nes.6 19.12.20, 14:40 Szczepionka jest opracowana pod pierwszy typ koronowirusa. Koronowirus do tej pory zmutował kilka razy. A więc to bez sensu... Np.na grypę co roku jest nowa szczepionka, dostosowana do typu wirusa w danym roku, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olena.s Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:43 A skąd masz taką wiedzę, żabeczko, której nie mają jeszcze żadni naukowcy, żadni nobliści, że mutacje wirusa wpłyną jakkolwiek na efektywność szczepień? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:57 To znaczy, że rozpoczyna się masowy program szczepień, wydaje miliardy z publicznych pieniędzy nie mając pojęcia o konsekwencjach owych szczepień? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:08 Jak to nie mamy pojęcia o konsekwencjach? Była badana rok więc znamy konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
nes.6 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:26 tanebo001 napisał: > Jak to nie mamy pojęcia o konsekwencjach? Była badana rok więc znamy konsekwen > cje. Ha! Ale nie wiemy jakie mogą być skutki uboczne za 5, 10, 15 lat od szczepienia. I czy w ogóle będą. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:34 Jak na razie sam Pfitzer twierdzi, że4 szczepionka nie jest gotowa do użycia, pierwszy szczepiacz, Boris Johnoson boi się, że Covida złapał drugi raz, nic sie kupy nie trzyma, jak w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:34 Makaron ponoc zlapal. Chyba zeby nie musieli sie szczepic. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:35 Premierzy, jako osoby nieuodparniajace się będą ze szczepień zwolnieni? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:22 No to dawaj te działania niepożądane (to się tak prawidłowo nazywa) tych szczepionek znanych od 5, 10 i 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:40 A skąd miałyby się wziąć skutki po 15 latach...? Że niby te nanoczipy się uaktywnią? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:54 Ano skądś się czasami biorą, na przykład skutki uszkodzeń DNA, złogów różnych szkodliwych substancji itd. Wiem, że postuluje się tu, żeby absolwentów gimnazjów zatrudniać w charakterze specjalistów od wirusologii i czasami mam wrażenie, że ten postulat Ematek już zrealizowano... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:07 Idź łyknij suplementy diety z Bangladeszu robione bóg wie jakiego g...na. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:09 A po co mam niby łykać suplementy diety? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 21:50 Przecież zabijają tak naprawdę choroby towarzyszące jak otyłość a nie covid. A jak zwalczyć otyłość? Trzeba się odchudzać a najlepiej wspomóc się suplementami. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:31 Trzeba się odchudzać To wskazane. najlepiej wspomóc się suplementami. Bo tak powiedzieli w telewizorze? W tym samym, co pokazuje jak ludzie umierają na Covid, tylko dziwnie zawsze akurat nie tam, gdzie jesteśmy? Przecież zabijają tak naprawdę choroby towarzyszące jak otyłość a nie covid. Zabjają głównie choroby warunkowane genetycznie, czyli odspodniowe. Otyłość czasami też jest objawem takowych chorób, należy więc najpierw zlikwidować główną przyczynę uszkodzeń DNA, potem zacząć leczyć objawy i skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:27 ale wiemy jakie skutki uboczne ma covid19 czy info do ciebie nie dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:31 No to czekaj te 15 lat. Może dożyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:31 Olena twierdzi, że nie znamy, ci, co wydają kasę i chcą szczepić nie wiedzą nawet,czy wirus mutuje. Proroków Pandemii uprasza sie o niemataczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:42 A rozumek gdzie podziałeś? Pojawił się wirus, szuka się nań leków i szczepionek. Wirus mutuje. Być może któraś mutacja spowoduje, że jakiś leka albo jakaś szczepionka okaże się nieskuteczna. Skąd lekarze mają to wiedzieć WCZEŚNIEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:47 A rozumek gdzie podziałeś? Moj, akurat jest na miejscu i trzeźwo analizuje fakty. Pojawił się wirus, szuka się nań leków i szczepionek. A następnie się ich używa w milionach nie wiedząc, czy w ogóle ich stosowanie jest zasadne, przy okazji naraża się miliony obywateli na ewentualne, nie znane skutki uboczne i wydaje miliardy. Brzmi zachęcająco. że jakiś leka albo jakaś szczepionka okaże się nieskuteczna. Skąd lekarze mają to wiedzieć WCZEŚNIEJ? Z testów klinicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:03 Najlepiej czekać 100 lat, aż zejdą milion bo jakiś debil w internecie się kreuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:05 Najlepiej czekać 100 lat, aż zejdą milion Miliony schodzą na raka, bo jakiś debil w internecie szerzy modę na spodnie. Na Covida umiera się tylko w telewizorze. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:33 To zapraszam do covidowych szpitalu. Tam bez spodni leżą wiec luz Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:04 Zanim wirus (ewentualnie) zmutuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:34 A jak szybko on mutuje? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:23 > Z testów klinicznych. No to robili i wyszło i jest skuteczna. Dotychczasowe mutacje nie mają wpływu na skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:22 Przecież nowy szczep dopiero co wykryli. Nie dalej jak poniedziałek w TV podali. Twierdzisz więc, że w tydzień zdążyli już zrobić badania, przeanalizować i już wiedzą, że szczepionka działa i na nowe szczepy. Co roku pojawia się kilkanaście nowych mutacji wirusa grypy, szczepienie jest zaś na kilka najpopularniejszych mutacji. Co roku wychodzi nowa. Na HIV nie mogą znaleźć szczepionki od prawie 40 lat. Ale na koronawirusa zdążyli w pół roku i to przy wykorzystaniu nowej, jie testowanej wcześniej technologii. Cuda panie, cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:35 "Twierdzisz więc, że w tydzień zdążyli już zrobić badania, przeanalizować i już wiedzą, że szczepionka działa i na nowe szczepy." Jezu ludzie. Wróćcie do gimnazjum/liceum. Słowo klucz: sekwencja mRNA kodująca białko kolca na które mamy wyprodukować przeciwciała. Jeśli nowy szczep nie ma znaczącej mutacji w tym bialku kolca, to sekwencja mRNA w szczepionce cały czas będzie działać. Kurwa, ludzie, wczesne gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:42 Powiedz to Johnsonowi, bo się biedak trzęsie ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:55 brenya78 napisała: > "Twierdzisz więc, że w tydzień zdążyli już zrobić badania, przeanalizować i już > wiedzą, że szczepionka działa i na nowe szczepy." > > Jezu ludzie. Wróćcie do gimnazjum/liceum. Słowo klucz: sekwencja mRNA kodująca > białko kolca na które mamy wyprodukować przeciwciała. > Jeśli nowy szczep nie ma znaczącej mutacji w tym bialku kolca, to sekwencja mRN > A w szczepionce cały czas będzie działać. > Kurwa, ludzie, wczesne gimnazjum. Jasne, jasne, wczesne gimnazjum. Ja się o tym uczyłam na profilu biol-chem w liceum ale wg. wszystkowiedzącej ematki to jest podobno podstawowa wiedzą dla gimbazy. Poza tym nie wiesz jaką mutacją jest ten nowy szczep. A wuchodzi na to, że w tydzień czy dwa zdążyli stwierdzić, że szczepionka będzie na pewno działać. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:58 Jak się kupiło kilka milionów kotów w wielkim worku to trzeba mówić, że działa, miauczą i myszy łowią. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:00 "Jasne, jasne, wczesne gimnazjum. Ja się o tym uczyłam na profilu biol-chem w liceum ale wg. wszystkowiedzącej ematki to jest podobno podstawowa wiedzą dla gimbazy." Aha, czyli na RNA i kodowaniu genów się nie zna, ale szerzy teorie po internetach i na pewno już wie że szczepionka nie działa? Po co skoro można po prostu zapytać, doczytać, dowiedzieć się? "Poza tym nie wiesz jaką mutacją jest ten nowy szczep." Ja tego nie wiem ale naukowcy mają jego sekwencje i mutacja nie znajduje się w żadnym kluczowym fragmencie kolca. Tyle wyczytałam z doniesień. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:08 Kogo zapytać, skoro instytucje odpowiedzialne za zdrowie publiczne same się proszą o brak zaufania? Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 22:24 brenya78 napisała: > Aha, czyli na RNA i kodowaniu genów się nie zna, ale szerzy teorie po interneta > ch i na pewno już wie że szczepionka nie działa? Po co skoro można po prostu za > pytać, doczytać, dowiedzieć się? Aha, czyli Twoje kwalifikacje w tej materii to ukończenie gimnazjum, gdzie się nauczyłaś o kodowaniu genów i to robi z Ciebie specjalistę od szczepionek? > Ja tego nie wiem ale naukowcy mają jego sekwencje i mutacja nie znajduje się w > żadnym kluczowym fragmencie kolca. Tyle wyczytałam z doniesień. No właśnie, wyczytałaś z doniesień. Które nie wiadomo czy są prawdziwe. Ja o nowej mutacji dowiedziałam się w poniedziałek z telewizji i od razu dodano, że szczepionka na pewno będzie działać chociaż narazie nie ma badań na szerszej populacji jak działa szczepionka, którą zamierzają nas szczepić ale na ematce już wiadomo, że na nową mutację na pewno będzie działać. Ojp. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:05 "Aha, czyli Twoje kwalifikacje w tej materii to ukończenie gimnazjum" A skąd to wywnioskowałas? "No właśnie, wyczytałaś z doniesień. Które nie wiadomo czy są prawdziwe. " Na tej zasadzie to niczemu nie można wierzyć. Wybacz ale sama tej sekwencji nie badałam, więc faktycznie nie mogę mieć pewności że to co piszą w prasie naukowej i mówią na korytarzach to prawda. Jednak nie mam powodu nie wierzyć w te doniesienia, gdyż skoro podano że jest nowy strain to znaczy że mają jego sekwencje. "którą zamierzają nas szczepić ale na ematce już wiadomo, że na nową mutację na pewno będzie działać. Ojp." Toć ci właśnie wytłumaczyłam na jakiej podstawie są takie twierdzenia! Nic nie dotarło? Nic? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:36 Bo skoro stwierdzono mutacje to wiadomo czego dotyczy . I jeśli nie dotyczy kolca (skrót ) to nie wpłynie na skuteczność szczepienia. Teraz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:45 to popróbujmy tak: wyobraź sobie, że masz kod rabatowy do Rossmana. Masz też kuzynkę, która pracuje w Sephorze i ona donosi, że Sphora swoje kody rabatowe anulowała. W mediach gruchnęła łamiąca wiadomość, że anulowano kody rabatowe, ale nie będzie to miało wpływu na klientów Rossmana. Czy umiesz odpowiedzieć na pytanie, czy twój kod jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:35 a ty wiesz? tak, da się z całą pewnością wykluczyć, że mutacja ma wpływ na skuteczność szczepionki, wystarczy sprawdzić, że zaszła GDZIE INDZIEJ niż celują przeciwciała blokujące wirusa indukowane przez szczepionkę. Ale może ty tam sobie myślisz, że przeciwciała musza pasować do całego wirusa, to już nic nie pomogę [płacze] Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:34 Nie licz na to ze tak trudne słowa jak sekwencja mRNA będą zrozumiałe. Piza tum to przeciwnicy gimnazjum przecież wiec i widza adekwatna Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:22 esperantza napisała: > Nie licz na to ze tak trudne słowa jak sekwencja mRNA będą zrozumiałe. > Piza tum to przeciwnicy gimnazjum przecież wiec i widza adekwatna Ależ ja doskonale rozumiem te słowa.. Nawet śmiem twierdzić, że moja wiedza w tej materii jest znacznie wyższa niż przeciętna na forum. Bo ale specjalistą od szczepień nie jestem więc nie za bardzo mam odwagę twierdzić, że na pewno, na 100% szczepionka będzie działać na nowe mutacje i w ogóle nie ma żadnego problemu. Natomiast na forum widzę co chwilę wysyp specjalistów od wszystkiego. A to konstytucjonaliści, a to specjaliści od prawa wyborczego w USA, a to wirusolodzy najwyższej klasy, a to specjaliści od szczepień. No niesamowite, że te same osoby znają się na wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:42 No to chyba wiesz i nie oczekujesz ze w medycynie cokolwiek jest ba 100% Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:45 Oczywiście. Ale w związku z tym oczekuję też, że wątpliwości będą brane poważnie a nie traktowane jak ulomność umysłowa. Próbuję sobie wyobrazić ematkę, która ma powikłania po szczepieniu. Dżihad jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:52 Są brane pod uwagę. Dlatego proces badawczy szczepionki trwał rok. Można było też zrobić jak w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 11:22 Jaki rok? Przecież zaczynali dopiero w lutym czy w marcu jak zaczynały się pierwsze restrykcje. W listopadzie wyszedł gotowy produkt, który jest teraz zatwierdzony dopiero teraz. No sorry, ja wiem jak wygląda wprowadzanie nowego produktu na rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 11:37 "Jaki rok? Przecież zaczynali dopiero w lutym czy w marcu jak zaczynały się pierwsze restrykcje. W listopadzie wyszedł gotowy produkt, który jest teraz zatwierdzony dopiero teraz. No sorry, ja wiem jak wygląda wprowadzanie nowego produktu na rynek." Czy zadałas sobie trud przeczytania tego?: theconversation.com/amp/less-than-a-year-to-develop-a-covid-vaccine-heres-why-you-shouldnt-be-alarmed-150414 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:45 divlje_jagode napisał(a): > Oczywiście. Ale w związku z tym oczekuję też, że wątpliwości będą brane poważni > e a nie traktowane jak ulomność umysłowa. Czy wątpliwości co do kulistości Ziemi nie są wynikiem ułomności umysłowej? S. Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 17:27 snajper55 napisał: > divlje_jagode napisał(a): > > > Oczywiście. Ale w związku z tym oczekuję też, że wątpliwości będą brane p > oważni > > e a nie traktowane jak ulomność umysłowa. > > Czy wątpliwości co do kulistości Ziemi nie są wynikiem ułomności umysłowej? > > S. No, były czasy kiedy kulistość ziemi nie była taka oczywista. Jednakowoż kulistość czy płaskość ziemi nie ma zbyt dużego wpływu na przeciętnego zjadacza chleba. Większości jest to wiedza doskonale zbędna. Natomiast efekty uboczne szczepień, które mogą być bardzo przykre, dotkną w równym stopniu Basię z kasy w biedronce i ematki wonskie specjalystki. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:36 "Na HIV nie mogą znaleźć szczepionki od prawie 40 lat. Ale na koronawirusa zdążyli w pół roku i to przy wykorzystaniu nowej, jie testowanej wcześniej technologii. Cuda panie, cuda." Powiedziała specjalistka na grypę nie ma szczepionki, na dengę nie ma szczepionki, a już na taką ebolę, bach w rok się zrobiła. Cuda panie, cuda. Spiseg. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:49 Są leki hamujące namnażanie wirusa HIV, dzięki którym zarażeni żyją normalnie, aż sobie umierają w okolicach siedemdziesiątki na zupełnie co innego, w 2019 w PL było aż 225 nowych przypadków, a główną drogą transmisji jest stosowanie narkotyków w formie wstrzyknięć. HIV/AIDS jest obecnie niszową, rzadko spotykaną, a przy tym stosunkowo niegroźną chorobą występującą głównie wśród ćpunów walących sobie w żyłę. Możesz mi podać jeden powód, dla którego ktoś miałby wyłożyć pierdylion dolarów na szczepionkę? Odpowiedz Link Zgłoś
divlje_jagode Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 22:16 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > HIV/AIDS jest obecnie niszową, rzadko spotykaną, a przy tym stosunkowo niegroźn > ą chorobą występującą głównie wśród ćpunów walących sobie w żyłę. Możesz mi pod > ać jeden powód, dla którego ktoś miałby wyłożyć pierdylion dolarów na szczepion > kę? > Z tego powodu: Sytuacja epidemiologiczna HIV/AIDS na świecie w 2018 roku wg. danych UNAIDS, ECDC, WHO: Liczba osób żyjących z HIV – 37.9 mln Liczba osób leczonych antyretrowirusowo – 23.3 mln Liczba osób nowo zakażonych HIV – 1.7 mln Liczba zgonów związanych z AIDS – 770 tys. Liczba osób zakażonych HIV od początku epidemii – 74.9 mln. Liczba osób, które zmarły z powodu AIDS od początku epidemii – 32.0 mln Link: www.unaids.org/en/resources/fact-sheet Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:31 >Przecież nowy szczep dopiero co wykryli. Nie dalej jak poniedziałek w TV podali. kolejna ofiara madiów. Akurat ten nagłośnili i divlje-jagode o tym usłyszała i dech zaparło. FYI, mutacji w SARS-CoV-2 opisano już kilka tysięcy, przy braku dowodów, aby którakolwiek zmieniała coś istotnego w jego biologii. Mutacje pozwalające na ucieczkę spod odpowiedzi są możliwe, ale są rzadkie na tle mutacji w ogóle. To, że ten wirus mutuje wolniej niż grypa podano już jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:42 >Z testów klinicznych Z testów klinicznych nad mutacją wirusa, której jeszcze nie ma, tak...? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:50 Z testów klinicznych nad mutacją wirusa, której jeszcze nie ma, tak...? To do mnie, czy Oleny? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:05 "Z testów klinicznych nad mutacją wirusa" Szczepionka koduje białko FRAGMENTU wirusa. Ten fragment może być (i jak na razie wygląda na to że jest) wspólny dla wielu szczepów wirusa, także tego nowego. Więc badanie kliniczne jest JEDNO i to samo. Dopóki nie będzie mutacji w istotnej części tego fragmentu. Wtedy trzeba będzie zrobić inna szczepionkę, albo dodać do starej nowa sekwencje mRNA i ewentualnie robić nowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:32 Po dodaniu jakiejkolwiek nowej sekwencji badania kliniczne trzeba będzie powtórzyć. Żadna dowolność w tym zakresie nie obowiązuje, Pani absolwentko gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:38 Dokładnie tak jak to się dzieje przy aktualizacji szczepionki P/grypie. Odpowiedz Link Zgłoś
mercredi Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:58 Szczepionka nie ma najmniejszego densu. Kolejne utopione pieniadze, miliardy ojro, jesli nie biliony. Trzeba sie szykowac na wielki ekonomiczny reset, ze pol roku, moze za rok. Ach zeby wiedziec co bedzie za rok ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 08:44 "Trzeba sie szykowac na wielki ekonomiczny reset, ze pol roku, moze za rok." Masz na myśli, jak już wszyscy będziemy żreć szczaw i mirabelki? I co po tym resecie? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:44 Nie szczep się. Miłego zgonu na covid. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:47 tanebo001 napisał: > Nie szczep się. Miłego zgonu na covid. Nie na covid tylko na nadwagę, łupież czy nagniotki, które będą chorobą towarzyszącą. Aż się stare żarty przypominają - Przyczyna zgonu? Brak napletka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:08 Jak na razie umiera się z powodu spodni, jakoś nikogo to nie rusza, przeziębienie jest modne, kilt nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:51 Żaden. Maseczki też nie noś. I broń Boże nie myj rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:00 Ekpserymenty prowadzone przez RIVM wykazały, że maseczki działają negatywnie, pogarszają stan zdrowia publicznego. Obecnie idiotę można poznać po tym, że nosi maseczkę w miejscach, w których nie jest to prawnie wymagane, samo wymaganie jest niezgodne z konstytucjami większości państw, czyli bezprawne, ale to doskonała metoda wymuszania karności społeczeństw, straszenia ludzi i terroryzowania. Taki tłum w maskach wygląda przerażająco i daje wszystkim do zrozumienia, że najeży suchać wadzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:38 Krynica mądrości przemówiła...😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:48 Widzisz, jaki zaszczyt Cie spotkał? "P Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 19.12.20, 16:31 ultimate.strike napisał: > Taki tłum w maskach wygląda przerażająco To akurat prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: 19.12.20, 17:10 I to jest jedyny cel wprowadzania obowiązku maseczek. Najczęściej stosowane szmaciane maseczki nie zatrzymuja wirusa, a eksperyment RIVM dowiódł, że obowiązek noszenia maseczek nie wpływa na rozprzestrzenianie się wirusa. W Holandii maseczki wprowadzono teraz, 1 grudnia, rok po Pandemii. Nie umarliśmy przez bezmaseczkowy rok, mało tego, dwa tygodnie po wprowadzeniu maseczek rządowe statystyki odnotowały trzykrotny wzrost zachorowań, dlatego trzeba było wprowadzić lockdown, ilość zachorowań rośnie coraz szybciej, tylko solidna godzina policyjna albo zniesienie kadencyjności parlamentu może ją powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:33 ultimate.strike napisał: > Taki tłum w maskach wygląda przerażająco i daje wszystkim do zrozumienia, że n > ajeży suchać wadzy. > A czesc tlumu zaczyna widziec ze nic strasznego sie nie dzieje, tzn. dzieje sie bo coraz wiecej ludzi traci prace itd. Rzady maja coraz mniej czasu, za dwa miesiace wiosna, w dodatku fale nie moga tak bez konca, bo tlum sie w koncu zorientuje ze jednak cos tu nie gra. W zwiazku z tym u mnie mamy nowa wersje wirusa ktory powoduje covid19 ktora rozprzestrzenia sie szybciej. Tak, ten sam wirus, ta sama droga zakazen ale ten jest szybszy. Czyli ma skrzydla albo jakis naked ktory powoduje ze szybciej przedostaje sie przez maski, srodki odkazajace itd. Oczywiscie rzadzacy dodaja ze pomimo ze ta nowa wersja wirusa jest szybsza to nie powoduje (jeszcze😀) ze choruje sie ciezej a szczepionka na to bedzie dzialac. A tlum to kupuje. 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:16 Cały ten wywód jest dowodem na twoją bezdenną głupotę. Zero wiedzy o tym jak przenosi się wirus, ani co wpływa na szybkość przenoszenia się wirusa ale snujesz teorie aż ci z uszu para idzie. A już sugestie że jakiś nowy strain sobie po prostu "uchwalili" w jakimś chyba gabinecie ministrów, bo... nie wiadomo po co. Aha, żeby "trzymać społeczeństwo w ryzach" WTF???!!!! 😀😀😀 Normalnie piękny umysł... Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:37 Maseczki - pierwszy stopien zamordyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:55 Sens jest natury ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:01 No właśnie! Nie bądź aspołeczny, daj zarobić grabarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:05 Każdy z nas będzie klientem grabaża, żadna Pandemia tego nie zmieni, nawet Najświętsza Pandemia Covida. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:09 Tak ale jest różnica czy za tydzień czy za 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:32 Oczywiście, że jest, a głównym sprawcą, że przeważnie kontaktujemy się z grabażem przedwcześnie są spodnie, planujesz może przyłączenie się do Kiltowej Rewolucji? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:04 mam zbyt umięśnione nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:10 mam zbyt umięśnione nogi. Żeby żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 14:59 Ależ jest sens. Przecież chodzi o to, by przywódcy Nowego Porządku mogli obserwować każdy twój ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:06 Kontrast zamiast szczepionki? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:01 No i w przyszlym bedzie kolejna na cv. Mydlo tez trzeba codziennie onaczej nie dziala Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:07 W CV będzie wymagana szczepionka na przeziębienie? I faktury za mydło i maseczki trzeba będzie pracodawcy przedstawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 15:59 Koronawirus nie mutuje tak jak grypa (na szczęście mało który wirus mutuje tak szybko i tak znacznie). Skąd masz dane, że: a) szczepionka jest opracowana pod "pierwszy typ koronowirusa" (koronawirus zanim rozprzestrzenił się z Wuhan już zmutował) b) dostępne szczepionki nie działają na obecnie najbardziej rozpowszechnione typy koronawirusa? Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, ze działają. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:59 A jak szybko mutuje Koronawisus? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 16:26 "Szczepionka jest opracowana pod pierwszy typ koronowirusa. Koronowirus do tej pory zmutował kilka razy. A więc to bez sensu..." Powiedziała co wiedziała. Wszystkie wirusy mutują! Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:42 A czy to prawda, ze nie powoduja fal, tak jak nam wmawiaja? Ze beda coraz silniejsze fale, chyba 5 Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:56 Już napisałem o korpuskularno-falowej naturze Wirusa. ten spryciarz wyjeżdża sobie na wakacje, nabiera sił na słonecznych plażach, a potem wraca ze zdwojoną siłą i trzeba coraz więcej małych biznesów likwidować i coraz silniej pałować nocne zakażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:04 Na to wyglada 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:11 Nie słyszałaś? Chipy będą wpuszczać i nas znakować. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:22 Nie, tego robić nie będą, na razie wzięli nas za mordy i robią sobie przekręty różnorakie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.light Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:14 A czy ta szczepionka ma zapobiec zarażeniu czy złagodzić przebieg choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:45 Ponoc nie likwiduje wirusa tak jak szczepionka na grype. Pewnie beda chcieli szczepic na okraglo. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:11 Szczepionki to nie ;eki, nie likwidują wirusów tylko uczą układ odpornościowy nowych sekwencji, na które powinien zwracać uwagę. To tak w kwestii gimnazjum o profilu lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:52 A jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:36 Akurat szczepionka na grypę jest na szczepy zeszłoroczne. Gdyby była na aktualne, to też bym się na nią szczepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 17:46 Nie jest na typy zeszłoroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
myviolett Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:40 Doucz się trochę zanim głupoty napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 21:44 To chyba Ty się doucz. Ok, zeszło sezonowe, jedna cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:54 Akurat grypa ma śmiertelność 3 do 10 razy większą niż Covid, jest po co się szczepić, szczególnie gdy jest się w grupie ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:34 Nieprawda! Grypa ma śmiertelność 1000000000 razy większą niż Covid! Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:57 Śmiertelność grypy: 1 do 4%, zależnie od sezonu i miejsca. Śmiertelność Covid: 0.3% Włochy, 0.4% Austria. A teraz do gimnazjum o profilu lekarskim i nauczyć się podstaw matematyki! Odpowiedz Link Zgłoś
vviolet.rose Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:08 chyba coś ci się pomyliło - rocznie na grypę umiera w PL ok. 150 osób, na covid tyle dziennie bez chorób towarzyszących, a z chorobami często ponad 600. opzg.pl/aktualnosci/podsumowanie-statystyk-infekcji-grypowych-w-sezonie-2018-2019/124 Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:34 We Włoszech na Covid można było umrzeć spadając z drabiny, tyle mniej więcej warte są te Twoje dane. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:20 No to się nie szczep i nie nos maseczki, i nie wchodź na drabinę. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:24 Za niemanie maseczki jest mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:22 Trzeba mieć kurva tupet... Serio już pal sześć wojny i wojenki ideologiczne i polityczny zamordyzm, ale tak nawet polegając na hmm nazwijmy to mądrości ludowej, nie boisz się, ze wykrakasz? Piertolisz te smuty o tym, ze na covid to tylko w telewizorze ludzie umierają, ze to ściema, nie ma żadnego zagrodzenia, a jak twoja matkę dopadnie, to tez będziesz tak śpiewał? Będzie ci choć trochę głupio? To, ze uznasz, ze to wina spodni, to oczywiste, ale tak serio to umierają na to setki ludzi dziennie w jednej małej Polsce, a ty sobie robisz żarty. Choć po osobach twojego pokroju spodziewać się można wszystkiego, tylko nie autorefleksji i minimum pokory Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:31 Piertolisz te smuty o tym, ze na covid to tylko w telewizorze ludzie umierają, ze to ściema, nie ma żadnego zagrodzenia No bo nie ma. Aby ochronić nas przed przeziębieniem wprowadzono polityczny zamordyzm, o którym wspomniałaś wyżej. a jak twoja matkę dopadnie, to tez będziesz tak śpiewał Śliczna manipulacja. I kompletnie bez sensu. Ci od piekła maja lepsze sposoby straszenia. ale tak serio to umierają na to setki ludzi dziennie w jednej małej Polsce, Oczywiście, a Wirus faluje, boi się maseczek, mydła unika jak święconej wody i nie atakuje seniorów przed południem. Choć po osobach twojego pokroju spodziewać się można wszystkiego, tylko nie autorefleksji i minimum pokory A czego się można spodziewać po fanatykach religijnych takich jak Ty? Wysadzisz się pod szwedzką ambasadą jak media ogłoszą, że żadnej Pandemii nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:35 Jak na razie z powodu tegu durnego fejka zmarły dwie znane mi osoby. Zmarły, nie udzielono im pomocy gdyż szpital stoi pusty i czeka na pacjentów z przeziębieniem. Jedna ze znanych mi osób stracila wzrok, odwołano planowy zabieg, Koronawirus. Zniszczono większość małego biznesu pozostawiając tylko Lidle i jemu podobne, a to jeszcze nie koniec. Będą następne fale lockdownów, godzin policyjnych, zakazów przemieszczania się zielonymi autami. Podstawowa zasada, im więcej koronarepresji, tym szybciej rosną statystyki zachorowań. Kiedyś, jak ten cyrk się skończy trzeba będzie powołać specjalny trybunał, coś jak Norymberga i osądzić winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:38 Ja wedle mojego lekarza nie jestem i nie widzi on też potrzeby, bym się szczepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:00 Zawsze możesz się zaszczepić prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 21:42 Ależ gdybym chciała, toby mnie zaszczepił. Ale nie chciałam, bo nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 23:35 Skoro nie widzisz potrzeby szczepienia na grypę, to przetłumacz koronalemingom, że na Covida tym bardziej nie ma sensu szczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 08:37 Oczywiście, że jest. Wszyscy jesteśmy tu w grupie ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:26 I wszysy umrzemy, tylko trzeba się zgrać z falami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 12:59 Nie pisz bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
myviolett Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:38 Jest co roku aktualizowana. Nie pisz głupot jak się nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
myviolett Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:39 To było do annajystyna i grypy Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 21:45 Aktualizowana o stare szczepy. Nie aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:25 To jest nieprawda. Szczepionka na grype jest opracowywana na podstawie badan zmiennosci wystepowania wirusow w populacji. Przez caly rok zmiennosc jest badan i typowane sa (na podstawie algorytmow) szczepy wirusow ktora z najwiekszym prawdopodobienstwie beda dominowqc w przyszlym zsezonie grypowym. Zbiera sie komitet i podejuje decyzje o skladzie szczepionki w lutym dla polkuli polnocnej i wrzesniu dla poludnowej. Na 6 miesiecy przez nowym sezonem grypowym. www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine-selection.htm Wirusow grypy jest kilkanascie rodzajow i nie sa to mutacje, tylo wystepujace odmiany. Te odmiany sa znane, sekwencje antygenow znane a same wirusy sa w laboratoriach gotowe do namnazania w celu otrzymania szczepionki. Mozna te odmiany wirusa grypy przyrownac do kolorowych koralikow. I co roku wybiera sie kilka kolorow z posrod wielu znanych i dostepnych. Zmiennosci ulegaja bialka powierzchniowe H i N i to z ich kombinacji powstaje ta roznorodnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:19 Myślisz, że w lutym wiedzą, co będzie w listopadzie? Albo nawet we wrześniu? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:28 Tak, potrafia z duzym prawdopodobienstwem przewidziec. Na podstawie tego jakie wirusy sa obecne na pol roku przed sezonem grypowym w populacji ludzi na danych kontynentach. To wlasnie te szczepy beda dominowac. Do tego sluzy modelowanie matematyczne, big data oraz dokladnosc modelowania z poprzednich lat. Oraz probki zbierane od pacjentow na calym swiecie przez caly rok i monitoring obecnosci danych szczepow w polulacji. To nie czytanie ze szklanej kuli tylko nauka oparta o dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 10:31 Maseczki w tym roku akurat przed grypa chronią wybitnie skutecznie. Natomiast osoby z grupy ryzyka, ale bez alergii na białko kurze, powinny się jak najbardziej zaszczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:19 Władysław Kosiniak-Kamysz, który z zawodu jest lekarzem, zaproponował, że może osobiście zaszczepić Andrzeja Dudę na koronawirusa. "Dziękuję za troskę o moje zdrowie, ale ja patrzę na szczepienie w aspekcie ogólnospołecznym" - odpowiedział prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:20 Szef firmy Pfizer nie zaszczepił się na koronawirusa, bo nie chce "wpychać się w kolejkę" Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 18:52 nie da się zrobić szczepionki na wirusa, który dopiero będzie a pojawi się w sposób naturalny. Szczepionka na grypę powstaje z wirusa z roku poprzedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 19:40 Pacz, a tam powyżej twierdzą inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:41 jak to było? twierdzi rymuje się z pierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
myviolett Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 20:46 Grypa to nie Sars cov 19, który mutuje bardzo wolno. Sarsy maja kolec przeciw któremu jest skierowana szczepionka bo to jest cześć charakterystyczna dla tych wirusów. Poczytajcie na Fb fundacja szczepienia rozwiewamy wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 19.12.20, 21:47 Tylko ze ten kolec niestety też mutuje, co właśnie wykryto w Anglii. Ale się nie gorączkuj, będę jedna z pierwszych, która się zaszczepi na Corona. W ogóle jestem zwolenniczką szczepień (w tym roku miałam pięć), tylko na grypę do mnie, jak i do większości lekarzy w Niemczech, nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:43 Tutaj mozna przeczytac raport na temat nowych mutacji Sars-Cov2. Nalezy obserwowac trzy z nich, ktore moga miec wplyw na biologie i potencjalna zmiane w zakaznosci wirusa. virological.org/t/preliminary-genomic-characterisation-of-an-emergent-sars-cov-2-lineage-in-the-uk-defined-by-a-novel-set-of-spike-mutations/563 Nowa mutacja w bialku S (Spike, kolec) czyli bialu na powierzchni wirusa moze przyczynic sie do zmiany w oddzialywaniunz receptorami ACE2 w komorach tkanek ludzkich i wnikaniu wirusa do komorek (infekcji). Nie ma w raporcie nic o wplywie tej mutacji na efektywnosc szczepionek. To zalezy czy w szczepionkach jako antygen znajduje sie akurat ten fragment bialka S. Jesli nie to problem z glowy. Jesli tak to czy wytworzony antygen bez mutacji immunizuje przeciw nowej wersji. To nadal bardzo mozliwe. Nowy szczep jest juz najpewniej wyizolowany i takie badania mozna latwo przeprowadzic w testach na komorach i zwierzetach. Nie lekajcie sie, naukowcy juz o tym pomysleli i praca wre Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 09:51 nie szczep się brąbosze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Jaki sens ma szczepienie przeciw covid19? 20.12.20, 16:10 Fajnie, że się zastanawiasz. Polecam uwadze choćby wikipedię i informacje o genomie wirusa grypy i genomie Covida. Grypa ma ogromny genom, w dodatku kilku (chyba 8) kawałkach. W obiegu jest wiele szczepów, które mogą między sobą wymieniać te kawałki. Mnóstwo mutacji punktowych itd. - ale to jest wiele mniej istotne od tych nowych kombinacj. Przewidywanie dominujących szczepów wirusa na kolejny rok to skomplikowana nauka, szacowanie na podstawie kompatybilności i współwystępowania, które wersje będą dominujące. W porównaniu z tym koronawirus zupełnie nie mutuje. Poza tym żeby sczepionka byla mniej skuteczna, to mutacja musiałaby prowadzić do zmiany dokładnie w tym miejscu wirusa, na który szczepionka wywołuje odporność. Poza tym wiemy że wirusy mutują - w związku z tym nikt nie robi sczczepionki przeciwko jednemu peptydowi! I mutacja musiałby prowadzić też do osłabienia rozpoznawania peptydu przez układ odpornościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama