mysiulek08
21.12.20, 18:09
popelniam odrebny watek aby wygodniej bylo, moze przy okazji wiecej takich klasykow sie znajdzie?
to jedziemy:
1kg maki
kostka masla (25deko wtedy bylo, jak bedzie 20 tez sie nic nie stanie)
lyzeczka troche czubata suchych drozdzy lub swiezych mniej wiecej wielkosci orzecha wloskiego
szklanka mleka
4 jajka
cukier , jesli wersja slodka to w zaleznosci od gustu, ja daje pol szklanki jesli wersja wytrawna dwie lyzki
w wersji wytrawnej dodatkowo sol
opcje: drobno starty zolty ser (swietne do wykorzystania resztek), ulubione przyprawy, grubsza sol
maslo rozpuscic z mlekiem, starac sie nie zagotowac (kipi!) ma to byc cieple nie gorace
jajka utrzec z cukrem, dodac suche drozdze lub zaczyn ze swiezych, potem, maka, mleko z maslem
na tym etapie dodajemy to co nam w duszy gra jesli chcemy ciasto wytrawne
wyrabiac az bedzie elastyczne ciasto podobne do pierogowomakaronowego, planetarnym idzie szybko

przykryc folia, wstawic na noc do lodowki, to wazne, musi sie przechlodzic i wyrosnac w zimnie!
po wychlodzeniu mozna chwile zostawic na blacie zeby sie ocieplilo albo od razu robic:
paszteciki
rogaliki
strucle
cistasteczka z cukrem
ciasteczka z serem, sola, kmnikiem itp
nie ma opcji zeby ciasto nie wyszlo, nie ma, moja mamuska majaca dwie lewe rece do pieczenia (gotowala bosko tylko te slodkie wypieki : ) ) robila takie rogaliki z konfitura rozana, ze hej
ps
przepis przez lata modyfikowany, w oryginale byla margaryna, szklanka cukru i tylko na slodko