padum 27.11.20, 15:18 Którzy wchodzą na zakupy punkt 12? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:22 Odpisałam na wcześniejszy post, ale został skasowany, więc wkleję tu. Mało który z pandemicznych pomysłów mnie tak wk.rwia jak godziny seniorów, ale bez przesady - starsze panie mają prawo zrobić zakupy kiedy im pasuje. To przepis jest kretyński i nieprzemyślany. Nie wyobrażam sobie, żeby np. ktoś u góry uradził, żeby wprowadzić godziny dla kobiet w ciąży i ja, jako ciężarna, miałabym się dostosować i robić zakupy wyłącznie w ciągu tych dwóch godzin dziennie. Tak się nie da. A przepis debilny i utrudniający życie. Bardzo źle sypiam w nocy, często zasypiam dopiero o 5:00 i nie uśmiecha mi się zrywać z łóżka o 8:00, żeby zrobić zakupy. O 12 też nie ma co iść, bo pojawia się mnóstwo ludzi i tworzą się kolejki. Akurat dzisiaj przechodziłam koło rossmanna o 11:50 i stało przed wejściem chyba 15 osób czekających na koniec godzin seniora. Zostaje mi więc na zakupy okienko 13-15 lub późny wieczór, jeżeli chcę uniknąć stania. A i niedawno kwitłam w wulkanizacji siedząc prawie godzinę na dworze na jakiejś stercie opon, bo oczywiście były godziny seniora i nie mogłam w czasie wymiany pójść do pobliskiego rossmanna ani lidla. No ale pretensje mam do rządu, nie do seniorów. Oni mnie tylko wkurzają tłoczeniem się na bazarkach i nienoszeniem masek. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:21 laura.palmer napisała: > > Mało który z pandemicznych pomysłów mnie tak wk.rwia jak godziny seniorów, ale > bez przesady - starsze panie mają prawo zrobić zakupy kiedy im pasuje. To przep > is jest kretyński i nieprzemyślany. Nie wyobrażam sobie, żeby np. ktoś u góry u > radził, żeby wprowadzić godziny dla kobiet w ciąży i ja, jako ciężarna, miałaby > m się dostosować i robić zakupy wyłącznie w ciągu tych dwóch godzin dziennie. T > ak się nie da. > > A przepis debilny i utrudniający życie. Nic dodać , nic ująć. Koszmarne zarządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 07:28 Wkur..... się ostatnio na poczcie. Miałam do wysłania paczkę. Dziecko mam małe zanim ogarnęłam śniadanie oraz podgotowilam obiad wybiła nieszczęsna 10. Zapomniałam o tych kretyńskich przepisach. Panie na poczcie oczywiście nie przyjmują paczki i koniec. Przyznam nerwy mi puściły bo nikogo nie było! Rząd zafundował Paniom dwie godziny wolnego. Ja mam wywalone i do sklepików chodzę, nawet do Biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:24 Nic. Nie ich wina, że nierząd narzuca ludziom pomysły z d.py wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:54 Ale co sobie myśli taka baba? A... pójdę se na 12, bo między 10 a 12 będę pic kawkę i pooglądam telewizje śniadaniowa? Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:55 Czy może: pójdę po 12, żeby nikt nie pomyślał ze jestem stara? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:58 O matko - wcześniej nie mogła bo była w pracy, albo oddawała osocze albo robiła zakupy dla członków rodziny w kwarantannie. Poszła zrobić swoje, wtedy kiedy mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:02 😂 weź mnie kurrr... nie rozśmieszaj Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:03 Jak u ciebie w rodzinie wszyscy są twojego pokroju, to zakładam, że jest taka możliwość, że ich motywacja jest zupełnie inna - robią to na złość i z głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:20 Bo???? Wiesz jestem ciut po 60 urodzinach. Pracuję. Mam bardzo starszego tatę. Mam dom i męża. Mam przyjaciół. Rzadko w godzinach 10-12 jestem w sklepach, ale czasem mi sie to zdarza. Nie widzę powodów, dla których miałabym dostosowywać sie do wyznaczonych godzin. Jest to moje prawo ( durne) a nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:24 Ja nie mówię o 60 latkach. Bo to dla mnie nie są seniorzy. Mówię o staruszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 13:15 Czyli ile to staruszek? 90+ ? 100+? Takich osób nie ma wiele w ogóle, tym bardziej w sklepach. Ci co jeszcze żyją często są pod opieką rodziny, że względu na stan zdrowia, a na "zakupy " chodzą co najwyżej po kilka bułek do pobliskiej piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 15:25 Stara jak stara, ale jeśli tak myśli, to chyba głupia jest, że myśli, że nie widać że jest seniorem, albo, że ktoś się zastanawiać ile ma lat. Ilu znacie zwykłych Kowalskich, po których nie widać, że mają powyżej 60 lat? Albo, jeśli wiecie, mają powyżej 60 lat, to traktujecie ich gorzej lub inaczej niż np 50-latków? Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 16:35 Proszę uprzejmie - ja. Mam 60 z niewielkim plusikiem. Jestem zadbana, umalowana, wysportowana, mam ufarbowane ( nie na lila) włosy. Ubieram sie modnie, noszę mini, pracuję. Nie wyglądam na 40, ale najwyżej na 50 lat. I to nie moja opinia. Moja matka do śmierci wyglądała o wiele młodziej niż wysazywał PESEL. Mój ojciec nie wygląda na setkę. Geny. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:07 Nie dość, że mądra to jeszcze piękna - po prostu klękajta narody... Im częściej Cię czytam, tym rzadziej się dziwię, że ludzie mają takie zdanie o lekarzach jakie mają. Kompleks Boga się to nazywa czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:47 `Nie, nie piękna, ale zadbana. Nie, nie klękajcie narody .......... Zazdrościsz? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 09:26 Muszę cię rozczarować, mini aktualnie nie jest modne Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:02 Przede wszystkim to ona ciągle może iść po 12, prawo jej tego nie zabrania. A rano może najzwyczajniej w świecie mieć inne zajęcia - ludzie po 60. jeszcze pracują przecież. Dla wielu z nich te godziny to dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:17 Może nie baba tylko kobieta. Tak, być może ma ochotę wypic kawe, może poogladać TV, może pogadać przez telefon albo robić 100 innych rzeczy. Jej wybór. Ma prawo(!) a nie obowiązek(!). Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 19:32 No właśnie, skoro ma prawo, to mogłaby w imię przyzwoitości z niego korzystać,a nie myśleć wyłącznie o swoim tylku (w mini...) Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 19:46 O moim tyłku w mini, bo rozumiem, że przytyk jest do mnie, staram sie myslec racjonalnie. Od poniedziałku do czwartku nie zrobie zakupów w godzinach senioralnych, bo jestem w pracy ( nie w mini a w stroju covidowym, przynajmniej przez znaczną część dnia, niestety). W piatki owszem, wykorzystuje ten czas, tylko ludzie są rózni, i mogę sobie wyobrazić, że są i tacy, którzy nie moga ze 100 powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 07:46 padum napisała: > Ale co sobie myśli taka baba? A... pójdę se na 12, bo między 10 a 12 będę pic k > awkę i pooglądam telewizje śniadaniowa? np moja tesciowa mowi ze rano jest zbyt zajeta innymi rzeczami (sprzatanie, spacer, i inne) . najsmieszniejsze dla mnie ze mieszka rzut beretem od spozywkczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 08:20 Myśli sobie - pójdę na 11, ale idzie wolniej, czegoś zapomina i się po to wraca, z kimś się zagada po drodze. Odpuść ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 11:58 Nie, nie odpuści...prózny trud. Pomysł jest bez sensu, ale jest. Podobnie jak ograniczenie prędkości w pewnym miejscu - nie ma sensu, ale jest i dlatego zdejmuje sie noge z gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 12:02 Próżny trud, żebyś Ty cokolwiek zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 12:22 Być może. Powtórzę, jest to ograniczenie bez sensu, głupie, nieprzemyślane, od czapy, konfliktujące ludzi, ale jest. I co zamierzasz stosować odstrzał osób po 60 roku zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:27 A mogę napisać, co sądzę o ludziach, którzy nie odróżniają prawa od obowiązku? Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:53 Pytam po ludzku - nie wk..ia was to? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:08 Nie, nie wiem, dlaczego miałoby mnie to wkurwiać. Gdyby ochroniarz w sklepie mi powiedział po 12, że mnie nie wpuści, bo seniorzy są w sklepie, to by mnie wkurwiało. To, że senior robi zakupy wtedy, kiedy ja, nie ma znaczenia, może postoję chwilę dłużej do kasy, ale bez przesady, korona mi z głowy nie spadnie od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:06 Boze jakie wy jesteście wszystkie dobre i zen... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:35 Nie jestem dobra ani zen, ale wkurzają mnie inne rzeczy. Dzisiaj na przykład oglądałam linkowane na forum nagranie, jak ksiądz rozmawia z ludźmi, którzy przyszli do kancelarii w sprawie apostazji. I daleko mi było do zen, bo ten ksiądz był tak tępy, a przy tym bezczelny, że nie miałabym cierpliwości, tylko sprowadziłabym go do parteru już po dwóch minutach. Ale wkurzać się na starszych ludzi, którzy nijak nie mają wpływu na przepisy? Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 09:01 Mnie to bardzo wkurwia - jestem niepełnosprawna, pracuję do "seniora" brakuje mi kilka lat.... Nie mogę zrozumieć dlaczego jest się tak złośliwym, że mając pewien przywilej się z niego nie korzysta "bo to prawo, a nie obowiązek". Wbrew niektórym cały czas noszę maseczkę i kilka chwil dłużej w sklepie dla mnie to duży wysiłek - dlatego gdy patrzę na "seniorów" którzy przez 10 minut wybierają ser lub opowiadających historię swojego życia w aptece (oczywiście po 12) to trafia mnie ciężki szlak Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 13:23 Ale wyobrażasz sobie, że ludzie po 60 też pracują? Albo opiekują się wnukami uczacymi się zdalnie. Albo ida do lekarza, albo mają rehabilitację w tych godzinach. Albo po 12 przywoża ich ulubiony chleb? Albo bo tak? Jakby tobie ktoś wyznaczył dwie godziny na zakupy dziennie, gdzie nie ma jakichś innych grup osób, to zawsze byś się karnie dostosowywala? Jakoś wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:11 Ja jestem taką frajerką, że do każdych zaleceń się dostosowuję w imię tak zwanego współżycia społecznego i naiwnie oczekuję tego samego od innych. Po prostu "co wolno wojewodzie to nie tobie ,,,," to nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:16 No widzisz, ale wielu seniorów do tego bzdurnego zalecenia dostosować się po prostu nie może. Mój ojciec, lat 64, w godzinach 10-12 jest w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 15:47 Nie mogę zrozumieć dlaczego jest się tak złośliwym, że mając pewien przywilej się z niego nie korzysta "bo to prawo, a nie obowiązek". Jak cieżarna kobieta stoi w kolejce, zamiast wejść przed Ciebie, to też sie wkurzasz? Albo honorowy dawca krwi nie korzysta z przywileju i spokojnie czeka na przyjecie? Przecież oni maja prawo i decyduja sie z niego nie skorzystać, żyłka Ci wtedy nie peka? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:15 Nie, oni nie korzystają ze swoich przywilejów mając na względzie innych, którzy czują się może gorzej od nich Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 16:42 Już gdzieś pisałam- ciężarna może stać w kolejce ( w sklepie/do lekarza) i nie korzystać z ewidentnych przywilejów. Może też stać w komunikacji miejskiej bo ma taki kaprys. Rodzice moga nie siadać na miejscu dla osób z dziecmi tylko stać. Też im wolno. Inwalidzi nie muszą korzystać z kopert tylko parkować na dowolnym wolnym miejscu. Na miejscach parkingowych dla rodzin także nie muszą stawać rodziny z dziecmi- mogą wybrać inne miejsce. Na pokład samolotu osoby uprawnione nie muszą wchodzić w pierwszej kolejności. Mogą w dowolnej. Jest to przywilej a nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:04 Ja po prostu nie moge zrozumieć, dlaczego mizantropke to wkurwia i uważa to za złośliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 17:50 To popatrz na jej nick. Mizantrop , mówiąc delikatnie, nie lubi en bloc ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:01 Gwoli ścisłości - mizantrop to człowiek pałający niechęcią do ludzi en bloc ( wszystkich) nie poszczególnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:24 Wiem, ale jak mam się nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:29 Nie wiem, nick jest rzeczą umowną. Ja jestem lwicą nie dlatego, żem jest walaczna, ale urodzilam sie pod znakiem lwa. Wyjaśniłam, bez podtekstów, że mizantrop nienawidzi ludzi jako całości a nie Kowalskiego czy Kamińskiej. Bo tych można nieznosić mając dobre uczucia dla ogółu. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:33 No więc lubię ludzi za wyjątkiem Ciebie i o podobnych Tobie poglądach. Czyli mizantropka minus lwica Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:38 Trudno, jakoś to przeżyję. Nie muszą mnie wszyscy lubić. Nie muszą wszyscy podzielać moich poglądów. A te są wyraziste i sprecyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 19:39 Ale pomimo wszystko szanuję Cię i zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 18:04 Na przykład takich jak Ty, Ale szanuję Odpowiedz Link Zgłoś
iks.01 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 00:27 padum napisała: > Pytam po ludzku - nie wk..ia was to? Nie. Ja nawet po twarzach nie patrze, kto senior a kto nie senior. Co mnie to obchodzi? Ty chyba za malo masz wlasnych problemow , ze innych dogladasz ? Po co Ci to... Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 22:50 padum napisała: > Pytam po ludzku - nie wk..ia was to? Po 12.00 mnie nie wk.rwia. Bo jestem już w pracy. Albo jeszcze w pracy. Wk.rwia mnie o 9.30, albo o 9.00. Jeszcze mój osiedlowy spożywczak od 12.00 ma przerwę techniczną (co to za wynalazek, to nie wiem), więc przed pracą nie mam szans, jak do tej dziesiątej się nie wyrobie. Ale co zrobic. Debilny pomysł rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 23:06 Mój się wtedy dezynfekuje chyba od 13.00, ale na szczęście ma w dudzie godziny dla seniorów, bo wszyscy im staro wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:30 Chodzą, kiedy im pasuje, ich sprawa. Przepis o godzinach dla seniora uważam za durny jak mało który, no ale przecież nie seniorzy go wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:56 >no ale przecież nie seniorzy go wymyślili. No ja tam nie wiem, spora część miłościwie nam panujących jest seniorami. A szczególnie taki jeden. Oraz seniorzy mogliby ten przepis oprotestować, dzwonić do swoich posłów i ich ochrzaniać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:23 Ok, źle się wyraziłam - chodzi mi o to, że seniorzy en masse mają ten przepis w dudzie, podobnie jak masę innych zresztą. Ludzie w starszym wieku są generalnie mniej elastyczni i często mają postawę "nikt mi tu nie będzie mówił, jak mam żyć" 😉 A przepisu nie oprotestowują, bo on nie wpływa na nich nijak. Gdyby mieli zakaz czegoś, to może by i do posłów pisali. BTW, autorka wątku też może pisać, także do ministrów i premiera... Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:31 Zaraz, zaraz .... to jest prawo a nie obowiązek. Durne prawo, ale jest. Tak samo jak np. osoba niepełnosprawna może parkować na kopercie, ale nie ma takiego obowiązku. Może zaparkować koło koperty. Kobieta ciężarna nie ma obowiązku kupowania bez stania w kolejce- może, ale nie musi. Osoby z dziecmi nie muszą, ale mają prawo siadać na miejscach do tego przeznaczonych w komunikacji miejskiej itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:42 Dokładnie tak. Dlatego napisałam, że nie mam nic do tego, że seniorzy robią tak, jak im wygodnie. Natomiast inną kwestią jest, że obecnie jest to jedyna grupa społeczna, która ma pewien przywilej, gdy inni mają ograniczenia, więc niezależnie czy z niefo korzystają, wywiłuje to, jak widać frustracjęu innych - którym też nie jest lekko, a tu jeszcze taki kamyczek w niełatwej codzienności, że ich o 11.00 z piekarni i Rossmanna wywalą, gdy dla seniorów akurat tam dodatkowa promocja. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:11 Dwa razy odbiłam się od drzwi, bo polazłam do sklepu w godzinach dla seniorów. Zachwycona nie byłam, ale wkurzałam się na siebie, a nie na seniorów ani nie na ochroniarza, który mnie nie wpuścił. Pomyślałam sobie, że może z taką dobra pamięcią, to powinnam mieć prawo do kupowania w godzinach dla seniorów. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:09 Ale ja nie byłam wkurzona na to, ze musiałam czekać do 12... wkur..il mnie widok pięciu staruszek - zdecydowanie nie pracujących, w tym jedna z balkonikiem, jedna jako balkonik wykorzystująca wózek sklepowy, wciskających się do sklepu po godzinie 12. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:13 padum napisała: > Ale ja nie byłam wkurzona na to, ze musiałam czekać do 12... wkur..il mnie wido > k pięciu staruszek - zdecydowanie nie pracujących, w tym jedna z balkonikiem, j > edna jako balkonik wykorzystująca wózek sklepowy, wciskających się do sklepu po > godzinie 12. Jak to wciskających się? Nie ma zakazu chodzenia do sklepu dla staruszek, postulujesz takowy czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:16 Ale one miały prawo wtedy pójść do sklepu, rozumiesz? Odebrały ci jakieś wolności obywatelskie czy coś, bo ciskasz się niewspółmiernie do problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:43 Rozumiem, ale mnie to wkur..ia. Mam prawo do bycia wkur.iona. Babcinka ma prawo popie..alać z balkonikiem o 12:10 do Biedry, a ja mam prawi być na nią wkur..iona. Za to ze robi tłok, mimo ze miała 2 godziny luzu, na to ze ryzykuje zakażeniem mimo ze jest w grupie ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:10 Po pierwsze ta pani jest "babcinką" dla swoich wnuków a nie ciebie. Po drugie nie ma zakazu robienia zakupów przez ludzi w podeszłym wieku po za godzinami seniorskimi. Po trzecie nie ma zakazu stosowania balkonika czy opierania sie o wózek sklepowy. Po czwarte jest to taki sam człowiek jak ty. A po piate- dzis wq-sz sie faktem, ze osoba starsza robi zakupy o dogodnej dla siebie porze a jutro tym, ze istnieje, chodzi do lekarza, oddycha. Jesteś wstretna. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:23 Nie moja droga. Zapędziłas się. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 07:16 padum napisała: > Rozumiem, ale mnie to wkur..ia. Mam prawo do bycia wkur.iona. Babcinka ma prawo > popie..alać z balkonikiem o 12:10 do Biedry, a ja mam prawi być na nią wkur..i > ona. Za to ze robi tłok, mimo ze miała 2 godziny luzu, na to ze ryzykuje zakaże > niem mimo ze jest w grupie ryzyka To świetnie, że tak Ci zależy na staruszkach, choć miłość bliźniego manifestujesz w.dziwny sposób. . Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 12:58 A może "babcinka" akurat pierwszy raz od wielu dni pospała sobie do 7, bo ją mniej plecy bolały i jak wstała to zajęła się zwyczajowymi czynnościami porannymi - toaletą, ubraniem, śniadaniem, zmyciem rzeczy po śniadaniu, a to wszystko niełatwe, skoro potrzebuje balkonika. Później zorientowała się, co będzie potrzebowała kupić, ubrała się i wyszła po zakupy. Może mieszka w budynku bez windy i bardzo powoli (balkonik) ten budynek opuszczała. Może ma do sklepu np. 800 m, a to z balkonikiem cała wyprawa. Może spotkała po drodze dawno niewidzianą osobę i poświęciła 7 minut na rozmowę. I to wszystko razem spowodowało, że dotarła do sklepu o 12.10 i natknęła się na padum. Ciekawe jaką to pracę ma padum, że o 12.10 popie...alała do Biedry. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 23:20 Prawda. Przyznam szczerze, że na poczatku wprowadzenia tego zakazu, też myślalam, że po 12 seniorzy to złośliwie. Ale sobie pomyslałam, że ja lubie pospać, i jak mi zostanie to na emeryturze, to też wolałabym pospać do ktorej chcę jęsli będę mogła i do tego sklepu jak mi pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:12 Przepis jest - durny =idiotyczny -od czapy - do niczego nie prowadzący -generujący konflikty na kolejnej linii ( tu seniorzy vs nieseniorzy). Jednak nie demonizujmy jest to "przywilej" w skali mikro w porównaniu z innymi przywilejami innych grup społecznych czy zawodowych. Lekko nie jest nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:12 Przecież to nie ja demonizuję, tylko naprawdę są osoby rozwścieczone do białości tym przywilejem seniorów - jak np. autorka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:15 Byłam rozżalona. Z waznych powodów. I mi się ulało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:32 turzyca napisała: > > No ja tam nie wiem, spora część miłościwie nam panujących jest seniorami. A szczególnie taki jeden. A ten jeden to umie robić zakupy? Jemu chyba robią zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:32 Godziny senioralne narzucono wszystkim grupom wiekowym. Jeżeli ty, bezmyślnie/z konieczności, starasz się zrobić zakupy w "cudzych" godzinach i czujesz się z tym OK, to czemu uważasza, że ktoś inny robiąc zakupy w godzinach ogólnodostępnych popelnia jakiś grzech i czemu budzi to twoją agresję? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:32 Jestem wtedy w pracy, więc nie myślę o nich nic. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:34 Może mają problemy żołądkowe, jak moja babcia na przykład. Wstawała rano niezbyt wcześnie (bo w nocy nie mogła spać), brała na czczo leki, musiała odczekać, później jadła śniadanie, później musiała być w pobliżu toalety niestety, więc nie wychodziła z domu. Dobrze, że gdy chodziła do sklepu nie było durnych godzin dla seniora. Moja matka jeździ na cotygodniowe zakupy do pobliskiego miasta, nie ma prawa jazdy, więc jeździ z tatą, tata pracuje, mogą jechać dopiero po 16. Inni spać nie mogą, wstają skoro świt, ogarną mieszkanie, śniadanie, wstawią obiad, no ile można czekać na te zakupy? Też mi czasem nie pasują godziny, odbiłam się kilka razy od drzwi, pani ekspedientka znajoma też marudzi, no ale co mamy poradzić, takie zarządzenie, nikt nas o zdanie nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:57 Jakoś po południu nie zwracam uwagi na seniorów. I mi to rybka. Dziś podniosło mi ciśnienie to, ze ja straciłam 20 minut czekając na wejście, a ludzie którzy mogli zakupy zrobić w pustym sklepie czekali z jakiegoś powodu do punkt 12 i dopiero wtedy przylezli. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:01 Czyli zamierzenia rządu są skuteczne. Znalazłaś wroga w osobie seniora, i od razu zrobiło się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:03 Wroga? W du.ie mam seniorów. Pogarda dla głupoty i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:12 Ale czyjej głupoty? Przecież nie seniorów, bo ich głupoty tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:11 Owszem - głupi są starsi ludzie, którzy mając prawo do robienia zakupow na luzie i w spokoju przez dwie godziny, musza pojsc na te zakupy dokładnie piec minut po tym czasie dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:41 Ale mają swoje powody, widocznie coś, co robili między 10. a 12. było dla niech ważniejsze, niż zrobienie zakupów na luzie i w spokoju. Może pozwól ludziom decydować o ich sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:45 Ale to jest bez sensu, większość ludzi nie może decydować o tym co robi między 10-12, a jest grupa ludzi których żadne ograniczenia i niedogodności nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:57 Ależ mogą decydować. Mogę wtedy robić wszystko oprócz zakupów. Seniorom chcecie bardziej ograniczyć wybór - tylko zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:16 Dla równowagi powinny być godziny bez seniorów 8-10 i 12-14 Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:19 Świetny pomysł na utrudnienie zakupów np. lekarzom po 60-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 07:41 A tym przed 60 można utrudniać życie? Byłabym całym sercem za godzinami dla seniorów, gdyby spełniały one swoją rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 08:45 Nie można, dlatego należy znieść godziny seniora, zamiast utrudniać życie kolejnym grupom. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:15 Jest to bez sensu, ale przywilej o którym mowa jest w skali mikro. Tylko konfliktuje ludzi. Jak widać mega skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:14 Ty zaś masz mozliwość robienia zakupów przed 10 i po 12, to całkiem sporo czasu. Być może byo 1001 powodów, dla któryuch 12.05 była dla nich dogodna godzina. Nie muszą sie do ciebie i twoich fanaberii dostosowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 08:03 Powtórzę, byłabym całym sercem za tymi godzinami, gdyby spełniały one swoją rolę, ale nie spełniają. Taka sytuacja sprzed kilku dni, mąż wymieniał opony, wracając miał mi kupić tampony, niestety przeciągnęło się i wracał po 10, ponieważ chwilowo jestem pod miastem a samochód w warsztacie i z dzieckiem na zdalnej, więc spacer do R. przed końcem lekcji odpada, zrobił się duży problem, bo on jechał do pracy. Każdy może mieć 1001 powodów, żeby zrobić zakupy o 10.05. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 12:23 Ja też powtórzę- przepis głupi, idiotyczny, konfliktujący między soba kolejne grupy, ale jest. A jak jest to nie mozna zabronić kupowania o 10.05. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 23:00 lwica_24 napisała: > Ty zaś masz mozliwość robienia zakupów przed 10 i po 12, to całkiem sporo czasu > . > Być może byo 1001 powodów, dla któryuch 12.05 była dla nich dogodna godzina. Ni > e muszą sie do ciebie i twoich fanaberii dostosowywać. Człowiek pracujący i posiadający np.małe dzieci, raczej nie ma tych "wielu" możliwości. Weź taką matkę , która rano musi obudzić dzieci, przypilnować, żeby zalogowały się do e-lekcji (oczywiście nie obywa się bez problemów), młodsze odstawic do przedszkola. Wstawić obiad i popylac do pracy na drugą zmiane. Jak nie wyrobi się do 10.00 to potem pozamiatane. Do wieczora udupiona. Więc jak najbardziej rozumiem frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 12:05 Czyżby czasy aż tak sie zmieniły? Też kiedys mialam małe dziecko, co prawda bez konieczności logowania się itd, ale..... Syn chodził do szkoły niedaleko mojej pracy-12 km od domu. Rano biegłam doosiedlowej piekarni, kupowałam pieczywo na sniadanie, robilam kanapki do szkoły. Mąż w tym czasie ( o ile był w domu) ogarniał mieszkanie. Potem śniadanie i do szkoły. O 8.00 musialam być przebrana na odprawie. Odbiór ze szkoły ( mąż lub ja) około 15.00-15.15 czyli po pracy. Potem albo biegłam do drugiej pracy, albo gotowałam obiad czyli robiłam wszystko co 90% kobiet. I jakos sie wyrabiałam. Niepłakałam, nie było mi xle, nie byłam zmęczona, miałam czas na rózne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:04 Podejrzewam, że między 10 a 12 lecą w telewizji jakieś seriale i dlatego wychodzą później. Pamiętam, że dla mojej babci to była świętość - jak puszczali Klan oraz Modę na Sukces, to choćby za darmo coś rozdawali, nie wyszłaby z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:34 I czy jest cos w tym złego, że senior ( i niekoniecznie tylko senior) ogląda ulubiony serial/kryminał/ program o zwierzętach/mecz? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:40 A czy napisałam, że to coś złego? Ja to rozumiem, bo jaką inną rozrywkę może mieć senior w pandemii. Moja babcia męczyła się przy czytaniu i rozwiązywaniu krzyżówek (oczy), internetu by w życiu nie ogarnęła, nagrywania programów też nie. Zostaje telewizja i radio. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:15 Jak zostaje i jak ulubiony serial czy inny program jest między 10.00 a 12.00 to nie dziwię się, ze senior zakupy robi w innych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:11 Przyszli, przyszli. Mamusia nie nauczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:35 Nic. Nie mam już siły nawet myśleć o tym. Z założenia nie chodzę do żadnych sklepów przed 12, i tyle. Wiele osób tak robi i mamy skutek - ogromny spadek obrotów do godz. 12, wszędzie. Brawo, ekipo rządząca, nie ma jak dowalić i tak dogorywającej gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:38 Przepis jest głupi, ale dla własnego dobra powinni z tego korzystać, a nie latać parę razy dziennie z tłumem, jeśli życie im miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:40 Ale nadal nikt nie ma prawa tego od nich żądać. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:59 jowita771 napisał: > Ale nadal nikt nie ma prawa tego od nich żądać. > Prawa nie ma, ale ja na ich miejscu bym z tego korzystała. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:02 Jak będziesz na ich miejscu, to wtedy się wypowiadaj, OK? Mój tata próbował z tego prawa skorzystać, bo niby czemu nie. W czasie godzin dla seniorów w jego markecie w małej mieścinie działają tylko kasy samoobsługowe, i mając przed sobą 2 czy 3 osoby, stał w kolejce pół godziny, bo niektórzy seniorzy wprawdzie nie ogarniają tych kas, ale za nic nie pozwalają sobie pomóc, bo oni przecież dadzą radę, a obsługa też jakoś nie potrafiła się asertywnie zachować albo otworzyć jednej tradycyjnej kasy. Więc tata stwierdził, że pierd...i takie udogodnienia i jeździ na zakupy, kiedy mu się zachce, starannie omijając godziny dla seniorów. 20 minut i po zakupach. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:59 Ja nie żądam. Ja po prostu swoje zdanie o nich mam i je wyrażam. Tez mam prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 20:28 A my mamy prawo uważać że powinnaś wziąć koło i ten tego się w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:42 Skąd wiesz, że latają parę razy dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:44 Skąd wiesz ze parę razy dziennie? Z założenia nie robię zakupów w godzinach dla seniorów, np w Lidlu, bo wtedy jest dwa razy więcej ludzi niż o 7 rano, nie mówiąc już o wcześniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 15:55 kokosowy15 napisał(a): np w Lidlu, bo wtedy jest dwa razy więcej ludzi niż o 7 rano, nie mó > wiąc już o wcześniejszej. O której u Was Lidla otwierają, że przed 7 rano macie tam tłumy? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 16:06 Może nieprecyzyjnie napisałem. Między 6 a 7 w sklepie nie ma prawie nikogo poza obsługa, ok 7 - 7,30 jest dosłownie kilka osób, między godziną 10 a 12 trzeba czekać przy kasie 15 minut, bo jest dużo emerytów. Podobno była jakaś promocyjny rabat w tych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:03 kokosowy15 napisał(a): > Skąd wiesz ze parę razy dziennie? Z założenia nie robię zakupów w godzinach dla > seniorów, np w Lidlu, bo wtedy jest dwa razy więcej ludzi niż o 7 rano, nie mó > wiąc już o wcześniejszej. A byłoby jeszcze mniej, gdybyś zakupów nie robił codziennie. Ale świeżutki chlebuś górą. I to inni w ramach solidarności mają z czegoś zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:15 Chyba nie piszesz serio. Naprawdę dyktujesz człowiekowi, kiedy i ile razy ma robić zakupy? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 17:50 Ona go od dawna stalkuje tym świeżym chlebusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:09 Mój sparaliżowany sąsiad też codziennie przy obiedzie mi opowiada, jak to on zazdrości że ja wychodzę do sklepu, a on nie. Może ta osoba o dziwnym nicku ma tak samo, tylko trzeba współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:56 kokosowy15 napisał(a): > Mój sparaliżowany sąsiad też codziennie przy obiedzie mi opowiada, jak to on za > zdrości że ja wychodzę do sklepu, a on nie. Jasne, ważne że codziennie świeżutki chlebuś jest. Ale inni niech w imię solidarności rezygnują, ważne, że kokosowy nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:26 Tak, może jest to jedna z niewielu przyjemności. Ciekawe jaka ty będziesz w wieku - n-dziesięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 21:22 lwica_24 napisała: > Tak, może jest to jedna z niewielu przyjemności. Ciekawe jaka ty będziesz w wie > ku - n-dziesięciu lat. Przede wszystkim to mam nadzieję, że nie będę uzurpowała sobie prawa do dyktowania innym co mają robić. W tym do rezygnacji ze swoich aktywności żebym to JA mogla sobie na coś pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 12:23 Możesz mieć nadzieje, ale rzeczywistość może okazać sie inna. Bylabym ostrożna. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 13:30 lwica_24 napisała: > Możesz mieć nadzieje, ale rzeczywistość może okazać sie inna. Bylabym ostrożna. No ale co to zmienia? Jeśli będę się zachowywała tak jak napisałam, to znaczy, że będzie to naganne zachowanie. I mam nadzieję, że jeżeli tak by się stało, to ludzie wokol mnie mi o tym powiedzą. Nie można tolerować pewnych zachowań tylko dlatego, że to ktoś "starszy, matka, ojciec, bezrobotny, pracujący, dziecko, niepełnosprawny, łysy, ufo czy zielony". Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 17:00 Nie żyjemy jeszcze wśród barbarzyńców. W każdym razie mam taką nadzieję. Niektóre zachowania dziecka musimy tolerować, bo to jest własnie dziecko. U dorosłego byłoby to niedopuszczalne. Inną miarę przykładamy do niepełnosprawnych niż ludzi o pełnej sprawności, inna do chorych czy w podeszłym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 18:58 lwica_24 napisała: > Nie żyjemy jeszcze wśród barbarzyńców. W każdym razie mam taką nadzieję. > Niektóre zachowania dziecka musimy tolerować, bo to jest własnie dziecko. U dor > osłego byłoby to niedopuszczalne. Ja o czymś innym. Nie będę tolerowała wpychania się przede mnie w kolejkę tyko dlatego, że ktoś wpychający się ma więcej lat niż ja. Co nie znaczy, że jak poprosi, żebym go wpuściła, to tego nie zrobię (ba, z własnej inicjatywy często też - ale nigdy jak ktoś próbuje się na chama wepchnąć. Chociaż przyznam, że wtedy teksty o niewychowanych gówniarzach mile łechcą moje ego - wyglądać na gówniarza w moim wieku...). Nie będę tolerowała próby dyktowania mi jak powinnam żyć i co powinnam robić przez emerytów, którzy nie mają pojęcia o tym jak wygląda mój dzień i co i dlaczego robię tak a nie inaczej. Co nie znaczy, że jak będę miała taką potrzebę, to o radę nie zapytam. I tak dalej, i tak dalej. Nie pozwalam sobie po prostu wejść na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 19:24 a23a23 napisała: > lwica_24 napisała: > > > Nie żyjemy jeszcze wśród barbarzyńców. W każdym razie mam taką nadzieję. > > Niektóre zachowania dziecka musimy tolerować, bo to jest własnie dziecko. > U dor > > osłego byłoby to niedopuszczalne. > > Ja o czymś innym. Nie będę tolerowała wpychania się przede mnie w kolejkę tyko > dlatego, że ktoś wpychający się ma więcej lat niż ja. Wiesz wpychanie sie na chama przez kogokolwiek nie jest ładne. Nawet jeżeli jest to kobieta w 9 miesiącu ciąży. Korona jej z głowy nie spadnie jesli grzecznie poprosi. ... ale wiem, ze może czuc sie źle i ja przymykam oko. Moje ego na tym nie ucierpi. Co nie znaczy, że jak pop > rosi, żebym go wpuściła, to tego nie zrobię (ba, z własnej inicjatywy często te > ż - ale nigdy jak ktoś próbuje się na chama wepchnąć. Chociaż przyznam, że wted > y teksty o niewychowanych gówniarzach mile łechcą moje ego - wyglądać na gównia > rza w moim wieku...). > Nie będę tolerowała próby dyktowania mi jak powinnam żyć i co powinnam robić pr > zez emerytów, Dlaczego tylko przez emerytów????? którzy nie mają pojęcia o tym jak wygląda mój dzień i co i dlacze > go robię tak a nie inaczej. Co nie znaczy, że jak będę miała taką potrzebę, to > o radę nie zapytam. I tak dalej, i tak dalej. Nie pozwalam sobie po prostu wejś > ć na głowę. Wiesz jak już jesteśmy przy głowie to mnie o zawrót głowy przyprawiają sztywne reguły a korona z rzeczonej głowy mi nie spadnie jak ustapie miejsca osobie ( bez względu na wiek czy aktywność zawodową) bardziej zmęczonej, chorej, niesprawnej czy o zgrozo! śpieszącej się. Tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 20:45 lwica_24 napisała: > Wiesz wpychanie sie na chama przez kogokolwiek nie jest ładne. Nawet jeżeli jes > t to kobieta w 9 miesiącu ciąży. Korona jej z głowy nie spadnie jesli grzecznie > poprosi. ... ale wiem, ze może czuc sie źle i ja przymykam oko. > Moje ego na tym nie ucierpi. A ja nie. Żadna sytuacja nie usprawiedliwia chamstwa. I nie o moje ego chodzi, a o niepozwalanie wchodzić sobie na głowę. Tak samo nie reaguję na innego rodzaju próby wymuszenia. > > Nie będę tolerowała próby dyktowania mi jak powinnam żyć i co powinnam ro > bić pr > > zez emerytów, > Dlaczego tylko przez emerytów????? Bo to było nawiązanie do wcześniejszej dyskusji z nickiem na k, który jest emerytem i probuje innym życie ustawiać (wybacz, jeśli zbyt mało czytelne nawiązanie). Ale nie tylko emerytów ofc - tam samo nie będę tolerowała koleżanki, która nieproszona próbuje mi życie ustawiać. > Wiesz jak już jesteśmy przy głowie to mnie o zawrót głowy przyprawiają sztywne > reguły a korona z rzeczonej głowy mi nie spadnie jak ustapie miejsca osobie ( b > ez względu na wiek czy aktywność zawodową) bardziej zmęczonej, chorej, niespra > wnej czy o zgrozo! śpieszącej się. Tak mam. No coż, jak stoję w kolejce z pełnym wózkiem a za mną jest ktoś z kilkoma produktami, to sama przepuszczam. Jak widzę, że komuś z jakiegos powodu przyda się taka drobna uprzejmość, to sama proponuję. Jak mnie poprosi ktoś o przepuszczenie bo się spieszy, bo się źle czuje, bo cokolwiek (bo w sumie to mnie powód mało obchodzi) to też przepuszczam. I jakoś działa to w dwie strony - jak sama potrzebuję pomocy czy drobnej uprzejmości, to też ją otrzymuję. Natomiast nie ustępuję przy próbach siłowego wymuszenia czegokolwiek albo jawnym chamstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 21:44 I dlatego wyznajesz zasadę piaskownicowa - zabrał Ci wiaderko, więc go łopatka przez łeb, albo kolejkowa - popchnęli mnie, więc kopne w piszczel. Sprawiedliwość musi być po twojej stronie, wszyscy muszą z czegoś zrezygnować bo tobie krowa zdechła. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 21:54 kokosowy15 napisał(a): > I dlatego wyznajesz zasadę piaskownicowa - zabrał Ci wiaderko, więc go łopatka > przez łeb, albo kolejkowa - popchnęli mnie, więc kopne w piszczel. Sprawiedliwo > ść musi być po twojej stronie, wszyscy muszą z czegoś zrezygnować bo tobie krow > a zdechła. Nie, mój drogi. Po prostu nie dam sobie zabrać wiaderka ani nie dam się wypchnąć z kolejki. I będę wytykać hipokryzję mającym za dużo czasu "społecznikom", którym ubzdurało się, że mogą innym próbować układać życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 22:30 Całe szczęście, wszyscy ludzie jakich dotąd znałem nie mieli takiego charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 23:35 kokosowy15 napisał(a): > Całe szczęście, wszyscy ludzie jakich dotąd znałem nie mieli takiego charakteru Tak, wiem. Takim kokosowym jest bardzo na rękę, że ludzie dają sobie wejść na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:54 chatgris01 napisała: > Ona go od dawna stalkuje tym świeżym chlebusiem. Takie guilty pleasure, bo coż innego mogę zrobić. Nie znoszę hipokryzji, nie znoszę dyktowania innym jak mają żyć przez osoby, które roszczą sobie prawo do bycia mądrzejszymi (często ze względu na wiek). Vide wątki o sąsiadach, którzy nie powinni autem jeździć bo kokosowy tak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:28 Nikt nie ma prawa nikomu dyktować jak ma zyć- jesli jeździ samochodem to jest to jego sprawa ( warunek ma sprawne auto, posiada stosowne uprawnienia i jest trzeźwy) nic nikomu do tego. I tak samo nikt nie ma prawa narzucać innym jakie maja jeść pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 21:27 lwica_24 napisała: > Nikt nie ma prawa nikomu dyktować jak ma zyć- Widzisz, jest akcja, jest i reakcja. Mam w nosie jak żyją inni, dotąd dopóki mi nie szkodzą i dopóki nie próbują mi dyktować jak ja i co mam robić. Wtedy po prostu próbuję im wytykać hipokryzję, której nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 28.11.20, 12:24 Do kogo to? Do starszych osób, którym zostało przyznane prawo, idiotyczne prawo, ale przynane do czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 29.11.20, 13:26 lwica_24 napisała: > Do kogo to? Do starszych osób, którym zostało przyznane prawo, idiotyczne prawo > , ale przynane do czegoś? Do Ciebie, w odpowiedzi na Twoją odpowiedź do mnie Pokazałam Ci kontekst i skąd w ogóle wzięła się dyskusja o świeżutkim chlebusiu kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 18:52 jowita771 napisał: > Chyba nie piszesz serio. Naprawdę dyktujesz człowiekowi, kiedy i ile razy ma ro > bić zakupy? Tylko wtedy, jeżeli ten sam człowiek rości sobie prawa do wzywania innych do rezygnowania ze swoich aktywności społecznych w imię solidarności społecznej, jednocześnie nawet nie próbując samemu chociaż trochę nagiąć swoich przyzwyczajeń. Hipokryzji nie lubię, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:31 Zaraz, zaraz.... chyba czegoś nie rozumiem. Korzystam z prawa parkowania na kopercie ( niepełnosprawny ojciec). Jest to prawo a nie obowiązek. Mogę, także gdy tato jest w aucie, parkowac w dowolnym miejscu. I zdarza sie, że parkuje nie na kopercie bo mam mniejszy dystans do pokonania z osoba mającą trudności w poruszaniu się, mimo, ze 200 metrów ( lub mniej) dalej jest pusta koperta. Tak, zajmuje mijsce. Czy zatem robię cos nagannego? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 19:24 ????????? a jeżeli lubia świeże pieczywo to też proponujesz im tego zabronić? Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 21:21 lwica_24 napisała: > ????????? a jeżeli lubia świeże pieczywo to też proponujesz im tego zabronić? To pokłosie zupełnie innej dyskusji. Najpierw był płomienny apel o gesty solidarności w postaci rezygnowania ze swoich aktywności bo tak trzeba w czasach trudnych, jak pandemia czy wojna a później pokaz niezwykłej sztywności poglądów i niechęci do zrewidowania swoich przyzwyczajeń. Po prostu - Wy macie się poświęcań, a ja będę robił co będę chciał. A ten chlebuś to tylko tego symbol. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 21:49 Wyrzeczenie, ograniczenie aktywności, rezygnacja musi być celowa. Rezygnacja z palenia w kominku, jeżdżenia samochodem jeżeli można rego uniknąć w czasie smogu nie pogłębia tego smogu, a więc ogranicza szkody dla innych. Rezygnacja z imprezy klubowej zmniejsza transmisję wirusa w czasie epidemii. Niepodleganie trawnika w czasie suszy pozwala zaoszczędzić wodę, w interesie wszystkich. Co dobrego otoczeniu przynosi nie kupowanie chleba (wstawić dowolna żywność)? Ale jeżeli dla kogoś urodziny w większym gronie równoważne są wizycie w sklepie, to nie mam już nic do dodania. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Co sądzicie o seniorach 27.11.20, 21:56 kokosowy15 napisał(a): > Co dobre > go otoczeniu przynosi nie kupowanie chleba (wstawić dowolna żywność)? Ale jeżel > i dla kogoś urodziny w większym gronie równoważne są wizycie w sklepie, to nie > mam już nic do dodania. Już Ci to tłumaczyłam, więc nie oczekuję, że zrozumiesz, jeśli zrobię to po raz kolejny. Mówiliśmy m. in. o kumulowaniu zakupów, rzadzych kontaktach z osobami z którymi kontaktu mieć nie musisz i tak dalej. Nie o zabranianiu jedzenia chleba, a o optymalizacji pewnych zachowań. Odpowiedziałeś, że nie będziesz się ograniczał, bo nie jesteś ascetą. Więc inni się mają ogarniczać, bo tak - ale Ty nie, bo już (wg siebie) duzo poświęciłeś. To dużo, to np. rezygnacja z samochodu (z przyczyn zdrowotnych, ale przedstawiana jako wielkie wyrzeczenie podjęte świadomie bo uwaga, są też taksówki) czy z jedzenia w restauracjach, w których i tak nie jadasz. Nie interesuj się innymi i ich wyborami, to Twoich też nikt się czepiał nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś