pieknyksiaze 05.01.21, 09:32 www.tokfm.pl/Tokfm/7,171710,26657001,co-ma-grozniejsze-dzialania-niepozadane-szczepionka-na-covid-19.html#s=BoxOpImg5 przyznac sie - ktora czyta ulotke syropu na kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Lek zabija?! 05.01.21, 09:41 Zawsze czytam ulotki leków, to jakieś dziwne jest? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 09:44 ja, każdego leku jaki zamierzamy zastosować, zdarzyło mi się już odmówić przyjmowania leku, zarówno w miom im imeniu jak i dzieci zdziwiony? proszę, z kim ja tu dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lek zabija?! 05.01.21, 09:48 Ja, od wielu lat. Może dlatego nie dziwi mnie, że mają skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 09:53 Ja. Zwracając uwagę na możliwe interakcje i działania niepożądane. Tym bardziej, że mam w domu taki przypadek medyczny, który zazwyczaj ma wszelkie skutki uboczne nawet te, które ma pół promila przypadków. Gdyby skutkiem ubocznym jakiegoś leku mojej mamy w przypadku 1 osoby na miliard byla zmiana płci to miałabym 2 tatusiów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 11:08 A w kwestii syropków na kaszel to pierwsze przeziębienie po zdiagnozowaniu u mojej matki nadciśnienia uświadomiło nam, że niekoniecznie się wyleczy dawnymi sposobami i specyfikami OTC. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lek zabija?! 05.01.21, 09:59 Zawsze czytam dziwi mnie ze ktos nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
gabinatka Re: Lek zabija?! 05.01.21, 11:28 Moi rodzice nigdy nie czytają. Łykają np. jedną jedyną tabletkę antybiotyku na kaszel. Dodam, że antybiotyku przeterminowanego o parę lat. Na coś takiego jak data ważności nigdy nie zwracają uwagi, na ulotki także. Nigdy się nie zatruli Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Lek zabija?! 05.01.21, 10:00 Część czyta, a część pyta na forum, np. o łączenie relanium z alkoholem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 10:20 Ale tam nie chodziło o to, czy można, bo wiadomo było, że nie . Chodziło o wątpliwości (całkiem logiczne) co do mechanizmu działania takiej kombinacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Lek zabija?! 05.01.21, 10:34 No i wyszło, że może się przytrafić wszystko, od bólu głowy po śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Lek zabija?! 05.01.21, 10:12 Ja czytam. Zwłaszcza cześć o interakcji z innymi lekami i tą o skutkach ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Lek zabija?! 05.01.21, 11:20 Ja czytam ulotki i wszelkie etykiety. Jest mi łatwo, bo jestem krótkowidzem i świetnie widzę małe literki z bliska. Nie popadam jednak w paranoję przy skutkach występujących bardzo rzadko, bo zwykła żywność też miewa skutki uboczne, od skutków długofalowych do anafilaksji włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Lek zabija?! 05.01.21, 11:40 Zawsze czytam, znajduję w tym pewną przyjemność. W ubiegłym roku brałam lek, wśród którego - licznych - skutków ubocznych - wymienione były halucynacje, stany psychotyczne i myśli samobójcze. Dreszczyk emocji za każdym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:36 fitfood1664 napisał(a): > zgadujmy dalej Ja wiem, zaburzenia lękowe i xanax. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 20:30 aż tak mnie to nie interesuje, tak mi się tylko skojarzyło z pewnym lekiem, stąd zapytałam Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:13 Prawdopodobnie 98,5 % ematek czyta, a ten watek swiadczy tylko o twoim poziomie ogarniania rzeczywistosci. 😟 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:16 Ja czytam i nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:24 Czytam nawet szczepionek. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:27 Zawsze. Czytam też etykiety na produktach spożywczych. Zdarzyło mi się powiedzieć lekarzowi że nie wezmę tego leku bo jest podany skutek uboczny którego się boje a teoretycznie mogę mieć. Reakcja"eh to co ja pani mam dać.. " 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 13:55 Każdy lek zabija. Dla każdego leku oblicz się dawkę skuteczną oraz śmiertelną. Jeśli różnica między nimi jest zbyt mała, lek nie zostaje dopuszczony do sprzedaży. Śmiertelne są także leki sprzedawane bez recepty. Nawet paracetamol. Śmiertelna może być aspiryna, jeśli ktoś jest uczulony. Znajomy lekarz opowiadał mi , jak robił pacjentce próbę aspirynową, podając ćwierć tabletki - skończyło się wstrząsem, na szczescie w szpitalu, więc pani uszła z życiem Śmiertelne mogą być leki z powodu interakcji z innymi lekami albo z powodu innych chorób. Jesteśmy w światowej czołówce używania leków bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lek zabija?! 05.01.21, 14:08 Ja czytam. Biorę na stałe leki, muszę sprawdzać, czy coś z czymś nie koliduje. Oraz jestem uczulona na paracetamol. Oraz w nastolęctwie dostałam antybiotyk, którego skutkiem ubocznym mógł być trwale czarny język Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: Lek zabija?! 05.01.21, 18:06 Ja czytam. Nie czytam za to instrukcji obslugi urzadzen Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 20:50 Zaczęłam czytać instrukcje obsługi od kiedy nie umiałam zrobić koktajlu owocowego w nowym robocie planetarnym. 😀 Okazało się, że to bywa przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Lek zabija?! 05.01.21, 18:19 Trzeba być debilem żeby nie czytać ulotek, zwłaszcza leków dostępnych bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Lek zabija?! 05.01.21, 19:23 Czytam ulotki nawet leków OTC że względu na ilość substancji które muszę przyjmować, oraz od czasu, kiedy skutkiem ubocznym brania konkretnych tabletek antykoncepcyjnych był silny częstoskurcz nadkomorowy (wymieniony w ulotce, a jakże). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Lek zabija?! 05.01.21, 20:20 Czytam, aczkolwiek uważam, że to bez znaczenia, bo nie jestem lekarzem ani farmaceuta. Ulotki nie są pisane dla przeciętnego użytkownika. Moim zdaniem to powinna być odpowiedzialność lekarza, w przypadku recepty, a w przypadku OTC - aptekarza, zresztą młodzi farmaceuci coraz częściej pytają klientów, czy przypadkiem nie... uczulajac w ten sposób na interakcje. Co do skutków ubocznych - nie szacuje prawdopodobieństwa wystąpienia - od lat lecze się na serce i ryzyko jest wkalkulowane w życie - będzie co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Lek zabija?! 05.01.21, 20:37 Dziwi mnie, że ktoś może nie czytać ulotek. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Lek zabija?! 05.01.21, 20:53 Choruję przewlekle i będę brała leki do końca życia. Byłabym idiotką, żeby dobrowolnie narażać się na niepotrzebne interakcje. Do tego stopnia, że mój organizm lepiej toleruje opiaty, niż zwykłe NLPZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama