ophelia78 05.12.20, 21:41 Szczecin - nie chodzi 41% ogolu Poznań- nie chodzi 16% uczniow podstawowek i 60% w szkolach srednich Wrocław - 22% nie chodzi w sp i 68% w szk.srednich Ciekawa jestem jak to wygląda na ścianie wschodniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
runny.babbit Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 05.12.20, 23:40 A gdzie to zostało podane? W wyborczej czytałam tylko o Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 09:31 Z artykułu w Wyborczej To są dane od organów prowadzących a nie od Instytutu Statystyki KK. Bo tym drugim zawszs jakos więcej wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 05.12.20, 23:43 Hmmm. Mimo wszystko te cyfry wydają się coś za wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:21 Nie wiem. U mnie szkoła mała. W 2 klasie u córki nie chodzi 6 dzieci na 14 w klasie. W starszych klasach (od 4 ) chodzi po 2-3 dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:04 "Serce roście patrząc na te czasy" Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:03 No nie wiem, patrzac na klase mojej corki to te dane sa niedoszacowane. Podstawowka. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:14 koronka2012 napisała: > Hmmm. Mimo wszystko te cyfry wydają się coś za wysokie Mi nie. U moich dzieci w liceum, u znajomych to by było z 90 % tych którzy nie chodzą. Szczególnie rok czy dwa przed maturą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:34 Nie są. W mojej klasie z religii wypisało się właśnie około 2/3 - 3/4 uczniów. I to jest nowość, bo rok, dwa lata temu większość na religię chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 11:46 A mnie za niskie. Klasa mojego syna: chodzą 4 osoby na 32 w klasie. Czyli 85,5% nie chodzi. Klasa pierwsza szkoły średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 11:47 pardon, literówka: 87,5 % nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
myviolett Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 05.12.20, 23:53 W szkole mojej córki w LO w jej klasie 2 osoby chodzą. Córka oczywiście nie, dałam jej wolna rękę . Do bierzmowania jakoś w gimnazjum wytrwała , ale ciężko było. Dużo dzieci tuż przed bierzmowaniem rezygnowało. Teraz słyszę ze przygotowanie do bierzmowania to 3 lata i dziwie się ze ktoś jeszcze dziecko do tego zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 00:25 Nie chodzę do kościoła ponad piętnaście lat, a już wtedy księża nazywali bierzmowanie sakramentem pożegnania z kościołem katolickim. I ten trend się pogłębił. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 07:14 Powrót następuje w momencie gdy ci młodzi ludzie mają swoje dzieci i zgodnie z rodzinną tradycją posyłają swoje dzieci do Komunii, na religię. Bierzmowanie jest albo nie, różnie. Tak było jeszcze w pokoleniu moim ale chyba młodsze roczniki mogą się już inaczej zachowywać, tym bardziej że kler kompromituje się coraz bardziej i jednocześnie ciśnie na konserwatyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 08:46 ja mam zaraz 40 lat, mam bierzmowanie, moje młodsze rodzeństwo już nie, także 20 lat temu berzmowanie to nie była taka oczywstość. A pardon, brat 3 lata temu się bierzmował, bo żenił się w wierzącą dziewczyną Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 09:46 znam jeden przypadek - para, która z kościołem rozstała się po komunii własnej postanowiła ochrzcić swoje dzieci, bo klasa starszego miała mieć komunię. Dzieci ochrzczono, starsze było u komunii i na tym się skończyło. Kompletnie nie wiem po co ta szopka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:23 Nie wiem. Ja byłam ciągnieta do wszystkich sakramentów. Slub koscielny mamy i tyle. Nie chrzcilismy dzieci, nie idą do komunii. Ostatnio na 5 slubów na jakich byłam 2 kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 07:54 Teraz sakrament pożegnania to komunia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 08:48 tak, moja koleżanka z Lodzi, bo widzę, że trzeba geograficznie wypisała tej jesieni, zaraz po komunii, ale ma jeszcze młodsze dzecko i oczywiscie będzie prowadzać na te wszytkie przygotowania, też do komunii, bezsensowna hipokryzja, ale skoro jej tak dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 09:42 Sami na siebie ukręcili ten bicz. Żeby kur.a chociaż jeden sakrament zostawic na czas świadomej decyzji człowieka... nie. Do komunii idzie dziecko, które w 2 klasie dostaje rachunek sumienia, a w nim pytania o to czy się onanizowało. Wstrętne oblechy atakują edukacje seksualna, a sami trzepią kapucyny nadstawiając uszy w konfesjonale. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 16:35 nie spotkałam rachunku sumienia ani dla dorosłych ani dla dzieci z pytaniem o onanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 18:00 grrrrw napisała: > nie spotkałam rachunku sumienia ani dla dorosłych ani dla dzieci z pytaniem o > onanizm. A tutaj o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:57 Regularnie wybuchają o to afery i nic się nie zmienia. W moim rejonie dzieciaki zawsze dostają tę samą kartkę "do pierwszej spowiedzi", od wielu lat. Dostałam ja, dostały młodsze roczniki i chyba leci do teraz. I zawsze jest to urocze "Czy zachowywałeś się nieskromnie?". Jeśli nie opiszesz ze szczegółami w jaki sposób, jest możliwość, że ksiądz dopyta. Mnie raz dopytywał. A potem jeszcze na kazaniu wypomniał (bo mówić nie chciałam), że księdzu na spowiedzi trzeba mówić wszystko. Miałam 11-12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:21 PO co do bierzmowania?? Zeby papier był? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 07:53 No i brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 07:57 W miasteczkach na południowym wschodzie nie chodzi może 1,2 uczniów. Mówię zarówno o podstawówkach jak i średniej, w której pracuję. Moja córka jest jedyną osobą, która nie chodzi w swojej klasie. Natomiast nigdy nie była dyskryminowana z tego powodu (nie licząc kilku religii, na które z rozpędu musiała iść z klasą, ale w sumie poszła z ciekawości 🙂) Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 08:54 Mój syn chodzi do przedszkola, jest w zerówce. Na religie PRZEDSZKOLNĄ nie chodzi tylko on. W zeszłym roku i dwa lata temu lekcji religii w ogóle nie było bo nie uzbierała się grupa, w tym roku są tłumy... nie wiem o co chodzi, ale nie podoba mi się ten trend Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:54 Bliżej komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:45 A to religia nie jest obowiązkowa? Nie wiedziałam, że można gdzieś na nią nie chodzić. Muszę sobie sprawdzić z ciekawości jak to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:47 Żartujesz? Możesz w ogóle na nic nie chodzić, ani na religię ani na etykę Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:51 runny.babbit napisał(a): > Żartujesz? Możesz w ogóle na nic nie chodzić, ani na religię ani na etykę Ja musiałam chodzic obowiązkowo na religię,wiec po prostu się dziwię. Tylko że ja nie chodziłam do szkoły w Polsce (tzn chodziłam, ale tylko 3 pierwsze klasy na początku). Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:56 Nigdy nie było obowiązku, miałam w klasie kolegów z innej wiary i przecież nie chodzili na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:01 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Nigdy nie było obowiązku, miałam w klasie kolegów z innej wiary i przecież nie > chodzili na religię. Dla mnie bardziej normalne jest, że wszyscy chodzili. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek nie chodził. Religia była obowiązkowa dla wszystkich i każdy respektowal. A moich pierwszych 3 lat szkoły w Polsce za bardzo nie pamiętam, ale chyba też chodziłam na religie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 14:58 To teraz napisz, gdzie religia była obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:17 Nawet w Turcji nie ma religii w szkołach.Latem chodzą dzieci na takie kursy w meczetach,jesli chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:22 W UK w podstawówce (jednej) cos kojarze, że była wiadomość, że z RE mozna zrezygnować... Ale zotawiłam dzieci bo to bardziej religioznawstwo a nie "katecheza", w średniej widzę, że córka ma w planie (godzina chyba co dwa albo trzy tygodnie) jest w środku zajęć wiec chyba obowiazkowa (ale nie jestem pewna) córka jest mocno ateistyczna (po mamusi). Na pewno w szkołach katolickich czy CHofE religia jest obowiazkowa, ale nikt na tych lekcjach nie wymaga wiary, ot przedmiot jak każdy inny uczą się o chrześcijaństwie i innych religiach absolutnie nie ma żadnych modlitw ani nic takiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:22 rosa-fira napisał(a): > To teraz napisz, gdzie religia była obowiązkowa. W mojej szkole w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:39 Ale w Szwecji to raczej religioznawstwo, niż katecheza danego wyznania, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:46 panna.z.wilka napisała: > Ale w Szwecji to raczej religioznawstwo, niż katecheza danego wyznania, prawda? > Oczywiście, rozmawialiśmy o wszystkich religiach, mieliśmy różne prezentacje, które też sami przygotoeywalismy. I był to przedmiot obowiązkowy, nie można było nie chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 18:09 Czyli to były zupełnie inne zajęcia niż religia w polskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 14:40 ewamaria.star napisała: > > Ja musiałam chodzic obowiązkowo na religię,wiec po prostu się dziwię. Tylko że > ja nie chodziłam do szkoły w Polsce Dorastałaś w Watykanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:51 Ty serio? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 14:50 Serio, serio. Ja na żywo słyszałam takie pytania "A to religia/komunia nie jest obowiązkowa???" Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:47 Moja starsza córka rozmawiała z koleżanką w którejś z klas 1-3, powiedziała, że nie jest ochrzczona, była reakcja jak to?, na co córka powiedziała, że jak kiedyś będzie miała ochotę, to się ochrzci. Koleżanka się upierała, że tak się nie da. W klasie młodszej córki było dwoje dzieci,. którzy mojej córce wmawiali, że na pewno jest ochrzczona, inaczej się nie da, wszystkie dzieci są obowiązkowo ochrzczone. Ze sporem trafili do pani, która wyjaśniła, że jednak nie jest to obowiązkowe i możliwe, że jest nieochrzczona. Przynajmniej się katolickie dzieci czegoś dowiedzą o swojej religii w kontakcie z takim małym antychrystem. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:57 Ja to pytanie słyszałam od osób dorosłych... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 21:11 Mnie dwa lata temu pani w sklepie, widząc że kupuję (akurat w ilosci hurtowej, bo się skumulowało) gazetki z lego dla dziecka zapytała o wiek dziecka, z komentarzem, że się ucieszy. I jak usłyszała, że 9 lat to automatycznie stwierdziła: o, to komunia zaraz. Na moje "nie, nie planujemy wcale komunii" była bardzo mocno zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 13:10 Ja tak prawie 30 lat temu będąc u klientów na wsi, kiedy wyszło do mnie dziecko zapytałam, w której jest klasie. W drugiej - oparło dzieciątko. O , to komunia niedługo - chciałam być taka bliżej do człowieka i w ogóle zorientowana w obrzędach . Zapadła cisza. Rodzina, podobnie jak prawie cała wieś, okazała się być prawosławna. Od tego czasu jęzor trzymałam tam, gdzie jego miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:48 Co za głupotki wypisujesz, religia w szkole nigdy nie była obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 16:08 Czyli mieliście w Szwecji religioznawstwo. W Polsce są to nieobowiązkowe zajęcia wybranego wyznania, organizowane i opłacane z budżetu samorządu. Niewiele ma to wspólnego z religioznawstwem, podstawę programową do tych lekcji przygotowują związki wyznaniowe i w zasadzie szkoła/państwo nie na wpływu na kształt tych zajęć. Nawet na wybór nauczyciela nie ma wpływu, ma mu jedynie płacić pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 16:09 Źle mi się w drzewku podpięło, to było do ewamaria.star. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 16:28 panna.z.wilka napisała: > Czyli mieliście w Szwecji religioznawstwo. W Polsce są to nieobowiązkowe zajęci > a wybranego wyznania, organizowane i opłacane z budżetu samorządu. Niewiele ma > to wspólnego z religioznawstwem, podstawę programową do tych lekcji przygotowuj > ą związki wyznaniowe i w zasadzie szkoła/państwo nie na wpływu na kształt tych > zajęć. Nawet na wybór nauczyciela nie ma wpływu, ma mu jedynie płacić pensję. Ok, rozumiem. Nie pamietam dokładnie jak to wyglądało w Polsce, bo moja rodzina wyjechała kiedy bylam w początkowych klasach. W Szwecji na to religioznawstwo też mówi się religia i jest to przedmiot obowiazkowy. Ale dziękuję za wyjaśnienie sprawdziłam sobie i faktycznie w Polsce to jest przedmiot nieobowiązkowy. Szkoda, że to tak w Polsce wygląda, bo ja religie lubiłam, można się było dużo dowiedzieć o innych kulturach i nikt nie był tam wykluczany Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:45 W Polsce na religii masz sie modlić o innych kulturach i religiach nic sie nie dowiesz (a jeśli ktos cos powie to tylko by te religie osmieszyc albo cie nimi straszyć) masz sie modlić, chodzic do koscioła itd.... (chyba , że cos sie zmieniło ale nie sadze) Jak pisałam wyżej moje dzieci też mają RE w szkole ale właśnie to wiedza o róznych religiach (na chrzescijaństwo jest najwiekszy nacisk nie da sie ukryć) ale to wiedza o religii, nikt nie sprawdza wiary, nikt sie nie modli itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:15 Gdzie żyłaś przez ostatnie 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 12:53 Śląsk, ale duże miasto. Nie chodzi 3-5 osób na klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:07 6 klasa sp nie chodzą na religię 2 osoby, zachód Polski, miasto wojewódzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 13:07 Wawa. Duża szkoła ponad 1600 uczniów w 8 klasie chodzi 5 osób, w 5 klasie na religie uczęszcza 8. Wiem, że w innych klasach jest podobnie. 8 klasy łączą po 4 na religie online. Odpowiedz Link Zgłoś
nessy Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 14:23 I co mi to da, czy ktoś chodzi, czy nie chodzi, ilu nie chodzi....? Co mnie to np obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:33 No mnie to akurat obchodzi bo w końcu to między innymi z moich podatków opłacane są te zajęcia dodatkowe. Jak ma się okazać, że chodzi na nie garstka to warto byłoby te lekcje religii katolickiej zlikwidować a pieniądze przeznaczyć na pomoce naukowe do szkoły albo coś w tym stylu, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:55 Oczywiście. Zastanawiałam się ostatnio, czy przestrzega się tego, żeby łączyć klasy, jeśli jest mniej niż siedmioro uczęszczających na religię. Mam nadzieję, że tak, bo to oszczędność. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 21:13 U nas chyba nie, chociaż nie mam 100% pewności. Ale to szkoła prywatna, religia jest na końcu albo początku, a etykę robią dla klasy nawet jak chodzi jedna osoba, więc nie czepiałabym się nawet jakby tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 14:35 NIE przestrzega. Mało tego, w klasie gdzie na religię nie chodzi 87,5% osób (chodzą 4 na 32 uczniów klasy) tylko jedna religia jest na pierwszej godzinie, natomiast druga robi dziurę w środku planu, jakby i bez tego młodzież nie siedziała na lekcjach do późna. Sprawa oczywiście zgłaszana i porusza, i oczywiście konsekwentne niedasie. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:13 Warszawa, 1 kl SP, nie chodzi razem z moim 3 dzieci, byłam bardzo zaskoczona, że tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:14 W 4 klasie to się zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 15:18 U corki nie chodzi 5(1 klasa),u syna 6(5klasa) Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:38 U nas podobnie, nie chodzi osob na 22 (2 kl sp, Wwa, duza szkola). Wiem, że w starszych klasach-zwlaszcza po komunii tych dzieci jest więcej, więc specjalnie robią religię w trakcie lekcji. W mlodszych na szczęście robia na początku/na końcu więc nie utrudniało nam to życia gdy lekcje były stacjonarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:38 5 osób na 22, zjadlo mi Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 16:57 Podwarszawa, nie chodzi 1/3 klasy (III klasa podstawówki), większośc to dzieci obcokrajowców, którzy są innego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:13 Moje dzieci skończyły szkołę średnią kilka lat temu. Już wtedy mało kto chodził na religię. Jeśli już to tylko w pierwszej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 17:39 W sredniej szkole u mnie (pozne lata 90-te, Wwa) nie chodzilo pol klasy-była etyka łączona z inna klasą, fajnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 18:24 O to pewnie podobnie jest z apostazja, która wg kościoła ma miejsce tak sporadycznie, że w ogóle tego nie liczą 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 06.12.20, 20:39 A u mojego syna w liceum chodzą wszyscy oprócz niego. Bardzo mnie to zdziwiło, bo w podstawówce nie chodziła 1/3. Odpowiedz Link Zgłoś
clears Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 10:44 Miejscowość w mazowieckim, rejony wschodnie. Mój syn jako jedyny w szkole nie chodzi na religię. Całkiem duża podstawówka. Nie chce i koniec. Komunia go nie wzrusza. Nie jest dyskryminowany, ale w zerówce się zdarzały akcje pt.: "Będę się z Tobą bawił, jak będziesz chodził na religię". Czyli dyskusje w domach uczniów były. My podchodzimy do tego na zasadzie, że jak będzie źle, to zmienimy szkołę na prywatną. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Miasta podając ilu ucznow nie chodzi na relig 07.12.20, 14:40 Klasa pierwsza szkoły średniej, ale ściana jest zachodnia a nie wschodnia: chodzą 4 na 32, czyli NIE chodzi 87,5% Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama