odnawialna 07.12.20, 15:22 Z jabłkiem i marchewką już się opatrzyła, jakie inne robicie i lubicie? Byle bez majonezu. Szukałam w necie, ale nic nie znalazłam, wszędzie majonez... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:24 zamiast surówki, zrób sobie kimchi. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:27 To samo miałam napisać Ja lubię, ale moje dzieci nazywają to "świnczi". Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:27 pierwsze słyszę, zaraz poguglam Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:31 Jako dodatek por, ogórek kiszony, cebula cuktowa lub czerwona dla koloru. Bez majonezu z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:43 To samo miałam napisac. U mnie co 2 tygodnie z 4 kapust robię, zjadamy każdą ilośc. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:43 dawajcie przepis na to kimczi!!! ładnie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:05 Ja robie z tego przepisu: www.jadlonomia.com/przepisy/kimchi-czyli-koreanska-kiszona-kapusta/ tyle ze czasami jak mam dodaje rzodkiew białą (duzo bo lubie) robie tez pół normalnie, a pół z duzą ilością chili. Mąka ryżowa ma tu znaczenie (zrobiłam kiedys bez). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:12 stephanie.plum napisała: > dawajcie przepis na to kimczi!!! > ładnie proszę. > Z tego np. robię, ale z mniejszej ilości wszystkiego. Z 3-4 kapust, ok. 2 kg w sumie, i reszta składników proporcjonalnie w mniejszej ilości; przeważnie daję jeszcze dodatkowo łyżkę pasty gochujang. Właśnie w tej chwili mi się kapusta maceruje z solą. www.olgasmile.com/kimchi.html Jemy jako dodatek do dań obiadowych, robimy sobie z tego zupki (kimchi, gochujang, glony, sos sojowy, makaron azjatycki lub ryż + woda/rosół). Ja najbardziej lubię kimchi jjige i regularnie robię z takiego trochę starszego, dobrze sfermentowanego kimchi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 22:40 I jeszcze daję zazwyczaj trochę sosu rybnego lub ostrygowego. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 15.12.20, 19:01 cienko pokrojone: kapusta pekinska, zielony ogorek, czerwona cebula, moze byc papryka do tego:sos rybny, lim0nka/cytryna, chilli, czosnek, imbir, cukier, woda - taki tajski dressing (bez oleju) mozna dodac kelki jak dla mnie sos ostrygowy wymaga tzw"obrobki cieplnej" , na surowo jest raczej niejadalny (wg mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:29 Ja robię z tego, tylko z mniejszej ilości. Podstawą (jak dla mnie) jest kleik ryżowy, proporcje i rodzaje warzyw są ruchome. Ostatnio zrobiłam z dyni fermentowane.pl/hobak-kimchi-kimchi-z-dyni/- nie zmiękła mi na tyle, by jeść na surowo, ale jaka zupa z tego była, to klękajcie narody! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 22:40 O, wypróbuję kiedyś ten przepis z dynią. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:48 fajnie, też sobie zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:33 Papryka, kukurydza, oliwa z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:37 Moja ulubiona: kapusta pekińska, kilka kawałków marynowanej papryki (drobna kostka), kilka korniszonów (drobna kostka), kukurydza z puszki, trochę jogurtu naturalnego i przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:38 z pomidorem i zielonym ogórkiem i zieloną cebulką, sos winegret z cieniutko pokrojonym selerem naciowym i kiwi, sos z soku pomarańczowego,cytryny, oliwy, i soli z porem i marchewką, sos jogurtowy Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:40 A co si€ robi żeby kapucha nie była twarda?😞😞 Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:14 Posiekać drobniutko i posolić... Po paru minutach mięknie nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:42 ja robię z drobno posiekanym, surowym porem, a sos składa się wyłącznie z soku z cytryny, oleju (troszkę) i soli. kapusta w cienkie paski, pora nie za dużo, tak do smaku. jak się to przemaceruje chwilę w tym kwaśnym sosie, jest po prostu boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:30 Na surowo pekinkę robię podobnie, tylko do sosu dodaję jeszcze musztardę. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:42 pekińska, rzodkiewka, szczypiorek, olej, ocet winny, sól Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:45 Kapusta pekinska, pomidor, kukurydza i sos: oliwa, sol, cukier, sok z cytryny, czosnek, pieprz. Najlepiej zrobic sos wczesniej zeby sie smaki przegryzly. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:07 A kroicie cała kapustę na surówkę , bo ja tak 3/4, reszte wywalam bo liscie robia się grube. mój mąż brdzo cierpi tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:11 Ja troche grubszych uzywam ale reszte odkrawam. Ponoc mozna wykorzystac te grubsze do dan z warzyw zrobionych na goraco- np po chinsku Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:18 w przypadku wiekszosci salatek mozna zastapic majonez sosem z awokado - rozciapciane widelcem albo zblendowane avokado, oliwa, cytryna, sol, pieprz, opcjonalnie odrobina czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama