Dodaj do ulubionych

Surówka z kapusty pekińskiej - jaka?

07.12.20, 15:22
Z jabłkiem i marchewką już się opatrzyła, jakie inne robicie i lubicie? Byle bez majonezu. Szukałam w necie, ale nic nie znalazłam, wszędzie majonez...
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:24
      zamiast surówki, zrób sobie kimchi.
      • asfiksja Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:27
        To samo miałam napisaćsmile Ja lubię, ale moje dzieci nazywają to "świnczi".
      • odnawialna Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:27
        pierwsze słyszę, zaraz poguglam
        • kokosowy15 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:31
          Jako dodatek por, ogórek kiszony, cebula cuktowa lub czerwona dla koloru. Bez majonezu z jogurtem.
      • hanusinamama Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:43
        To samo miałam napisac. U mnie co 2 tygodnie z 4 kapust robię, zjadamy każdą ilośc.
        • stephanie.plum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:43
          dawajcie przepis na to kimczi!!!
          ładnie proszę.
          • hanusinamama Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:05
            Ja robie z tego przepisu:
            www.jadlonomia.com/przepisy/kimchi-czyli-koreanska-kiszona-kapusta/
            tyle ze czasami jak mam dodaje rzodkiew białą (duzo bo lubie) robie tez pół normalnie, a pół z duzą ilością chili. Mąka ryżowa ma tu znaczenie (zrobiłam kiedys bez).
          • kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:12
            stephanie.plum napisała:

            > dawajcie przepis na to kimczi!!!
            > ładnie proszę.
            >
            Z tego np. robię, ale z mniejszej ilości wszystkiego. Z 3-4 kapust, ok. 2 kg w sumie, i reszta składników proporcjonalnie w mniejszej ilości; przeważnie daję jeszcze dodatkowo łyżkę pasty gochujang. Właśnie w tej chwili mi się kapusta maceruje z solą.
            www.olgasmile.com/kimchi.html
            Jemy jako dodatek do dań obiadowych, robimy sobie z tego zupki (kimchi, gochujang, glony, sos sojowy, makaron azjatycki lub ryż + woda/rosół). Ja najbardziej lubię kimchi jjige i regularnie robię z takiego trochę starszego, dobrze sfermentowanego kimchi.
            • kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 22:40
              I jeszcze daję zazwyczaj trochę sosu rybnego lub ostrygowego.
              • senin1 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 15.12.20, 19:01
                cienko pokrojone: kapusta pekinska, zielony ogorek, czerwona cebula, moze byc papryka
                do tego:sos rybny, lim0nka/cytryna, chilli, czosnek, imbir, cukier, woda - taki tajski dressing (bez oleju)

                mozna dodac kelki

                jak dla mnie sos ostrygowy wymaga tzw"obrobki cieplnej" , na surowo jest raczej niejadalny (wg mnie)
          • lellapolella Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:29
            Ja robię z tego, tylko z mniejszej ilości. Podstawą (jak dla mnie) jest kleik ryżowy, proporcje i rodzaje warzyw są ruchome.
            Ostatnio zrobiłam z dyni fermentowane.pl/hobak-kimchi-kimchi-z-dyni/- nie zmiękła mi na tyle, by jeść na surowo, ale jaka zupa z tego była, to klękajcie narody!
            • kurt.wallander Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 22:40
              O, wypróbuję kiedyś ten przepis z dynią.
      • piataziuta Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:48
        fajnie,
        też sobie zrobię
    • ela.dzi Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:33
      Papryka, kukurydza, oliwa z oliwek
      • grey_delphinum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:37
        Moja ulubiona:

        kapusta pekińska, kilka kawałków marynowanej papryki (drobna kostka), kilka korniszonów (drobna kostka), kukurydza z puszki, trochę jogurtu naturalnego i przyprawy.
    • elinborg Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 15:38
      z pomidorem i zielonym ogórkiem i zieloną cebulką, sos winegret
      z cieniutko pokrojonym selerem naciowym i kiwi, sos z soku pomarańczowego,cytryny, oliwy, i soli
      z porem i marchewką, sos jogurtowy
      • ajaksiowa Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:40
        A co si€ robi żeby kapucha nie była twarda?😞😞
        • qwirkle Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:14
          Posiekać drobniutko i posolić... Po paru minutach mięknie nieco.
    • stephanie.plum Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:42
      ja robię z drobno posiekanym, surowym porem, a sos składa się wyłącznie z soku z cytryny, oleju (troszkę) i soli.

      kapusta w cienkie paski, pora nie za dużo, tak do smaku. jak się to przemaceruje chwilę w tym kwaśnym sosie, jest po prostu boskie.
      • lellapolella Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:30
        Na surowo pekinkę robię podobnie, tylko do sosu dodaję jeszcze musztardę.
    • skarolina Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 16:42
      pekińska, rzodkiewka, szczypiorek, olej, ocet winny, sól
    • summerland Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 17:45
      Kapusta pekinska, pomidor, kukurydza i sos: oliwa, sol, cukier, sok z cytryny, czosnek, pieprz. Najlepiej zrobic sos wczesniej zeby sie smaki przegryzly.
    • kaskaz1 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:07
      A kroicie cała kapustę na surówkę , bo ja tak 3/4, reszte wywalam bo liscie robia się grube. mój mąż brdzo cierpi tego powodu sad
      • summerland Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:11
        Ja troche grubszych uzywam ale reszte odkrawam. Ponoc mozna wykorzystac te grubsze do dan z warzyw zrobionych na goraco- np po chinsku
    • mikams75 Re: Surówka z kapusty pekińskiej - jaka? 07.12.20, 18:18
      w przypadku wiekszosci salatek mozna zastapic majonez sosem z awokado - rozciapciane widelcem albo zblendowane avokado, oliwa, cytryna, sol, pieprz, opcjonalnie odrobina czosnku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka