bulzemba 31.12.20, 22:21 Jak sądzicie jaka część społeczeństwa płaciłaby na kościół gdyby sprowadzono podatek kościelny? Utrzymałby się w ogóle jakiś w Polsce czy trzeba by zamknąć 100 %? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:27 30 procent? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 19:07 Tez tak stawiam. Czyli stala ci sami by placili co chodza... Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 20:03 a ci, co nie płaca, nie mieliby prawa wstepu do kościoła, chyba że za biletem. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:28 Jezeli bedzie tak, ze placisz tyle samo, ale mozesz sobie wybrac na co przekierowujesz czec podatku (czyli albo na jakis kosciol, albo na jakas organizacje, ale nie mozesz tego nie placic), to pewnie calkiem spora czesc spoleczenstwa bedzie placila na KK. Jezeli bedzie sie to wiazalo z wiekszym podatkiem, czyli na kosciol trzeba bedzie dawac "ponad minimum", to placacych bedzie duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mercredi Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 12:39 > ale mozesz sobie wybrac na co przekierowujesz czec podatku tak powinno byc, bo Kosciol Katolicki to najwieksza OPP Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:59 Chciałaś chyba napisać OJP? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:22 Chyba żartujesz. Raczej największa huba. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:30 0%. A przy dobrych wiatrach Watykan trzeba by zbudować na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:33 Niestety ale mohery istnieją i są częścią naszego społeczeństwa więc 0% by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 12:08 Większość emerytów płaci stosunkowo niskie podatki, a tam jest najwięcej (%) zwolenników KK. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:37 Jak na razie to księża katecheci płacą nieoficjalny podatek biskupowi i nie podoba im się to. Szkoda, że świeccy katecheci tego podatku nie płacą. oko.press/watykan-biskup-dziuba-katecheci/ Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 22:48 A czy państwo ściąga podatek na rzecz stowarzyszenia hodowców gołębi pocztowych ? Nie . Dlateczego niby miałoby ściągać podatek na rzecz stowarzyszenia czcicieli jakiegoś starożytnego kółka rybackiego? Jedni i drudzy niech sami ściągają składki członkowskie od swoich członków . Państwu nic do tego . ............... wyborcza.pl/7,75398,25731005,niebezpieczne-zwiazki-patrycji-koteckiej-jaka-jest-przeszlosc.html?NLID=d9b0c1395f96b7190a7ab0d13264dc9459eac9b1ea61dd2634dff6735622cb84&disableRedirects=true Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 23:03 Bo skoro państwo na to kółko dr facto łoży to może fajnie by było żeby trafiały tam pieniądze uczestników? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 12:31 państwo na kk wydaje 20 mld rocznie z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:28 I słusznie, bo do koscioła chodzą też niewierzący i innych religii. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 20:26 No nie wiem. Moja rodzina bywa w kościele tylko na pogrzebach, za które płaci księdzu organizator pogrzebu. Ostatnio byliśmy trzy lata temu, a jak zwiedzamy to najczęściej kupujemy bilety np. Kościół Mariacki czy koncert organowy w Bazylice w Białymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 21:12 to sarkazm mam nadzieję. jak nie to się stuknij w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 31.12.20, 23:06 Ale ten podatek z własnej kieszeni czy też jako odpis od podatku? Podobno w Szwecji jest więcej płacących ten podatek niż wierzących Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 13:43 Bo w Szwecji jest kościół narodowy, jeszcze do niedawna (2000 rok!) był to oficjalny kościół państwowy, a luteranizm był oficjalnym wyznaniem. Więc to dla nich po prostu część dziedzictwa, historii, a nie ciało obce narzucone z Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 16:00 Przecież to nasi chcieli aby ten kościół był u nas! I dopóki ludzie będą chodzili do kościoła dopóty będzie istniał Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 19:06 Aha, a nie Odyn i Thor? Tylko narzucona bliskowschodnia religia? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 20:56 Może i narzucona ale przez naszych Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 09:37 Niewierzący z którymi rozmawiałam twierdzą, że płacą ze względu na działalność charytatywną kościoła. I faktycznie, jakoś nie słychać za wiele np. skandali pedofilskich czy pouczeń z którą płcią można do łóżka a z którą nie, za to co chwilę jakieś zbiórki, akcje, zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:06 bulzemba napisała: > Jak sądzicie jaka część społeczeństwa płaciłaby na kościół gdyby sprowadzono po > datek kościelny? > > Utrzymałby się w ogóle jakiś w Polsce czy trzeba by zamknąć 100 %? Ja płaciłabym. Ale coś za coś. Niewierzący mieliby co najmniej pięć dni mniej wolnego - dwa dni na BN, poniedziałek wielkanocny, Trzech Króli, Wszystkich Świętych. W te dni do pracy . Nie ma tak jak w hipermarkecie- wybieram co chcę. Albo płacę i mam wolne w dni świąt kościelnych, albo nie płacę i do roboty . Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:09 To są dni USTAWOWO wolne od pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:12 Przepraszam za wyrażenie, ale chyba ochu.jałaś. Mogłoby być co najwyżej do wyboru, czy wolne w tym terminie czy w innym. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:45 >Ja płaciłabym. Ale coś za coś. Niewierzący mieliby co najmniej pięć dni mniej wolnego - dwa dni na BN, poniedziałek wielkanocny, Trzech Króli, Wszystkich Świętych. W te dni do pracy big_grin. Och, aleś zabawna. A jak to miałoby wyglądać w praktyce? Np. 2 nauczycielki w szkole, a 90% uczniów świętuje? Ochroniarz w sklepie, w którym świętują wszystkie kasjerki? Serio pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:15 A to są święta katolickie jedyne? Jakoś trzeba się zasłużyć, żeby mieć do nich prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:25 Ja płaciłabym, gdyby przy wejściu do kościołow ustawiono kasę biletową dla obsługi tych, co nie płacą a wchodzą towarzysko i turystycznie. Wszystkim jednakowo wolnego, bezwyznaniowcom - w dowolnie wybrany przez nich dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:31 W wielu kościołach będących równocześnie zabytkami pobiera się opłaty za wejście turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:32 Dobra; po przejrzeniu wątku widzę, że to kolejne trolliszcze. Nie sil się na odpowiedź - ignor. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:33 I słusznie ! Pozostają jeszcze wydarzenia religijno-towarzyskie jak chrzty, pogrzeby, śluby itd. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 21:24 One też są opłacone przez zamawiających usługę udzielenia sakramentu. Na razie proponuję opodatkować rodziców dzieci chodzących na religię - dostają coś za darmo (a nie jest to obowiązkowe), zatem mają przychód. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 09:45 A za wizyty w kościołach zabytkowych i tak najczęściej się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 21:07 >Niewierzący mieliby co najmniej pięć dni mniej wolnego - dwa dni na BN, poniedziałek wielkanocny, Trzech Króli, Wszystkich Świętych. A pracodawcy co na to? Będą wam płacić tyle samo co innym za te 5 dni więcej urlopu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 21:56 Te co podajesz to akurat ustatwowe ale np w Wielki Tydzien do rozwazenia Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:08 sarah_black38 napisała: > Ja płaciłabym. Ale coś za coś. Niewierzący mieliby co najmniej pięć dni mniej w > olnego - dwa dni na BN, poniedziałek wielkanocny, Trzech Króli, Wszystkich Świę > tych. W te dni do pracy . Nie ma tak jak w hipermarkecie- wybieram co chcę. A > lbo płacę i mam wolne w dni świąt kościelnych, albo nie płacę i do roboty . Płacisz kościółkowi a pracodawca ma ci dawać dolne? Katole to naprawde odpier.lona nacja... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:14 Słuszna uwaga! 'Płacisz kościółkowi a pracodawca ma ci dawać dolne? Katole to naprawde odpier.lona nacja...' Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:10 >Niewierzący mieliby co najmniej pięć dni mniej wolnego - dwa dni na BN, poniedziałek wielkanocny, Trzech Króli, >Wszystkich Świętych. W te dni do pracy Dlaczego niewierzący mieli by utrzymywać i pracować za wierzących? jak wrzący chce mieć jakieś wolne z powodu swojej religii, to nich bierze urlop bezpłatny albo prowadzi własną działalność gospodarczą i wtedy sobie pracuje, kiedy chce. Osoby takie ie powinny być zatrudniane w budżetówce. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 21:04 Powinien nastąpić rozdzial kościoła od państwa. Np w uk są bank holiday a mue matki boskiej zielnej itp...można ? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:23 Wprowadzono a nie sprowadzono .Lewaki to prości ludzie bez wykształcenia.Podatek kościelny to nie za panowania partii prawicowych.Reszta nie ma szans do koryta.Lewica tylko na ulicach.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:27 wręcz przeciwnie: prości ludzie bez wykształcenia to w 99% katolicy, konserwatyści i kościelne szury Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:46 Wypierdalaj. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:31 To po groma OSK z transparentami do kościołów się pcha ? Nie dają na tacę a budynek użytkują dla swych lewackich potrzeb ! Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:12 Ośrodek Szkolenia Kierowców? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:54 Przychodzą z rewizytą, kościół wcześniej wlazł im w życie, też nie zapraszały. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 15:51 Nie czytałam wątku. Moja rodzina by płaciła, jestem za podatkiem w miejsce "tacy". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:32 Największym przeciwnikiem wprowadzenia podatku kościelnego na wzór niemiecki jest nie kto inny jak KK który jest boleśnie świadomy jakby mu się to na finansach odbiło. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 18:36 Lekcje religii w szkole opłacane przez podatek ? Katecheta wypraszałby tych, co rodzice nie płacą ? A sieroty na państwowym wikcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 20:35 Oczywiście. Sieroty to już kwestia dogadania się . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Co mi się podoba 01.01.21, 20:08 profes79 napisał: > Największym przeciwnikiem wprowadzenia podatku kościelnego na wzór niemiecki je > st nie kto inny jak KK który jest boleśnie świadomy jakby mu się to na finansac > h odbiło. > Jak niewierzący i tak zwani ateiści rozmawiają o kościele i księżach i katolikach.Próżne twoje wywody. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Co mi się podoba 01.01.21, 22:20 Skoro KK ma prawo narzucać niewierzącym swoje gusła to niewierzący mają prawo narzucać KK uczciwość finansową. Wiem, że to nie przejdzie bo KK i uczciwość to dwie różne rzeczy, ale jak sie nie będzie ot o walczyć to nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
canaille Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 22:13 Szkoda, że przy PIT nie ma takiej rubryki do, hmm, zaptaszkowania - czy wyrażam zgodę, by część mojego podatku odpisać na Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 09:29 canaille napisał(a): > Szkoda, że przy PIT nie ma takiej rubryki do, hmm, zaptaszkowania - czy wyrażam > zgodę, by część mojego podatku odpisać na Kościół. A z jakiej racji część podatku??? Katole mają płacić mniej na uyrzamanie państwa bo co??? Kolejna odwalona... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Teoretycznie: podatek kościelny 01.01.21, 23:48 Zupełnie mnie to nie obchodzi ile. Obchodzi mnie kiedy to wprowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Teoretycznie: podatek kościelny 02.01.21, 17:08 po ilości troli w tym wątku widać, że kościolowi strach przed ograniczeniem kasy zaczyna zaglądać w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama