bramaso1e 30.12.20, 16:45 Pomóżcie proszę z takim zdaniem: Wciągnęła go w rozmowę. w rozmowę - to dopełnienie czy okolicznik? A jeśli okolicznik, to jaki? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcenera Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 17:13 Okolicznik czynnika towarzyszącego Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 17:27 Moim zdaniem dopełnienie i nie jestem polonistką więc mogę się mylić, ale nie pasuje mi tu zaden rodzaj okolicznika. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 17:39 Dopełnienie dalsze ( miejscownik) Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 22:41 Mimo najszczerszych chęci nie widzę tu miejscownika... Ale obstawiam dopełnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 17:44 Nie jestem polonistką. Ale zacytuję regułkę: "Czasami trudno wskazać, czy określona część zdania jest okolicznikiem czy dopełnieniem. Z pomocą przychodzi wtedy reguła, która mówi, że dopełnienie pozostaje ze swoim członem nadrzędnym w związku rządu (okolicznik pozostaje w związku przynależności)" "Wciągnęła w rozmowę" to związek rządu, a zatem "w rozmowę" jest dopełnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 18:44 Ja na to zawsze patrzę znaczeniowo. Bez dopełnienia nie wiem, co się dzieje. Wciągnęła go - do bramy? do mieszkania? w rozmowę? - to są skrajnie różne sytuacje. Nie mogę w ogóle zwizualizować sytuacji bez dopłnienia. Natomiast bez okolicznika spokojnie mogę zwizualizować sytuację, tylko mam ją jakby na czarnym/ białym tle, bo brakuje mi okoliczności towarzyszących. Ale wiem, co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 23:32 asia_i_p dziękuję - ładnie wyjaśnione, zapisałam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
bramaso1e Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 22:25 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jesteście niezawodne! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: pytanie do polonistek 30.12.20, 23:28 Praca domowa bombelka? Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama