feliz_madre 07.01.21, 12:50 Pytanie do tych, którzy nie zrezygnowali z PPK. Jaki jest stan Waszego konto po rocznym oszczędzaniu? Mi NN podaje, że wypracowali dla mnie 420 zl. Zastanawiam się jak to wygląda gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: PPK po roku 07.01.21, 14:21 A ile celem tego wypracowania włożyłaś? Bo sama kwota zysku nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: PPK po roku 07.01.21, 14:27 250 dostaje się na start i 240 zł co roku od państwa plus jej procent i tyle samo od pracodawcy. Nawet jakby to było od pensji minimalnej to 420 po roku to chyba słabo? Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: PPK po roku 07.01.21, 15:09 Wpłat od państwa mam 558. 428 to zysk, który ma od wszystkich wpłat. W maju był na minusie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: PPK po roku 07.01.21, 15:52 A to źle zrozumiałam. W tym układzie z kolei nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PPK po roku 07.01.21, 14:43 Pff... po roku. Teraz to oni nie mogą sobie pozwolić na wpadki wizerunkowe, więc nawet dopłacą do interesu byle ludzi przekonać. Sęk w tym, że to są prywatne podmioty, które nawet nie muszą Ci oddać tego, co do nich wpłynęło. Zdecydowałabym się (pomijając, że nie mogę ) gdyby byli zobligowani oddać 100% tego co dostali (a jak zarobią, to ich zysk - miło jeśli się podzielą). Tymczasem rozwiązanie jest tak skonstruowane, że podmiot finansowy ma grać moimi pieniędzmi na moje ryzyko. Niech spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: PPK po roku 07.01.21, 14:48 Skąd wiesz, że ta kwota włożona nie jest gwarantowana? Możesz podrzucić jakiś link? Chętnie bym poczytała. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PPK po roku 07.01.21, 15:48 To wynika z ustawy o PPK, trudno to znaleźć, bo nikt nie jest zainteresowany, żeby zainteresowanych o tym informować. Cytat z artykułu (linki poniżej): "Czy mogę stracić na PPK? Pieniędzmi zarządza Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych, więc to czy uzyskasz zysk czy nie, zależy od jego osiągnięć. Jeśli towarzystwo nie ma zysku, nie masz go ty. Ważne w co inwestuje TFI – inwestycje ryzykowne np. w akcje, mogą przynieść nawet straty. Finalnie może się okazać, że straciłeś wpłacone pieniądze. Warto mieć na uwadze, że inflacja też bardzo skutecznie pomniejszy twoje oszczędności w PPK." Tu masz przykładowe artykuły: Tekst linku Tekst linku A tu jeszcze inny aspekt, o którym się nie mówi: Utrata świadczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama