pani_tau 28.11.20, 10:33 No właśnie co? Nie wiem jak ja to zrobiłam, ale mam ponad 2kg mandarynek. Macie jakieś przepisy, najlepiej fantastyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 10:37 ciasto mandarynkowe na calych mandarynkach. Robi sie w 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 10:59 Te 5 minut mnie kusi niemożebnie. Podasz przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:36 pani_tau napisał(a): > Te 5 minut mnie kusi niemożebnie. Podasz przepis? Prosze: Mandarynkowe ciasto z gwarancja pysznosci. 6 mandarynek gotujesz (w malej wodzie) w calosci przez 5-8 minut w miedzyczasie wrzucasz do miksera : 1 opakowanie migdalow (200 g?) bziukasz az sie polamia 6 jaj 250 g cukru (albo mniej) 1 lyzeczka proszku do pieczenia Bziukniesz az sie troche wszystko wymiesza teraz kolej na mandarynki - wyjete z gara, odparowane, wrzucasz cale do miksera robota (tak tak, cale razem ze skora pestkami) Bziukasz az wszystko zrobi sie jednolita masa. Wlewasz (gesta maziaja) do posmarowanej formy. Pachnie juz zabojczo. 180 C do pieca na 1 godzine. W tym czasie robisz co innego, wiec tej godziny sie w czas sporzadzania ciasta nie liczy Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 12:13 Rany julek, ale tak ze skórką???. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 12:18 ze skorka. obowiazkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 12:20 Ze wszystkim. Urwij tylko ogonek i ewentualne listki jesli mandarynki na targu kupowalas Mozesz dluzej pogotowac jak sie boisz. To sie wszystko umiksuje na ciapaje, a potem piecze godzine. Ja mam taki mikser z nozami, miele migdaly, potem reszte. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 12:29 Nie mam migdałów, ale kupię w poniedziałek, bo mnie to zaciekawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:37 pani_tau napisał(a): > Te 5 minut mnie kusi niemożebnie. Podasz przepis? jest gdzies na forum chmielewszczykow, teraz nie mam czasu szukac, ale faktycznie proscizna i b. smaczne, warto pogrzebac Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:52 > jest gdzies na forum chmielewszczykow, teraz nie mam czasu szukac, ale faktycznie proscizna i b. smaczne, > warto pogrzebac Tak, to jest to slawne mandarynkowe ciasto Barona. Nic tego nie przebije. Sprawdzone przez prawie wszystkich chmielewszczykow. Pieczemy w okresie swiatecznym jak nam troche mandarynki zbywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 13:20 Ale czy to ciasto nie jest gorzkie? Zawsze myślałam że ta skórka zawiera goryczkę! Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 21:51 Skórka nie natomiast pestki jednak wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 30.11.20, 01:00 To jest doskonałe pytanie, bo ja to ciasto zrobiłam raz, zaciekawiona oryginalnym przepisem i w całości wylądowało w koszu: było gorzkie, aż twarz wykrzywiało... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 30.11.20, 12:09 > było gorzkie, aż twarz wykrzywiało... Zuzylas paczke gorzkich migdalow? Gratuluje pomyslowosci Odpowiedz Link Zgłoś
mercredi Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 30.11.20, 01:52 najlepiej spytac Julke z twittera Odpowiedz Link Zgłoś
przepyszny_jagielnik Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 10:52 pani_tau napisał(a): > Nie wiem jak ja to zrobiłam, ale mam ponad 2kg mandarynek. 2 kg mandarynek, 1 litr wódki, pół kilograma cukru, pół litra wody, opcjonalnie goździki (kilka sztuk). fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-mandarynek-najlepsze-przepisy-na-nalewke-mandarynkowa-z-wodka/ Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:03 Z goździkami to mam tak, zet gdybym niechcący połknęła truciznę i tylko wymioty mogłybyby mnie uratować to wystarczą maks dwie sztuki a reakcja będzie błyskawiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
h_albicilla Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:14 zjeść na surowo, najzdrowiej 2kg to nic Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 14:46 Też zdziwiło mnie, że tylko 2 kilogramy. Sama czekam na takie swoje ulubione ze skórką odpowiednią, która sama niemal łatwo się odrywa Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 11:46 Bardzo fantastyczna jest tarta z klementynek: tylko ciasto posypane maka migdalowa, owoce w cienkich plasterkach ze skorkami ulozone scisle i posmarowane maslem. Jako ze mandarynki sa kwasniejsze i maja grubsza skorke, to mozesz posypac cukrem i obrac czesc owocow- ja czasami robie 2/3 ze skorkami i 1/3 obranych, lagodzi smak, ale lubie obie wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 12:19 2 kilo? Muyślałam, że dwie tony. Proponuję po prostu zjeść, po obłupaniu to będzie najwyżej półtora kilo, głównie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
nammkha Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 13:42 Jeśli nie są ekologiczne to lepiej wyrzucić. I absolutnie nie spożywać ze skórką. Poczytać trochę o Imazalilu. Ostatnio w lidlu znalazłam na mandaryńskich i cytrynach takie naklejki. Wszystkie cytrusy w Polsce są tym pryskane. Chyba tylko ekologiczne są bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 14:07 Nie siej paniki. Mandarynki sa umyte, ugotowane, woda z nich odlana. Imazalil rozpuszcza sie w wodzie juz w 50 stopniach. Dobrze to wiedziec, ale nie trzeba histeryzowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 16:20 Czyli jak sparze mandarynke, to bedzie ok? Niestety bardzo mi smakuja skorki. Odpowiedz Link Zgłoś
nammkha Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 20:05 Imazalil niestety przenika również do owoców. Ale co kto lubi. Tylko potem się wszyscy dziwią skąd te choroby cywilizacyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 20:48 nammkha napisała: > Imazalil niestety przenika również do owoców. Ale co kto lubi. Tylko potem się > wszyscy dziwią skąd te choroby cywilizacyjne... Wolisz choroby przedcywilizacyjne? Tamte byly duzo nieprzyjemniejsze i wczesniej dopadaly. Jesli masz mozliwosc jesc tylko ekologiczna zywnosc, wlasne uprawy daleko od szosy, a do tego czyste powietrze do oddychania to jestes szczesciara, ale nie psuj fajnego watka czarnowidztwem. Hoduj sobie swoje mandarynki i nie zawracaj glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nammkha Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 29.11.20, 18:05 Nie wolę chorób przedcywilizacyjnych. Nie psuję wątku. Może ty wolisz trwać w nieświadomości natomiast Ci którzy nie wolą skorzystają na tej informacji. Niektórzy po prostu nie wiedzą że cytrusy są pryskane takimi substancjami. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 20:51 to co jesc? samym powietrzem sie zywic tez nie da, smog i zanieczyszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 16:34 Mandarynki to się myje, obiera i zjada. Tak jest najlepiej i najsmaczniej. Ale jest jeden warunek, muszą być smaczne, słodkie, soczyste, łatwo się obierać. Jeśli takie nie są to przerabiam na sok. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 16:48 Zrobiłabym, ale nie mam takiego mocnego blendera. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 17:09 czekoladazkremem napisała: > Zrobiłabym, ale nie mam takiego mocnego blendera. to nie problem - migdaly zmiel osobno, utlucz tluczkiem albo kup juz zmielone. ja tylko chcialam pokazac jak wszystko po koleji wrzuca sie w jedna maszyne i stad te zachecajace 5 minut. - - - Halo, pralnia? - Sralnia, k... Ministerstwo Kultury, słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 17:21 Jogurtowe z mandarynkami polane lukrem z soku mandarynkowego i cukru pudru Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 20:37 Ozory w sosie mandarynkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 23:52 To w ogóle idzie? 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 28.11.20, 23:46 Mamy: pol szklanki białego wina , 2 pomarancze wciśnięty, lod, woda gazowana jeśli masz mietę tez dajesz Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 29.11.20, 18:19 Zjeść. Co to jest 2 kg Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Mandarynki i co z nimi zrobić ;) 30.11.20, 12:22 Co zrobić? Zjeść. Nie dziękuj, drobiazg. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama