ona-26 29.11.20, 15:12 Słyszałyście? Która z Was z branży? Ja z JST wiec nas podobno nie obejmie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 16:54 Mętne informacje. Czyli generalnie nic nie wiadomo. Znaczy wiadomo tyle, że sobie nie obetną 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:09 Spoko, akurat tutaj to społeczeństwo bić brawa będzie. Szkoda, że na trzynastkę pracujesz cały rok, pracowalaś, to faje, wuja dostaniesz. Jest moc 💪, ciekawe jak sobie premię wyplacą i co czują pracownicy sanepidów. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:12 O sobie to nie zapomną, nie bój nic. Mnie zawsze fascynował fenomen wszelakich trzynastek, dodatków itp w budżetówce, aleto inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:13 O ile mi wiadomo ustawa o trzynastkach nie została uchylona ani zawieszona. Zasada praw nabytych obowiązuje też w prawie pracy. Trzynastek zatem nie zabiorą. Zabiorą pieniądze zaoszczędzone np. na tym, że wypłacano 80% pensji ludziom na l4. I nie wypłacą premii. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:22 No nie wiem, nie wiem. Może będą kreatywnie liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:30 Podam przykład. Średniej wielkości urząd. Zaoszczędził na chorobowych i pustych etatach (nie zatrudniał na miejsce emerytów, którzy odeszli na początku roku) 600 tysięcy złotych. I te pieniądze zablokowano. A trzynastka wypłacana jest w przyszłym roku z przyszłorocznych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:32 Dokładnie. U nas w szkole czasem pozwalali takie zaoszczędzone pieniądze przesuwać (choć pojęcia nie mam, czy te zaoszczędzone na płacach też można), a teraz zabiorą i już. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:29 Poza tym mowa o roku 2020 - w tym już trzynastki były. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0026 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 18:12 Od kiedy ZUS to budżetówka? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:08 W sanepicie to taaaaaaaaaakie kokosy sie zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:22 Sanepidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 18:15 Dlatego to chamstwo zabrać im świąteczną premię (ile to tysiąc zł brutto?) czy 13-tkę. Danie kolejnych 2mld na TVP czy milionów na pomysły Sasina (po kopertowych wyborach organizuje olimpiadę 🤦🏼♀️) i wspieranie Bayer full, to plucie takim niskoopłacanym pracownikom administracji w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:30 Chca zabrac tzw oszczednosci. Kazda instytucja ma budzet na liczbe etatow wg stanu na 31.12/1.01. Ale wiadomo jak jest, ludzie chrloruja, zachodza w ciaze ( zasilki placi zus ), zwalniaja sie ( jest przerwa miedzy odejsciem jednego, a zatrudnieniem nowego, stary odchodzacy na eneryture mial wieksza pensje niz nowoprzyjety ) itp. I to sa te oszczednosci. Ustawa o sc przewiduje mozliwosc ich podzialu w formie premii, nagrod, jak zwal tak zwal. I tak zawsze bylo. Teoretycznie niewydane oszczednosci wracaja do budzetu i pomoga pomniejszyc fundusz plac w nastepnym roku ( co akurat troche bez sensu bo absencja chorobowa w kolejnym moze vyc mniejsza ) Mozna sie zastanawiac czy to sluszne rozwiazsnie ale trzeba miec swiadomosc ze system premii to jedyna forma motywowania pracownikow. Oczywiscie w tym systemie byly patologie. Zwlaszcza w co niektorych ministerstwach. Np w MF utrzymywano ok 500 pustych etatow tylko po to zeby planowane na te wirtualne etaty podzielic miedzy rzeczywistych pracownikow. Co innego jednak likwidowac patologie, co innego odejscie w ogole od systemu motywowania pracownikow, a jeszcze co innego podejmowanie decyzji ad hoc dwa tygodnie przed wyplata, na ktora tysiace ludzi zarabiajacych po 3-4 tys liczyli czesto caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:46 O ile wiem nieformalnie, w MF jest ponad 20% nieobsadzonych etatów, bo w ciągu ostatnich 2-3 lat dużo ludzi odeszło na rynek, do GovTech, na emerytury etc. Ta informacja skutecznie uwaliła pomysł jakichkolwiek zwolnień, a rekrutacje, ze stanowiskami dyrektorskimi włącznie, są wręcz desperackie. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:56 Te puste etaty to cos jeszcze ponad ten masowy exodus. Ale rzrczywiscie cos jest na rzeczy bo w MF w ramach szumnie zapowiadanego od wiosny odchudzania adminitracji celem wspomozenia gospodarki odeszly cos ze 3 osoby. Na emeryture 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 09:55 Więcej odeszło, na rynek też. Gdybym była złośliwa, zapytałabym o koszty zatrudniania ekspertów, którzy nie liczą się do stanu etatowego administracji i mają wynagrodzenia pozamnożnikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:50 W piątek dostaliśmy oficjalne pismo, że odblokowano nagrody i je dostaniemy. Wczoraj przeczytałam, że jednak nie..i już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 20:35 W zaprzyjaźnionej inspekcji dzikim fuksem poszły w czwartek. Po czym w czwartek po południu minister podpisał rozporządzenie blokujące wypłaty od piątku. W piątek rano wojewoda zrobił telekonferencję szefów inspekcji wojewódzkich mu podległych w sprawie nagród, pytał po kolei kto ile miał do wypłaty wszyscy zrozpaczeni że już nie pójdą do wypłat a na końcu ta jedna inspekcja: " yyyyyy ale my mieliśmy zatwierdzone do wypłaty i poszły wczoraj, dzień przed pensją..." wszyscy w szoku bo pozostali planowali do wypłat na dzień po pensji. Ktoś chyba jakiś przebłysk miał że zadbali o to wcześniej. Już im nikt nie zabierze. Ale od osoby z tamtej inspekcji wiem też, że wiele tysięcy mają w funduszu powiedzmy to technicznym, sprzętowym itp. I tamtych nikt nie chce zablokować, w sprzęt są naprawdę zaopatrzeni, na naprawy nie poszło bo samochody w miarę nowe, na gwarancjach, inne wyposażenie też i na siłę będą szukać jakichś zakupów. A to by chętnie oddali bo nie jest potrzebne. Tylko że zablokowanie funduszu sprzętowego nie jest już tak medialne jak zabranie nagród urzędnikom"nierobom" więc tak. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 17:53 Bardzo dobrze, emeryci się wqrwia. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 09:36 Złudne nadzieje, emerycka trzynastka jest bezpieczna - to chodzi o budżetówkę, zwykli ludzie na zwykłych etatach za psie pieniądze - przede wszystkim o tzw. nagrody/premie, coś co wielu oburza, ale tak naprawdę szumnie się zwie, a stanowiło (w zależności od jednostki i stanowiska) od wm.5 do 30 % pensji, od zawsze - tj. Było stałym składnikiem pensji i nawet przy zatrudnieniu mówiono ludziom masz takie byle co, ale co kwartał masz premie w wysokości ok - co razem daje tyle i tyle miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A o cięciach w budżetówce było już? 29.11.20, 18:03 Czyli rozumiem, że przedszkolanki, nauczyciele, opiekunki żłobkowe i urzędnicy niższego szczebla złożą się na pomoc dla przedsiębiorców oraz na szczepionki, za które później raz jeszcze trzeba będzie zapłacić? Paradne...Co jeszcze możemy dla tego rządu zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 09:44 Tak właśnie. I na wszelkie wydatki ekstra. których nie było w tegorocznym budżecie. Niewiele tego będzie ale zawsze coś - na kilku artystów może starczy, albo dla kilku firm potentatów branży turystycznej za bony wakacyjne, lub też coś innego. Reasumując, ludzie, którzy zarabiają około 3.000 BRUTTO! i na święta co roku, za ostatni kwartał dostali po 600-800 BRUTTO premii/nagrody JAK CO ROKU - teraz mogą spokojnie wyrzucić do kosza listy do Mikołaja od swoich dzieci. I spokojnie - rząd, ministerstwa sobie poradzą - np Emilewicz jak odchodziła wypłaciła swoim ludziom 6 mln nagród na odchodne, tam już mają prezenty dla dzieciaków popakowane i upchane w szafach... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 09:51 Emilewicz zrobiła ok, bo nie było zakazu wypłacania tzw. trzyprocentówki. Wygrały te instytucje i ministerstwa, które latem normalnie powypłacaly nagrody, za to nadgorliwi dyrektorzy generalni, blokujący nagrody od marca, zrobili pracownikom gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:14 Właśnie się zastanawiam, w jaki sposób to mnie dotknie - nagród na koniec roku w szkole nigdy nie było. A przyszłoroczna trzynastka jest przyszłoroczna... Co oczywiście nie oznacza, że jest pewna 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 17:45 Dobrze rozumiesz. Nagrodę w moim urzędzie to sobie mogą w dudę wsadzić, nagroda roczna to 500 zł ( zatankowanie samochodu i małe zakupy w Biedronce) więc osobiście nie boleję. Bardziej boli mnie to, ze to najgorzej opłacani pracownicy będą składać się na spłaty kredytów i leasingów hotelarza Gołębiowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 18:55 Mieć 500 i nie mieć 500 to już razem 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 22:26 A jak dwie osoby w gospodarstwie to dwa tysiące! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:47 Słyszałam, ale nie jestem w stanie zrozumieć, o czym w ogóle piszą. Jeżeli mają na myśli urzędników publicznych, to to jest sukinsyństwo nie do wybronienia - to znaczy ja wiem, że ja nie zarabiam kokosów, ale jednak mieści się to w szeroko pojętych granicach przyzwoitości, ale szeregowy urzędnik często jest na minimalnej krajowej i dla niego ta szumnie nazywana "nagroda roczna" to jest kwestia przetrwania, a nie luksusów. Od siebie oczywiście nie zaczną, gdzieżby, ponoć sobie nawet podwyżki dali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:49 Oczywiście, że sobie nie zabiorą. Ewentualnie cicho przesuną na następny rok. Przy ich pensjach nie ma to znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 10:58 Poza ZUSem i sanepidem, to powinni wszystkim uciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 11:09 Świetny pomysł. Przed pandemia były problemy z naborem, ale teraz po osłabieniu gospodarki na pewno uda się zrealizować plan premiera, czyli zapierdalać za misje ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0026 Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 18:14 Z tym się akurat zgodzę z tym że ZUS to nie budżetówka Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: A o cięciach w budżetówce było już? 30.11.20, 19:02 Ha ... A nie mówiłam ;P Wp....lajcie szczaw i mirabelki, ... i milczeć, milczeć ... na miskę ryżu ...pip. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama