alina460 04.01.21, 10:24 Czy macie opinie na temat firm, które kompleksowo remontują mieszkania oferując pakiety usług? Czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 12:52 Pakiety? Chodzi o projekt z realizacją czy że musi być pakiet określonych prac remontowych w określonej z góry cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:02 To drugie. Wybierasz pakiet np. srevrny albo złoty i w ramach pakietu masz określone usługi i materiały. Firma załatwia wszystko od projektu po zamówienie towaru, zakupy i wykończenie. Nie jestem zbytnio w temacie tej branży. Nie wiem, czy to się opłaca. Tym bardziej, że czasowo nie wygląda to dobrze. Ok.6 tyg na projekt, potem 2,5 miesiąca realizacja, czyli prace wykończeniowe. Mieszkanie 80m w cenie 90tys. W cenie materiał i wykonanie. Chodzi o firmę i mieszkanie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:10 Zależy co rozumiesz przez "opłacanie się". Opłacać finansowo to się na pewno nie opłaca, bo ktoś za Ciebie wykonuje usługe skoordynowania całości, kupienia itd, czyli sam materiał i ta sama ekipa kosztowałaby mniej. Natomiast wiadomo, że to jest kupa czasu, pomysłu i załatwiania i perspektywa zrzucenia tego na kogoś, choćby i za pieniądze, wydaje się kusząca. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:12 I tak musisz sama usiąść i wybrać materiały spośród dostępnych w ramach danego pakietu. Plus wychodzi to drożej niż w przypadku indywidualnego fachowca; dłużej jak widać także. Z mojej strony firma proponowała pakiet w cenie 25-30k brutto za wykończenie plus 7-11k za kuchnię (nie licząc sprzętu AGD) (42m w 2017) W praktyce wykończenie kosztowało mnie około 20k brutto plus ok 9-10k za ikeowską kuchnię z AGD wraz z montażem. No i jakość całości podejrzewam o wiele lepsza niż w proponowanym przez firmę pakiecie Basic. Też niewiele miałem do roboty poza doborem materiałów (fizycznie z ekipą musiałem jechać do sklepu, żeby na miejscu wybierać panele, płytki, elektrykę itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:33 W pakiecie nie ma kuchni ani w ogóle żadnych mebli. Jest wykończenie ścian, montaż drzwi, wykończenie łazienki, położenie podłogi, kafelków. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:50 alina460 napisała: > W pakiecie nie ma kuchni ani w ogóle żadnych mebli. Jest wykończenie ścian, mon > taż drzwi, wykończenie łazienki, położenie podłogi, kafelków. To jak? Będziesz dobierać meble do gotowych kafelków? A jeśli spodobają ci się takie które za nic nie będą pasować do tego co zrobiła ekipa? Weź z takim pakietem, to wyciąganie kasy od ludzi którzy mają jej dużo a nie chce im się urządzać mieszkań. Lepiej wziąć architekta który zrobi projekt, kupi odpowiednie wyposażenie, sprzęt AGD, kafelki, szafki, armaturę i meble i załatwi całą wykończeniówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:51 No ale ma mieć projekt. Projekt jest z umeblowaniem czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 14:08 Projekt jest bez umeblowania. Ale to ty sama wybierasz , jakie chcesz drzei, podłogi i kafelki. Z oferty, która jest w pakiecie. A jak chcesz z innego pakietu to też możesz z jakimś tam wyrównaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 14:33 Rozumiem. Ale nie masz projektu urządzenia mieszkania, to pogarsza moja opinie 🙂 Do tej bazy musisz sama reszte dobrać. A łazienki masz projekt z wizualizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:33 A to po prostu kompleksowa usługa. Trzeba porównać ceny. To jest dobra opcja jak ktoś nie ma czasu. Z tego co piszesz wychodzi 1125 zł /m2 myślę że to niedrogo. Jeśli faktycznie w cenie jest wszystko. Tylko sprawdź jakie materiały i firmy są w tych pakietach i czy ci odpowiadają, bo mam wrażenie że firmy się w ten sposób pozbywaja czasem sprzetow czy płytek które im nie schodzą, czy już są de mode. Czas projektu jest w porządku, realizacja bardzo długa. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 13:51 Dzięki, Milupa, za rzeczową wypowiedź. Materiały są nawet ok, a jeśli chce się coś innego to wyrównuje się różnicę. Mnie się też wydaje, że czasowo to bardzo rozciągnięte w czasie. Bardzo. Ale znowu jest wszystko w cenie, nie trzeba ganiać za ekipami. Jak zwykle: plusy dodatnie i plusy ujemne Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 16:05 >Z tego co piszesz wychodzi 1125 zł /m2 myślę że to niedrogo no wg mnie to jest BARDZO drogo. Ja wykonczyłam swoje mieszkanie za 1/3 tej ceny. No...moze bardziej połowe (bo miałam już np. podłogi, biały montaż częściowo - część wymieniłam na własny) Fakt, nie w pakiecie bo łazienki robiła jedna ekipa, kuchnie inna a pokoje (głównie malowanie i jakies duperele) jeszcze inna. Juz nie wspomne, że taki pakiet to najczęściej = badziew wykonczeniowy bo nad materiałami nie masz żadnej kontroli praktycznie a firmy tna koszta. Np u mnie w kuchni zamontowano okap, który po roku nieuzywania wyrzuciłam bo pracował jak traktor i nie dało sie go włączyć. Kupiłam potem sama w podobnej cenie, który pracuje z głośnoscia komputera (szumi sobie) i pracuje nieustannie juz kilkanascie lat. Panowie od kuchni byli baaardzo niezadowoleni, ze sami kupilismy sprzet (kuchenka, lodówka, zmywarka) zamiast skorzystac z ich "pakietu". Całe szczęście ze zrobilismy to sami! bo kupilismy sprzet z najwyżeszej półki, zamiast "pakietu". W życiu nie zgodziłabym sie na podobna opcje. Jesli juz to zgodziłabym sie tylko na architekta wnetrz z własna ekipą - ale wtedy ten architekt odpowiada za całość. No i ...kosztuje drożej...ale chyba niewiele drozej niz 1125 zł/m Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 16:22 >W pakiecie nie ma kuchni ani w ogóle żadnych mebli. Jest wykończenie ścian, montaż drzwi, >wykończenie łazienki, położenie podłogi, kafelków. BEZ KUCHNI??? to jakis żart w takim razie... Za 2 łazienki (kafelki + przerobienie WC na łazienke z kabina = wszystkie podłączenia) zaplacilam nie wiecej niz 20 tys, z robocizna i kafelkami oraz całym wyposażeniem. Kafelki mielismy własne. Kabina też własna.. Ekipa miała tylko własne kleje czy tam silikony - to, co jest potrzebne do pracy. Za robocizne wzieli jakies kilkanaście tys, w sumie zmiescilismy sie w 20 tys. zł. Za balkony + kuchnie (kafelki) to jakieś śmieszne pieniadze były...kilka tys zl. Kafelki tez własne, za grosze... Montaz drzwi? znaczy co... masz framugi ? i ekipa tylko załozy drzwi? ew. troche podetnie żeby pasowały? to zrobił mój mąz sam, w 2 dni moze... A na podłogi to co ekipa proponuje? panele? Ja mam podobnej wielkosci mieszknie. Wykończenie kosztowało polowę tego co u ciebie, razem z kuchnią, sprzetem i meblami do kuchni i łazienek. Niemal 100 tys to jest baaardzo drogo. Przyznam szczerze, że mnie nie byłoby stac wtedy na taka sume bo mieszkanie i tak kupiliśmy z własnych zasobów (budowalismy ze społdzielnia, wpłacajac transze). Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 18:55 To zrobiłaś bardzo bardzo tanio i pewnie nie w Warszawie. Ja znam inne realia a mam do czynienia zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 18:58 A kuchnia za kilka tys zł, ale bez sprzetow chyba? Za tą sume ze sprzętami to w ogóle mrzonka. A kilka tys zl kosztuje mała kuchnia najtańsza z Ikea. Średnio kuchnia w niezłym standardzie powiedzmy 15 m2 to 15-20 000. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 19:09 nie, zazwyczaj jest dziura, trzeba osadzic futyny i drzwi, u mnie trzeba bylo kawalek zamurowac, niby prosta robota ale jednak trzeba wiedziec jak, zeby bylo prosto i drzwi sie normalnie domykaly. Ale tak, zgadzam sie z cenami, ja kiedys porownywalam ceny za pakiety i drogo wychodzilo a w podstawowym bylmaly wybor wszystkiego, wiec za wszelkie ekstrasy trzebeba by doplacac. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 18:51 Gdzie w Warszawie? Wykończenie z wyposażeniem w średnim standardzie to 2500-3000 zł za m2. Pewnie ze mozna taniej byle jakimi mateialami i Ikeą. Autorka pisała ze pakiet mebli w tym kuchni nie obejmuje. Jeśli nie miałaś kontroli nad tym co ci montują to sama jestes sobie winna 🙂 Nie wyobrażam sobie o to nie zapytać o nie sprawdzić. Trzeba po prostu dobrze przejrzeć ofertę tego pakietu o porównać z cena ekip + materiały we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 19:07 Nie wiem kiedy wykańczałaś mieszkanie ale teraz sam architekt w wersji kompleksowej (z nadzorem nad wykonawcami) kosztuje minimum 150 pln brutto za m2, ceny średnie to 200-250 z metra. Z tego co się ostatnio orientowałam to wersja super budżetowa wykończenia to ok 1000 pln z metra, najtańsze materiały, kuchnia gotowa z sieciówki z płyty pilśniowej etc. Drogo to powyżej 4-5 tys za metr. Średnio trzeba obecnie liczyć ok 2,5 tys. Jeżeli nowe mieszkanie to nie założenie drzwi tylko osadzenie i zamontowanie ościeżnic i dopasowanie wszystkiego, założenie skrzydła drzwiowego to robota na 10 min, montaż drzwi to 2-3 h dla fachowca. A ekipie się płaci za wszystkie materiały, kleje, silikony i fugi. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 20:28 Andance dobrze pisze. A zawsze znajdzie się ktos kto twierdzi że zrobił za "5 zł" 😉 a reszta to frajerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 19:10 U mnie by się nie sprawdziło ale mój kolega korzystał z takich pakietów i bardzo sobie chwali. Wybrał z kilku dostępnych opcji, poczekał i wprowadził się na gotowe. Czas realizacji wydaje się długi ale po pierwsze na sprawdzoną ekipę (o ile taką masz) i tak poczekasz, po drugie ekipy biorą kilka prac na raz i też może się przedłużyć. Finansowo pewnie można taniej, kwestia czy umiesz pilnować budżetu i czy nie wyskoczą Ci niespodzianki po drodze. Tutaj jest o tyle komfortowo, że masz ustaloną cenę i wiesz ile zapłacisz. Jeżeli odpowiadają Ci proponowane przez nich materiały to warto rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 14:20 2.5 miesiaca na realizacje uwzglednia czas "czekania na ekipe" a nie same prace. Jak sama bedziesz szukac fachowcow to tez nie beda pewnie dostepni od reki, tylko jak im sie zwolni termin. Robilam mieszkanie z firma, zrobili w ok 5 tygodni + 2 tygodnie na nich czekalam. Przeciez im tez sie spieszy, zeby skonczyc i isc na nastepne mieszkanie, bo nie placi sie od godziny tylko za zrobienie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 17:53 "Przeciez im tez sie spieszy, zeby skonczyc i isc na nastepne mieszkanie, bo nie placi sie od godziny tylko za zrobienie" zgubiłam chyba logikę... Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 19:01 Logika jest chyba w tym aby szybko zrobić i lecieć na następną fuchę, taka robota na akord 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 04.01.21, 19:11 no logika jest prosta - ekipa nie dostaje za godziny czy dni pracy tylko za skonczona prace, wiec sie spiesza, zeby wiecej zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 05.01.21, 18:24 Wlasnie tak. Placilam "za prace" i zrobili moim zdaniem szybko (w 5 tygodni mieszkanie od stanu developerskiego do wprowadzenia sie, wraz z meblami). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wykończenie mieszkania - pakiety 05.01.21, 17:36 Wiem, że w Poznaniu jest firma, która wykańcza od 400 przez 1000 aż po ponad 2000 za metr. Ale jakości nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama