeby zawsze mogła na nas liczyć. Nie mniej niż dorosłe dziecko, no chyba, że dziecko wymaga opieki - no to zepchnięcie matki na dalszy plan jest naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:19 > ale żeby zawsze mogła na nas liczyć. Nie mniej niż dorosłe dziecko No, ale to nie świadczy o tym, że jest NAJważniejsza, tylko po prostu ważna, tak jak inni bliscy. I z tym się zgadzam. Bliscy powinni móc na nas liczyć: dzieci, mężowie, rodzice, chyba że bliscy są tylko z nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:23 andaba napisała: > No cóż, u dziecka na kanapie też zapewne nie siedzisz, a jednak jest ważne? Mam > nadzieję? Nie mam dzieci, więc na ten temat się nie wypowiadam. Mówię tu moim stosunku do mojej matki. W moim życiu miałam też inne ważne relacje, na przykład tą do mojej babci, a potem do babci mojego męża, która przez długi czas była dla mnie ważna na równi z moją matką, a nawet więcej, bo żyjąc niedaleko siebie więcej dla siebie robiłśmy. Bardzo wiele dla mnie znaczyła i bardzo po jej śmierci za nią tęsknię. Nie jestem zdania, że można kochać w życiu tylko jedną osobę i nie układam sobie sztucznych priorytetów, choć najbliższym człowiekiem jest dla mnie i tak mój mąż, jemu zawdzięczam najwięcej i to on jest dla mnie najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:23 andaba napisała: > ale żeby zawsze mogła na nas liczyć. Nie mniej niż dorosłe dziecko, Co rozumiesz przez zawsze na nas liczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:20 Otóż to, podpisuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 23:14 Poszłam krok dalej w tej ematkowości . Przestałam dumać nad tym, jaka to moja matka była beznadziejna i jak to wpłynęło na mnie itp. itd. Jeśli jako osoba 45-letnia nie byłabym w stanie dać sobie rady z charakterem mojej matki, to trochę słabo, bo znaczyłoby, że wciąż na na mnie wpływ jak na małe dziecko. Jesteśmy obie dorosłe, w niczym od matki nie zależę, mogę zrobić z naszą relacją, co zechcę. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 23.11.20, 00:01 Mam świetne stosunki z mamą i bardzo ją kocham. Jest niesamowitą osobą, która również kocha swoje dzieci. ALE nie wyobrażam sobie np. życia z nią pod jednym dachem bez pomocy specjalisty potem. Miałam takie refleksje jako nastolatka i nie zmieniło mi się do dzisiaj. Mój brat, który odwiedza rodziców 2x w tygodniu myśli i czuje podobnie jak ja 😄. Dlatego szybko wyprowadziliśmy się z domu rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:50 Tak, dopóki nie pojawią się własne dzieci. NIe jestem pewna pozycji męża w tym układzie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:19 Mąż rzecz nabyta. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:55 Matki się nie wybiera, męża już tak. A jak dobrze wybierzesz to to czasami jest bwazny człowiek dla Ciebie. Jeszcze jak widzisz, że on bezgranicznie kocha Wasze dziecko to kochasz go właśnie też za ten kapitał na całe życie, który dał dziecku typu wiara w siebie, snauczyl sportu, odwoził na zajęcia, kochał wspierał. Za to go kocham zaraz po dziecku. Dla matki natomiast nikt nie jest za dobry, za mądry, wszystkich krytykuje, tylko stałe o kasie, pieniądzach, życiu na pokaz. No kocham ją, życzę jej zdrowia, ale trochę mi żal ojca, że z taką hetra żyje. No i trudno ja lubić Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:57 I andaba. Uważałabym za dziwne i niezdrowe, gdybym kiedyś zamiast żony i dzieci była dla syna ważniejsza. Ta rodzina która założy powinna być równie ważna a dzieci najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:56 Swoją drogą, bardzo zobowiązująca pozycja. Z czego tak, matki bywają najwaleczniejsze i często nie jest to zdrowy układ. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:57 Najważniejsze : Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:57 Przez pierwsze kilka lat życia dziecka - tak, bezdyskusyjnie. Potem stopniowo oddaje pole innym osobom. No chyba że jest toksyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuuu Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 16:58 Dla niektórych tak. Takie osoby nie powinny mieć dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:00 Ale pamiętajmy, że ojciec tez jest wazny. A jak matka wyjedzie, to nawet wazniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:02 Kto to jest ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 23.11.20, 00:08 Kiedyś tato był dla mnie b. ważny. Przebaczałam różne numery, brak miłości do mnie, brak zainteresowania, zmienne humory i różne takie. Ale wyciął mi 3 lata temu taki numer, że w zasadzie pogrzebał te resztki ciepłych uczuć i szacunku, jakie do niego żywiłam. Mogę powiedzieć, że teraz jest mi zupełnie obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:01 Jeżeli ktoś jest psychicznie uzależniony od matki, to pewnie jest dla niego najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:05 Myślę, że oboje rodzice są na równi. bardzo staram się mieć zdrowe relacje ze swoimi dziećmi, właśnie dlatego, ze czuje ciężar tej relacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:05 Nie wiem o jaki serial chodzi ale to jest dziwne pytanie bo odpowiedzi moga byc bardzo rozne bo ludzie za rozni. Na roznych etapach zycia zaleznosci od okolicznosci rozni ludzie przyjmuja priorytety waznosci ale nie sa one stale. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:27 Zupełnie nie dociera do mnie stopniowanie ważności. Radziłem się, pomagałem, współpracowałem, robiłem przyjemności obojgu rodzicom, ale także żonie, dziecku, wnukom. Każde z nich było dla mnie najważniejsze, bez przyznawania punktów za ważność. Współczuję ludziom którzy nie ułożyli sobie stosunków rodzinnych, więzi z wlaswlasnymi rodzicami. Czymś jednak różnimy się od innych zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 19:21 Dla mnie rodzice ( teraz tylko tata) daja mi poczucie bezpieczenstwa i bezwarunkowej milosci. Wiem, ze cokolwiek sie stanie moge na nich liczyc. Staram sie zeby moja corka miala w stosunku do mnie takie odczucia. To daje ogromna sile. Tu stopniowanie waznosci nie ma sensu, bo wiadomo,ze jak pojawia sie w zyciu maz i dzieci to rodzice schodza na dalszy plan i to jest naturalne. Ale to uczucie bezwarunkowej milosci istniej tylko pomiedzy rodzicem i dzieckiem bez wzgledu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 19:59 akseinga1975 napisała: > Dla mnie rodzice ( teraz tylko tata) daja mi poczucie bezpieczenstwa i bezwarun > kowej milosci. I to jest ważne dla małego dziecka. W dorosłej relacji poczucie bezpieczeństwa nie powinno być jednostronne, bo raz mogę potrzebować go ja, a raz moi rodzice. Na przykład w przypadku choroby, czy niedołężności w starszym wieku. A potrzeba bezwarunkowej miłości też wydaje mi się u dorosłej osoby dziwna, to trochę tak, jak się niedowierzało, że ktoś może nas kochać bez biologicznego przymusu. Wydaje mi się, że to już sporo gdy rodziców się po prostu lubi, razem z ich ludzkimi wadami, przywarami oraz popełnionymi w życiu błędami i chętnie spędza z nimi czas, bez tego wielkiego balastu "krwi cięższej niż woda", z którego często powstają nieporozumienia, rozczarowania i konflikty. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 20:04 No to taką bezwarunkową miłość miałam od taty! Bardzo żałuję, że tak szybko odszedł. I fakt, ja tą siłę, którą mi dawał tata, czuję do dziś. Od mamy miałam ogrom miłości, nadal mam, ale to uczucie bezwarunkowe nigdy nie było- dla mamy zawsze miałam/mam być "jakaś". A im bardziej dorastałam, tym bardziej miałam być taka, jaką mama sobie mnie wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 20:12 W moim i brata przypadku ta milosc byla obustronna. Jak mama zachorowala to bylismy przy niej i zapewnialismy opieke nie z poczucia obowiazku tylko z milosci. Na pewno byloby inaczej gdybysmy tej bezwarunkowej milosci nie doswiadczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:22 Ale po co od razu numerować te pozycje najwazniejszosci. Nie ma tak w życiu, że ktoś jest najważniejszy, inny mniej ważny itd. Wszyscy w życiu są ważni i matka i ojciec i mąż i dzieci. Najważniejsi stają się w zależności od chwili w życiu, potrzeb. Jeżeli matka ma raka to na jakiś czas staje się ważniejsza niż mąż, który sobie sam obiad ugotuje. Jezeli dziecko wymaga więcej naszej uwagi, czasu to normalnym jest, że to ono staje się priorytetem. Po co to zaraz gloryfikować nie wiadomo jak? U mnie teraz matka jest najważniejsza, ale nie zawsze była. A wynika to z prostego faktu, że jest moja najbliższą osobą na ten moment. Co nie oznacza, że inni nie są ważni i spędzam z mamusia całe dnie na kanapie i ploteczkach. To tak nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 17:34 Zależy od wielu czynników. Dla mnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:06 Nie powiedziałabym, że najważniejsza, bo z tym różnie bywa. Ale z pewnością jest to ktoś, kto wywiera na człowieka bardzo duży wpływ. Niezależnie od tego, czy jest to matka fantastyczna czy toksyczna jędza. Ba, nawet jej brak w życiu potrafi determinować wiele spraw. Można wiedzieć, jaki serial? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:11 Nie. To nie jest relacja symetryczna. Najważniejszą osobą w życiu jest dziecko, ale nie jest nią matka Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:16 Byłamym autentycznie przerażona, gdybym była ważniejsza dla moich dzieci niż ich współmałżonkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 19:43 Ale to zalezy od okresu życia...dla takiej 2 latki matka będzie całym światem, dla 10 latki już nie...nie trzeba do tego męża Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy matka jest najważniejszą osobą w życiu ? 22.11.20, 18:18 A co wlasciwie oznacza 'najwazniejsza' Dziecko/i sa wazne ale wazne sa tez inne osoby. Kiedy dzieci dorastaja to ich waznosc tez sie zmienia. Wszystko zreszta wymaga zdrowego balansu. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama