kochamruskieileniwe
16.12.20, 07:30
W szkole syna obowiązuje ścisły regulamin (w statucie zapis) i progi punktowe.
I się tak zastanawiam,
Część kategorii da się ocenić. Natomiast kategorię: zaangażowanie na forum Szkoły, w obecnych warunkach, gdy większść konkursów została odwołana, akcji i przedsięwzięć się nie organizuje, itp itd, - to chyba ten punkt nie powinien być brany pod uwagę?
Bo wychodzi na to, że zdobycie w szkole syna zachowania - wzorowe, graniczy z niemożliwością.
Aby miec wzorowe zachowanie trzeba zdobyć 25-27 punktów. Maksymalna liczba do zdobycia to 3 punkt z każdej z 9 kategorii.
Obecnie, np w klasie syna wszystkie dzieci mają przyznane 0 punktów z kategorii zaangażowanie na forum Szkoły., w której brane są pod uwagę:
kategoria dziewiąta: zaangażowanie na forum Szkoły, reprezentowanie Szkoły
na zewnątrz (0-3pkt)
a) uczeń wyjściowo otrzymuje 0 pkt.,
b) uczeń, w szczególności uzyskuje punkty za:
- osiągnięcia w zawodach sportowych, konkursach, olimpiadach
przedmiotowych,
- zaangażowanie, organizowanie lub współorganizowanie różnych akcji
i przedsięwzięć,
- reprezentowanie Szkoły w Poczcie Sztandarowym,
- efektywna praca społeczna np.: wolontariat, naprawa lub odnowienie sprzętu,
odnowienie sprzętu, prace porządkowe i inne wykonywane po zajęciach edukacyjnych.
Generalnie, to trochę mi wisi" ocena z zachowania na semestr. Może już bardziej na koniec roku, ze względu na świadectwo. Ale, w sumie, to nie wiem czy aż tak bardzo. Chociaż synowi zależy... (na szczęście, ma asa w rękawie i poświadczenie wolontariatu z zaświadczeniem, zaniesionym jeszcze we wrześniu. Mówię mu, by jak mu tak zależy na wzorowym, trzymał tego asa w rękawie na koniec roku)
Jednak chodzi mi o
zasady 
Jakoś moje wewnętrzne ja burzy się i uważa, że ze względu na okoliczności pandemii, zdalna szkołę, zawieszenie różnych zawodów sportowych, ograniczenie kontaktów międzyludzkich itp itd, powinna być korekta regulaminu.
Dla wszystkich.
A jak w szkołach Waszych dzieci?