marusia_ogoniok_102 02.12.20, 19:32 Ematka pewnie wie. Warto do tego przystąpić, jako pracownik? Czy to kolejny bubel rządzących? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marusia_ogoniok_102 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 19:41 Tfu! PRACOWNICZE, nie państwowe! Pracownicze! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 20:52 Państwowe to one dopieto się staną, jak odłożysz trochę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 19:53 marusia_ogoniok_102 napisała: > Ematka pewnie wie. > > Warto do tego przystąpić, jako pracownik? Czy to kolejny bubel rządzących? > > Weź na logikę. Nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 19:53 moim zdaniem warto. O ile pracodawca nie będzie jakoś szykanował tych którzy się zdecydowali (np niższymi podwyżkami) to jest się do przodu. Wypłacając kasę dla bezpieczeństwa co jakiś czas (np 1-3m), odzyskujemy to co wpłaciliśmy i pośrednio to co dołożył pracodawca. Ale olewamy to co dokłada Państwo Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 19:58 SKĄD pomysł, że można tak wypłacać te pieniądze. Tu info kiedy i w jakich sytuacjach można wypłacać www.google.com/amp/s/www.money.pl/gospodarka/kiedy-i-w-jaki-sposob-mozna-wyplacic-srodki-z-ppk-6535564067915393a.html%3famp=1 Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 20:07 zosia_1 napisała: > SKĄD pomysł, że można tak wypłacać te pieniądze. Tu info kiedy i w jakich sytuacjach można wypłacać www.google.com/amp/s/www.money.pl/gospodarka/kiedy-i-w-jaki-sposob-mozna-wyplacic-srodki-z-ppk-6535564067915393a.html%3famp=1 Przeczytałeś choć to co linkujesz? Wypłacić można w każdym momencie - wypłata jest po prostu ozusowana (logicznie bo na PPK trawia nieozusowana). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:52 Każde pieniądze przekazywane państwu należy uznawać za wyrzucone w błoto, zwłaszcza teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:09 no nie wiem jak Wy liczycie ... ja wypłacam więcej niż przekazuję ze swojej pensji. I nic nie przekazuję państwu (poza 30% od pracodawcy, które idzie na moje konto w ZUS. - tak samo jak zwykłe składki emerytalne co miesiąc). Czysty zysk. A ludzie zamiast policzyć i korzystać mówią NIE bo NIE. Sorry ale nie rozumiem ... Więcej opisane np. tutaj: www.salon24.pl/u/emerytariusz/928733,z-ppk-bedzie-mozna-wyplacac-srodki-nawet-co-miesiac-i-nikt-nie-zabroni-tego-pracownikowi Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:17 Byłoby warto, gdyby prawdopodobieństwo otrzymania tych środków za x lat wynosiło 1, a uzyskane przychód z włożonego wkładu przekraczał inflację. Co nie jest oczywiste, a dla mnie wątpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:21 Policz realny koszt pieniądza w czasie i prawdopodobieństwo dostania tej kasy z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:27 Rany, tłumaczę przecież - wypłacasz je co miesiąc i inwestujesz w co chcesz! A jak nie zainwestujesz tylko przepijesz to przynajmniej inflacja ich nie zje Gdzie tu ryzykuję??? Najwyżej kasą z 1 miesiąca, bo jeśli położą łapę na środkach jak z OFE to wypowiem umowę i zrezygnuję z PPK. Do tego czasu, czysta kasa co miesiąc jest na moim koncie. Naprawdę tego nie rozumiecie???? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:41 araceli napisała: > Przeczytałeś choć to co linkujesz? Wypłacić można w każdym momencie - wypłata j > est po prostu ozusowana (logicznie bo na PPK trawia nieozusowana). > Przed ukończeniem 60 lat i w każdym momencie, bez żadnych warunków (jak np. ciezka choroba, czy wkład mieszkaniowy - do zwrotu), i tak, jak pisze, że będzie kazdą wpłatę swoja i pracodawcy wypłacać sobie co miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 11:08 iwles napisała: > Przed ukończeniem 60 lat i w każdym momencie, bez żadnych warunków (jak np. cie > zka choroba, czy wkład mieszkaniowy - do zwrotu), i tak, jak pisze, że będzie > kazdą wpłatę swoja i pracodawcy wypłacać sobie co miesiąc? Tak - można wypłacać co miesiąc - swoją wpłatę + ozusowaną wpłatę pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:44 zosia_1 napisała: > SKĄD pomysł, że można tak wypłacać te pieniądze. Z Twojego linku: "PPK - zwrot środków przed ukończeniem 60. roku życia Choć celem PPK jest gromadzenie oszczędności na emeryturę, nie oznacza to wcale, że nie możesz ich wypłacić wcześniej. Przeciwnie, pamiętaj o tym, że są to wyłącznie Twoje pieniądze i to Ty decydujesz o tym, kiedy chcesz je wypłacić. Musisz jednak liczyć się z tym, że zwrot oszczędności przed ukończeniem 60. roku życia jest równoznaczny z potrąceniem na rzecz ZUS 30% wartości środków wpłaconych przez pracodawcę. W takim przypadku zostaną również odliczone i zwrócone wpłaty sfinansowane przez Państwo oraz potrącony zostanie podatek od zysków kapitałowych." Tak jak pisałam - tracisz bezpowrotnie dotychczasowe dopłaty od Państwa. Poza tym dopłata od pracodawcy w 30% idzie do ZUS. resztę wkładasz w co chcesz - akcje, obligacje, IKE, IKZE albo przepijasz Ale to Ty decydujesz i mimo wszystko jest to wartość dodana Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:47 Aha - podatek od zysków kapitałowych też raczej pomijamy - jeśli będziesz wypłacać np co miesiąc, raczej żadnych zysków nie dadzą rady wypracować. Obawiam się, że po roku też nie Co najśmieszniejsze, jak byłam w moim banku od PPK zdefiniować konto do tych wypłat - też panie z obsługi wmawiały mi, że wypłata jest niemożliwa ... A jakimś cudem pieniądze lądują teraz regularnie na moim prywatnym koncie Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:15 Wypadałoby jeszcze tą "resztę" pomniejszyć o podatek dochodowy, od przychodu z tytułu wpłat finansowanych przez pracodawcę... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:52 To co chcesz robić, to jest wycofanie środków i bardzo wątpię, czy będziesz to mogła robić wiele razy. A jeśli nawet przepisy pozwalają na to w tej chwili, to je uszczelnią. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:02 Dlaczego wątpisz? Jestem w PPK chyba od roku, wypłacam swobodnie co miesiąc. Jeśli będą chcieli uszczelnić to nie nastąpi to z dnia na dzień i będę miała czas wystąpić z PPK. Dotychczas zgromadzone środki będą już bezpieczne u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:08 Od roku jesteś? Interesujące.😁 Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:39 Ale w jakim sensie interesujące? Tak, umowa od listopada a wpłaty chyba od grudnia 2019. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:04 macca4 napisała: > moim zdaniem warto. O ile pracodawca nie będzie jakoś szykanował tych którzy si > ę zdecydowali (np niższymi podwyżkami) to jest się do przodu. > Wypłacając kasę dla bezpieczeństwa co jakiś czas (np 1-3m), odzyskujemy to co w > płaciliśmy i pośrednio to co dołożył pracodawca. Ale olewamy to co dokłada Pańs > two też takie coś słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:18 A jak myślisz, skąd państwo dokłada tę kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:30 A ta kasa akurat mnie nie interesuje - wypłacając środki co miesiąc nie jestem uprawniona do dopłat od państwa. I wcale mi ich nie żal, bo i tak jestem na plus odzyskując środki wpłacone przeze mnie + cześć tych od pracodawcy. A pieniądze są bezpieczne, na moim PRYWATNYM koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 11:04 Sorki, rzeczywiście już rok. Mam jakies zagubienie w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 11:23 Też miewam, ostatnio w pandemii czas inaczej płynie Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 20:03 to zależy jakie sa warunki... Ja ostatnio dostałam zawiadomieniez osobistego banku, o zmianie oprocentowania rachunku oszczednosciowego na ....0 zł, tak ze.... Chyba gorzej (np. z PPK) być nie może? chyba że będziesz musiała dopłacać, no to wtedy raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 20:37 Ja przystąpiłam do PPK tylko dlatego, że: nieźle zarabiam i zostało mi niewiele lat do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:19 A ja właśnie dlatego nie przystąpiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:47 Moim zdaniem, to są powody, by nie przystępować. Wolę już IKZE. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:18 Ja właśnie z IKZE wystąpiłam Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:50 Ponieważ, gdyż, albowiem: po pierwsze świadczenia z tego tytułu zaczęłabym otrzymywać po ukończeniu 65-go roku życia (mogę nie doczekać), po drugie mój zysk kapitałowy przez okres gromadzenia środków wyniósł "0", a opłaty manipulacyjne kilka tysięcy, po trzecie zyski z tytułu różnicy w podatku (w przypadku wypłaty po 65-tym roku życia) w moim odczuciu topnieją - obniżenie stawki podatkowej czyli już nie 8, a 7% ponadto inflacja itd. Mówiąc szczerze najbardziej mnie wkurzyło utrzymywanie funduszu, który w moim imieniu "inwestował" Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:53 Normalnie zastanawiam się, czy piszemy o tym samym. U mnie zysk kapitałowy ponad 10% a zysk na podatku pełną 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 22:17 Ja również nie wiem czy o tym samym - ja rozumiałam to tak: w ciągu roku podatkowego wpłacałam pewną kwotę na IKZE (oczywiście w limitowanej wysokości - ponad limit już ulgi podatkowej nie "zaliczę") otrzymywałam zwrot podatku od wpłaconej kwoty najpierw 18, a później 17%, wobec czego zyskuję odpowiednio 8 i 7 % w przypadku wypłaty środków. Nie liczę "zarobku" na podatku Belki bo nie inwestuję w instrumenty itp. Ponadto mój fundusz nie notował zysków natomiast skwapliwie pobierał opłaty manipulacyjne, co mnie najbardziej wkurzyło. Wydaje się, że Ty jesteś usatysfakcjonowana ponieważ posiadasz wolne środki na inwestycje finansowe oraz przekroczyłaś pierwszy próg skali podatkowej ja niestety nie i nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 22:35 Pisałaś, chyba że dobrze zarabiasz. A może nie Ty? No ja przekraczam próg w połowie roku. Więc z zainwestowanych 5 tyś ratuje oś razu 1.500 zł. W skali 4 lat nazbierało się. No i napisałam, że ja wplacilam 17 tyś, dziś mam 19,5 tyś. Mnie tak odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 22:45 Pisałam, że "nieźle" mając na względzie moje miasto i moje potrzeby.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:38 Dla mnie IKZE jest super, dzięki odliczeniu od wpłaconej kwoty ratuje 30% podatku. Wplacilam w ciągu 3 lat 17.000 a wartość wykupu na dziś 19.500. Wiem, dojdzie podatek 10%, ale ja od wpłaconej kwoty już i tak zaoszczedzilam 30%, czyli 5.700. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:05 Oczywiście, że warto. Przecież od mielenia rośnie ilość ziarna. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:55 Nie ma się co zastanawiać. Bubel. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 21:58 Wydaje mi się opłaca się tym bardziej, im wiecej zarabiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 02.12.20, 22:31 A tak ogólnie: jest to 4 system odkładania na emeryturę, który trafił mi się w ciągu mojego życia zawodowego- a nie pracuję jeszcze ćwierć wieku. No i dobrze pamiętam te wszelkie kryzysy, jakie były w ciągu mojego życia, jak również hiperinflację z końcówki lat 80tych. I wkłady na książeczki mieszkaniowe. To tak a propos gwarancji, że państwo cokolwiek wypłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:28 Mimo, że w tym wątku pisałam w wielu miejscach, powtórzę, żeby było czytelne: - PPK jest bublem w szerszym znaczeniu - nie ufam temu rządowi (ani innym) więc pilnuje swojej kasy - mimo 2 powyższych PPK daje możliwość "zarobku" chodzi głównie o dopłatę od pracodawcy, która przy tzw zwrocie (czyli wypłacie przed 60) w 70% idzie do nas a w 30% na konto emerytalne w ZUS. - o ile pracodawca nie dyskryminuje jakoś pracowników którzy zdecydowali się na PPK - jest się do przodu z kasą - wypłacając kasę regularnie zyski kapitałowe i podatek od nich możemy pominąć - wypłacając regularnie (robię to od roku więc potwierdzam - jest to możliwe) oczywiście godzimy się z utratą dopłat od Państwa - już wypłacone pieniądze są całkowicie bezpieczną, Waszą własnością i możecie je przejeść lub zainwestować w co chcecie i w ten sposób budować swój fundusz emerytalny Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak wielu (myślę że inteligentnych) ludzi zamiast sprawdzić, policzyć i świadomie zdecydować, powiela powierzchowne informacje w stylu "kolejne wyłudzenie, bubel, strata czasu, itp" Ja nie namawiam do przystąpienia do PPK. Szczególne w wersji oficjalnej, z wypłatą po 60 roku życia. Tylko jeśli rezygnujecie z tej możliwości które dał ustawodawca - zróbcie to świadomie Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:31 Odobiście nie sądzę, by możliwość dowolnego wypłacania utrzymała się przez czas dłuższy, nawet jeśli teraz jest to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:42 Ale co to zmienia na ten moment? Do tego czasu ja zarabiam a Ty nie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 09:44 jakoś nie wierzę w to, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 10:51 bo? Zamiast sięgnąć do źródeł to mi nie wierzysz? Słabe ... sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/pracownicze-plany-kapitalowe-18781862/art-105 kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/pracownicze-plany-kapitalowe/4582204,Zwrot-srodkow-z-PPK-i-wyplata-w-trudnych-sytuacjach-zyciowych.html A Samcikowi uwierzysz? Chociaż lepiej nie - na razie te zwroty nic nie kosztują. Jak za wiele osób będzie wypłacać pewnie wprowadzą opłatę subiektywnieofinansach.pl/koronawirus-a-skladki-do-ppk-setki-tysiecy-polakow-maja-dylemat-robic-money-back-i-wiac-czy-tanio-zainwestowac-w-przyszla-emeryture/ Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:30 Ja nie wypłacam - w moim wieku to nieopłacalne.... Zamierzam wypłacić całość po 60-ce, zachowam wtedy wszystkie benefity, a ryzykuję jedynie podatkiem od zysków kapitałowych. A'propos, już widzę te "zyski". Przez 5-lat odkładania w IKZE mój zysk kapitałowy wyniósł okrągłe 0, za to opłaty manipulacyjne kilka tysięcy... Jedyny mój zysk to różnica w podatku dochodowym - wypisałam się z tego i nie żałuję Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 10:22 Nie przystąpiłam do ppk ponieważ w pracy mamy ppe całkowicie finansowane przez pracodawcę, ja płacę tylko od tego podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 21:22 no ja niestety też - z ppe nie można sobie wypłacać jak z ppk Odpowiedz Link Zgłoś
olkkaa_99 Re: Państwowe Plany Kapitałowe - warto? 03.12.20, 22:58 U mnie w pracy ok 60% osob zrezygnowało z tego "przywileju" od razu. Ja tez. Nie mam pojecia ile te pieniadze będą realnie warte po uplywie tych wszystkich lat. Nie stac mnie też w tej chwili na kolejne uszczuplanie własnych zarobków (mam 20%nizsza pensje przez covid, place caly czas podatek od multisportu, którego nie mam jak wykorzystac... i jeszcze teraz to. basta). Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama