cku 27.11.20, 17:33 Bo cholery dostanę zaraz. kanapa tekstylna, żółta (co mnie podkusiło...). Polećcie coś pliss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 17:33 Najlepiej firmą piorącą tapicerki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 17:42 anika772 napisała: > Najlepiej firmą piorącą tapicerki. Zależy od ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 17:59 Co od ceny? Jak niestara kanapa i yrzeba uprac to się nie patrzy tylko pierze. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:01 Pani Anika wspomniała o firmie. Jeśli usługa miałaby być droższa od kanapy, to co? Ochrona środowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:10 Usługa prania droższa od kanapy...? Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:15 Kanapę można tanio kupić, na jakichś wyprzedażach, z przeceny. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:17 Chyba nie imputujesz, że nabywcy przecenionej kanapy jej czystość jest obojętna? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:17 Panie Krwawy.lolo, ale chyba jednak nie za 100-150 pln? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:25 W porządku. Dla kogoś, kto kupił kanapę za kilka tysięcy 150 peelenów nie stanowi. Niemniej czyszczenie kanapy kupionej za tysiąc, w dodatku pięć lat temu, niechby za stówę nie jest zbyt kuszące. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:34 Ok, poddaję się. Jeśli czyszczenie kanapy za 100 pln raz na 5 lat nie jest kuszące, to trudno, trzeba czyścić własnoręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:43 Dodaj, że czyszczenie kanapy jest zajęciem mniej niż marginalnym w populacji generalnie. Autorka wątku jest nieliczną gwiazdeczką na szaroburym niebie łajzów, na tłustych i śmierdzących kanapach powalonych. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:28 krwawy.lolo napisał: > Dodaj, że czyszczenie kanapy jest zajęciem mniej niż marginalnym w populacji ge > neralnie. > Autorka wątku jest nieliczną gwiazdeczką na szaroburym niebie łajzów, na tłusty > ch i śmierdzących kanapach powalonych. Yyyy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:37 Jesteś po prostu pozytywnym wyjątkiem. Martwi Cię brudna kanapa. Kiedy większość zalega, sypia, ba - rozmnaża się, na zasyfionych barłogach, oblazłych resztkami jedzenia, zeschlakami cocacoli, starą śliną i włosami łonowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:45 Hmm, może pora zmienić towarzystwo w którym się obracasz?:p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:33 Ej! Nie jestem łajzą, mimo, że mam szaro-burą ( no dobra, " brudny beż" 😅) i tłustą ( olej jeszcze trochę przebija, ale już coraz mniej🤣) kanapę! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:41 Nie znam Cię. Możesz tutaj opowiadać cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:04 Ja mam też żółtą. Uprałam Karcherem. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:22 Ale ogólnie brudna od używania, czy coś się wylało? Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:31 Zamów firmę piorącą. Kiedyś w mieszkaniu, gdzie wynajmowałam pokój, właściciel zamówił pranie białej kanapy. Była później czyściutka. P.S. teraz są różne tkaniny niewchłaniające brudu i wody, może oddaj docelowo kanapę do tapicera? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:33 Na tapicera to mnie na pewno nie stać. Poszukam firmy, chociaż miałam nadzieję, ze jest jakiś magiczny sposób i sama to ogarnę. Najbardziej obawiam się, ze po tygodniu od profesjonalnego prania znowu będzie wyglądała jak przed (te małe rączki...) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:35 Na pewno tak będzie. Więcej, po każdym praniu tkanina jest coraz bardziej podatna na wchłanianie plam i brudu. Taki urok tapicerowanych mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 19:17 Przy małych rączkach na stanie pozostaje Ci albo pogodzenie się z losem, albo przykrycie siedziska kanapy jakimś kocem czy narzutą. Może i mało designerskie, ale skutecznie chroni mebel dopóki maluchy nie podrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 22:44 Ręczne pranie tapicerki zostawia mebel w jeszcze gorszym stanie. Bo wcierasz plamę w tkaninę, zamiast ją zabierać. Tylko profesjonalne urządzenie czyszczące (wspomniany Karcher, zwykle z usługowych firm), wysysa plamę z materiału obiciowego. Tak więc pozostaje Ci usługa prania, jeśli zabrudzenia są duże i stare. Na zabrudzenia świeże i niewielkie ja mam taki sposób, że po porządnym odkurzeniu przecieram sofę wilgotną szmatką a potem czyszczę mopem parowym z nakładką do tapicerek. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 20:41 kira02 napisał(a): > Zamów firmę piorącą. Kiedyś w mieszkaniu, gdzie wynajmowałam pokój, właściciel > zamówił pranie białej kanapy. Była później czyściutka. > > P.S. teraz są różne tkaniny niewchłaniające brudu i wody, może oddaj docelowo k > anapę do tapicera? Tapicer jest droższy od nowej kanapy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 18:34 Pliss to dobry środek do tapicerki Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 19:40 Tuba, szampon do dywanów.Ja używam do odkurzacza piorącego, bo nie pieni się nadmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 21:10 Ważne z czego ta kanapa, ja mam z alcantary czyli mogę ją szorować szczotą prawie ryżową (dobrze się czyści takimi jak do paznokci) i jedynie czystsza będzie. Do szorowania używam piany z płynu do mycia naczyń albo z żelu do prania, mam kilka szmatek z mikrofibry żeby wycierać w trakcie szorowania kanapę, sciereczki moczę, wykręcam porzadnie i wycieram wyszorowane miejsce. Szoruje etapami, czyli boki i oparcie, wymiana wody, wytarcie wyszorowanych powierzchni czystą wodą albo z dodatkiem plynu do płukania tkanin i kolejnymi już suchymi sciereczkami na gotowo. Następnie biorę się za kolejne części sofy i znowu szorowanie pianą, wycieranie, zmiana wody, wycieranie, i wycieranie na sucho. Sofa później musi wyschnać z dobę a i samo mycie nie trwa 15 min tylko z 2h. A przed czyszczeniem to odkurzam całą i wewnątrz też. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Czym uprać kanapę? 27.11.20, 22:28 Polecam wezwanie profesjonalnej ekipy. To nie kosztuje majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama