alina460 07.01.21, 19:54 Rozwód za porozumieniem stron. Dzieci na stanie. Jaka jest rola świadka? Daniela, help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 19:56 W zasadzie na tylko na okolicznośc, ze rozwod nie zagraża dobru dzieci. Czasem zamiast, rzadziej- oprócz wywiadu kuratorskiego Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 19:58 Czyli zeznaje, że dzieci o rozwodzie wiedzą, akceptują, że rodzice sie dogadują co do wychowania dzieci, maja wszystko ustalone, że będą dbali, płacili, porozumiewali się itd. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 19:59 No i oczywiście co do tego "wiedzą"- to zależy od wieku dzieci. Wiadomo, że co innego 3-latek, a co innego 15-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 19:57 Potwierdzić, że z dziećmi jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 19:59 Żadna. Ma przed sądem zaświadczyć, że dziecku jest ok, rozwód rodziców mu nie zaszkodzi, potrzeby dziecka są zabezpieczone etc Należy wybrać kogoś, o kim wiesz, że nie spieprzy Ci rozwodu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:05 triss_merigold6 napisała: >Należy wybrać kogoś, o kim wie > sz, że nie spieprzy Ci rozwodu. Na przyklad zaangażowana emocjonalnie mama z biegunką słowną jest mocno niewskazana Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:13 U mnie był kochanek tj. facet dla którego zostawiłam męża. Oboje z eksem uznaliśmy, że nie mamy w okolicy nikogo bardziej odpowiedniego, a chodziło o to, żeby się nie bawić w kilka rozpraw. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:20 Ważne, żeby ta osoba miała wiedzę o sytuacji dziecka (czyli, zeby sąd się nagle nie dowiedzial, że w sumie ostatni raz Jasia to świadek widział jak go do chrztu trzymał 😀) i nie byla nadmiernie emocjonalna, bo może położyć rozwód, chociaż "chciała dobrze". Lepiej ogarnięty kochanek (o ile druga strona akceptuje i nie zacznie się rzucać) niż na przyklad siostra ze słowotokiem, ktora z nagła postanowi "pomścić krzywdy". Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:01 W sprawie o rozwód, jeżeli małżonkowie mają wspólne maloletnie dzieci, sąd nie może ograniczyć postępowania dowodowego tylko do przesłuchania stron. Musi być przeprowadzony dodatkowy dowód w celu ustalenia czy rzeczywiście doszło do rozkładu pożycia i jaka jest sytuacja dzieci. Jeżeli nie byłoby dzieci wystarczyłoby przesłuchanie stron. Odpowiedz Link Zgłoś
notatki Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:30 Nie miałam świadka, koleżanka wycofała się w przeddzień składania pozwu, dlatego po pewnym czasie zjawiła się u mnie kurator. Obejrzała pokój młodego, zadała parę pytań. Była bardzo zdziwiona, że nie obrzucam eksa błotem i mamy wszystko ustalone. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:32 Ale chyba świadek nie może się wycofać? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:34 Nie może bo? Jasne, że może. Po prostu nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:35 Teoretycznie nie może, nie stawi sie, będzie grzywna za niestawiennictwo. Ale zazwyczaj jak świadek rezygnuje to się cofa wniosek o jego przesłuchanie na zasadzie, ze świadek z przymusu to szkodliwy świadek Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:36 Nie stawi bez usprawiedliwienia oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
notatki Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:36 Koleżanka oświadczyła, że nie będzie moim świadkiem, zanim złożyłam pozew. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:38 No to wtedy już w ogóle problemu nie ma. Nie zglasza się w takich sprawach świadka "na siłę". To się może źle skończyć Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:38 To było znaleźć innego świadka. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:33 Dziękuję, Daniela i Triss, jesteście jak zwykle niezastąpione. Sęk w tym, że to ja mam być tym świadkiem. I nie powiem, żeby mi się to uśmiechało, ale przyjaźń zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:35 Odpowiadasz na pytania sądu, zwięźle, prosto, bez oceniania. Skup się na tym, żeby nie zepsuć ludziom rozwodu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:39 A po wszystkim weź przyjaciółkę na wino Odpowiedz Link Zgłoś
notatki Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:41 Domyślam się, że to nie jest przyjemna rola, ale mnie przyjaciółka zostawiła na lodzie w takiej sytuacji i mocno mnie to zabolało. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:44 A tam, nieprzyjemna. Nie idziesz do sądu, żeby było przyjemnie tylko załatwić sprawę. Z drugiej strony, odmowa wprost daje możliwość innych ruchów, gorzej jakby nie przyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 20:44 W takim układzie (rozwod bez winy) to jest naprawdę mało obciążająca rola- mówić dobrze o obu stronach. Jedyna niedogodność to samo stawiennictwo w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 22:00 Sęk w tym, że ja ich obydwoje bardzo lubię. Przyjaciele jak rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 22:01 No i tu nie masz akurat żadnego konfliktu sumienia i sympatii. Mówisz o nim jako o dobrym ojcu, o niej jako o dobrej mamie i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 21:55 Byłam, zeznawałam, nie bolało Rozwód orzeczono na jednej rozprawie. Pytali o dziecko, jego relacje z rodzicami, zaangażowanie ojca itd Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 22:06 Potwierdzic ze kontakty z obojgiem sa ok, ze sa happy itp. Ze nikt nikomu nie utrudnia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Świadek na rozwodzie 07.01.21, 22:21 Dzięki za pocieszenie, dziewczyny! Jakoś będę musiała to przeżyć. Ale to raczej za kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama