stephanie.plum 30.11.20, 11:41 ...bo Daniela kazała mierzyć saturację, zamierzam się posłuchać. ale, pytanie, czym? na pewno ktoś z Was wie, jaki warto kupić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 11:45 Z atestem medycznym. Znajoma mierzyła jakimś a alliexpress za 40 pln i miała 70% Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 11:51 Hej, hej, nie kazała tylko doradziła (podbiję Ci wątek) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:05 dzięki. tak czy owak, zamierzam Cię posłuchać! Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 11:53 Mam opaskę sportową z spo2, mierzy od 70 do 100, dla zabawy używam, mam odczyty w przedziale 94-99. Na pewno nie jest medyczna, ale ja też nie lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:00 Pulsoksymetr BM1000D ja mam taki. moja koleżanka, która jest lekarzem (co prawda okulistą) taki kupowała jak jej mąż chorował i kupiliśmy wszyscy hurtowo. Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:17 Nie kupuj, jeśli masz dodatni wynik dostaniesz od MZ - właśnie skończyła się konferencja pana Niedzielskiego - poczta dostarczy w ciągu 24 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:27 Hę? Czyżby kolega narciarz sprowadził z Chin statek pełen pulsoksymetrow i trzeba je teraz spienięzyc z naszych podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:31 A co na to Poczta? Na razie czeka na 70 mln za wybory korespondencyjne Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 18:53 Tak poczta.... wrzuci ci awizo. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:39 Po cholerę? Jak ci spadnie saturacja, nie będziesz mieć siły na mierzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 12:46 Ja kupiłam Beurer PO 40, a teraz mi córka mówi, że w telefonach Samsungach też jest taka funkcja, tylko trzeba aplikację ściągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 13:17 Ja kupiłam rodzicom accurate fs10c. Działa. Masz kowid? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 15:44 nie wiem. wczoraj tu panikowałam na forum, cały wątek o tym, gdzie mnie strzyka, założyłam. statystycznie, mogę mieć, po intensywnym kontakcie z osobami, które zaraz potem zachorowały. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 16:52 Odkopałam. Masz kowid Stefka (jego pierwszym i najbardziej charakterystycznym objawem jest przeogromne nienaturalne zmęczenie), ale raczej nie Ty go przywlokłaś, tylko ktoś na stypie 19. Nie panikuj - osłabienie może być pozostać Twoim jedynym objawem, a mąż i syn mogą nie mieć objawów wcale (tak jak moja mama - mimo, że jest po różnych przejściach zdrowotnych i ma nadwagę). To czego trzeba pilnować to temperatura (u mojego ojca była skacząca 37-38) i kaszel (męczący, duszący, raczej suchy) - są oznakami kowidowego zapalenia płuc. Jeżeli do takiego dojdzie, trzeba załatwić antybiotyk (np. słabszy, o szerokim spektrum - działający w razie czego też na zapalenie oskrzeli - Amotaks, albo silniejszy Zinnat, jak nie pomoże to chyba Sumamed) do tego wspomagająco Erdomed i jakiś probiotyk. Miesiąc po wszystkim zrobić koniecznie rentgen klatki piersiowej - to bardzo ważne. W przypadku dusznego kaszlu pulsoksymetr się przyda, bo będzie wiadomo, czy można przeleżeć to w domu, czy potrzebne jest podłączenie pod tlen (tu warto wiedzieć, że nie robi się pomiarów pulsoksymentrem od razu po napadzie kaszlu - bo wyniki będą od razu bardzo złe, tylko chwilę trzeba odczekać). Tymczasem miej pod ręką ibuprofen (przy kowidzie lepszy od paracetamolu, na ból głowy i zbijanie gorączki), thiocodin (bez recepty) i dużo płynów. Jeśli Cię złoży tak, że będziesz w łóżku, nie leż w jednej pozycji, tylko koniecznie obracaj się - to wspomaga saturację. To co warto wiedzieć, to że najgorszy moment jest zwykle (choć nie zawsze) między 10-12dniem. Kowid się w przeciwieństwie do grypy wolno zaczyna i długo ciągnie - moja siostra np. miała przez miesiąc tylko temperaturę ok 37 stopni i zapalenie ucha. I głowa do góry. 88letnia babcia mojego faceta zachorowała tak ciężko, że straciła przytomność i leżała w szpitalu z podejrzeniem kowidowego zawału serca, przeżyła to, jest w domu. Ciotka przechodziła mega ciężko, też szpital - już jest w domu. Ojciec mój do szpitala nie trafił, bo wcześnie udało mi się załatwić mu antybiotyk - jest jeszcze osłabiony, ale już w miarę normalnie funkcjonuje, choć jego saturacja to do tej pory wielkie i bardzo stresujące całą rodzinę tabu. Dawaj znać jak się czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 22:00 sorki za mały entuzjazm... naprawdę dziękuję, że Ci się chciało podzielić wiedzą. jutro jadę się przetestować. ech, co za obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 19:56 martwiłabym się, gdybyś miała entuzjazm, podejrzewając to gófno ;P dla pocieszenia - ludzie wokół generalnie trzymają gębę na kłódkę, ale gdy się zagai o kowid, okazuje się, że większość ostatnio to przechodziła jeszcze trochę i będziesz miała za sobą (o ile to to, ale myślę, że tak) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:38 no miałaś rację, mam ten kofit. jakoś nawet mi ulżyło, że już wiem na stówkę (chyba, że testy pomylili). Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:48 dzięki, czuję się o wiele lepiej niż w weekend. a jedynym objawem (ewentualnego) covidu u mojego męża, było to, że wreszcie w dosadnych słowach powiedział szefowi co sądzi o pewnym projekcie... :~) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:50 No wiesz, ten covid ma takie szerokie spektrum objawów, że to w zasadzie całkiem prawdopodobne. Może mu poziom inhibitorów spadł Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:52 och, zaraz sprawdzę, jak bardzo spadł! :~D Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:48 jak to wiesz? dzisiaj miałaś się zbadać dopiero, a wyniki po kilku dniach przecież ? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 22:51 no też tak myślałam a tu masz: dziś rano ze skierowaniem zajeżdżam jak panisko pod szpital w mieście powiatowym, zero kolejki, wynik ma być "po 24 godzinach", a tymczasem już ok. 19.00 przychodzi sms, że wynik jest na portalu pacjenta. co to dla mnie, włamałam się na ten portal, choć o jego istnieniu dotąd nie wiedziałam, patrzę - wynik pozytywny. chyba, że to jakieś żarciki. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 23:00 to rekordowo szybko! czyli masz profil zaufany/podpis elektroniczny? czyli masz siódmy dzień kaszlesz? mój ojciec już wtedy ciężko kaszlał i prosił o antybiotyk, choć zwykle unika takich głupot jak lekarstwa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 23:10 zalogowałam się przez stronę banku. muszę przyznać, że to zrobiło na mnie wrażenie. w zasadzie "nic mi nie jest". nawet ta cholerna słabość, która daje wrażenie, jakby człowiek gnił za życia, już mija. kaszelek, no owszem, ale zaniedbywalny. wszelkie smrody czuję, gorączki zero. jeśli tak to przejdę, to mam wielkie szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 23:13 no to super jest duża szansa, że dużo gorzej nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 23:14 ach, no i saturacja 99. dziadek lat niemal 100 - saturacja 98. oby nie było gorzej, a Twoi niech zdrowieją! Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 16:14 Każdy atestowany. I pamiętaj jak mierzyć saturację. Ręce nie mogą być mokre, zimne. tipsy a nawet niektóre lakiery moga fałszować wynik ( zwykle w dół), trzeba odpowiedniopołozyć palce. Pamiętaj, że domowy pomiar ma charakter orientacyjny i...psychologiczny. Gdy saturacja leci w dół (nasycenie tlenem jest poniżej 90) pacjent najczęściej czuje sie na tyle źle, że wie, że potrzebuje pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 17:05 Tak. Nie wolno przy pomiarze też ruszać palcami. Norma saturacji to 95 i powyżej, ale u starszych ludzi jest czasami niższa. Mówi się, że gdy saturacja jest poniżej 90 to szpital i tlen, ale zdarzają się rzadkie przypadki, których organizm się zaadaptował i żyją z saturacją 89 - w takim wypadku wskaźnikiem konieczności udania się do szpitala jest po prostu pogarszające się samopoczucie. Saturacja może wyglądać słabo też u ludzi z cukrzycą i zaburzeniami krążenia - wtedy zamiast robić odczyty z palca, lepiej robić z płatka ucha. Jeśli nie ma pulsoksymetru, trzeba po prostu obserwować, czy nie występuje zasinienie - zaczyna się od płytek paznokci, obrzękniętych, czerwonych stóp - to są też objawy konieczności szybkiego udania się do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 30.11.20, 19:21 Ja nigdy nie nadążam za modą. Dopiero co kupiłam sobie buty modne 2 lata temu. Pulsoksymetr pewnie mnie skusi koło 2023. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: hej, a jaki pulsoksymetr? 01.12.20, 21:46 Kupiłam na Allegro taki za 69 zł. Od dłuższego czasu chciałam kupić bo nie mogę sobie zmierzyć tętna, na nadgarstku po prosu nie da się wyczuć. Powiedziałabym, że jak będzie już Covid to trochę późno. wpierw trzeba się nauczyć mierzyć, sprawdzić na innych itp. Jeśli leżę i czytam ksiązkę saturacja jest 95% a tętno spada nawet do 50 (!). jak chodzę po domu siedzę przy komputerze robię herbatę to saturacja jest 96% a tętno ok 70. Po wejściu na schody tętno rośnie do 120-130 zależy czy ciężkie zakupy a saturacja 98-99% Leczę się na tachykardię, więc tętno 50 było dla mnie szokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama