Dodaj do ulubionych

Szybkie pytanie o wino w kuchni

28.11.20, 12:01
Wina nie pijam i nie znam sie, w kuchni uzywam wylacznie do bigosu. Mam w lodowce pol butelki czerwonego wytrwanego, nie pamietam kiedy otworzylam, mysle ze okolo miesiac temu. Nada sie do gotowania, czy nie bardzo? Pachnie tak samo jak zwykle, nic w nim nie plywa.
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 12:04
      Nada się.
      Tylko wyjmij z lodówki, czerwone nie lubi tam siedzieć.
      • fitfood1664 Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 17:14
        A po co niby ma wyjmować z lodówki wino przeznaczone do gotowania? Żeby jej się ocet zrobił? W lodówce nie trzyma się czerwonego wina które zamierzasz wypić uncertain
        Coś wiesz ale nie do końca.
        • beata985 Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 18:07
          O, ja akurat takich rzeczy nie wiedziałam, Możesz napisać więcej szczegółów...?
    • tatibi Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 12:05
      Jak najbardziej, nawet dluzej mozna trzymac czerwone. Tyle ze zalezy to generalnie od jakosci wina. Tani sikacz szybko skwasnieje. Po prostu sprobuj jaki ma smak.
    • mashcaron Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 12:05
      Nada się.
    • snakelilith Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 12:06
      Do picia raczej się raczej nie nadaje, bo czerwone wina dłużej otwarte tracą na smaku, białe są tu mniej wrażliwe. Do gotowania, zwłaszcza dłuższego duszenia, możesz użyć. Na wszelki wypadek spróbuj, jak wino nie smakuje jak ocet, to jest ok.
    • biala_ladecka Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 12:40
      Dziekuje dobre kobiety, sprobowalam, smakuje tak sano ohydnie, jak zwykle wiec zaufam Wam i zaryzykuje wink
    • triismegistos Re: Szybkie pytanie o wino w kuchni 28.11.20, 18:50
      Do marynowania mięsa może się nadać nawet lepiej niż świeże, bo pewnie skwaśniało.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka