panna_lila 22.12.20, 22:28 a nie był takim puszystym ciastkiem o smaku niewieadomoczego. Jakiego sera użyć, albo jak upiec? Żeby wyszło zwarte w konsystencji ciastko, które po ukrojeniu da się wziąć w rękę - takie pamiętam z dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:35 Normalnego sera ( twarogu ) a nie czegoś przemielonego w pudełku. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:35 Chodzi Ci o taki efekt? www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-wiedenski Kluczem chyba jest liczba jajek i użycie twarogu (takiego do mielenia). Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:40 No właśnie kluczowy jest ser i niestety trzeba go zmielić. Nie dodawać piany z białek ani ubitej kremówki bo to powoduje że sernik staje się lekki i puszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:51 Tak, pamietam że tak robiła sernik moja mama i tak robi teściowa, wychodzi idealny. Jeszcze co mi przychodzi do głowy: pieczenie w kąpieli wodnej. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 02:45 ja do tego sernika w ogóle maki nie daje, i tez dobry wychodzi. natomiast daje 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia - (proszku, uwaga - BEZ MAKI w składzie dla bezglutenowcow), żeby był pulchniejszy, i to pomaga. daje tez sparzone rodzynki. fajnie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 06:36 jajka - moja babcia jakas niesamowita liczbe jajek dodawala do sernika Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:01 no wlasnie to jest to pyszyste niewiaadomoco porzadny, zbity twarzy sernik to krakowski Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:09 Nigdy nie lubilam twardego zbitego sernika. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:37 Użycie sera, a nie popłuczyn z wiaderka. Odpowiedz Link Zgłoś
niejedynywolnylogin92 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:47 Z wiaderka zawsze wychodzi mi coś, co może sernikiem smakuje, ale oddziela się z tego taka obrzydliwa mokra breja 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:25 To trzeba kupić dobry ser. Ja zawsze kupuję Piątnicę i wychodzi b. dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:38 ostatnio taki mi wyszedl z tego przepisu, mialam philadelphie i twarozek z jogurtow waniliowych ( omylkowo mi dostarczyli zamiast zwyklych) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:39 link www.mojewypieki.com/przepis/sernik-baskijski Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 01:12 Mysiulek a czy ten sernik baskijski nie jest slonawy skoro dodajesz philadelphię.???Zobaczylam ten przepis, same pochwaly że pyszny i łatwy ale nienawidzę smaku słodko- słonego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 02:27 nie, nie jest slonawy, dodaje wanilie i proszek ze skorek cytrynowych ja wszystkie serniki robie na z tego typu serka, bo po prostu nie mam innego, twarogu w polskim rozumieniu nie ma, a bawic sie w robienie nie zawsze mam ochote, szybciej wyjac serek z lodowki jest faktycznie dobry, szczegolnie na drugi dzien, dobrze sie kroi, jest zwarty Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 07:39 Dzięki! No to zrobię bo wszystkiem opinie pozytywne! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:12 Tez robie uzywajac philadelphia albo quark (jest zmielony, bez zadnych dodatkow) i sernik nie jest slony, slad ten pomysl? Bardzo lubimy new York cheesecake na spodzie z cienkiego delikatnego przepisu, znalazlam oryginalny przepis lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:42 Normalny biały ser kup i zmiel, i poszukaj przepisu na sernik krakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:43 Krakowski, a nie wiedeński. Wiedeński jest puszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:46 Ja używam twarogu z wiaderka, ale tylko takiego o dobrym skladzie, tzn sam twaróg. Poza tym, mało mąki, do ciasta dodaje się dwa spore ugotowane ziemniaki. Sernik wychodzi ciężki i wilgotny, czasem trochę zbyt niski, e smak to wynagradza. Białka ubijam i dodaję na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:47 Aha, daję 8 dużych jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:50 Napisz proszę co to za wiaderko. W sklepie ogromny wybór. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:42 Piątnica lub Mój ulubiony(Wieluń). W składzie musi być tylko ser. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:52 Potwierdzam Mój ulubiony z Wielunia jest prawdziwym, najlepszym i ulubionym serem Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:08 Mój ulubiony to dla mnie najlepszy ser na sernik. Nie zawsze i wszędzie można go jednak kupić, więc wtedy kupuje Piątnice. Można sernik tez robić z takich serków do smarowania chleba typu twój smak, łaciaty itp. Te najpopularniejsze w sklepach, w wiaderkach jakiś prezident czy inne nazwane ser na sernik, do serników się nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:19 Znalazłam na "moich wypiekach" subiektywny ranking twarogów w wiaderkach i faktycznie wasz "mój ulubiony" z Wielunia to 10/10. Tylko zaznaczyła że grafika na opakowaniu jest myląca (nigdy bym nie pomyślała że kanapka z papryką ma przekonać do zrobienia sernika😀) Szkoda że w moich pobliskich sklepach Wielunia nie ma ale Piątnica i Delfiko też 10/10. O kilku pisze: unikaj nawet o łowickim! www.mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 10:35 Grafika, z pięknymi sernikami na wiaderkach z serkami, które do serników się nie nadają, tez jest myląca Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 11:36 odnawialna napisała: > Potwierdzam Mój ulubiony z Wielunia jest prawdziwym, najlepszym i ulubionym ser > em Ja też potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:05 prosze bardzo www.mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 22:55 Jakiej mąki?! Do sernika mąkę? W jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 06:37 tez nie wiem. pamietam ze rewolucyjne bylo jak se okazalo ze moja ciotka daje 2 lyzki maki ziemniaczanej a wy tu o mace... Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 13:02 W moim przepisie są 3 łyżki mąki. To bardzo stary rodzinny przepis znajomej. Moim zdaniem w smaku jest najlepszy ze wszystkich jakie jadłam, ale czasem wychodzi trochę zbyt niski. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:23 Ja też lubię takie serniki. Ma być ciężki i zwarty, nie żadne tam chmurki i puszki... Wychodzi mi taki z przepisu na sernik tradycyjny na Moich Wypiekach oraz z przepisu na sernik z mlekiem - wygugluj sobie, ja mam jakiś przepis ze starego zeszytu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:30 Ja nie znoszę smaku budyniu w serniku. Zawsze go wyczuwam. A w wielu przepisach jest albo budyń, albo mąka ziemniaczana. To już może spróbuję z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 10:17 Ja też. Dla mnie sernik z budyniem jest niejadalny. Mam odruch wymiotny. Co do pytania startowego sekretem, oprócz dobrego tłustego sera, są jajka. Dużo jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
niejedynywolnylogin92 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:44 Tłusty twaróg. Sernik jest wtedy taki dość ciężki, zwarty, a nie ma konsystencji pianki, której nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: żeby sernik smakował jak z serem 22.12.20, 23:44 Kup ser i zmiel 3x Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:10 Komu by się chciało mielić ser. Można kupić taki zmielony trzykrotnie ser. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:12 Ale pamiętam z dzieciństwa, jak mama ser na sernik mieliła Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:26 I mak też mieliłam i na wszystko był czas! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:03 magata.d napisała: > Komu by się chciało mielić ser. Można kupić taki zmielony trzykrotnie ser. Przecież to maszynka mieli. Moja rola ogranicza się do wrzucania. Gotowego mielonego nie lubie, bo nigdy tak dobrze nie smakuje jak pyszny swiezy twaróg. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:28 Jak sobie przypomnę jak ucierałam ser z żółtkami w makutrze to jednak wolę ten puszysty ;P Odpowiedz Link Zgłoś
oceandream Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 00:42 😀 o rety ta makutra! i moja mama mówiła zawsze: za slabo ukręcone.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 02:30 moj kolega robil fantastyczne serniki, absolutne mistrzostwo, sekretem bylo ucieranie w makutrze Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 01:04 Bardzo polecam ten przepis: aniagotuje.pl/przepis/prosty-sernik-bez-spodu-z-sera-z-wiaderka To był mój pierwszy sernik w życiu, robiłam na Wielkanoc z sernikiem Mój Ulubiony i wyszedł przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 07:41 Pewnie jak uzyjesz ciezkiego tylustego sera to Ci taki wlasnie wyjdzie. Ja osobiscie robie sernik tylko z ricotty (ale nie wiem pod jaka nazwa ten rodzaj sera jest dostepny w PL), bo nie lubie takich ciezkich sernikow. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:07 u nas tez jestcten ser pod tą samą nazwa, aletovjednak nie ma nic wspolnego z tradycyjnym sernikiem Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 07:59 Mnie nie smakują serniki z tego półpłynnego sera z wiaderek. Używam półtłustego twarogu w kawałkach. Poza tym lubię sernik z ziemniakami - moim zdaniem podbijają serowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 11:38 Mój ulubiony nie jest półpłynny. To jest normalny twaróg, tylko zmielony. Zbity i gęsty. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 12:21 Rozumiem. Ja pisałam o tym półpłynnym przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 09:05 Tłusty twaróg i samodzielnie dwukrotne przemielenie go w maszynce. Zero gotowych wiaderek, zmielonych serów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 10:28 Wyłamię się. Nigdy nie lubiłam sernika. A takiego z rodzynkami , to już w ogóle. Jedyny sernik jaki ewentualnie zjem ( tak, tak wyrób sernikopodobny) , to ten puszysty 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: żeby sernik smakował jak z serem 23.12.20, 10:29 I sernika robić nie umiem. Za to moja córka, jest specem od wszelkich wariacji sernikowych. Robi i ten z serka wieluńskiego i tradycyjny z twarogu. 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama