21mada 25.12.20, 00:29 Dlaczego katolicy robią wigilijne pogańskie potrawy postne z maku i grzybów, ubierają choinki, robią prezenty "od Mikołaja"? Czy nie powinni czasem świętować narodzenia Jezusa w tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tyggrysio Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 11:09 Potrawy postne (przepisy moga pochodzic skadkolwiek) sluza podobno zaoszczedzeniu pieniedzy - mniej wydasz na kolacje w Wigilie, wiec wyzszy datek zlozysz w Swieta by wspomoc biedniejszych od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 21:13 Potrawy postne były dlatego, że kiedyś cały adwent się pościło i oo tym okresie rzucenie się na żarcie było opłakane w skutkach... Taki wieczór przejściowy. Oczywiście każda potrawa miała jakaś tam pogańską lub i nie symbolikę. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 11:14 21mada napisała: > Dlaczego katolicy robią wigilijne pogańskie potrawy postne z maku i grzybów, Pewnie dlatego, że lubią. ub > ierają choinki, robią prezenty "od Mikołaja"? Bo to super frajda dla dzieciorów. > Czy nie powinni czasem świętować narodzenia Jezusa w tym czasie? Całkiem sporo to robi. Śpiewa kolędy, idzie na pasterkę etc. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 11:38 Czas jedzenia postnych potraw nie jest czasem świętowania narodzenia Jezusa, tylko czasem oczekiwania na nie. Więc w czasie, kiedy katolicy jedzą potrawy z maku i grzybów, po prostu jeszcze nie mogą świętować. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 11:53 >w czasie, kiedy katolicy jedzą potrawy z maku i grzybów, po prostu jeszcze nie mogą świętować. To dlaczego świętują? Te potrawy to słowiańska tradycja, zostawianie pustego miejsca przy stole dla dusz zmarlych przodków także. Właśnie dziwi mnie, że katolicy świętują wigilię, zamiast świętować Boże Narodzenie 25 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:57 Właśnie wróciłam z kościoła i będę z rodziną świętować Narodzenie Pana. Nie wiem co ci się tu wyklucza. Wczoraj była postna kolacja_wieczerza wigilijna. Post to nie świętowanie 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:17 Wigilia (z łac. vigilia = „czuwanie”, „straż”; vigilare = „czuwać”) – w tradycji chrześcijańskiej rozpoczęcie obchodów świątecznych wieczorem dnia poprzedzającego. Może najpierw się zorientuj, o co chodzi, zanim zaczniesz cokolwiek komukolwiek zarzucać 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 11:40 Katolicy robią prezenty „od Mikołaja@ w okolicach 6 grudnia. Ale jak ktoś się wczoraj urodził to będzie zadawał durne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:14 Nie wiem. Jestem ateistką, ubieram choinkę i jem makowiec. Popytaj na forum radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:19 Jako ateistka masz prawo bawić się jak chcesz. Dziwi mnie że katolicy świętują wszystko inne tylko nie to co powinni świętować. Odpowiedz Link Zgłoś
error.404 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:45 Czyli co dokładnie? Bo u nas się świętuje pamiątkę narodzenia Jezusa jednak. Reszta to fajne gadżety, to się nimi przy okazji bawimy. Więc nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Może zapytaj tych co nie robią tego, co wg ciebie powinni. Z tym że być może padnie odpowiedź „ ja jestem niepraktykujący”. W sumie to wszystko wyjaśnia 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:59 Właśnie świętuję. Cieszę się czasem z rodziną, biesiadujemy, śpiewamy kolędy, byliśmy w kościele. Co Ci tu nie gra? 🙂 Chyba sama za bardzo nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 12:55 Jak sama nazwa mówi, „wigilia”, to dzień przed narodzeniem Chrystusa (albo czymkolwiek innym, jak np. Sylwester jest wigilia nowego roku). Narodzenie Chrystusa katolicy świętują na pasterce oraz innych mszach w pierwsze i drugie święto. Prezenty nie są od Mikołaja, tylko na pamiątkę darów, które do stajenki przynieśli mędrcy ze wschodu. Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia. O ile dobrze kojarzę, to nawet nie mieszkasz w Polsce, więc nie bardzo rozumiem, czemu tak strasznie cię boli co, kiedy i jak świętują polscy katolicy 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:01 Tak dla ścisłości, wigilia - nazwa wskazuje na czuwanie i oczekiwanie. A nie dzień przed. Rozumiem, że nie znasz łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:14 No dobrze, wyraziłam się nieprecyzyjnie, ale nie chodziło mi o dosłowną definicję, której z reszta nie podałam. Poprawie się: Wigilia (z łac. vigilia = „czuwanie”, „straż”; vigilare = „czuwać”) – w tradycji chrześcijańskiej rozpoczęcie obchodów świątecznych wieczorem dnia poprzedzającego. W związku z tym owszem, wg tradycji chrześcijańskiej wigilia, to jest rozpoczęcie świętowania wieczorem dnia poprzedzającego (czyli dzień przed nie jest fałszywym sformułowaniem), co wywodzi się z kolei z żydowskiej tradycji liczenia czasu, w której to początkiem doby jest wieczór, albo bardziej precyzyjnie - zmierzch. Co do dosłownego tłumaczenia słowa „czuwanie”, to czuwanie w oczekiwaniu na narodziny Chrystusa, bo na tym właśnie polega wigilia, jak najbardziej odbywa się przed. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:16 Dziwi mnie, że w wigilię celebrujecie pogańskie zwyczaje. "Najlepszym przykładem dawnego dania zadusznego, które z czasem dobrze zadomowiło się na wigilijnym stole jest kutia którą w tradycji słowiańskiej zwykło podawać się na bogato, z czym się da, tak by zapewnić sobie przy okazji urodzaj i dostatek na przyszły rok. Na groby bliskich zanoszono niegdyś również takie składniki jak: mak, groch, fasola, bób, pszenica, owoce, grzyby i miód. Część z tych składników stało się stałym elementem wigilijnych dań: pierogów, uszek i wypiekanych ciast (np. makowców lub strucli). Grzyby, podobnie jak podłaźniczka, jako owoce lasu pozwalały także udobruchać leśne demony: Leszego, Dobrochoczego i inne żyjące w gęstwinie licha. Choinka symbolizuje stale odradzające się życie. Poszczególny ozdoby w tradycji słowiańskiej miały swoją symbolikę: jabłka zapewniały zdrowie i urodę, orzechy – bogactwo i siły witalne, wypieki – dostatek, świeczki – ochronę przed złymi mocami, łańcuch – więzy rodzinne. Puste miejsce przy stole było przeznaczone dla zmarłych przodków rodowych, tzw. Dziadów, którzy w czasie obchodów Szczodrych Godów mieli możliwość łączności z naszym światem. Sposobem na zapewnienie sobie dobrobytu było układanie pod obrusem na czas uczty sianka, które było traktowane jako ofiara dla bóstw wegetacyjnych: Welesa, Mokoszy, Świętowita, Ziemiennika bądź Rgieła." Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:22 Wy czyli kto? Bo nie masz zielonego pojęcia, czy i jakie tradycje celebruję w moim domu. Poza tym, co cię obchodzi jak zupełnie obcy ci ludzie świętują cokolwiek? Mnie w najmniejszym stopniu nie interesuje, co ty robisz wieczorem 24 grudnia, czy w jakikolwiek inny dzień. Ktoś ci zabrania odprawiać dziady, postawić 7-ramienny świecznik czy robić cokolwiek innego? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 14:03 Dziwi mnie dlaczego katolicy celebrują pogańskie zwyczaje. Rozdwojenie jaźni? Bogu świeczkę i diabłu ogarek? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 14:45 Ale ty dopiero spod kamienia wyszłaś czy jak? Pochodzę z katolickiej rodziny i od zawsze było wiadomo, że wigilijne tradycje wywodzą się ze słowiańskich zwyczajów, które zostały zaadaptowane do katolickiego święta. Niby jak inaczej wytłumaczyć fakt, że wigilia w takiej formie jest celebrowana w Polsce, a np. już w Niemczech nie? Co do rozdwojenia jaźni, to miałabyś rację, gdyby ktoś w domu np. odprawił dziady, a potem poszedł na pasterkę. Natomiast samo jedzenie barszczu jako celebrowanie wigilii Bożego narodzenia, nie ma z tym nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 13:56 "Puste miejsce przy stole było przeznaczone dla zmarłych przodków rodowych" Hihihi, te zastawione stoły z oddzielnymi nakryciami dla każdego z biesiadników Ja naprawdę nie wiem, jak można takie bajędy powtarzać. Tradycja "pustego nakrycia" pochodzi z okresu całkiem niedawnego, z zaboru rosyjskiego i czasów zsyłek na Syberię. To było miejsce dla "nieobecnego". I ta symbolika łańcucha, perełka . Już o prasłowiańskiej fasoli nie wspominając... Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 14:02 >Tradycja "pustego nakrycia" pochodzi z okresu całkiem niedawnego, z zaboru rosyjskiego i czasów zsyłek na Syberię. To było miejsce dla "nieobecnego". Co za bzdury! A może ta tradycja pochodzi z czasów stanu wojennego, kiedy w każdej rodzinie ktoś siedział w więzieniu na styropianie? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 14:11 Ja wiem, że wymagam zbyt wiele, ale może przypomnij sobie wycieczkę szkolną do jakiegoś skansenu albo film "Chłopi" i uprzytomnij sobie, JAK wyglądały chłopskie chaty jeszcze w XIX wieku i w jaki sposób jedzono posiłki? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 15:43 W serialu "Chłopi" u Borynów jedli z porcelanowych talerzy. To nie średniowiecze. I dziwnym trafem to święto nazywa się Gody. 🤔 Natomiast owszem, zwyczaje nie były niezmienne przez stulecia i pewnie trochę inne były w X wieku a inne w XIX I XXI. Niektóre przetrwały w symbolicznej formie. Dlatego kładziesz garstkę siana pod obrusem a nie ustawiasz czterech snopów zboża w każdym rogu izby. Kiedyś w ogóle zostawiano całe jedzenie po wigilii żeby dusze mogły się pożywić. Fajny jest ten odcinek Chłopów - Gody. Ech, gdzie te brogi! Rozmarzyłam się... 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 19:40 Borynowie byli najbogatsi we wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 19:47 I pewnie to był fajans, nie porcelana. Łatwo pomylić, jak ktoś się nie zna Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 14:12 A co, ty z policji zwyczajowej? Daj ludziom świętować co chcą i jak chcą, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 20:13 co , jak , dlaczego : www.racjonalista.pl/kk.php/d,10 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 25.12.20, 21:24 Kiedyś były wątki - dlaczego ateiści świętują Boże Narodzenie, dzisiaj są watki - dlaczego katolicy zawłaszczają tradycje pogan. Wychodzi na to, że ateiści są poganami Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 26.12.20, 16:30 Znaki czasów ? Ateiści są teraz może górą ? ten Bąkiewicz z Wołomina chyba musi ich pogonić razem i wespół z Masom , Kiełbasom i Rympałkom www.racjonalista.pl/kk.php/d,10 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 26.12.20, 17:34 A kto bogatemu zabroni? Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Dlaczego katolicy tak świętują? 26.12.20, 18:15 21mada napisała: > Dlaczego katolicy robią wigilijne pogańskie potrawy postne z maku i grzybów, ub > ierają choinki, robią prezenty "od Mikołaja"? > Czy nie powinni czasem świętować narodzenia Jezusa w tym czasie? Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama